| Autor |
Zpráva |
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 17:17
- Nahlásit
já s ním chodím na 4 hodinové vycházky takže hafan je vylítanej..nevím kde si si přečetla že s ním nechodím moc ven ale to je jedno...já psa prostě řezat nebudu protože seřezat psa může jen necitelnej člověk.V něčem máš určitě pravdu ale trestat psa bytím si myslim není vhodné vůbec a ten pes si to zapamatuje a nepřijde vůbec...už jsem to zkusila jednou a bylo to špatně!Cvičím ho hlavně na poli nejen na zahradě!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 10:04
- Nahlásit
a kdo ti, prosím tě, říká, že máš psa BÍT? čti pořádně. když budeš poslouchat jen jedním uchem, jsou všechny dobré rady k ničemu.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 10:27
- Nahlásit
No tak mi teda vysvětli co je teda "trestat"?to by mě opravdu zajímalo..pesk kterej je citlivej a stáhne se na něj ruka tak si to dlouho pamatuje!Vycvičila jsem vlčáka že poslouchal na slovo bez nějakých trestů!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 10:46
- Nahlásit
Předně by sis měla uvědomit, že ty máš problém a ty tady hledáš radu a za druhé: vycvičit ovčáka je úplně něco jiného než RR. S takovým příštupem daleko nedojdeš. kdyby byly tvé metody tak skvělé, nebudeš zoufalá čekat, až se tvůj pes vrátí. srovnávat RR a NO je prostě kravina, každý byl vyšlechtěn k úplně něčemu jinému.
pesk kterej je citlivej a stáhne se na něj ruka tak si to dlouho pamatuje!
a nemyslíš, že o to právě jde? aby si to pamatoval a příště už to neopakoval?
každý pes potřebuje mít stanovené hranice,co smí a co nesmí. lovit se prostě nesmí. to je hodně velký prohřešek, který ho může stát jednou život, takže mi přijde vcelku logické, že za takové chování musí přijít trest, který si bude pamatovat.
trest = 1. okřiknutí
2. zmáčknutí čumáku
3. vyškubání
4. vyvěšení
5. povalení na záda
Nikdo ti nediktuje jak svého psa trestat. Ale pokud provede něco nežádoucího, udělat to prostě musíš. Osobně třeba absolutně nepoužívám vyvěšení, myslím si, že konkrétně RR to jeko trest akceptovat nebude, ale používá se, tak jsem ti to napsala.
Co, prosím tě děláš, když ti vyjede po jiném psovi? Psala jsi, že s tím máš také problémy. To mu to jako necháš jen tak projít, když tu hlásáš, že zvládneš psa vychovat bez trestu? To snad ne.
Zpět ale k tomu lovení. Klasika - dát si psa na dlouhou šňůru (opravdu dlouhou) a to při každé procházce! Pes se rozeběhne za zvěří, já zařvu třeba "nesmíš", pes neposlechne, já s ním trhnu zpět, přivolám, pes přijde, pochválím. Jinou metodu máš v článku, na který jsem ti dala odkaz.
tak co je za problém?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Led 2006 10:56
- Nahlásit
Nefer
Napsala si to moc hezky. Mýho psa taky nemůžu být ve stylu spráskat,ale zařvat,vyvěsit,položit na záda.Jenže mě šnůra jaksi nepomáhá a to protože můj pes neloví jenom když uvidí zvěř-myslím,když mu skočí před nosem,ale on ti uteče třeba z louky do lesa sám lovit. Prostě útíká tam kde ví že nějakou zvěř najde. To že zrovná potka srnu je už jen taková třešnička na dortu.Na šnůře je mílius,ale jak ho pustíš tak se ani neotočí a maže do lesa.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 10:58
- Nahlásit
on sám o sobě po psovi nevyjede..nevšimne si ho do té doby pokud pes na něj první nezautočí...když po něm pak vylítne tak ho samozřejmě okřiknu a vytahám za kuži a křiknu že nesmí ale on to udělá pokaždý když na něj ten pes zautočí.To já když přilítne ke me po tom co uteče tak ho samozřejmě taky okřiknu a řekknu mu že nesmí ale asi bez vodáku to nevyřešim bude mi zdrhat pořád pokud ho pustim
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 10:59
- Nahlásit
Anonym:to přesně dělá ten můj
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:04
- Nahlásit
Můžu ti říct,že máme podobné plemeno,jak v lovu tak chování,afričan jako afričan. Můj taky vyjíždí po psech,nějaké nesmíš absolutně nezabíralo. Jedno dne jsem si přečetla stránky-psycholog psů-jak intenzivně pes,já 2x víc.Lepší psovi trochu ublížit než ho najít mrtvého ve škarpě.Hned jak uviděl psa,šel po něm. V tu chvílí jsem ho vytáhla za obojek tak vysoko,aby zadní nohy měl na zemi ale krk přidušený,dost "nasraným" výrazem jsem řekla nesmíš a když to dělal dál a kulil oči na toho psa,tak jsem mu ještě přitáhla obojek a čumák trochu skřípla. Až jsem necítila vůli odporu a postavila v klidu na zem a pes v klidu zůstal,radovala jsem se a chválila ho jako kdybych právě vyhrála milion.Znovu uviděl psa a já dost jasným hlasem řekla,opovaž se. Opovážil,udělala jsem to znovu.Věř mi jde to. Teď jsem ve stádiu kdy vidí psa za plotem,cuká to snim,moc by chtěl taky na něj,ale nedovolí si to. A s tím utíkáním ti moc neporadím.Zatím jsem ho taky nevyřešila. S tím rozdílem že RR se dá krásně vycvičit kdy může lovit a kdy ne,basenji co mám já,těžko a nikdy to není 100%.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:07
- Nahlásit
Anu
děkuju za radu..hned jak se to stane tak to budu zkoušet třeba se taky vzpamatuje a bude klidnější a poslechne
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:15
- Nahlásit
a ještě něco,jen jednou jedinkrát jsem pleskla psa vodítkem když uviděl psa a chtěl jít za ním. Spustil řvací scénu jak kdybych mu řezala nohu, podíval se na mě tak smutně a vyčítavě-vůbec nechápal za co. V tu chvíli jsem pochopila,že ho musím trestat opradu jen po "psím" to znamená v 99% intonace hlasu ta zabírá jako nic jiného a v krajním případě to vyvěšení.Nikdo tady nemyslel zřezání jako zmlácení.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:18
- Nahlásit
To já když přilítne ke me po tom co uteče tak ho samozřejmě taky okřiknu a řekknu mu že nesmí
No vidíš, a to jsi ještě před chvílí tvrdila, že trestat po příchodu neuznáváš a sama to děláš
Lidi, musíte se toho psa snažit napoutat na sebe. Pokud vám zdrhne jen tak sám do lesa lovit, je něco ve vašem vztahu špatně a na tom musíte zapracovat. procházka není jen o tom, aby se pes vyběhal. Musí se mu zaměstnat i mozek. Musíte si s ním hrát, vymýšlet mu různé kraviny, prostě musí hledat zábavu u vás a ne jinde.
A bez šňůry se to teď už opravdu vyřešit nedá. Musí jít mít na každé procházce. Až uvidíte výsledky, tj. pes přijde na přivolání kdykoliv, nesmíte šňůru pochopitelně sundat, ale o kus zkrátit a pokračovat tak, dokud nebude šňůra celá pryč.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:24
- Nahlásit
Anu - myslela jsem si, že to bude basenji, ale toho lovit už nejspíš neodnaučíš.
já právě také běžně používám, že jsem čubu "seřezala", popř. že ůdostala přes hubu" a nikdy to neznamená, že jsem ji zbila
papaja paja - a ještě jedna věc k těm psům. musíš si uvědomit, že pokud používáš jeden a ten samý trest a nevidíš výsledky, není ten trest dost silný. záměrně nepíšu jaký, protože druh trestu musíš zvolit sama podle povahy. pokud to okřiknutí a vytahání za kůži nefunguje, musíš přitvrdit.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:27
- Nahlásit
No já vím,že se ti to píše,ale oni jsou opravdu plemena,která venku prostě jen tak nesrovnáš.Nevěřila jsem tomu,ale je to tak. Můj polodivoký basenji,je vycvičený. Vím,že mě zpožňuje uznává.Jeho máma jako jediná ze všech basenji,co kdy byli do ČR dovezeny,či odchovány má zkoušky z výcviku,přesto na ni venku-opravdu venku a ne na cvičišti vezme roha. Zkušený kynolog ví o čem mluvím. Na ně bohužel platí jen elektrický obojek nebo vodítko na doživotí. Venku nemáš u něj žádnou šanci a není to o vztahu.Se šnůrou mě zdrhne taky,jenže s tím rozdílem,že já trnu hrůzou,kde se zasekne-což se mi už jednou stalo a vykloubil si nohu a můžu říct,že není nic horšího kdy celá rodina hledá psa kdesi v lese uvazázaného a zaseklého za šnůru. Ale nebudu to tady popisovat.Každé plemeno má něco.Viděla jsem nádherné RR vycvičené ,které v lese chodili jak hodinky-takže to u nich jde. Za to mého basenjiho nikdy,ale nestěžuji si.Chtěla jsem jen poradit a dostat radu.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:28
- Nahlásit
já ho vytahám ale nemlátim asi jsem tě špatně pochopila s tím trestáním mám tady asi 15 metrů šnůru tak doufám že to bude stačit zkusím si zapamatovat tvoje rady a budu se tím řídit...jsem na to sama zvědavá...já si sním chci hrát a zkoušet ho zabavit ale jeho to vůbec nezajímá...jak je na poli tak ho nezajímá ani dobrota...jen kouká kde poběží zajíc aby za nim mohl letet...já mu sebou nosila míčky peška ale nic nezabírá
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:31
- Nahlásit
Anu - já znám basenji a vím, co jsou zač. To s tou šňůrou atd. neplatilo na tebe, ale na papaju. to množné číslo asi mate já bych právě kvůli tomu basenjiho nechtěla, byť se mi hrozně líbí
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:37
- Nahlásit
paja - protože už má v sobě zakódované, že se baví sám a na tebe, s prominutím, kašle. pokud je poslušný, zabav ho přes cvičení poslušnosti. ale ne sedni, lehni. i když to můžeš dělat také. ale uč ho kraviny, jako např. přejít kládu, přeskočit něco, vylézt na nějaký kámen. prostě kravinky, které ho budou bavit. sem tam ho přivolej a dej nějaký další povel. třeba jenom "k noze", chvíli ho nech jít a zase pusť. a samozřejmě za všechno hodně odměňovat. ona pak bude čekat, co může zase udělat, aby dostal odměnu a bude se ti hlídat. skvělá je hra na schovávanou, ale s tou v téhle chvíli opatrně, aby se na tebe nevykašlala a nezdrhl. jak se zachová, když se mu schováš? začne tě hledat?
A opravdu si přečti tyhle články: http://www.virginie.wz.cz/vychova.html . Psala je kamarádka, která má s RR mnohem větší zkušenosti než já a prostě to platí.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 11:48
- Nahlásit
no se schováváním jsem to taky zkoušela zdrhnul stejně a tak jsem se mu zkusila schovat a to si měla vidět jak chudák lital a hledal mě...bylo mi ho asi po deseti minutách už líto a bála jsem se aby mi nepřeběhnul silnici tak jsem pískla a byl štastnej že mě našel a pár dní se mě držel ale zase začal lítat a přestal si mě hlídat...tak asi se mu budu schovávat častěji a asi na chvíli přestanu chodit na pole...to on rád chodí po kládě a vždy na ní skočí a čeká na odměnu a je rád když ho pochválim a jde na ní znovu a znovu...ale tady na tom poli je jeden zajíc za druhým a přelejzačky ho nezajímaj...včera jsem si to pročitala a bud to zkoušet a uvidim jak to půjde dál...ted s nim moc blbnout nemůžu protože má dost natržený ucho a musí býtv klidu aby mu ten strup nepraskal protože by se mu to jinak nezahojilo tak musím tak měsíc s nějakým větším cvičením počkat
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:01
- Nahlásit
no vidíš, že to jde, když se chce. musíš se mu opravdu schovávat častěji. aby mu bylo jasné, že nikdy neví, kdy mu můžeš zmizet a musí si tě hlídat pořád. máš pravdu, že bude lepší na chvíli na to pole přestat chodit. jdi tam, kde je míň zvěře a pracuj na tomhle. na pole se vrať, až se na to budeš opravdu cítit a nezapomeň tu šňuru.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:30
- Nahlásit
nefer
můžu ti říct,že jsem k němu přišla náhodou,protože ač má rodiče interšampiony a stál 15tisíc pro jeho povahu ho chtěli lidé zavést do lesa. Ihned jsem si ho zvala a nevěděla jsem do čeho jdu. Teď s odstupem času musím říct,že to je skvělí pes. Dokonce s přítelem uvažejeme o fenečce ještě basenji. Je to naprosto věrný kamarád, čistotný ale není to pes pro každého.Nechová se jako pes,ale polodivoké zvíře a člověk ho tak musí brát. Díky za rady.
papaja
U RR je velká šance ho to odnaučit. U mě už asi ne,ale přesto si ráda vyslechnu názory. V lese jsem potkala 5RR a jednoho chlapa,všechny šli za ním bez obojku,bez vodítka.Trnula jsem hrůzou,že mě sežerou,sežerou psa. Psi šli oddaně za pánem,nebo spíš šli jak za bohem. Stačilo aby se na ně jen podíval a ten pes věděl co má dělat.Vzalo mi to dech. U nich to opravdu jde a pak je to nádhera na takového psa koukat.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:44
- Nahlásit
Anu, ta přílišná samostatnost mi na nich právě vadí. přijdou mi spíš jako divoké kočky ve psím kožichu. Já mám ráda psa jako parťáka. Musí mít svou hlavu, ale nesmí toho být zas moc. prostě RR. Basenji jen tiše obdivuji. Třeba na něj také jednou dojde, ale myslím si, že spíš ne.
S RR to dá hodně práce. Kort pro někoho, kdo má zkušenosti s NO. Je s ním úplně jiná práce. Ale když mu člověk přijde na zoubek, je to pak nádhera.
|
PapajaPaja
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:47
- Nahlásit
nefer
já si taky myslim...je to strašně hodnej hafan a myslím si že my na to určitě přijdeme...ted jsem doma takže na něj mám času habaděj tak budeme cvičit a pilovat....jinak Vám všem děkuju moc za rady
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:49
- Nahlásit
No ono samostatnost a samostatnot. Já ti něco napíšu ale ty tomu asi nebudeš věřit. Pravda venku jsi mu buřt,ale doma. Leží s náma jenom u nohou,furt za náma chodí.Sednuli si na zem do rohu místnosti,okamžitě seskočí ze sedačky a jde si lehnout k nohám na zem.Jduli na záchod,čeká před ním.Koupuli se -nesnáší vodu-tak mě olizuje aby mě osušil,nepustím ho do koupelny-knučí před ní. Už jsem tady psala,že jsem brečela když jsem pryšla domů-začal mi lízat slzy a pak začal žalostně výt semnou. Obecně je pravda-doma máš nevěrnějšího psa,jakého jen tak nepoznáš,venku máš divokou šelmu. Dělám sním agility,coursing-když teda lovit tak spořádaně a je to parták.Musíš však být furt ostražitá. Jinak ale RR je nádhera,hrozně snima sympatizuji, u nás ve městě je chovatelská stanice a když vidim ty psi ve smečce-a hlavně vychované-tak prostě nemám slov.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:54
- Nahlásit
budeš se divit, ale věřím tomu doslova
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:57
- Nahlásit
a kolik jich máš?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:01
- Nahlásit
zatím jen jednoho (v pořadí druhého) - http://www.virginie.wz.cz/ - to je právě moje holka. bohužel jsem musela další štěndo odložit až na příští rok
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:21
- Nahlásit
a plánuješ chovatelskou stanici?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:24
- Nahlásit
to záleží na druhém psisku. čubině chybí dva zuby, takže nejezdíme ani na výstavy. krom toho jsem ji po problémech po prvním hárání nechala vykastrovat. takže smůla. a po jistých zkušenostech s "výstaváky" jsem vůči tomuhle světu trošku zahořkla.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:34
- Nahlásit
Proč máš nějaké špatné zkušenosti?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:46
- Nahlásit
tak nějak. měla jsem tu čest s lidmi, kteří si myslí, že o RR všechno ví, všechno znají, nasbírali spoustu titulů, prostě docela arogantní přístup, ale pes nic neumí. má jen ty tituly, maximálně občas zajedou na coursing. krom toho je teď RR módní plemeno, což sebou nese rizika, která ti jsou určitě jasná. o tom ale konkrétně mluvit raději nechci takhle na fóru.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 13:50
- Nahlásit
PapajaPaja
Ahoj ),
tak vidíš jak ti tady holky hezky poradily.
Holky a znáte tenhle kalendář? http://www.hafbezobav.cz/rr2006/ - ve skutečnosti jsou ty fotky ještě krásnější
|