Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / vyvěšování při obraně
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:44
- Nahlásit

Terri, wami
povel Pust potrebujem k beznemu zivotu (pocnuc mojou pantofli a konciac cudzim psom) aj sportu (aport, obrana) takze povel Pust ucim hned, od stenda, kym este nevidelo rukav ... v ramci hry a pripravy na obrany (natahovanie sa o handricky, kozu, hracky) nenecham vzdy stendo vyhrat ale z casu na cas tam ten povel je. Jeho vykonanie dosiahnem bud motivacne (pamlsok - ktore stendo nepusti handricku vymenou za piskot ? ;) , neskor ukazanim inej hracky a pod.) alebo mechanicky (stlacenie mordy)
Vyvesovanim sa dosiahne rychlejsi, ale menej spolahlivy vysledok - videl som psov co pustali krasne ... pokial bol psovod na krok od psa. Podla mna je preto lepsie, ak ma pes problem s pustackou, oddelit kusacky a pustacky, dostat mu spolahlivo do hlavy povel Pust

Cez slabiny - wami ma desifrovala spravne akorat nie odtiahnut ale "cuknut" ci "seknut" alebo "stipnut" (lahsie sa to ukazuje ako popisuje, je to ako s cukackou na voditko - tah vyvola protitah, spravny cuk vyvola napravu)

a este jedna poznamka - pes nema co "cupovat" rukav , nauci sa akorat tak prekusovat ... v momente ako prestane pevne drzat tak o rukav pride, aj v lahu , od toho je psovod

wami
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:48
- Nahlásit

slony
ale jasne, ze poustecky na blbinky delas se psem odmala, to chapu...

jen me ucili, ze netreba na poustecky u obran spechat. Ale ve fazi, kdy jeste nedelas poustecky u obran (mas je zvlast), ale presto uz obrany cvicis... Tak extremne koristnicky pes bude drzet (dobre, ne cupovat, ale pevne drzet) rukav treba pul hodiny... Nechas ho? Nebo uz v tomto momente pristoupis k poustecce (tedy pes ma rukav, lezi a drzi, a ty ho upovelujes "pust")?

ja mam dost jineho psa, takze tohle je pro me poucna diskuze o teorii... jsem zvedava...

Baileys
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:48
- Nahlásit

My tady řešíme pouštěčky?????

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:50
- Nahlásit

slony
No já ho také učím Pusť od mala Akorát, že pro něj není motivací žádná výměna Jak něco má, je prioritní to mít. Ani buřt či maso nezabírá. Na vrcholu pyramidy však stojí balonek, čili to nižší můžu vyměnit za něj. Ale u něho jsem to musela dělat mechanicky. Teď samozřejmě pouští, ale ne vždy napoprvé, a když cítí konec hry, tak už je to kdo z koho.

Add cupovat rukáv v leže - no tak možná se Baileys ozve, ale v tomhle mi říká každý něco jiného.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:51 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Baileys
ja nevim, ja si to ujasnuju...
podle me je poustecka cokoliv, kde je k tomu pouzity povel "pust".

No a ja si prave myslim, ze v urcite fazi vycviku netreba hned pouzivat povel "pust", a presto nejak dostat rukav od psa (prave tim vyvesenim, ze o korist prijde sam a zustane nahecovanej).

Prave proto porad nechapu, jak tuhle fazi vycviku resi slony... Jestli hned od zacatku sbira psu rukav s povelem "pust"...

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:52
- Nahlásit

wami
ano, tohle je přesně to, co řešíme, resp. chceme...

sarax
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:09
- Nahlásit

Mně fugurant řekl,že u mladý(7 měsíců) mám raději vyvěšovat,že opravdu mladí psi musí umět drž a pusť se učí klidně prý po roce....takže sem mu jako věřila

slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:18
- Nahlásit

... pisem len svoj nazor, odskusany o.i. aj na psovi co teraz mam (uplny magor na rukav a figuranta).

Aby sme si rozumeli - nie som a priori proti vyveseniu psa, akorat som sa snazil povedat, ze pre pustacku je povel Pust podla mna nutny
wami
pises ze "v urcite fazi vycviku netreba hned pouzivat povel "pust", a presto nejak dostat rukav od psa" - mam tomu rozumiet tak, ze mlcky bez povelu vyvesis psa ? Alebo to je tak, ze ten povel pouzijes ? A ak povel Pust pouzivas - nestupa teda vyznam nacviku povelu samostatne respektive aj v inych situaciach ? Cize aby som odpovedal - u psa, ktory ma koristnicky pud a nepotrebuje hecovat (skor naopak) sbiram rukav od zaciatku s povelom Pust. Z mojho pohladu to nie je o obrane ale o poslusnosti (ovladatelnosti)

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:19
- Nahlásit

Tak a teď zase asi spoustu z vás překvapím. Co má pes udělat na povel "pusť"? Pustit a ........ !!!!!! střežit v naprostém klidu. takže pokud tento povel používáte prakticky při jakékoliv příležitosti, nemůžete požadované docílit ani omylem. Tento povel je používán při obraně a aportu, de facto má pes provést vždy to samé, pustit a V KLIDU dále střežit. Takže jeho používání při nácviku obran (eventuálně při hře) je naprostá hovadina. Pro tento případ je vhodné zvolit jiný povel a záleží na psovi jaký zvolím. Pokud mám psa, který je výrazně kořistnický, musím ho klidnit, pokud je to kliďas musím ho při obraně i aportu spíše hecovat a snažit docílit aby mi vše vydával při nácviku nerad. Takže kliďase z rukávu "sklepávám" magora nutím nosit v rukáv klidně a v pohybu a je mi fuk, že bude držet půl hodiny, hlavně když ho bude držet bez překusování a naplno.

slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:23
- Nahlásit

Pisal som o psovi so silnym koristnickym pudom. Iny pes moze mat "automaticku" pustacku (v momente ako figurant prestane klas odpor pusta), dalsi pes naopak potrebuje podporit aby drzal aspon chvilu ... Takze nakoniec je to furt o individualnom pristupe a psa treba vidiet Ale obecne dost dobre nechapem zmysel vyvesenia bez sucasneho vydania povelu. A ak ten povel pouzivam,. tak by ho mal pes mat nauceny. A podobne ako vsetky ostatne povely bych ho povel Pust ucil najprv v menej zatazovej situacii ako je zakus na rukav .. tot vsjo

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:27 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

anonym
magora nutím nosit v rukáv klidně a v pohybu a je mi fuk, že bude držet půl hodiny, hlavně když ho bude držet bez překusování a naplno.
No figuranti obvykle nemají tolik času a trpělivosti...
Můj pes se uklidní při běhání, má tendenci jít do lehu když zastavujeme. Pak se ale pustí do "trhání" rukávu - prostě takhle lidviduje všechny své hračky. Takže v tomto okamžiku dostávám "povel" od fig abych ho vyvěsila a on si začne rukáv "bránit" bo má strach jak o něj přijde.

Pusť neříkáme zatím při obraně nikdy. Prý na pouštěčky máme ještě dost času.

V nácviku i hře všeho mi vše dává nerad.

slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:27
- Nahlásit

anonym - ako resp. kedy teda ty ucis psa povel Pust ?

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:29
- Nahlásit

Jinak cituji Baileys, která psala k mému původnímu dotazu:

matodu,kterou děláš, tak tam nejde o to, aby co nejrychleji pustil a povel "pusť" se tam nepoužívá.Zřejmě jsi nepochopila ,oč tam jde, jde o kořist, která mu takto sama uteče, ty u jeho nátury moc jinou možnost nemáš, nijak drasticky to neděláš -

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:42
- Nahlásit

terri-použij mozek, pokud pes v pohybu klidně drží a jinak cupuje, musíš mu v tom zabránit a to je na tobě jak. jestliže už ví, že bude následovat vyvěšení, samozřejmě a logicky se tomu brání a tím vic rve. Ty ho pohybem zklidníš a pak opět vytočíš. Není to pitomost? Není účelné ho dál klidnit? Co takhle zkusit, aby pes pochopil, že pokud bude držet, bude to dál sranda. Figurant(nebo tY) mu rukáv dál přidrží v pohybu, event. mu přidrž rukáv a hlavu v běhu nahoře,nedovol mu si lehnout, prostě jakýmkoliv způsobem mu vysvětluj, že je žádoucí klid, že mu ho nikdo brát nebude a tedy ho ani nutit"zabít" rukáv), ale naopak, že pokud ho sám v klidu nechá, znovu ho dostane. Proto je vhodné vést psa k timu, aby rukáv figurantovi "nabízel". A jestli nemáš figuranta, který je ochotný se psovi věnovat tak, jak je potřeba, poohlídni se jinde.
Povel pusť učím až tehdy, když pes umí kousat na plno. Záleží na psovi, některému stačí při aportu ukázat druhou činku, míček, pamlsek,..... při obraně cuknutí vodítkem, drbnutí do slabiny, apod. Důležité je, že tento krok musí přijít až v době, kdy pes zvládá cvik a ˇje už silně fixován na psovoda, takže dokonalá souhra pes-psovod-figurant.

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:47
- Nahlásit

anonym
ale naopak, že pokud ho sám v klidu nechá, znovu ho dostane
jako že ho sám pak pustí? Nebo nepustí, ale "nabídne figurantovi"? Sorry, snažím se používat mozek, ale jsem trochu neohrabaná.

slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:56
- Nahlásit

anonym
cize v podstate piseme to iste ...neriesil som otazku zakusu, lebo predpokladam ze ho ma zvladnuty a ide o nasledny vycvik pustacky

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:59
- Nahlásit

slony
výcvik pouštěčky, to není - říká trenérka.
Mám v tom guláš. To, co píše anonym se mi líbí, přemýšlela jsem nad tím, že běhá ok, běhá dlouho s plnou hubou...a jde o to, jak udělat to, aby přišel o rukáv jinak než že bude cupovat rukáv v leže a nebo se "se mnou o něj přetahovat" a já ho pak vyvěšuju vytočeného.

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:06
- Nahlásit

Terri-pokud je pes cupovací magor, většinou je obrovský problém docílit pevné a hlavně klidné zákusy A HLAVNĚ NÁSLEDNOU NERVOZITU, NAPADÁNÍ PO POUŠTĚNÍ, ATD. Musíš sama odhadnout( event.s figurantem a instruktorem).Těžko se radí na dálku, nevím jak je pes starý, jak jste daleko s obranami, jestli jsou zákusy dobré a to cupování je jen mírné, nebo jestli je při tom "v nervu". jde o tom, by se pes po ponechání kořisti zklidnil, jak to uděláš, těžko poradit. Na tobě je mu jakýmkoliv způsobem zabránit v ulehnutí a cupování. Pokud ho v běhu dovedeš k figurantovi, ten si s ním pohraje a opět uvedeš do pohybu, budeš prodlužovat dobu kdy pes vydrží nosit v klidu rukáv, pozor, pořád ho musí pevně nosit, pokud ho popustí, nadhazuje je to nežádoucí. Okamžitě napomenout a sebrat. Po takové hře už bude pes zklidněný a odevzdá ho mnohem lehčeji. Pokud se ti povede ho zastavi, přidržet s rukávem v klidném stání s hlavou nahoře, velmi pochválit a dál klidnit tónem hlasu. Jestliže zákus povolí, musíš být rychlá, okamžitě ho z něj sundat, třeba setřepáním (jestliže drží za špičky) a odtáhnout, nesmí se stát, že na něj dosáhne a začne ho zase drbat. Je to o "akci "psa a reakci psovoda a figuranta).

Baileys
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:12
- Nahlásit

Anonym:
přesně to T dělá, k druhé fázi se musí dostat, no k některým fázím by se psík dostal rychleji než psovod, ale "učený z nebe nespad", ne?!? A jim to jde, jen k tomu musí dospět a dostat se.
Jde vidět,že cvičíš-trénuješ, velmi podobně

Baileys
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:17
- Nahlásit

Ještě za Terri:
pes si to nosí, nepřekusuje, na svůj věk má z 95% plné a pevné zákusy, spolupracuje se SVÝM figurantem.(píšu svýnm, protože je nucena potrénovat i jinde).
jak jsem psala výš, Terri se učí a tady si to tímto způsobem ujasňuje.
Ale nechci stále psát za ní....
Jo a mám ten záror, že každý pes je individualita, tudíž na jednoho platí to a s druhým zase trošku jinak.....

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:21 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Jo tak abych upřesnila, "náš" fig opravdu trpělivost má (se mnou i se psem ), jde mi jen o ujasnění si situace a sebrání názorů jiných. To "ne vždy má fig trp..." jsem psala pro ty další situace, kdy jezdíme jinam.

V tom případě, pokud se mám dostat k další fázi, ale nevím o ní, prosím B aby mi to řekla vždy předem. Pak bych to nemusela řešit tu. Nerada skáču beze smyslu

Pes opravdu nepřekusuje, má záskusy pevné, to "cupování" rukávu se týká jen lehu na zemi, kdy ho má u sebe a chce ho "zabít". Takže to není naštěstí překusovací cupovací magor jako takový...

Barunka
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:22
- Nahlásit

Jeste k tem zranenim zpusobenym nevhodnym pouzitim obojku. Kdysi jsme na to ve skole psali praci a nasli jsme tohle:

V retrospektivní studii bolestivosti, poranění nebo změn na páteři, která proběhla ve Švédsku, uvádí Hallgren (1992), že 91 % psů s anomáliemi krčních obratlů zažilo hrubé škubání na vodítku nebo dlouhodobě tahalo na vodítku. Používání "stahováků" bylo v této skupině také velice časté. Z toho vyplývá, že takové korekce mohou způsobovat potenciální zranění.
HALLGREN, A. (1992): Spinal anomalies in dogs. ABCN. Vol. 9, no. 3, s. 3-4.
URL

Stahovací obojky mohou způsobit zdravotní problémy, například:
poranění cév v oku
poranění průdušnice a jícnu
poranění krku
případy omdlévání
přechodná paralýza předních končetin
paralýza hrtanového nervu
ataxie zadních nohou
(Berriman 2005).
BERRIMAN, Debbie (2005): Life with Dogs. Dogs Monthly. Vol. 23, no. 8, s. 44-45.
URL

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:23
- Nahlásit

okud ho v běhu dovedeš k figurantovi, ten si s ním pohraje a opět uvedeš do pohybu,
to děláme
Problém by tedy byl v tom lehání..

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:25
- Nahlásit

Barunka
zažilo hrubé škubání na vodítku nebo dlouhodobě tahalo na vodítku
to ale není případ "vyvěšení". Zajímala by mě třeba deformace chrupavky,hrtanu - jestli je to možné a spíš problémy s takovým krátkodobým ,ale intenzivním tlakem na krk.

slony
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:28 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Terri
... asi pouzivame rozne terminusy technicusy. Ak ma pes pustat, tak sa to musi naucit (pokial hovorime o koristnikovi). Ak sa to ma naucit tak to je vycvik podla mna.
Hej, co pise anonym ma hlavu a patu. Ale ako vziat konkretnemu psovi rukav a zabranit cupovaniu je uz asi nad ramec fora, osobne nepoznam sablonu. Aj to co som pisal o povele Pust nemoze fungovat oddelene od ostatneho vycviku a hlavne abstraktne oddelene od konkretneho psa.

Ak dobre chapem, tak tvoj pes je uz v stadiu ako pisal anonym (pusť učím až tehdy, když pes umí kousat na plno). Potrebujes v nom zvysovat koristnicky pud (vyvesenim pride o rukav) ? Alebo potrebujes dosiahnut kludny pevny zakus a reakciu na povel Pust ? Cupovaniu rukava sa da napriklad zabranit tak, ze po vybehani s rukavom, ked ide pes do lahu a zacne rukav prekusovat a cupovat tak prava ruka psovoda ide na rukav, medzi mordu psa a rukav, sucasne kludny povel Pust a nasledne (ak treba) lavou rukou mechanicky podnet cez obojok .. vsetko v klude. Sledujes to aby bez boja prisiel pes o rukav v momente ked je v lahu a namiesto drzania na plnu hubu sa zacne s rukavom akokolvek inak hrat

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:29
- Nahlásit

B-jestliže pes Terri je na tom vcelku dobře, dala bych si jen pozor na jiné figuranty. Většinou je dobré učit psa na jednoho a teprve později zkoušet jiné. Někdy je lepší týden nekousat než půl roku napravovat jednu chybu. jasně že je každý pes jiný, psala jsem všeobecně o kliďasech a magorech. Ale vždycky je třeba se předem zamyslet než začnu se psem něco dělat.

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:33 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

slony
pes má 14 měsíců (jen pro upřesnění kde jsme), hrajem-trénujem od půl roku
Na rukávu ještě dlouho není. Kouše slušně. Kořistník je. "Pusť" ještě nezaznělo. Naposled jsem mu rukáv přišlápla, ale pes okamžitě vstal a snažil se ho ukořist atd.

anonym
Pokud ho v běhu dovedeš k figurantovi, ten si s ním pohraje a opět uvedeš do pohybu, budeš prodlužovat dobu kdy pes vydrží nosit v klidu rukáv, pozor, pořád ho musí pevně nosit, pokud ho popustí, nadhazuje je to nežádoucí. Okamžitě napomenout a sebrat. Po takové hře už bude pes zklidněný a odevzdá ho mnohem lehčeji. Pokud se ti povede ho zastavi, přidržet s rukávem v klidném stání s hlavou nahoře, velmi pochválit a dál klidnit tónem hlasu. Jestliže zákus povolí, musíš být rychlá, okamžitě ho z něj sundat, třeba setřepáním (jestliže drží za špičky) a odtáhnout, nesmí se stát, že na něj dosáhne a začne ho zase drbat. Je to o "akci "psa a reakci psovoda a figuranta).
Díky, to by mohlo být ono.

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:40
- Nahlásit

Ještě celkově, už musím za svým magorem. Pokud budete uvažovat při výcviku "co by.... kdyby......" tak zjistíte, že v podstatě je nejbezpečnější nevycházet z domu, jenže i při ležení psa na gauči může dojít třeba k torzi. Samozřejmě může dojít k úrazu, ale pravděpodobnost je tak malá, že je lepší na to zapomenout. Zrovna tak si může pes zlámat nohu na překážce, vyrazit zub o aport,......................
Viděli jste někdy zpomalený záběr kontroláku ?????!!!!!!!!!
Buď chci se psem něco dělat a jako při každém sportu tu určité riziko je nebo ne a pak si pořídím rybičky.

Baileys
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:41
- Nahlásit

No jo, ale tys zapoměla terri, že jsme museli řešit tebe a nešlo to hned!Je přirozené, že se učíš zejména i ty a situaci neodhadneš a musíš se některým přístupům učit.Tu včerejší situaci jsi způsobila ty a pes reagoval na tebe......
Proto pak jsme ti to vysvětlovali-pak, hned jak se to stalo.

Anonym:moje slova,taky takto trénuje ,Terrin pes je dělaný na jednoho, bohužel z pracovních důvodů jsme musely měnit, snažím se být u toho.Taky nejsem neomylná a T ví,že když vidím problém, řeším ho dál.
Třeba se známe, ne?

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:42
- Nahlásit

anonym
No jak tak nad tím přemýšlím, asi nad mým původním dotazem bylo něco typu "co když to takhle je zbytečné".
Buď chci se psem něco dělat a jako při každém sportu tu určité riziko je
jasně ale opatrností se dá leccos předcházet

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání