| Autor |
Zpráva |
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:32
- Nahlásit
Tak se s váma musím podělit s novou výcvikovou metodou. Nejdřív, jak jsem k tomu došla...
Včera jsem vyrazila se svým pejsánkem na stopičky - rozhodla jsem se, že konečně využiju toho, že pes, narozdíl od paničky, vypadá celkem schopně... Takže uvážu psa u stromu, našlápnu stopu prokládanou kousky točeného salámu. Na konci odhopsám o kus dál a hledám vhodné místo pro našlápnutí další stopy. Po nalezení místa našlápnu další stopu, kterou prokladu salámem ve větších rozestupech a také ji zatočím... Nevím, jestli to je dobře, ale začla jsem teď dělat dvě stopy najednou, páč ta druhá je pak vlastně starší...
Takže se vrátím pro Garyho, připnu stopovačku a vyrážím. Nějakou chvilku mi samozřejmě trvá, než najdu nášlap (už jsem se naučila si pamatovat průběh stopy, ale nášlap hledám stále), ale povede se a já velím "stopa, hledej". Gary vystartoval s děsným nadšením jako vždy... na nášlapu si hned našel salámek a šup s ním do žaludku.. najednou pesan začne trojčit, válet se po zádech a odrážet se všema čtyřma nohama... tak jsem ho sklidnila a velim znovu.. pes nachází další salám, občas kolem sebe kope nohama, salám nežere a opět se válí.... No, co vám budu vyprávět, jak sprchlo, tak vylezli ty mrchy mravenci (rezatí) a vrhli se na Garyho salámek.... takže jich chudák pár zblajznul a pár mu jich stačilo nalízt do kožichu a pěkně ho potrápili.. Nicméně na obranu svého psa musím říct, že stopu došel, ale salámu si ani nevšiml... Druhá stopa byla v poho, asi jsem vybrala vhodné místo, kde se mravenci nenacházeli.
Takže z toho plyne ponaučení, chtete-li svého psa odnaučit žrát nalezené věci, zkuste to naházet někdě kolem mraveniště...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:35
- Nahlásit
isdpch
No, když jsem to psala jirikovo, tak mi napsal, že když to nezabere, tak radiátor..
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:36
- Nahlásit
Mel
(už jsem se naučila si pamatovat průběh stopy, ale nášlap hledám stále),
první co mě učili.Vždy si označ nášlap!!! Klackem,kusem hadru,prostě čímkoliv. To je první,když jdu stopovat,tak mám už v ruce klacek,ten zapíchnu jako nášlep,trochu se pootočíma jdu.
jinak metoda dobrá,ale jak k tomu chudák přijde pes že nedostane odměnu? Kolik děláš lomů? Já jestli jsme dál než ty a nebo ne.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:39
- Nahlásit
Anu
Odměnu dostává ještě vždycky na konci..
Lomy jako takový zatím ještě nedělám, dělám oblouky a zatím jen jeden. Museli jsme se vrátit na začátek, od tý poraněný nohy jsme nestopovali.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:42
- Nahlásit
Mel
Jak odnaučit psa žrát poházené maso Těžko
Ale neboj,nejsi v tom sama.Moje včerejší příhoda mi nabízí otázku,jak odnaučit psa žrát cokoli,co není jeho.
Chtěla jsem uvařit dobrou mňamku a koupila si jako jednu z ingrediencí parmazán.Bohužel jsem parmazán zapomněla na lince a v klidu se šla vysprchovat.Slyšela jsem sice divný zvuky z obyváku a volala na psa,že jestli něco zničil,tak dostane na p.... Pak jsem pěkně všechno zkontrolovala a pochválila Ebču,že roztrhala jen pet flašku.Ovšem,když jsme chtěla posypat jídlo parmazánem,tak nebylo čím,protože ta malá potvora ho ukradla a spotřebovala.Zbyly jen drobky
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:43
- Nahlásit
Já si na nášlap dávám vařečku s modrou okrasnou mašlí - nepřehlédnutelné (klace někdy ve vyšší trávě hledám..)
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:43
- Nahlásit
Mel
aha. Já nedávám salám po cestě..měla bych obavy,že půjde po salámu-dost voní-více než po stopě samotné. A pak jsem vyzkoušela přítele,že se mi schoval-i psovi-já fakt nevěděla kde je.Jen jsme si určili nášlap.Popodešel o dost -tak 20minut stopování.Pes jel jak fretka,nikdy jsem ho tak neviděla a pak mě táhl do křoví a tam našel svého pánička.Bylo úžasné. Nejlepší co můžu doporučit.Lomy nelomy,cesta,les to bylo jedno.Touha ho najít,byla větší.
no a pak sama položím stopu na 3minuty a on se mi na ni vyprdne....
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:48
- Nahlásit
první co mě učili.Vždy si označ nášlap!!! Klackem,kusem hadru,prostě čímkoliv.
tak to jsem uz dopad i tak, ze beruska dosla na zacatek a nechtela jit dal a divala se na me jako coze to blbnu, kdyz uz ten konec prece nasla ne? a to tam bylo "jenom" voditko
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:52
- Nahlásit
Mel
Výborný je na nášlap praporek zářivé barvy. Ušila jsem si dva a nemůžu si je vynachválit.
Jo, nám stopu nevyžírají brabenci, nám ji vyžírá kocour...Ale zase mám vycvičeného i kocoura.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:54
- Nahlásit
U nás holky mají přímo zapichovací kovové cedulky
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:55 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit
Mel
Ta metoda mě celkem zaujala. Nedělám sportovní výcvik, takže si dovolím amatérský kometář k zamyšlení
Zajímalo by mě, jestli tato metoda (s poházeným salámem) je využívaná i jinými cvičitely, nebo zda sis ji vymyslela? Já bych se totiž poněkud obávala, že mi pes nebude chodit po stopě, ale "po salámu". Jak jsem řekla, stopy necvičím, ale mám zkušenosti s výcvikem práce na barvě, což je trochu srovnatelné.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:58
- Nahlásit
Zet
No, jasně, to se normálně dělá, na pamlsky.... nejdřív dáváš hodně pamlsků, třeba na každý krok a postupně ubíráš. Pes pochopí, že aby našel dobrotu, musí sledovat stopu... teda, takhle to bylo vysvětlováno mě
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 10:59 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Zet
no co já vím, tak většina u nás stopařů dává salám...
Někteří granule, někteří maso, někteří kuřecí krky...
Pes jde po stopě a na ní leží salámek - odměna.
nejdřív dáváš hodně pamlsků
No a tohle třeba u nás nezabírá. Pes chce letět po stopě, a pamlsky ho moc nezajímají
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:00
- Nahlásit
Zet
je to normalni metoda, vyber pamlsku zalezi uz jen na tobe, jen mas pesany ktery pamlsky cestou nezerou...
pak se da jeste pouzit, ze za sebou tahnes ten salam na provaze...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:01
- Nahlásit
No, já si vždycky po tom, co se vracím ze stopy říkám, že musím něco na označní stopy pořídit.... bohužel skutek utek, takže většinou hledám... ale zase už je to lepší, nacházim celkem v pohodě. Pro mě bylo nejhorší zapamatovat si průběh stopy, to jsem byla ze začátku dost zoufalá....
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:03
- Nahlásit
Mel
vetsinou se nekde nejakej klacek cestou najde
tak natrhej po ceste fialky a pak je pokladej
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:04
- Nahlásit
všichni
a jak jste začínali stopovat, sami, nebo vám někdo pomáhal?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:04
- Nahlásit
michalm
jo, nejlepší na zapamatování nášlapu nebo i průběhu stopy je - tamhle u tý žlutý kytičky.... a pak jich tam je najednou plna louka, že?
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:06
- Nahlásit
Mel
Terri
Aha, hm to jsou věci Pro mě má tato metoda dvě mouchy ... tu první už jsem zmínila, druhou je to, že se nedá využít u "nežravých" psů (mám doma čubinu, která ze země nikdy nic nesebere a nezblajzne to ... i kdyby to bylo grilované kuřecí stehno). Ale pro některé psy je možná dobrá ... povahu pracovních psů moc neznám. U lovečáků by to IMHO moc nefungovalo, tam je potřeba silnější motivace než kus žvance Odměnu dáváme vždycky až na konec vypracované barvy
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:06
- Nahlásit
Začínali jsme sami, stopovala jsem se štěňátkem na volno. Pak mi za to na cvičáku pěkně vynadali Ale docela nám to jde...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:09
- Nahlásit
Já bych právě trochu potřebovala pomoct, moc nám to nejde
U lovečáků by to IMHO moc nefungovalo, tam je potřeba silnější motivace než kus žvance Odměnu dáváme vždycky až na konec vypracované barvy
No tady bych se obávala, že by můj pes letěl takovým tempem a nepřesně aby už hrrr hrrr měl ten konec
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:10
- Nahlásit
Ještě jeden amatérský dotaz Stopy se zkoušejí jenom na louce (nebo jiných otevřených prostranstvích)? Nedělají se třebas v lese, v hájku a podobně?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:11
- Nahlásit
Tak já na stopu žádné salámy ani mňamky nedávám. Vzhledem k tomu, že Bruta učím od začátku nic nežrat ze země, tak bych tímhle veškerý výcvik pokazila. Na konci pokládám své staré triko a na něm je mňamka jako odměna. Brut si musí vystačit jen s mým pachem ( popř. si do staré ponožky dám smradlavý sýr nebo rybičku a táhnu to za sebou a na konci má Brut zase připravenou mňamku v této formě).
Jenže od doby nástupu puberty se můžu rozkrájet a stejně mně na stopu nevyrazí a nevyrazí. Takže budeme dělat zase jen a jen kraťoučké stopičky pro štěníky.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:13
- Nahlásit
Zet
Stopy se zkoušejí jenom na louce
Ze začátku (to je do hodně vysokého věku průměrného psa) ano . Oranice, les, park atd., to je jen pro zkušené a dobré stopaře.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:15
- Nahlásit
Terri
No tady bych se obávala, že by můj pes letěl takovým tempem a nepřesně aby už hrrr hrrr měl ten konec
Jj, přesně s tím občas bývá problém u některých příliš náruživých jedinců. Jednu takovou expertku doma mám. Možná na ni vyzkouším ty salámy. Zkoušky už má hotové, na soutěže už s ní asi taky jezdit nebudu, tak můžu dělat pokusy
|
Mel
Člen |
- Nahlásit
Terri
Já taky začínala sama, četla jsem všechno možné, jenže když to člověk nevidí v praxi, tak se to dělá dost těžko... takže jsem jen tak zlehounka začínala, abych si psa nezkazila, kdybych to dělala špatně. Pak jsem začla chodit na novej cvičák, vzali nás na stopy a zjistila jsem, že to dělám dobře a navíc byli z mýho psa nadšený... Řekla bych, že Gary byl stejný jako tvůj. Šel vždycky hrozně rychle a většinu salámku přecházel.. to je úplně jedno, pes se "vychodí" a hlavní je, že je do toho zapálenej. Já tomu taky nevěřila, že by mohl zpomalit, ale fakt jde teď celkem v klídku (občas taky letí). Ani nevím, čím to bylo způsobený, možná zkus prodloužit stáří stopy...
|
Meta
Člen |
- Nahlásit
brut
Já se toho taky bála, ale překvapilo mě, jak to pes sám lehce rozlišuje - pamlsky se hledají jen po povelu "Hledej".
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 11:18
- Nahlásit
brut
Meta
jj, taky mi Gary jinak žádný hnusy nežere...
|
michalm
Člen |
- Nahlásit
Terri
my zacinali ted na tabore....
Mel
presne to sem si na tom poli taky rikal - pujdu tamhle k tomu rovi podle techle zelenejch hajzliku :-D a micek sme uz nenasli
|
Zet
Člen |
- Nahlásit
Terri
Ahá Jj, na výcvik je asi pole a louka nejlepší, ale jak je to na zkouškách. Tam máte taky stopy na louce, nebo vás mohou organizátoři vypéct a udělat je třeba v lese?
|