| Autor |
Zpráva |
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 22:39
- Nahlásit
chtěla bych se zeptat jak dlouhou bych měla mít stopovačku. Na netu jsem našla různé dýlky a nevím, která je moc krátká, která zase přehnaně na nic dlouhá....Třeba na www.labra.cz mají 6,8, a 10 m, která je tak standardní?
Máme dva psy ( labrouš 3 roky a golden 3 měsíce ) a musím s prckem začít dělat pořádně "přivolání". Když jdem sami, tak se dá říct, že mě už většinou poslechne, ale když venčíme s druhým psem, tak se drží zásadně jeho a mě ignoruje. Nerada bych něco zanedbala a měla z ní neposlušnýho psa. Díky za rady
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 22:45
- Nahlásit
ko4ka
Já bych řekla, že čím delší tím lepší. My měli nedřív 5m ale ta je fakt krátká, takže teď jsme si pořídíli 10m.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 22:45
- Nahlásit
ko4ka sobně si myslím,že s takovým psím mimčem je nyní na stopovačku ještě brzy.Zatím bych využila staršího pejsu(který snad poslouchá)a prcka to nechala "okoukávat".Zatím je nejvhodnější motivovat na pamlsky a hračky.Šňůru bych použila případně později(např.v psí pubertě)a použila délku podle toho jaký by pes používal akční zdrhací rádius.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 22:48
- Nahlásit
ko4ka
Já na našeho Thorina používala 10m a sneslo by to i delší, ale tou by se zase blbě škubalo.S tou 10m to bylo tak na hraně. Taky aby nebyla na ni moc těžká a s ní se zase škubne lépe. Hlavně asi záleží na tom, jak daleko malá utíká a jak blbě se honí.
Nevím, přivolání nám taky nějak závratně nejde, ale zase máme ho ani néé 14 dní. Ale není na stopovačku ještě brzo?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 22:52
- Nahlásit
ko4ka
v pripade, ze vnima jenom starsiho psa a ne tebe, a starsi pes neni tak dobre uposlusneny, tak bych je vencila nejakou dobu zvlast.
3mesicni stene se sotva naucilo chodit rozumne s obojkem a na voditku, tejrat ho dlouhou snurou mi prijde fakt jeste zbytecne brzo...
Takze se pripojuju k tomu, co napsala evina. Pamlsky, hracky, hodne chvalit!
(Jo a jeden dobrej tip: Maly mrne jeste nerozumi povelum. Takze na nej zamlaskej, zapiskej, pohraj si hrackou - a teprve az se zacne pohybovat k tobe, davej povel "ke mneee", hrave, nadsene, ale ve chvili, kdy uz bezi k tobe, takze si zafixuje povel uz s tim pohybem smerem k tobe... )
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 23:10
- Nahlásit
Tak díky, mně se to ještě taky zdálo brzo....Ona mi to právě poradila chovatelka. Nemyslela to asi zle, jen, chtěla, abych prostě byla na malou přísná a začala, protože mě právě štve to s tím, že vnímá druhýho psa a ne mě. Jinak od toho druhýho se toho zase dost naučila, i to ke mně. Akorát musím nejdřív přivolat staršího psa a pak hned zopakovat povel malý, to poslechne, ale když volám jen jí, tak jí to nezajímá
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 23:56
- Nahlásit
ko4ka
Akorát musím nejdřív přivolat staršího psa a pak hned zopakovat povel malý, to poslechne, ale když volám jen jí, tak jí to nezajímá
Na nejakou dobu ber aspon 1x denne ven psy oddelene. Potrebujes, aby se mala nafixovala na tebe jako na pana a cloveka, pokud te vnima jen pres druheho psa, ten kontakt si muzes vytvorit horsi.
Kdyz si najdes cas, abys brala aspon na chvili ven kazdeho zvlast, tak s malou si vytvoris lepsi a pevnejsi kontakt (+ dobudujes samostatne privolani) a starsi pes bude rad, ze si najdes cas taky na to, aby ses venovala jen jemu.
Prospech na vsech stranach!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 00:17
- Nahlásit
ko4ka
hele máme 4 měsíční slečnu a 9 letýho starocha a venčím je taky zvlášt protože dědek neposlouchá a ona by se to naučila moc rychle...a máme šńůru tak kolem 8-10 metrů a bez tý nechodíme...a je fakt že dneska přijde i od psů...ne na 100% ale skoro pokaždý...tu šňůru má snad týden potom co jsme jí dovezli a tedka už někdy vezmeme oba,ale jak píše wami,hlavně choděj zvlášt,protože jsem chtěla aby šla za mnou a ne za psem,kterej si chodí jak chce
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:31
- Nahlásit
Já to dělám tak, že ráno a večer chodím s tátou venčit oba a odpoledne jdu s dospělým na delší prochajdu a mezitím lítám s malou, takže to snad nějak dělám tak jak píšete. Zkoušela jsem to dneska na malou přes pamlsky a zdá se, že je to lepší. Akorát na ty pamlsky nerada učím, vidím to u staršího psa, kterej k nám přišel jako dospělej ( po výcviku na vodicího psa ) a kvůli pamlsku se může strhat, ale když je sebou nemám, tak zase až tak aktivní není...Než jsme měli jeho, tak jsem si už teda asi naivně jak vidím myslela, že pes má poslouchat a ne to dělat jen kvůli pamlsku
|
petl
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:55
- Nahlásit
ko4ka
Jestli tě poslouchá ten starší tak taky jde sepnout jim obojky k sobě cca metrovým vodítkem (ne na celý den!, ale aspoň na dobu kdy chceš to přivolání trénovat)
Využiješ toho že poslouchá ten starší a pupíkovi napoví. V praxi to vypadá tak že oba chodí a čuchají, ona zavelí "Max, Ted, ke mně!" starší Max hodí smyka a napoví Tedíkovi že po tomhle povelu se běží k paničce - nejlépe pro ňamku.
Nesmíš jim to ale otrávit neustálou drezúrou, jde spíš o to že ten starší pes tu funguje jako "nápověda" pro toho mladšího co má udělat...
Kámoška takhle učila poslouchat štěnuchy a má přivolání 100%.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 10:59
- Nahlásit
ko4ka
Musíš ty odměny střídat - někdy dát pamlsek, někdy jen pochválit, někdy si za odměnu pohrát s balonkem a tak.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 11:05
- Nahlásit
Akorát na ty pamlsky nerada učím, vidím to u staršího psa, kterej k nám přišel jako dospělej ( po výcviku na vodicího psa ) a kvůli pamlsku se může strhat, ale když je sebou nemám, tak zase až tak aktivní není
Ale ten pamlsok je tam na lepsie zapamatenie povelu... neskor sa velmi pomaly a postupne odburavaju a su nahradzane slovnou pochvalou, pohladkanim... Pes jednoducho potrebuje mat z toho, ze splni povel zisk, a to hlavne u steniat. Tam kam som chodila na cvicak, to veduci zhodnotil takto: keby ste chodili do roboty a sef by vam nezaplatil, asi by ste sa na to vy.... A este k tomu, ze ked pes vidi pamlsok, tak urobi vsetko, ak ho nevidi tak nic...to je podla mna metodicka chyba, pretoze pamlskom treba odmenit az po vykonani, a nie ukazovat pamlsok dopredu, v style "ked to urobis tak ho dostanes"
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 12:00
- Nahlásit
Tak ja bych musela mit asi 50 metrovou, a s tou by se mi asi spatne operovalo. Moje stene na starsim psovi zavisle neni, to by byla parada, mela bych je porad u nohy.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:10
- Nahlásit
ko4ka:tak tohle mi říká tchýně "vždyť on tě poslechne jen proto,že ví,že něco dostane."Jenomže já jí říkám "a vo tom to je..."Ona psovi nikdy nic nedávala ale taky jí neposlechne.Já raději dávám a vím,že vždy ochotně přiběhne.
Jumi:Hlavně asi záleží na tom, jak daleko malá utíká a jak blbě se honí.
Pes se nikdy nemá nahánět!
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:31
- Nahlásit
A když se pes nesmí honit, co se teda dělá , když se jedná o nějakou nebezpečnou situaci, kde to nemůžu řešit chůzí na opačnou stranu,schováváním nebo vyčkáváním až se mu bude chtít. A když pro něj jdete tak se nechce nechat odlovit.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:36
- Nahlásit
Zany
proto máš tu stopovačku nebo toho spolehlivýho staršího psa jak jsem psala výš. U stopovačky si hlídáš prostředek - ne konec. Pak jí stihneš kdyžtak zašlápnout.
Naháněním psovi ukážeš jen to o kolik je proti tobě rychlejší
|
abby
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:46
- Nahlásit
Taky chci naučit psa na stopovačce přivolání,ale pořádně nevím,jak se to má dělat.Takže stopovačku držím na konci nebo ji nechám na zemi a jen přišlápnu?!?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:47
- Nahlásit
Zany:tam kde se může vyskytnout nebezpečná situace(např.u silnice)nedodělaného psa na volno nepouštím.A jinak se ho snažím dostat vždy k sobě,ať už bežením před ním,ukazováním hračky atd.V momentě kdy ho začneš nahánět se tě buď pes začne bát(a zdrhat naopak před tebou)nebo naopak z toho bude mít děsnou prču,jak ho nemůžeš ulovit.Věř tomu,že pes je mnohem rychlejší... Řešením je samozřejmě i ta dlouhá šňůra.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:50
- Nahlásit
abby:necháš jí samozřejmě na zemi zcela volně.V momentě kdy tě pejsa neposlechne,buď stopovačku vezmeš a škubneš s ní(předpokladem je,že pes zná pojem přivolání)nebo pokud se sám rozběhne a nereaguje,tak jí jen přišlápneš.Já pokud jsem nestihla,jsem psa doběhla a vyčinila ho...šňůra opět sloužila k tomu aby mi před trestem neunikl.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:52
- Nahlásit
Viděla jsem v obchodě asi 20m,ale to už je asi moc.S tou by se trhat nedalo
Přivolání zná,jen ho nevnímá,když jsou okolo pejsci.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 15:59
- Nahlásit
petl
Bez stopovačky by to fakt nešlo ?
Spolehlivý pes mi je na nic, ten nikam neutíká.
Hlídat prostředek- tozn. že pes se nemůže vzdálit dál než pul stopovačky? To už může rovnou chodit na 5 m flexině .
|
petl
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 16:04
- Nahlásit
Zany
Ale asi šlo, znám spoustu psů s velmi dobrým přivoláním naučeným bez stopovačky.
Já jsem to stopovačkou učila s dost dobrým výsledkem, prostě mi to šlo. Čubí se ale nevzdaluje víc jak 10m ode mě ale ta stopovačka se právě hodila v takových "krizových" situacích kdy jí zaujalo něco jiného a přivolání "nevnímala"
Ta flexina není dobrá, pes vnímá že jí držíš v ruce, kdežto stopovačku tahá za sebou, za chvíli jí přestane vnímat a myslí že je normálně navolno.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 16:11
- Nahlásit
evina
Samozřejmě , že jsem stále ve střehu a u silnice by mně ani nenapadlo ho pustit.Jediný problém mám se psy, stačí chvilka a když psa nevidím první a nestačím ho uvázat , tak zdrhne za psem /většinou/.
Ono když mi takhle uteče a obtěžuje třeba pitbula, tak ukazování hračky je k ničemu.
Asi opravdu budu muset uznat, že společenská plemena jsou blbci, kterí se nenaučí ani základy a bude muset být trvale na vodítku . Ach jo.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 16:59
- Nahlásit
Zany
předpokládám, že se tvoje šeltie drží na procházkách poblíž tebe...to znám
my jsme stopovačku nepoužívali ani u jednoho psa a tohle zdrhací období jsme si poctivě odtrpěli. Někdy je to síla, zvlášť když štěně vyzývá ke hře naprdnutého pita. Se dvěmy psy jsem to řešila tak, že jsem staršího odložila a lovila štěně. Šeltie to velice rychle pochopila a odkládala se sama, jakmile štěně dělalo něco nepřístojného. Byla to docela legrace, protože jsem někdy na hřích štěněte přišla právě proto, že se šeltie sama odložila. Přivolání trénovat v klidu, trénovat a zase trénovat. Dnes náš mlaďoch poslouchá líp, než ten starší. Taky mi pomohlo, že jsem vydávala povely jenom když jsem si byla jistá, že pes poslechne. Takže "ke mně" až ve chvíli, když už se pubiš vracel sám. Hodně štěstí a ať to zvládnete ve zdraví. Neboj, za rok se tomu budeš jenom smát, stejně jako my. Jo a mimochodem, šetlina jako štěně zdrhala klidně na vzdálenost kilometru. Dnes mi chodí za zadkem a nechce se nikam hnout.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 17:25
- Nahlásit
A proč se pejsan nemá vzdálit na celou délku stopovačky?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 18:47
- Nahlásit
Zany:každý pes jde naučit přivolání.Já mám také středního knírače o kterých každý říká,že to jsou notorický zdrhači No a dřu se s ním protože nechci uvěřit tomu,že by to nešlo.Ale šeltičky jsou super a určitě to půjde.
Já jen mám trošku jinou metodu asi než ostatní.Psa nechávám běhat klidně dál(ale tak max.200metrů).V momentě kdy neposlechne,tak když je možnost sešlápnu(většinou je pes ale rychlejší)a když nestihnu,pro psa doběhnu a vyčiním mu.Potom ho ihned zase pustím a zase přivolám.To už ale bývám blíže cizímu psu,takže můžu i šňůru zvednout a trhnout.Někdy to samozřejmě nejde pustit psa znovu(když je třeba druhý pes agresivní),tak si ho odvedu kousek stranou a zase pustím a přivolávám.Někdy se stane,že doběhne k nějakému kámošovi se kterým chce běhat.Přesto i tady chci splnění povelu,až po splnění nechám psa s druhým se vyřádit.No a na co mám tu šňůru vlastně?Pes brzy pozná,že když neuposlechl a já se na něj řítím,tak bude zle.Proto má v počátku tendence přede mnou uskakovat...v ten moment mám šňůru na přišlápnutí aby nikam jinam nemohl.Později se naučí,raději když už mě vidí se řítit,rychle přijít aby zahnal vyčinění.Na druhou stranu ale musí být i strašně velká pochvala,když se to povede.A samozřejmě nejlepší je motivace.U některého pejska samozřejmě šňůra nutná není,to jen v případech,kdy to na nás zkoušejí...co by bylo,kdyby náhodou neposlechli.A nemyslím si,že zdrhání a neposlouchání přejde samo od sebe.Ano pejsek se může zklidnit a může mít menší zájem o hry s jinými psy.To ale ještě neznamená,že má kvalitnější přivolání.Účelem také není aby pes chodil za prdelí ale aby na jediný povel co nejrychleji přiběhl.
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 19:51
- Nahlásit
Nám stopovačka moc nepomáhá, bud musím držet v ruce, jenže to nemá cenu, ví že to držím a neustále jen táhne dopředu. Když to¨pustím, vzdálí se na víc jak 10m a pak je mi to k prdu A než k němu doběhnu....
Tohle je náš nějvětší oříšek, že se vzdálí na víc jak 10m apak nemužu šlapat, trhat, nic...
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 20:21
- Nahlásit
Šeltie je ten starší pejsek.Je pravda, že jako štěně taky lítal za psy,zklidnil se tak v roce a pul.
Ten poděs je čínánek.Ted jsme přišli z procházky a bylo to pro změnu úplně v pohodě,poslouchal jak hodinky.Ale nebylo moc psů a možná mu bylo vedro, tak nebyl tak akční.Nevzdávám to.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 08:39
- Nahlásit
A proč se pejsan nemá vzdálit na celou délku stopovačky?
Ani ti nevím, asi proto že mám obě pesy ráda pod dohledem. Můžou šmejdit kolem mě jak chtějí ale netoleruji jim delší výlety mimo můj dohled. Mám to za bezpečnější řešení než pak řešit že se v něčem vyválela nebo se něčím přiotrávila.
Stopovačkou jsme učili jednak to přivolání a jednak tu "akční" vzdálenost ode mě při procházce.
Takže prakticky čubí chodila na stopovačce cca do 8 měsíců, když jsem houkla "ke mně" tak musela přijít až ke mně a když jen začínala překračovat tu bezpečnou vzdálenost tak to bylo jen "zpět", přišlápnout šňůru (nic surovýho, jen to s ní cukne a zarazí jí to v klusu) a pochvala když změnila směr směrem ke mně.
Dneska chodí kolem mě cca do těch 5-10 metrů, a na "zpět" reaguje spolehlivě i v situacích kdy se jí třeba snažím vysvětlit že skákat z dvoumetrového břehu šipku do vody pro ní fakt není dobrý nápad
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 09:33
- Nahlásit
Nám stopovačka moc nepomáhá, bud musím držet v ruce, jenže to nemá cenu, ví že to držím a neustále jen táhne dopředu. Když to¨pustím, vzdálí se na víc jak 10m a pak je mi to k prdu
Azoracek
nemyslim, ze je to zbytocne... ja som chodila tiez len s 10 metrovou stopovackou a to som vobec nechcela aby sa pri mne drzali na 10 metrov. Ale treba si vsimat psa a okolie, a ocakavat kam moze vyrazit a vtedy si vsimat stopovacku.
Najdolezitejsie na privolani ja vidim to, aby pes chodil co najviac na volno, pokial to ide...aspon hodinu-dve denne. Pretoze stopovacka je nanic, ak tomu psovi volnost nezovsednie (zivy priklad vidim u nas na sidlisku, kde sa bali, ze im bude labradorka zdrhat, tak ju pustali len sem-tam a vysledok je taky, ze v 11 mesiacoch je uplne "rezistentna" voci povelu ku mne a ani sa neotoci) Ale hlavne je dolezite aky je pes stary a kolko chyb uz clovek narobil a na zaklade toho zvolit metodiku.
ko4ka
u 3 mesacneho stenata by som ked nema nejake uplne sebevrazedne tendencie (rozbehne sa 300 metrov a bezi smerom k dialnici a pod.) stopovacku este moc nepouzivala. Skor by som ju uputavala tlieskanim, volanim, piskanim a kadejako a vzdy ked by prisla by dostala velku odmenu. V tomto veku by som ju ze to, ze nepride v ziadnom pripade netrestala ani nic...vsadila by som len na "pozitivnu" motivaciu. Po cca 2 mesiacoch by som postupne presla na stopovacku, aby som dokazala psa odvolat aj za "stazenych" podmienok, co bude lahke, ak faza 1. prebehla tak ako mala (cize pes uz vie, ze ked pride tak nasleduje velka odmena a moze ist behat zas dalej) So stopovackou by som robila tak dva-tri mesiace, aby v pripade ze sa pes "zabudne" som mu mohla ozivit pamat (t.j. cuknut a veselo volat ku mne).
Ja som si ukorigovala vzdialenost, v ktorej sa mozu psy pohybovat az neskor, bezne sa hravali tak, ze boli do 50 m odo mna. A to nahlymi utekmi (ozlomkrky som bezala smerom od nich, skryvala sa kade tade, a ked ma nasli, len som sa spytala no kde ste boli?). Zakerne som im bola schopna ujst okamzite potom ako sa odo mna otocili a tak. A teraz pekne vedia, ze ma maju sledovat, ale ze je v podstate jedno, ci je to 5, 10,15,20 metrov. Takto som ucila ja psov privolanie a mne to zafungovalo vyborne. Za najhorsie obdobie ja pokladam vek 6-9 mesiacov ale u kazdeho to moze byt ine
|