| Autor |
Zpráva |
Zany
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:06
- Nahlásit
petl
T2ch 5 metrů by u mne nic nevyřešilo,protože štěně si potřebuje hodit pár sprintů,aby vydalo energii, nebo házím balonky apod.kdybych ho pořád držela na max. 5 metrů, tak by byl stejně nevyběhanej , jako kdyby šel na vodítku.A tam mi stopovačka moc nepomůže, protože když by záhledl nějakého psa , tak mi zmizí i se stopovačkou.U nás asi může fungovat jedině pořád hlídat a jak se něco objeví, preventivně zajistit.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:13
- Nahlásit
Zany
Jo to chápu, taky mám dvě aktivní poděsky
Sprintíky ale můžeš provozovat když máš kolem přehled a vidíš že krizová situace (třeba jiný pes) kolem nejspíš nehrozí.
Na normální prochajdu potom pejsa tahala tu šňůrku. To bylo najednou:
Čubí: Ejhle, pejsek, sorry paničko já se prostě MUSÍM jít seznámit...
Já: vida že zmíněný pejsek je místní nechvalně známý dogouš který s pěnou u huby řve na cokoliv čtyřnohého ve svém okolí :"Ke mně!"
Čubí: Nevidím! Neslyším!
Já: dup na stopovačku a cuk!
Čubí: joooooo, ke mně jsi říkala? Ono to je vlastně úplně jiným směrem, coooo?
Nám to prostě zafungovalo, to je na každém jestli na to má ty nervy
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:17
- Nahlásit
popoluska
sem přesvědčená že 3 měsíční štěndo na stopovbačku má nárok...v 5 měsících může bejt pozdě..moje štěndo má ve 4 měsících 13 kg a už je jako tank...ta šňůra kolikrát byla jediný co fungovalo..dneska už chodí i bez toho abych jí na šňůru dupala....ale kdybych čekala budu mít tu práci dýl...sice se dá pozornost upoutat jak píšeš,ale ne vždy je to ideální..tleskání a dupání někdy štve jiný psy
|
petl
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:29
- Nahlásit
sarax
Taky si myslím že ano. Čubí byla už ve 4 měsících rozhodně o moc rychlejší než já a docela určitě jsem jí to nehodlala zdůrazňovat tím že bych jí někde marně naháněla
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 15:01
- Nahlásit
no, tak jak koukám, tak máte na stopovačku celkem rozdílný názory Zatím jsem ji ještě nepořídila, nějak se mi to zdá "drastický",sotva se naučila chodit na obojku s vodítkem a hned jí cpát na šňůru, ale nevím, třeba tomu neujdem.... Spíš zatím zkouším používat toho druhýho dospělýho psa a malá se k němu přidává a když to nebude stačit, tak holt půjde na stopovačku
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 15:18
- Nahlásit
U 3až4.měsíčního štěnda nelze očekávat 100% poslušnost.Proto je s tím potřeba počítat...Použití šňůry je spíše donucovací prostředek,proto bych se toho u tak malého štěníka spíše vyhnula(pokud jí nemá jen pro psychiku pána).Nicméně je důležité učit přivolání hned z počátku,co štěndo máme doma.Odměňovat pamlsky,hračkami,hóóódně chválit.Potom bude rádo k pánovi chodit a to rozhodně alespoň do doby než-li s ním začne třískat puberta.Použití šňůry u psa,který stejně nemá ponětí co je přivolání nemá příliš velkého významu(dle mého názoru)
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 15:36
- Nahlásit
sarax
v 5 měsících může bejt pozdě..
no neviem, u nas nebolo a tiez sme v tom veku vazili tolko... a stena sa absolutne nedrzalo pri mne, ale chodilo za vsetkymi ludmi psami a kludne sa uz vo veku 3 mesiacov vzdalovalo na 50 m a kludne aj viac. Ale uz v tom veku som ho ucila prichadzat od cudzich psov zo hry a islo to aj bez stopovacky. U nas nastal zlom az v 5-6 mesiacoch, kedy som ju zacala pouzivat.(aj ked nie na kazdej vychadzke) a zas ju dala dole asi v 9 mesiacoch.
ale kdybych čekala budu mít tu práci dýl no to je vec nazoru ) ja som na to isla len po dobrom a cez piskoty a parky a az neskor som "pritvrdila". A vysledok si kludne mozes prist pozriet Ale hlavne kazdy pes je iny, a mne toto vyborne zafungovalo.
a suhlasim s evina
Odměňovat pamlsky,hračkami,hóóódně chválit.Potom bude rádo k pánovi chodit a to rozhodně alespoň do doby než-li s ním začne třískat puberta.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 16:42
- Nahlásit
Zany
T2ch 5 metrů by u mne nic nevyřešilo,protože štěně si potřebuje hodit pár sprintů,aby vydalo energii, nebo házím balonky apod.kdybych ho pořád držela na max. 5 metrů, tak by byl stejně nevyběhanej , jako kdyby šel na vodítku.A tam mi stopovačka moc nepomůže, protože když by záhledl nějakého psa , tak mi zmizí i se stopovačkou.U nás asi může fungovat jedině pořád hlídat a jak se něco objeví, preventivně zajistit.
Nu, jsou i delší stopovačky než 5m. Může to bejt klidně třeba i 20m šňůra. A přivoláváš jen ve chvíli, kdy máš psa v moci. Tedy, když na tu stopovačku nedosáhneš, nepřivoláváš.
Hele, nepodcenit, já to podcenil a řeším to dodnes a vždycky řešit budu a je to právě o tom, že jsou situace, kdy si jím nejsem jistej, on to jako pes vycítí, není si jistej mnou a to je začátek konce!
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 16:46
- Nahlásit
a suhlasim s evina
Odměňovat pamlsky,hračkami,hóóódně chválit.Potom bude rádo k pánovi chodit a to rozhodně alespoň do doby než-li s ním začne třískat puberta.
no právě, ono je lepší, když to má pes již do rý puberty zafixovaný....neboli je to pro něj reflex...pokud totiž chodí "pro piškotky" a pro "pochvalu" mnohdy to pak v reálu nestačí.
Přivolání není o tom, že pes ví, co má udělat, ale o tom, že to dělá, bez váhání a pokud možno s radostí.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 18:00
- Nahlásit
evina
My jsme měli super přivolání právě až do té puberty,ale právě na ty pamlsky.Ted dá občas přednost zajímavejším věcem.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 18:10
- Nahlásit
Zany:u nás to samé.Teď ho za přivolání odměňuju hrou s balonkem a v ten moment nevnímá svět(tudíž ani jiné pejsky).Stejně to ale občas ještě zkusí,teď si pro změnu vymyslel jinou věc a to odstřelit mi od nohy.Ale už ví,ze šňůry,že se příliš daleko nedostane,takže to po pár metrech a mém zařvání vzdá.To se ale časem vypiluje,je to ještě mladý janek.
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 21:40
- Nahlásit
popoluska
Ale treba si vsimat psa a okolie, a ocakavat kam moze vyrazit a vtedy si vsimat stopovacku.
Já ho hlídkuju furt, zrak mám stále zabodnutý na cestu vpřed, kdyby někdo šel a monitoruju celkově okolí. kolikrát on čichá a nekouká a před náma přeběhne srnka. Ale on ne že by šel dál když něco uvidí, nebo tak, on je vepředu permanentně. Prostě celou vychajdu...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 22:06
- Nahlásit
Azoracek:zrak mám stále zabodnutý na cestu vpředTak to já jsem jak radar.Neustále kroužím zrakem kolem dokola
|
petl
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2006 08:37
- Nahlásit
My jsme měli super přivolání právě až do té puberty,ale právě na ty pamlsky.Ted dá občas přednost zajímavejším věcem.
Hm. Čili pesan ví co má při přivolání dělat ale není to pro něj vždy dostatečně zajímavé?
Tak to máš na tu stopovačku právě tak čas
|
žabička
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 15:17
- Nahlásit
Zany
hlídám si zhruba střed stopovačky už jen proto, že jsem většinou o zlomek vteřiny pozadu za psem. Když sleduji střed popruhu, mám ještě dost času stihnout chytit jeho konc.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 22:47
- Nahlásit
Možná blbej dotaz, ale když nechci aby teda pejsa přišel jen za něco,třeba piškot tak jak teda použít třeba tu hračku? Ukázat,neukázat?Mám teď novou pískací, na tu reaguje hned, ale zapískám s ní třeba v kapse, a pak přivolávám, pokud před tím moc nereagoval.Ale to už ví, že někde něco mám, že to nebylo jen tak.Tak to mu tu hračku mám za odměnu ukázat a hrát si?Je to půlroční pejsek.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:40
- Nahlásit
Hmmm, tak sem vyzkoušela stopovačku neboli dlouhou šňůru .Koupila jsem 10m prádelní šňůru a šla s hafkou ven do lesa a polí.První dojem, pořád koukal co to tam má, ale nijak zvlášť mu to nevadilo.Sice jaksi už nepobíhal tak jak dřív, přece jen mu to sem tam zachytlo, ale vcelku dobrý.Dostali jsme se do polí a lesa, a tam bohužel vymetl velkou kaluž, šňůra namokla, ztěžkla a bylo vymalováno.To už měl pocit že je na vodítku a pořád se zastavoval. Podotýkám, že pesa má 38cm a 9,5kg, tak proto prádelní šňůra.Sice mi to pomohlo v tom, že jsem ho přišlápla když chtěl prchat za jiným pejskem, ale na normální poletování po polích a v lese teda nic moc.Je to samozřejmě můj názor, ale ani já, ani mrně jsme z toho neměli moc dobrej pocit.Asi to budem muset zvládnout bez šňůry.Anebo ji používat třeba na sídlišti, kde je víc zajímavostí a víc příležitostí.Jenže tam se mi stalo, že to co chvíla někdo přišlápnul a malýho zastavil, když nebylo třeba.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 16:31
- Nahlásit
Venuše:no já učila 7kg psa a nestalo se mi,že by se šňůra nacucala natolik,že by ho "stahovala".Ale souhlas,lidi šňůru přišlapují a co více nechápu i schválně!
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 18:01
- Nahlásit
evina
Tak možná mi to připadalo, že ho to stahuje.Jen se mi zdálo, že tak jakoby táhne.Asi sem velká cíťa Anebo koupit silonovou. Myslela jsem, že to pak nemá smysl, když o ní ví.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 15:23
- Nahlásit
Venuše:já měla takovou tu úplně obyčejnou slabou.Ze začátku jí pejsek skutečně vnímat může...ale časem na ní zapomene.Podle mne je to jako s náhubkem,taky si pejsek musí zvyknout.Takže bych to určitě tak brzy nevzdávala...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 17:16
- Nahlásit
Venuše
silonovou??!! nemyslíš jako silonovou strunu? promiň, že z Tebe dělám asi tupa, já nerad, jen člověk nikdy neví.....já před časem sehnal takovou super pletenou ale tenoučkou...od tý doby jsem to nikde neviděl...
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 17:18
- Nahlásit
evina
Tak jo, ještě to zkusím.Poohlídnu se po slabší, třeba silonové, a třeba bude stačit kratší.Uvidíme.Je fakt, že po pár zašlápnutích reagoval na "čekej" líp, než když je úplně na volno.Minimálně zabráním útěkům za pejsama. Tak to nebudu vzdávat
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 18:34
- Nahlásit
Venuše
ona stačí i silnější prádelní šňůra........vyjde to levně a může se to tedy stále válet po zemi....a často měnit...navíc je to lehký...
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 22:57
- Nahlásit
Ta obyčejná bavlněná prádelní šňůra je dobrá, zakoupila jsem jí na vaše doporučení - sice jsem ji zkrátila asi na 7-8 metrů - Barča má 4 kila - ale v pohodě, nemám pocit, že by jí nějak vadila co do váhy.
Ale pletená, slabá by se asi hodila líp,
Trotelchen
normálně v drogerce?
U nás měli ještě silonové ale takové ty tvrdé, nic jiného jsem nikde nesehnala.
Potom jsem ještě byla v galanterce, koupila jsem takový lehký popruh, ale ten se tak hrozně zamotává, že jsem se vrátila opět k prádelní.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 14:07
- Nahlásit
Trotelchen
Nene, nemyslela jsem silonovou strunu, myslela jsme takovou tu silonovou prádelní šňůru, nebo je to z umělý hmoty, já nevím.Ale aby se to moc necucalo ve vodě.A taky to zkrátím.Určitě jde o zvyk.
Spíš je blbý, že na dlouhé šňůře s ním chci chodit jen já.Babi, která ho venčí v době kdy jsem v práci, tak to nechce.Ale to s ním stejně chodí semo tamo po sídlišti, a na nebezpečných místech ho má na vodítku.Ale i tak je to den ode dne lepší jak s kolama, bruslama, motorkama,tak podobnýma rachotícíma elementama.Sice má pořád tendence prchat za psíma kámošema, ale to si zase hlídám ostřížím zrakem a v případě nouze brzdím. Ovšem ne vždy úspěšně.A to pak bohužel nepomůže doběhnout a vyčinit, neb pesa začne kroužit kolem a je to pro něj hrouná sranda.Takže odvolat a pochválit, tak to většinou dopadne.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 18:38
- Nahlásit
Venuše
Možná blbej dotaz, ale když nechci aby teda pejsa přišel jen za něco,třeba piškot tak jak teda použít třeba tu hračku? Ukázat,neukázat?Mám teď novou pískací, na tu reaguje hned, ale zapískám s ní třeba v kapse, a pak přivolávám, pokud před tím moc nereagoval.Ale to už ví, že někde něco mám, že to nebylo jen tak.Tak to mu tu hračku mám za odměnu ukázat a hrát si?Je to půlroční pejsek.
Pokud je půlroční, mělo by to jít v poho...
A fungovat by to mělo asi takhle:
Pes by si měl vytvořit reflex, že pokud uslyší např.:"ke mně" s radostí běží k paničce....toho nejlíp dosáhneš tak, že mu vždy dáš nějakou pozitivní motivaci...tedy klidně bych tu hračku ukázal zapískal s ní apod. Motivaci je dobré měnit...hračka, dobrůtka, pešek, pochvala a také není špatné, pokud přiběhne v pohodě ihned dávat volno..... Jde o to, že nikdy nesmíš dopustit, aby ve chvíli, kdy se rozhodne nepřijít, byl mimo Tvůj vliv...nejlépe tedy, pokud se rozhodne nepřijít, následuje okamžitá korekce, co nejrychlejší a jenoznačná a dotažení sviku do konce tedy, že opravdu přijde.....ale přečti si toho více.....přivolání je vlastně dle mého teda jedna ze dvou nejdůležitějších věcí pro psa a jeho výchovu...
Přivolání také není špatně popsáno v několika článcích zde:
http://www.vycvikpsa.cz/
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 18:40
- Nahlásit
Venuše
Tak nechat babičku vodit pesu jen na vodítku....že nebude poslouchat ji až tak nevadí, pokud jsi pánička Ty...je straaaašně důležitý...aby bylo vždy po Tvým, pokud už nějakej povel dáš...ne po psovým ) to je moooc důležitý.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 22:21
- Nahlásit
Trotelchen
Aby bylo po mým se snažím vždycky, i když vidím, že se mu pranic nechce Když tady všude čtu, tak asi dělám chybu v tom, že když už ho neuhlídám a uletí za psem, tak přesto přivolávám.Takže konec, když už se stane a ulítne,tak budu mlčet.on totiž potvůrka ví, že je to špatně, a proto to obíhání, když ho dostihnu.Díky za rady
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2006 07:48
- Nahlásit
Mi teda bohuže přivolání nikdy nezvládnem.Na stopovačce chodí jak hodinky ani si nedovolí na srnou natáhnout vodítko,ale jakmile je bez ní,tak co odepnu karabinu (fakt ale bezprostředně potom) tak vezme roha-roha do vzdálenosti 500metrů.Pak stačí málo-pes,stopa,zvěř a je v tahu. Na stopovačce se chová jak nejposlušnější pes. Stane se že se zapomena-třeba nám vyskočí srna přes cestu-a vyletí -zarazí se o stopovačku a zas to je poslušný pejsek-jenže pokud tam není to zarazení tak zdrhne.tahání šnůry za sebou nemá cenu-on si pod pojmem volno představuje volno tak na 300metrů a dokud ho stopovačka nezaskne tak capká furt....
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 08:28
- Nahlásit
Tak jak jsem tu pročítala diskuzi tak nevím jestli vzít 4 měsíční štěně na stopovačku. Už jsem z ní nešťastná Je to bígl a vím, že jsou to zdrhači, tak se snažím jak můžu naučit jí přivolání. Doma to funguje na jedničku (myslím v bytě), na dvorku už musím mít v ruce nějakou dobrůtku ale když je v cizím prostředí, je hluchá a já pro ní neexistuju, i kdybych jí ukázala tisíc hraček, utíkala před ní tak nemám šanci, jen možná občas na piškot zareaguje ale to už je velká náhoda. Doma jsem jí to naučila, že zavolám ke mě! když přiběhne, velká pochvala, občas nějaká dobrůtka a pak hraní, když neposlechne, doženu jí a vyčiním, ale to funguje jen doma, protože venku jí nedoženu
|