Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak odnaučit psa žrát poházené maso :)
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Terri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:20 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Zet
Na louce A navíc je terén dopředu znám myslím. Ale jak říkám, já moc zkušeností nemám, spíš naopak, plácám se

No a jak to děláte vy barváři?

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:20
- Nahlásit

Mel
Bert taky rád pamlsky přecházel, už jsem si začala myslet, že bude pro nás lepší chodit bez nich, ale tak před dvěma měsíci se to zlomilo a teď čuchá tak poctivě, až se divím. Třeba to chce jen vychodit...(Je mu 13 měsíců, že by dostával rozum?)

brut
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:21
- Nahlásit

Mel
Meta
Nás na cvičáku od začátku učí nic na stopu nepokládat, takže to neděláme.
Ale Brut by to zatím asi neodlišil a baštil by mně venku hnusy....když teď u všeho stávkuje

Mel
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:24
- Nahlásit

na výcvik je asi pole a louka nejlepší, ale jak je to na zkouškách
já myslím, že se to liší podle typu zkoušek... čím vyšší, tím víc je třeba různorodý terén, mění se jednotlivé povrchy na stopě, bývá "překřížená" další stopou, apod.
Ale pro nás začátečníky je nejlepší posekaná louka po ránu

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:25
- Nahlásit

brut
Když nic nepokládáte, jak vysvětlíte štěněti, že má čuchat po stopě?

Mel
Člen
- Nahlásit

michalm
řekla bych, že tím si musel projít každý stopař - začátečník....

Terri
Člen
- Nahlásit

Mel
nejlepší posekaná louka po ránu
po ránu to jo, ale proč posekaná? Nám zas říkají, že posekaná není to pravé ořechové, že lepší je tak 20 cm travička..
No nejlepší by bylo vůbec stopovat na golfovém hřišti

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:27
- Nahlásit

Terri
No a jak to děláte vy barváři?
Myslíš výcvik nebo zkoušky? Co se týče pomatování trasy, tak s tím problémy nemáme, protože cvičíme v lese (proto jsem se ptala, jestli u vás jsou stopy jen na louce ... že bych vám doporučila "naši" metodu označování trasy). Já mám v lese asi 5 tras označených lístečky přicvakanými na stromech, které průběžně střídám a občas některou přelístečkuju, nebo vymyslím všechny nové. Začátek stopy - "nástřel" - se vyznačí větvičkami (úlomky). Kapu vždycky vpravo od lístečkovaných stromů. Na konec stopy dávám většinou klec s králíkem nebo morčetem ... ale záleží na psovi. Někteří chodí po barvě jak fretky a na konci jim stačí jen lahvička od vykapané barvy a pochvala (ale těch moc není) Ze začátku dělám čerstvé kraťoučké barvy (tak 50 metrů), pak prodlužuju délku a poté i stáří

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:27 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Mel
Jo, taky mi teď poradili, že mám prodloužit stáří a rovnou jít na oblouky. Ať se prostě vychodí a ať zjistí, že čuchat je lepší než letět alá zhruba stopa
Akorát já to hovádko sotva udržím

To alá stopa také vypadá tak, že jak strašně moc chce, tak zároveň prostě moc nečuchá...

brut
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:28
- Nahlásit

Meta
Nejdříve mu dáš čuchnout k ponožce se smradlavou mňamkou ( pro tuhle příležitost radí mít dvě), ale já Brutovi nemusela dávat čuchnoutvůbec, šel rovnou....to je u štěníků a u starších nedáváme čuchnout nic ,jen vydáváme povel "hledej"

Anu
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:28
- Nahlásit

mě učil abych dala piškotek či jinou (méně voňavou mňamku)do předmětu který leží na stopě.V žádném případě po stopě jen tak házet piškoty či buřt. A můj velice nechápavý pes to pochopil okamžitě.A jak jsem psala za pár takových lekcí,mi přítel zdrhl po lese i polní cestě a já ho se psem stopovala-tam bylo lomů a křížení stop,bylo mokro v lese,sucho na cestě a vystopoval ho nádherně. Oni nejsou ty psi blbí,jen je člověk musí pořádně navnadit. Od této chvíli věřím,že umí čumák i používat. Já však takového výkonu jentak s ním nedosáhnu,on ví kdy skutečně stopujem a kdy jen tak se šolíchá na louce....a spíše stopoju já kudy jsem to vlastně šla než pes

michalm
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:29 - Změnil/a: michalm
- Nahlásit

Terri
poseka proto, aby pes se po pachove stope a ne po vyslapnute cesticce
kazdopadne vrele doporucuju bezvetri, pac dle "novych" zkusebnich raduz musi jit pes po narusenem terenu, kdezto driv mohl jit po pachove stope - mame vyzkousenou stopu i ve vetru a ten rozptyl do stran je krasne znat....

Mel
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:29
- Nahlásit

Terri
jo, nemyslela jsem jako čerstvě posekaná... prostě nízká tráva (u nás totiž sekají louky až když už je ta tráva vyšší než já, takže teď momentálně je beru za posekanou i když je to už měsíc )

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:30
- Nahlásit

Anu
jakože na stopě nemáš nic, žádné pamlsy a jen někde ponožku s něčím dobrým, který on najde a označí neb je to vlastně rovnou předmět?

Anu
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:32
- Nahlásit

Terri
mám na stopě jen předmět a na tom předmětu je pamlsek. Pes dožvýká kus žvance a jde dál hledat předmět neb ví že tam má pamlsek.Rozhodně však nemám jen tak piškot na stopě bez předmětu.

Mel
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:33
- Nahlásit

michalm
bezvetri
nemusí být bezvětří, ale je nutný mít vítr v zádech, nikdy ne proti větru, páč to psovi fouká tu stopu rovnou do čoumesu a šel by s nosem nahoru...

Terri
jak strašně moc chce, tak zároveň prostě moc nečuchá...
tak ten můj blb naštěstí nezvedá čumák vůbec...

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:36
- Nahlásit

Anu
nejsou ty psi blbí,jen je člověk musí pořádně navnadit.
Všechno je to o motivaci. To je základ celého výcviku (a tady to IMHO platí pro služební i lovecké psy) - najít ideální motivaci. Problém je v tom, že pro každého psa to bude něco jiného Ale to ti na cvičáku bohužel nejspíš neřeknou, protože tvého psa natolik nepoznají. Někdy je to šílená makačka na bednu, vymyslet motivaci pro některé experty Co si našlápnout vlastní stopu a na její konec schovávat přítele?

To mě ještě napadlo. Na zkouškách si šlapete stopy sami?

michalm
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:38
- Nahlásit

Mel
nemusi, jenze, kdyz se ti vitr toci, tak je to taky ne nic a hlavne pokud delas lomenou, tak jsi v haji ...
spis je to o tom, co chces pak s pesou delat, jestil na zkousky nebo jestli to mate jen pro radost, pak je to jedno

michalm
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:39
- Nahlásit

Zet
co sem cetl ve zkusebnich radech, tak dle zkousky mas stopu bud vlastni nebo cizi ...

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:39
- Nahlásit

Zet
No na té první zkoušce budem šlapat sami a na té druhé (když na první nevyletíme) bude cizí. Ale cvičitelka tvrdí, že psovi je to fuk, vlastní, nebo cizí. Tak jí věřím, co mi zbývá.

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:43
- Nahlásit

Meta
Díky To jsou zajímavé věci. Já si nemyslím, že to je psovi jedno. Některýmu samozřejmě ano, ale IMHO to chce před těma druhýma zkouškama zkusit i stopu cizí. My to občas děláme i u výcviku na barvu. S někým se domluvím a nakapeme si barvu navzájem, aby psi nechodili jenom po našem pachu, protože ho na zkouškách nebude mít.

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:54
- Nahlásit

Mel
tak ten můj blb naštěstí nezvedá čumák vůbec...
Tak to máš dobré Ten můj se prostě zapře do postoje nebo i obojku (zkoušela jsem , co bude lepší), a začne lítat jak pošuk. Pokud stopu ztratí, tak lítá a nesoustředí se.. Hlavně táhne strašně dopředu a jelikož to už není žádné štěňátko, tak to nezvládám.

No, už jsme se domluvili s manželem, že půjde se mnou, on ho udrží a já budu navádět...
Ta schovka by taky nemusela být špatná..
Akorát manželovi se moc se mnou nechce..

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:04
- Nahlásit

Zet
blbej dotaz - ale co to kapeš? Barva je konkrétně co?

Anu
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:15
- Nahlásit

Zet
návnadit u nás znemaná,že pes vidí že pániček odchází a chce strašně za ním. Prostě chce nás mít po hromadě,baví ho to a pak letí,že tryská a já nechápu jak může stopovat,když ani nemá kloudně čumák u země.Jen v inkriminovaných místech si to ověří,jestli zahnout do leva či do prava a zas letí. Je to sranda pro mě i pro psa.Žádné zkoušky v tom nehledám

a pak ho učím"řádně výchovně,bez emocí" našlapovat a to mi taky vypracuje,pomalu,v klidu,bez chyb,ale bez nadšení.On ví že najde piškot,dobrá vezme si ho když už ho našel,ale nevidí v tom on a ani já takovu prču.Přeci jenom když nevím kudy mám jít stejně jak pes tak je zábavnější.

vše děláme jen pro radost.Dost často chodíme do hospody tak je dobré naučit psa stopovat páníčka-kdyby se někde zdržel....

Tami
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:16
- Nahlásit

Zet
Tak to jsem zvědavá jak přesně se "barví" a už se těším jak se to naučím, jedu na konci srpna na týden s Baruškou na tábor jezevčíků, takže tam nějaké základy načerpáme.

mac1
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:29
- Nahlásit

Zet
odkuď jsi ? spolupráci při kapání barev bych brala

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:30
- Nahlásit

fromeli
blbej dotaz - ale co to kapeš? Barva je konkrétně co?
Barva je takový "myslivecký eufemismus" Lidsky se tomu říká krev Dříve se kapala hovězí, teď vepřová

Tami
Možná, ale opravdu hodně možná, se tam potkáme

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:32
- Nahlásit

mac1
Z Prahy ... cvičím v Klánovickém lese

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:33
- Nahlásit

Zet
no já si říkala, že je to krev, ale zase mi přišlo divný, že by to byla krev skutečná
Sem si myslela, že nějaká chemická náhražka.

A to se dá někde v mysl. potř. koupit? Nebo prostě pustíš žilou doma čuníkovi?

Zet
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:37
- Nahlásit

fromeli
S vepřovou krví není problém. Stačí se domluvit na jatkách nebo v řeznictví S hovězí to bylo horší. Kvůli BSE už ji na jatkách odmítali dávat a pokud tam člověk neměl známého, byl namydlený.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání