| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:00 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Vzhledem k různým diskusím alá škrťák atd. a toho, že tohle je snad jediná diskuse, kde chodí rozumní lidé bez prudilů, by mě zajímalo, co si myslíte o "vyvěšování" při obraně...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:05
- Nahlásit
Terri
Jak se to vezme, zalezi, jak to "vyvesovani" myslis. Me to rekl nejeden figurant, a plati to pro Lumpa a jine mene drazdive psy, ze je lepsi, kdyz o to prijde sam, nez kdyz mu to nekdo vezme. Ale nevyvesuju za skrtak, bud za siroky obojek, nebo ho obejmu rukou, a jeste ho u toho hecuju "drrrz".
Jine to ale muze byt u Zorrase, ten nepotrebuje prihecovavat, myslim...
(BTW - nazor ukecaneho laickeho vola )
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:08 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
wami
nazor ukecaneho laickeho vola
však dotaz vznesla kráva
Všimla jsem si, že ho objímáš rukou..
Já ho hecovat nemůžu, on by to držel klidně půl hodiny, přesně tak. Ale na fázi "pusť" je ještě brzo.
Akorát mi, citlivé kravičce, přijde to vyvěšování takové nelidské, teda lidské...no hlavně nešetrné a to mi vadí. Bo na řetízku to pustí dřív než na širokém obojku, takže co je vlastně lepší...
Tak nad tím prostě uvažuju...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:14
- Nahlásit
Terri
No ja nevim, zas tak hrozny mi ten retizek neprijde, jestli je vyhecovany dost, tak je mozna lepsi, aby rychlejs pustil, nez se pulhodky dusil na sirokem...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:16
- Nahlásit
wami
No právě. To je to, co píšu tu: Bo na řetízku to pustí dřív než na širokém obojku, takže co je vlastně lepší
Furt čekám, kdy pochopí že "nahoru" značí pusť dřív rukáv a budeš ho zas mít. Ale on se velmi nerad vzdává...
Trochu mám strach aby se mu třeba nepoškodil krk, nemůže se to stát?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:16
- Nahlásit
Terri
no Trinča je ještě malá,ale jak něco chytne tak nepustí,takže když se na táboře zkoušely obrany,figurant radil vyvěšovat...máme fakt širokej obojek,takže jí vyvěšuju...je fakt,že je to blesková záležitost..pustí celkem hnedka takhle...a taky říkal,že "pusť" máme učit bůhvíkdy,a ona by fakt jinak nepustila...takže jiná cesta není a obejmout to torpédko na pérech moc nelze
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:17
- Nahlásit
sarax
pustí celkem hnedka takhle
tak to je dobré, ale u mně je to čekám, kdy pochopí že "nahoru" značí pusť dřív rukáv a budeš ho zas mít. Ale on se velmi nerad vzdává...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:21
- Nahlásit
Terri
no, berme to tak, ze potrebujes, aby pustil co nejdriv. Takze retizek. Mozna mu to bude trvat chvilku dyl, ale prijde na to.
A s tim krkem bych se netrapila. Retizkac neni strunka a psi svaly na krku jsou docela silny... (Nemluce o tom, ze mimo me vetsina lidi, co s nima na kousacky chodim, vyvesuje na retizkaci... )
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:22
- Nahlásit
Terri
mno tím jak ona táhne a chce cokoliv okamžitě ukořistit,tak se tím,že jí vyvěsím škrtí i na širokým obojku takže vyvěsím,ozve se skoro hnedka to chrčení a ona to vyplivne
jen teda mimochodem,nevím jak dlouho budu zvládat jí při tom držet,neb na ní přes břicho brzo neuvidím
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:25
- Nahlásit
wami
Dobře, uklidnilas mě (Navíc při jeho váze když ho musím vyzvedávat opravdu hodně hodně vysoko...)
sarax
Jéé, bude mláďátko - gratuluji
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 16:29
- Nahlásit
Terri
no děkuju,jen aby to bylo..sice jako až v zimě...ale fakt mám pocit že sem ten meloun polkla
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 20:46
- Nahlásit
sarax
Jé, fákt?
Jinak celkem nedávám, o čem se bavíte.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 21:13
- Nahlásit
Terri
To mas tezky tak jak se bezne vyvesovani dela tak ho moc nedoporucuju, ale zase zalezi na tom jak se to dela.
me osobne se mnohem vic osvedcilo psa s koristi polozit uklidnit a pak mu v klidu dat pust. Ne z kazdym psem to jde , ale u vetsiny jo.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 21:29
- Nahlásit
Mucholabka
Jinak celkem nedávám, o čem se bavíte
Jestli jsem to dobře pochopila, tak o pouštění rukávu při obranách. Když figurant psovi nechá rukáv, tak se ze začátku většinou hned nedává psovi "pusť", ale naopak se podporuje v držení, hecuje do dalšího kousání a přitom ho psovod "vyvěsí" na obojku, pes se trochu přiškrtí a rukáv pustí.
Obrany nedělám, takže jestli jsem to napsala blbě, tak mě někdo opravte!!
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 21:33
- Nahlásit
Terri
nevím, mně vet řekl, že pejsovi může prasknout v krku dýchací trubice, takže bych vyvěšování rozhodně nedoporučovala.
Jistou dobu jsem kvůli tomu, že pejsa extrémně tahal na vodítku a navíc hodně vyjížděl na psy, raději používala místo obojku postrojek, za ten se může totiž v pohodě i zvednout do vzduchu a pejskovi nic nehrozí..
Být tebou, zeptala bych se na tuhle konkrétní situaci u konkrétního psa veterináře, ke kterému máš důvěru..
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 21:40
- Nahlásit
Terri
Tehle otazky jsem si puvodne vubec nevsi.
Pokud budes vyvesovat na tenkem obojku (treba retizek) ktery bude tesne pod hlavou tak psovi ublizis velmi snadno a to tak ze uz mu nepomuzes. vnitrek krku je pomerne hodne zranitelny a v tehle mistech ja malo chranen svalama.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2006 22:47
- Nahlásit
Tchor
ktery bude tesne pod hlavou
popravde, jeste jsem se nepotkala s nikym, koho by to vylozene napadlo u obran... Strunu pod hrdelkem jsem puvodne videla akorat u vas (a pravda, pri poslusnosti, ne pri obranach!), zaujalo me to, ale nikde jinde jsem to zatim nepotkala.
Ale rada si to ujasnim - pokud retizek nebude pod hrdelkem, tak by v tom problem byt nemel, ok?
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 07:34
- Nahlásit
a co mit pesu v postroji?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 08:02
- Nahlásit
michalm
tady nejde o postroj. Včera jsem to na vlastní oči viděla.Na obrany každý používá postroj (skoro) 4 psi pustili za chvíli sami,jednu fenu chlap vyvěšoval. Sice nedělám obranu,ale svého psa vyvěšuji furt,neb to je jediný výchovný prostředek na co reaguje a nikdy ani neknukl bolestí. a to mu dávám obojek hned pod hlavu-ale teda kožený.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 08:09
- Nahlásit
michalm
vyvěšování ,aby pes pustil má ten smysl na obojku a sáms to viděl...fakt nevím jak by pes v postroji pustil při zvednutí...jako můj by nevěděl proč...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 08:48
- Nahlásit
vyvesenie riesi len zaklad, ked psovod ukoncuje zadrzanie v kontakte so psom a ma moznost fyzickeho kontaktu so psom (zvesit psa). Spolahlivejsim riesenim aj pre samostatnu pracu psa (pustacka na vzdialenost) je povel "Pust" ... ako pisal Tchor, v podstate oddelit zadrzanie a pustenie rukavu (pes do kludu a ked vnima tak povel Pust), k tomu samostatny nacvik povelu (od stenata pri hre s aportikmi, na zrychlenie napr. dve lopticky atd). Pes musi mat absolutne jasno ze aj povel Pust musi vykonat ihned a vzdy. Pri samotnom zadrzani a pustacke (predpokladom je ze pes ovlada povel Pust) sa mne viac osvedcilo ist na to cez slabiny ako cez krk
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 08:58
- Nahlásit
sarax
jo jenze kolik lidi tam melo ksiry? Snad jenom Renata... vyveseni preci nemusi byt vzdy o priduseni...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:01
- Nahlásit
slony
no jo, ale kdyz jsi ve fazi vycviku s mladym psem a ucis poustet treba ty aportky, jak resis v tu chvili pousteni rukavu(peska)? Jasne u meho psa je to jedno, toho musim prihecovavat, ale u extremniho koristnika, ktery je schopny vleze (v klidu) ten rukav cupovat pul hodiny... Uz tam chces delat poustecku rukavu?
By me to docela zajimalo...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:08 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
My jsme přesně ten případ, co píše wami tj.ale u extremniho koristnika, ktery je schopny vleze (v klidu) ten rukav cupovat pul hodiny, navíc mladý pes.
Povel pusť je pro nás ten nejtěžší, co jsme zatím dělali (na balonku a jiných věcech) a 100% ho bohužel nemáme.
Řetízek nám doporučujou dát právě těsně pod hlavu, aby se přidusil rychleji a rychleji pustil, protože on je schopen "vyvěšen" 5 minut sípat a držet rukáv a to včetně tlap.
Tak proto jsem se ptala na ten krk, mám prostě strach...
A prosím o odpověď na to, co se ptala Wami - zeptala bych se na totéž. Co s mladým psem.
Nebo vy učíte "pusť" hned?
PS: my koušem na postroji
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:10
- Nahlásit
slony
to cez slabiny ako cez krk
nerozumím
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:14
- Nahlásit
Terri
to cez slabiny ako cez krk
myslim, ze tohle je mysleno u poustecky na figuranta, kdyz pes nepousti rukav figuranta, ktery se nehyba, odtahnou ho za slabiny, takze pes pusti, ale nevyvesujou ho u toho...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:16
- Nahlásit
wami
aha, no tak to nevím jestli by u nás fungovalo...jeho můžeš natahovat jak chceš a on nepustí. ".(Pokud se tím nemyslelo nějaký mechanický donucovák).Ještě ani jednou také nedokousl, pokud stihl chytit rukáv dřív než "bychom chtěli
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:37
- Nahlásit
michalm
mno je to o tom mechanismu...prostě Trinča nepustí když má psa ve vzduchu...není důvod..a předpokládám že figurant tomu i rozumněl nebo snad ne??
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:39
- Nahlásit
No, tak jak to čtu a dotaz Terri, tek teď se tady zamotalo věcí....
Terri:
matodu,kterou děláš, tak tam nejde o to, aby co nejrychleji pustil a povel "pusť" se tam nepoužívá.Zřejmě jsi nepochopila ,oč tam jde, jde o kořist, která mu takto sama uteče, ty u jeho nátury moc jinou možnost nemáš, nijak drasticky to neděláš -
zeptej se svého MVDr ))))) (chápeš smajlíkka,že?)
ad pouštěčky, ty vůůůbec neřeš, to jistě půjde, zase tak netvárný on není, a jak bude vědět, že za odměnu, když pustí,dostane ten rukáv zpět, bude v pohodě.
Wami: to na začátku píše přesně, protože ho viděla a viděla několik našich tréninků. Ale jak píše, Z bys pod krkem mohla držet dodnes
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2006 09:43
- Nahlásit
Baileys
Jediná fotka, která se ze včerejška povedla kromě revíru je vyvěšování Zorra - já poloviční u něj, on skoro u mých ramen a hrrr rukáv..
Pouštěčky, to víš, že mám obavy, když vím, jak horko těžko neochotně pouští jiné věci... ale ok...
Ta metoda - nepřijde Ti tedy drastická. Mi šlo v podstatě o to, že má řetízek pod hlavou a mám strach, aby se mu něco nestalo s krkem. Tak dlouho tam rukáv při "přidušení" nikdo nedrží a krk je opravdu citlivý
|