| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 11:49 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Včera byla opět hodina na cvičáku. Od začátku jsem tam zaznamenala pohodovou atmosféru, co se týká ovlivňování psích vztahů člověkem. Lidi své bafany nechají, ať se seznámí, očichají, pohrají si, případně se srovnají mezi sebou, v případě provokatérů (viz. Garfield) se jim utne tipec, aby si panáčci moc nevyskakovali. Ale na pohodu v klidu. Když se míjíme s předchozí a další skupinou, kde jsou zase další cizí pejsci, je situace úplně stejná. Lidi mají psi očima pod dozorem, připraveni kdykoliv zasáhnout, ale nechávají liberální nevládní odchov.
Včera tam došla nějaká paní s francouzským buldočkem...
Psa nesla ještě před branou v náručí.
Při procházení branou zvedla psa vysoko ke své hlavě se slovy: "Ježiš marjá, tady je tolik velkých psů, no ty by tě sežrali, to né, to né, ty by tě zchlamstli jak malinu" a chudák unášený pejsek sledoval svět z ptačí perspektivy, oči vyvalenější, než mu příroda nadělila.
Ostatní psi na tuto dvojku z vysoka kakali, bylo jim to úplně ukradené. Paní se posadila na lavičku a psa ukryla ve své matřeřské náručí. Sledovala, jak si ostatní pejsci hrají, jak je tam klid a harmonie, jak přicházejí další lidi s dalšími psy a pořád je klid, žádný konflikt, prostě mír celému světu.
Nadále dlachnila psa v náručí a do zblbnutí mu opakovala, že ho pejsci sežerou, že musí dávat pozor. Všimla jsem si, že paní měla vyvylenější oči než buldoček. Když se k nim náhodou nějaký pes přiblížil, rychle vstala a psa zvedla téměř nad hlavu.
Pak přišla paní s Irským vlkodavem - miminkem štěníkem děťátkem. Z toho se paní buldočková téměř osypala. Začala bědovat a hořekovat: "No jéžiši a podívej tam na toho pejska! NO tak ten by tě sežral hned, ten by ani kousat nemusel." Vlkodaví miminko rozverně vběhlo mezi psy a ti (jakožto starší) je přátelsky přijali. Hra pokračovala....
Já jsem nevěřícně zírala a říkala si, že takové lidi bych utloukla trojlístkem.
Vyveďte mě prosím z omylu, ale mám za to, že většina uřvaných uštěkaných upištěných psů menších plemen, kteří ječí na celý kontinent ještě než se k nim někdo přiblíží jsou obvykle úspěšně zkažení svými vlastními pány, kteřížto je od malinka ukrývali před jinými psy a hysterickými gesty zvedali do vzduchu s úpěnlivým výkřikem "POZOR PES - chyťte si hóóó, zavolejte si hóóó", ač pes šel způsobně metr před svým pánem.
Můj čistě subjektivní dojem je, že jediný efekt kterého tímto chováním docílí je, že ze svého psa udělají strašpytla, který ze strachu řve preventivně 25 hodin denně, případně zlého agresora, který ostatní psy napadá.
Ze své zkušenosti mohu říct, že kdyby bývala buldočka položila na zem a vešla s ním normálně, tak Garfield k němu půjde, očichá jej, maximálně ho zkusí prubnout, co a jak s ním. V momentě, kdy paní nese psa nad hlavou, řve, případně psa položí a posléze se po něm vrhá, jakmile by se Garfield chtěl přiblížit, docílí maximálně toho, že toho Garfielda vyprovokuje k neadekvátní reakci vůči sobě či svému psovi. Jakože v tu chvíli by Garfield reagoval na psa podrážděně a znejistěl by, protože ze psa i paní vyzařuje strach, řvou, dělají rychlé trhavé pohyby a pro mého psa se stávají nečitelnými.
Mám pravdu nebo nikoliv?
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 11:52 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
Garfield
určitě máš pravdu
no ještě si ten románek pro jistotu jdu přečíst
------
již jsem to četl a musím uznat, že teda pravdu máš....jako vždy
|
moll
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 11:56
- Nahlásit
určo máš - před naším sice velkým,ale mírumilovným psem taky lidi dávali jezevce a pudlíky nad hlavu a jeho to spíš provokovalo k ještě důraznějšímu průzkumu
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 11:57
- Nahlásit
Garfield
Mluvíš mi ze srdce. Sledovala jsem tady na okolí několik takových hysterek, které své na vodítku samou zvědavostí se vzpínající štěně tahaly do výšky mnohdy i oběšené za krk jakmile uviděli nějakého psa, včetně mých 4kg štěňat. Dnes opět své psy z vodítka pustit nemohou, protože se na něm dospělí již psíci vzpínají vzteky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 11:58
- Nahlásit
Trotelchen
Já mám vždycky pravdu. Jen je má pravda mnohdy hypermoderní vycházející ze zcela nových výzkumů a poznatků a tak ostatním chvíli trvá, než ji pochopí...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:00 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
Garfield
hmmm, to je zajímavý, moje pravdy bývají asi ještě modernější, neboť mnozí některé nepochopili ani do nyní
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:02
- Nahlásit
stromoví pejsci mě vždycky fascinují
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:05 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Dneska zrovna jsme sledovali paničku jedné malé oříšičky na způsob trpasličího pudla apricot. S mými pejsky kamarádí (fenečka), tak jak je z dálky uviděla se blížit, začala se k nim vzpínat a táhnout. My jsme se blížili pomalu na vodítkách, poučeni již jinými hysterickými páníčky. Fenečka vrtěla ocáskem od samých uší, tlačila se k nám, líhala si a ukazovala bříško. Paní byla zabraná do přeskládávání jakýchsi cihel, nicméně cloumání takové intenzity nešlo přehlédnout, tak vodítkem několikrát hněvivě cukla a přitáhla vzpírající se fenku po zádech k sobě. Řekla jsem ji, jestli ji nechce nechat očichat, že přece ví, že s mými psy kamarádí. Paní na to, že to nejde, že strašně spěchá, a pokládajíc jakousi cihlu až nahoru, zvedla na omotaném vodítku fenku za krk do metrové výšky. Pak za stálého cloumání odcházela.
Co s tím člověk nadělá. Ještě jsme za otravy.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:09
- Nahlásit
Garfield
Tak to jsem určitě nebyla já... Neboť moje buldočka Tessinka se ráda druží s pesany a v tý náruči by mi určitě nevydržela, vidět toliko pejsků pohromadě...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:16
- Nahlásit
Já se spíš divím,že ta paní šla na cvičák ovšem nedivím se už ničemu,protože jsem na vlastní kůži zažila madam,která na mě začala ječet na psí voříškiádě,ať si toho čokla přitáhnu na vodítku blíž,že už jí sere,jak jí ty psy očuchávaj. Takže mě už vážně nepřekvapí nic
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:17
- Nahlásit
Vtipně popsaná smutná skutečnost.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:19
- Nahlásit
Garfield
Trotelchen
v tom pripade se asi pravem povazuju za nejchytrejsiho cloveka na svete, protoze jsem taky tak nejak celkove nepochopen ...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:19
- Nahlásit
Já teda tohle vnímám spíš tehdy, když takhle někdo zvedá dítě nebo podobnými slovy: nekoukej se na toho psa nebo tě kousne, dítě začne ječet, Sára to bere jako super hru, kdyby to dítě nechali a nic mu neříkali, tak se ho Sára ani nevšimne...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:26
- Nahlásit
no tak to je škoda že ho nepustila - kdyby byl ja kten muj,tak to by vám velkejm psům ještě ukázal buldočci mají super chvat kdy pes skočí zboku na hlavu většího psa,omotý ji packama, chytne si přední i zadní nožičky těma protějšíma nožičkama a visí a cuká ssebou až se velkej pes položí,protože má těžkou hlavu fakt to zatím zapůsobilo na 90% psů na cvičáku. . . (hlavně labradoři)...kam chodíte cvičit?????
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:36
- Nahlásit
příklad:
[imgs]D:\Obrázky\BERRY\2006-04-25 Berry na cvičáku\P1000828.JPG[/imgs]
...jak si našel nejlepší kámošku........
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:41
- Nahlásit
Mar3
Marti, musíš tu fotečku mít tady někde na webu, nejlíp když si ji dáš na Mujpes.cz a z toho to sem pak vložíš...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:42
- Nahlásit
...kurňa........normálka CTRL+C a pak CTRL+V:
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:43
- Nahlásit
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:44
- Nahlásit
mnoo nic, no tak to prostě neuvidíte,no...
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:46
- Nahlásit
Mar3
nechodíte na Zetor? ve čtvrtek jsem tam viděla takového buldočka cvičit v řadě... my jsme tam byli na obraně.
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:47
- Nahlásit
jde to vidět, když se na to klikne
|
brut
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:48
- Nahlásit
Garfield
Taky jsem pár hysterek s malými pesany zažila.
Denyna má velikost malého knírače a od té doby, co jsme si jí přinesli, tak se chodila očuchávat a i si hrát s velkýma psama. Nikdy nebyl problém. Pak jí jednou napadl nevychovaný vlčák a od té doby nenávidí celým svým srdíčkem vlčáky. Jiné psy ve svém pokročilém věku ignoruje.
Ale je pravda, žepotkáváme převážnou většinu páníčků/paniček, které svojí hysterií vyprovokují psy k nepředvídatelným reakcím.
Takže já když jdu s Brutem a potkám malého psa, tak mi jde Brut u nohy a mám klid. Bohužel ,stejně ještě většinou dostanu vynadáno, že ta moje obluda by měla mít košík.Malý pes zuřivě štěká a snaží se dostat z vodítka, které majitel sotva udrží.....atd..A to nemluvím o možnosti očuchání a seznámení se.....
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:49
- Nahlásit
no jestli tam řádil jak černá ruka a nenechal ani jednoho psa v klidu sedět, ležet, apod.....tak to jsme byli přesně my
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:55
- Nahlásit
Mar3
to nevím, já jsem ho jen zaměřila (jsem na placaté tlamy ) a věnovala se své placaté tlamě (boxerka) taková menší, zlatá, ono jich tam chodí ale víc těch boxíků...
tak kdyžtak příště na vás mrknu
btw. běháme coursing, tak znám pár buldočků a těším se že poznám další... třeba Chucka...nebo i vás (forum mujpes)
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 12:56
- Nahlásit
jo tak já tě možná viděla taky - šli jsme kolem Vás - cvičili jste když vejdeš tak spíš napravo nebo vzadu? (já viděla boxíka napravo od vchodu...)
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 13:00
- Nahlásit
...já se ale bohužel moc nikdy nerozhlížím - povětšinou mám zrak upřený do země a zjištuju jestli tam ten můj čokl skutečně sedí,nebo jestli se vyvlíkl a zdrahl,případně se nenápadně plazí pryč abych si toho nevšimla...takže upoutává všecku moji pozornost..
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 13:06
- Nahlásit
Mar3
když vejdeš, od branky na ten velkej plac, tak vzadu Někteří boxíci koušou na 1 figuranta, jiní na toho druhýho. My býváme tam vzadu až.
jo, to chápu, taky mám většinou čas akorát merčit svou bafici...
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 13:12
- Nahlásit
Tak zase nás (majitele malých plemen) neházejte do jednoho pytle jo?? Ač mám malé plemeno, a strašpytla k tomu, (i když se to hodně zlepšilo), do náručí neberu. Až na jednu výjimku. Tak jsem se držela zásady nebrat do náručí až jsem si fenku málem nechala sežrat. Takže jsem vzala jednou a odnesla to trošku moje ruka. Ale určitě máte pravdu, že tam majitelé malých psíků činí. Těžko to budou praktikovat majitelé těch velkých. A někteří, kdyby ho unesli vezmou taky.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 13:18
- Nahlásit
Docela dost mi nejde narozum, proč se teda paní na cvičák vydávala. Měla by si spíš domluvit soukromé hodiny, aby její chudáček neutrpěl...
Já měla zase príma zažitek v lese.
Běžím si takhle se psem a v zatáčce vidím chlápka, jak odchytává malýho chundelatýho pejska a bere do náručí. Arisa mám připnutýho na pásu, takže jak se k nim blíží, tak ho mírně zatáhnu se slovy, pojď deme. V tu chvíli ale pán začne strkat pejska Arisovi přímo pod nos. Tak nic, přestanu tahat a nechávám Ariska očichat si onoho pejska. Paní, která se objevila za námi mi ještě vyčte "No my jsme chtěli, aby se očichali, ale vy jste ho hned táhla pryč." No tak nic, skousnu poznámku. Pán pejska položí na zem a ten hned začne v kruzích běhat kolem Arinka a dráždit ho ke hře. Tak se skloním, že psa taky na chvíli pustím, ale to už zase paní hlásí, ať ho nechám připnutýho, že by mohl ňufince ublížit. Tak to už mi hlava nebrala a radši jsme zase odběhlli.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 13:27
- Nahlásit
třeba se bála,že až ho odvážeš tak spolu utečou za lepším životem (už to úplně vidím,západ slunce, v dáli 2 siluety...)
|