Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / tanec se psem - učení otoček
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:30
- Nahlásit

snažím se naučit Berni nějaké prvky a docela nám to jde - ale zaboha nemůže pochopit to základní, otočky. ruku s piškotkem v ruce sleduje a skoro ji hypnotizuje, bohužel mi přijde, že v tu chvíli nevnímá absolutně nic, co říkám ... třeba povel "osma" = rozkročím se a ona prokličkuje mezi nohama tam a zpět - pochopila rychle, stačí říct povel, navést kousek rukou a ona už to obejde a vrátí se na místo ... ale aby mě prachobyčejně obešla - ani za kus vepřovýho
máte někdo radu?

nika00
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:38
- Nahlásit

Janiii
ja sem taky zkousela naucit neco jimmyho..
hodne reaguje na naky dobre znely slova a na muj pohyb....treba na to kličkovaní mu řikam "šup" a jak slyši ššš tak uz vetri... zkus se otocit i ty s nim...

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:43
- Nahlásit

nika00
jo, už mě to taky napadlo a točím se s ní ... pac dává bravurně, ťapí taky - svědčí o tom škrábance na rukách a nohách, jak po mě vždycky tou tlapou flákne "kroky" nám jdou taky, začíná couvat, prostě to už vypadá, že by se časem mohla dopracovat i k nějakému hudebnímu doprovodu (třeba mnou zpívané skákal pes - to je takové rytmické a pomalé, přesně pro nás) jo taky umí přeskakovat ruce a nohy, a občas skočí i přeze mě, když jsem v bobku ve dřepu ...

nika00
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:48
- Nahlásit

juuuu tak tohle nezvladame....skoro nouma neumi dat ani pac...chtela sem ho anucit takvy to tapkani z levy na pravou....ale nevim jaky mam pouzivat slova...
ale zase umi udelat haji

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:55
- Nahlásit

nika00
ještě zvládáme poklonu, ale ne na první povel ... no ale než to bude k něčemu vypadat, tak to ještě potrvá ... no nic, budu zkoušet otáčet se i s ní - a uvidíme ...
kdyby měl ještě někdo nějaký tip a radu, sem s ní!! Rendiku například ...

nika00
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:58
- Nahlásit

Janiii
jeeee...a jak se to uciii???

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:02
- Nahlásit

nika00
co jak se učí, poklona?

nika00
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:05
- Nahlásit

Janiii
jj a to pretapkavani

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:16
- Nahlásit

Janiii
My umime slalom mezi nohama Ale osmicku, kdyz stojim neeeeee To psisko zatim nepochopilo

nika00
to "přeťapkávání" se dá udělat dvěma povelama - Eimy umí na "pac" dat jedno tlapku a na "ťap" druhou, takže aby přeťapkavala stačí říkat pac x ťap

wami
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:30
- Nahlásit

No, slalom umime dopredu i dozadu i osmicku, ja Lumpa naucila akorat "mezi" - jakoze ma projit mezi nohama, a pak uz jen zalezi, jak mu ty nohy nastavim...

Jinak k te otocce: jestli je pred tebou, tak mu tahni pamlsek primo pred cumakem dokolecka, to myslim jde snadno.

Tocit okolo dopredu jde taky dobre, za pomoci voditka a jemneho tahu a pamlsku (tahnes pamlsek a za zady si pomuzes voditkem), to taky jde.

Ale obcouvavat psovoda dokola, tak to ho nemuzu naucit ani za milion...

Jinak poklonu ucim na pamlsek, uklonim se s pamlskem v ruce, ruku dam az k zemi... Zezacatku jsem mu davala ruku pod slabiny, aby si "lehl" jen jakoby predkem, casem to pochopil a ted uz to taky umi. Ale nesmi byt moc nadseny, to mi pak rychle za sebou udela poklonu, lehne, udela sudy a plazi se - zkousi, co prave chci a nepremysli...

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:53
- Nahlásit

přeťapkávání je přesně jak píše Eimy - já berni učila pac a ťapí v sedě, pak jsem ji postavila,a zase pac a ťap aby mi podávala na ruce - a pak jsem pozvedla nohu a řekla pac - a ona svou tlapu položila na moji nohu ... toho jsem využila, a stojím kus před ní, a ona jak na mě chce dosáhnout udělá malý krok a zvedne pravou - couvnu o krok, řeknu Ťapí, ona musí přešlápnout, aby zvedla levou a tím udělá zase krůček - vypadá to docela pěkně ...
wami
jo, když stojí přede mnou, tak ji navádím pamlskem, ale jak říkám - podle mě totiž vůbec nereaguje na to co říkám, myslim že mě vůbec nevnímá ... i při klasickém výcvikumám problém použít pamlsek jako motivaci - civí na něj, ale že by dělala nějaký cvik, to ani náhodou ... piškot můžu vytáhnout až po úspěšném splnění povelu ...
poklonu jsem učila jako ty,ale zase - bez piškotu - takže to vypadalo tak, že jsem si ruku jen ovoněla, to ji občas zmate a poslouchá , tu natahovala před ni, druhou ruku ve slabinách, aby nelehla celá, a když nelehala ani předkem, tak jsem zatlačila bradou do jejích lopatek - no sranda na nás koukat občas se mi to "vymstí" teď při cvičení, když ji učím povely na dálku - houknu "lehni" - ona udělá poklonu - houknu "celá" a ona flákne o zem i zadkem ... joo, je s ní sranda

wami
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:54
- Nahlásit

Janiii
a co rika na balonek? Zkus cvicit misto s pamlskem s balonkem...
Jinak tezko rict, jak na to, kdyz to nevidim...

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 15:59
- Nahlásit

wami
jo, to zkouším teď - má hračku, takovou gumovou včelu co z ní třčej provazový lana, tu miluje - a má ji jen když jdeme ven, aby ji neomrzela ... tak s tou jsem včera dělala klasickou poslušnost, a i těhle pár fíglů a bylo to docela ok ... a pak jí to vždycky hodím ať se proběhne a přinese to, nebo dám piškotek ...
hlavně já mám problém zapamatovat si, pro jakou otočku bude jaký povel no naučím ji zatim dvě - obcházet mě a točit se přede mnou a až to bude umět tak něco přidáme ... víc toho stejně nemá cenu ...

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:31
- Nahlásit

wami
No ja naucila psisko obihani me na obe strany, ale u nas voditko při cvičení používat nejde, protože ona na vodítku vypíná přemýšlecí buňky nebo se tak aspoň tváří

Ale couvat neumi takže obcouvavaní mě zatím neřeším

LenkaSS
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:32
- Nahlásit

Pro mě je taky složitý pamatovat si ty povely, ale uč ji hned od začátku na jiné povely. Tzn. obíhání psovoda od tvé levé nohy okolo jiný povel, obíhání od pravé jiný, otočka před tebou taky jiný. Pokud teda chceš tančit, já to naučila psa na stejný a pak je u tancování blbý, že mu musím i částečně ukázat rukou.

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:42
- Nahlásit

LenkaSS
jj, to já vím že na variantu u levé/pravé nohy musí být vždy jiný povel ... no, budu postupovat pomalu a třeba si to zvládnu i zapamatovat

LenkaSS
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:47
- Nahlásit

Držím palce ať to jde. Jinak můj pes je na cvičení docela genius, takže to s ním bylo snadné, ho to naučit. Piškoty a jiné dobroty samozřejmě požadoval zadarmo to nebylo.

Janiii
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:56
- Nahlásit

LenkaSS
co máš za hafíka? no berni není genius, ale rozhodně jí jde učení blbostí líp než klasická poslušnost

LenkaSS
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 17:59
- Nahlásit

Mám kavalíra.

rendik
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2006 18:15
- Nahlásit

Janiii
Takže otočky, učila jsem je stejně jako ty-pamlsek v ruce, psovi před čumák a točit s ním směrem k ocasu, Kim pamlsek sledoval a točil se, ale trvalo mu docela dlouho než to pochopil. Můžeš to zkusit i ny tu hračku, ale většina psů se tak těší na hru, že nepřemýšlí nad tím co dělají, takže cvičit na pamlsky bývá lepší...Můžeš to zkusit tak, že jí pamlsek nukážeš, schováš ho v ruce a pak jí budeš lákat ("jéé, hele co mám, tumááš"). Ona bude chtít zjistit co jí to nabízíš a až bude mít o ruku (sevřenou v pěst se schovaným pamlskem) zájem, budeš ruku točit Berni k zadku aby se otočila. Můžeš jí taky do zadku trochu šťouchnout.
Obíhání jsem učila tak, že jsem měla Kima buď přede mnou nebo u nohy, ukázala jsem mu pamlsek, nabízela jsem mu ho a když si ho chtěl vzít, tak jsem řekla povel ("kolem") ma ruku s pamlskem jsem pomalu schovala za záda, on ho sledoval, tam jsem pamlsek přendala do druhé ruky a navedla jsem Kima na místo odkud začínal, pak pochvala a pamlsek dostal.
wami
Obcouvat psovoda dokola se většinou tak, že si kolem sebe postavíš do kruhu nějaké mantinely (u čivavy stačí knížky, u větších psů se používá ohrádka na štěňata, skokovky z agility, atd.), stoupneš si doprostřed, psa máš u nohy. V pravé ruce pamlsek, ten dáš psovi před čumák, dáš povel pro obcouvání (pokud pes umí na povel couvat dáš i povel pro couvání a pamlskem ho navádíš. A protože máš kolem sebe mantinely, psovi nezbývá než couvat k kruhu kolem tebe. Ty máš ale docela velké psy, takže nevím, jestli by mantinely vydržely...Já mám novofundlanďana, takže mantinely neměly šanci (a nechtělo se mi na zahradě benotovat kruhovou zeď), tak jsem musela použít jinou metodu. Je to sice na delší dobu než s těmi mantinely, ale naučil se to taky. nejdřív jsem ho naučila couvat vedle mě u nohy. Když to uměl, stála jsem na místě, měla jsem ho u nohy, pamlsek v pravé ruce jsem mu dala před čumák, dostal povel "couvej - k noze" a pomalu jsem se začala pozadu otáčet tak, aby couval dokola a pořád byl u nohy. Když jsme se takhle společně otočili o 360 stupňů, dostal pamlsek. Takhle jsme to cvičili docela dlouho než jsem to zkusila tak, že jsem stála a naváděla ho jen rukou. A teď už to zvládá i když já se otáčím na druhou stanu.
LenkaSS
O těch povelech mi ani nemluv! Naučila jsem hafana otočky přede mnou - zleva doprava "otočka" na druhou stranu "twist". Paráda. Pak jsem to chtěla zkusit když je pes u nohy a půl hodiny jsem zkoumala, co je otočka a co je twist, prostě hrůza.

wami
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 08:14
- Nahlásit

rendik
mantinely nehrozi, nejspis to s nimi neumim ja, ale proste cokoliv jsem delala pomoci nejakych takovych zataras, nedopadlo nejlip...

Tu druhou metodu znam, prave ucim, ze "k noze" se chodi dopredu i dozadu (teda ted v tech vedrech nedelame nic) a pak to budu zkouset jak popisujes, uz mi to vysvetlovali i nazivo, ale tohle mu bude trvat hooodne dlouho... Jiny veci mame raz dva, ale tohle je na dyl. A jeste pokladani pamlsku na nos - uplne nasilim to delat nechci a sam si da tu hlavu vzdycky tak zesikma, ze mu tam clovek stejne nic nepolozi...

rendik
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 17:14
- Nahlásit

wami
Tak s tím nosem ti asi moc neporadím, taky jsem to zkoušela a dopadala jsem asi jako ty, tak jsem to vzdala. Ale budu to zase zkoušet, protože se mi ten cvik líbí...Popravdě nevím jak by se to dalo dělat násilím, já to zkoušela tak, že jsem vzala kus sýru, dala jsem mu ho na čumák a zespoda jsem mu držela ten čumák, u toho jsem řekla povel a jakmile pamlsek alespoň vteřinu držel, řekla jsem další povel - "můžeš" a ruku, která podpírala čumák jsem dala pryč. Ale Kim tenhle cvik moc rád nemá - považuje to za týrání zvířat, tak se tou hlavou snaží uhýbat a jednou rukou mu juí udržet není nic moc lehkýho...

wami
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 17:24
- Nahlásit

rendik
no ja abych mu udrzela cumec v klidu rukama, musela bych k tomu pouzit hodne velkeho nasili... A kdyz ho drzim lehce, tak pred tim pamlskem vytrvale uhyba a uhyba a uhyba...

rendik
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 17:45
- Nahlásit

wami
Jako bych viděla Kima, by si s Lumpem mohli podat tlapy. Když jsem zo zkoušela poprvý, nevěděl co po něm chci, zíral co to proboha dělám a držel. Při druhym pokusu už začal uhýbat, ale ještě se nechal jakž takž alespoň tu vteřinu udržel, pak už vůbec. Teď mě napadlo, možná mít v ruce ještě jeden pamlsek nebo něco, co by fascinovaně sledoval a nemlel sebou, ale fakt nevim, jestli by to zabralo...Budu to muset vyzkoušet

wami
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 18:04
- Nahlásit

rendik
a taky u toho tak nadherne silha...?

jinak dva pamlsky jsou marne, bude s sebou mlet a hlidat si oba - aspon teda Lump...

rendik
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 18:34
- Nahlásit

wami
Šilhá, slintá a natáčí hlavu do všech možných i nemožných směrů.....Ten jeden pamlskek by asi musel být lákavější, ale jak řikám, nezkoušela jsem to, až to zkusim, dám vědět. Ale v tomhle vedru se nechce cvičit ani mě ani hafíčkovi

Pupy
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 18:49
- Nahlásit

Týjo Pupyna umí taky pár triku jako poklona, packy, střídání pacek, mrtvolka, sudy, piškot na čumák ten pak vyhodí a chytí, otočka kolem její osy, plácnem si a skoky přes ruce tak kdyby někdo cjtěl vědět jak sem jí to učila tak mi řekněte

rendik
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2006 22:04
- Nahlásit

Pupy
My tady s wami máme problémy s tím pamlskem na čumáku.... tak sem s tím - jak si jí to naučila?!

Pupy
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2006 11:32
- Nahlásit

Dala jsem jí piškotek na čumák a říkám ne ne..nemsíš a přitom jí držim čumák a pak řeknu ted a pustím jí.....pak to časme pocholila a drží krásně....zatím to nyvydrží moc dlouho a ze začátku jí to padalo ale ted to krásně i vyhodí

rendik
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2006 14:34
- Nahlásit

Pupy
takhle jsem to zkoušela taky, ale prostě ani za nic nechtěl držet...a když už se mu to asi jednou povedlo, tak když jsem mu pustila čumák a řekla "můžeš!", sehnul hlavu, pamlsek spadnul na zem a on ho sebral...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání