Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Rhodeský Ridgeback
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 15:05
- Nahlásit

Mám15ti měsíčního psa a jak vidí nějakého zajíce či srnku tak ho už neodvolám a musím počkat až přijde.Občas mam i strach protože čekám třeba i půl hodiny.Jak ho naučit v tomto poslouchat?Poradí mi někdo?

nels
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 15:09
- Nahlásit

PapajaPaja
no já bych určitě pořídila stopovačku nebo jinou dlouhou šňůru.

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 15:12
- Nahlásit

já ho měla asi půl roku na dlouhým vodítku a stejně zase zdrhá,asi budu muset jít na nějakej cvičák protože už si nevím rady a on si začíná dělat co chce

Anonymní
# Zasláno: 20 Led 2006 16:16
- Nahlásit

a není to tím že je to lovecký pes a má výraznější pudy? V 15ti měsících to odnaučovat je docela náročné a kor u RR.

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 16:56
- Nahlásit

to je ale znám lidi co maji taky RR a ani si zajice či něčeho jiného nevšimne.Zkusím jít asi na ten cvičák a bude to asi nejlepší

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 16:58
- Nahlásit

PapajaPaja
no asi je to o perfektnim privolani za jakekoliv situace. a to bude v tve situaci asi opravdu nejlepsi zacit pilovat na cvicaku ...

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:00
- Nahlásit

on mě hafan jinak poslechne na slovo ale jak je na poli tak je s posloucháním konec.Myslím si že cvičák bude asi opravdu nejlepší a i proto,protože je strašně zlej na druhé pejsky,nesmí se k němu nikdo přiblížit hned startuje a je konec

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:04
- Nahlásit

PapajaPaja
no poslechnout by mel na slovo v jakekoliv situaci i na poli i mezi jinyma psama. takze kdyz uslysi "nesmis" tak proste musi zustat v klidu. jo cvicak je spravna volba, jen me trochu zarazi, ze ses k tomu rozhoupala az tak pozde. od uplneho mladi by to bylo jednodussi. a nezapominej, ze ted je v puberte, takze i to co uz umi bude zkouset ignorovat a zkouset, co vsechno si muze dovolit ....

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:10
- Nahlásit

já jsem ho od malička cvičila každý den sama na zahradě a všechno bylo fajn,ale ted poslední dobou asi tak měsíc přestal poslouchat,předtím jsem cvičák nepotřebovala,protože byl v poslouchání uplně užasnej,ale nevim co se to s nim najednou stalo,že takhle přestal poslouchat

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:13
- Nahlásit

PapajaPaja
jak jsem psal - prisla na nej puberta a zkousi, co si muze dovolit, jak je silnej a tak. pokud predtim poslouchal a ani se nechtel prat s psama, tak to bude fakt tou pubertou. na to je jeden lek - on zkousi co si muze dovolit, ty mu musis ukazat, ze prestoze dospiva a citi se silny, nemuze si dovolit vic, nez mohl predtim. takze duslednost a nepolevovat. a cvicakem rozhodne nic nezkazis ...

shmoldie
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:14
- Nahlásit

já bych ti dopořučila dobře si prostudovat tohle http://www.psycholog-psu.com/loveni.html - asi si tu stopovačku sundala brzo - mi chodíme na stopovačče už 8 měsíců, už to bylo fakt 99,9% přivolání a teďka to s ní začlo mlátit a zdrhá za zajícema taky - takže začínáme zase hezky pěkně znova, aby si madam vzpomněla co se to po ní vlastně chce. Na cvičák zajdi stopro - učit se poslušnost i chování vůči ostatním psům. startuje ti na psi nebo i na feny?

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:20
- Nahlásit

myslim si že i na feny a hlavně na ty maly psy.Ale on jak neni vyběhanej tak pořád otravuje a chce jít ven.Jinak je strašně hodnej ale jak se pořádně nevylítá tak ani třeba nežere.

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:21
- Nahlásit

a jakej máš stopovač...normálně dlouhej provaz nebo nějakej navíjecí?

shmoldie
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:27
- Nahlásit

tak si projeď ty témata na stránkách pana Desenského všechny a dej si práci i s jeho fórem - já tvýho hafa neznám, takže bych nerada tady dělala nějaký závěry, ale myslím, že to dělá ze strachu a na těch slabších si zvedá sebevědomí - my máme ten samej problém, taky by bylo dobrý mu sehnat nějakýho kámoše nebo kámošku aby se vylítal a vůbec mu vymyslet nějakou zábavu a zaměstnat i mozeček.
mám normální popruh, který jsem si koupila v potřebách pro řemeslníky - dělaj se z toho i vodítka a na konec jsem si přišila karabinu

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:31
- Nahlásit

tak děkuju moc za rady jdu si to prohlédnout..vypadá to velice zajímavě co jsem zatím četla

shmoldie
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:32
- Nahlásit

tak ať to zvládnete - třeba se na Ovčárech někdy uvidíme

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:35
- Nahlásit

a ty tam jezdíš?Já jsem z Pardubicka tak to je pravděpodobnost hodně malá

shmoldie
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:37
- Nahlásit

jezdím a moc ráda - já jsem z Prahy, takže to pro mě až taková dálka není

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:42
- Nahlásit

škoda že nejsem blíž,taky bych se tam moc ráda podívala

shmoldie
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:45
- Nahlásit

nevím, jak to bude letos, ale minulý rok dělal p. Desenský i free víkendy, ne jenom soboty a to už by za tu cestu mohlo stát ne? navíc je tam krásná příroda a je to samota - takže i hodně velká pohoda

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 17:50
- Nahlásit

to jo to by za cestu určitě stáloa co se tam děje když se tam přijede?

Rita
# Zasláno: 23 Led 2006 14:33
- Nahlásit

Zkus se podívat na www.qtest.cz ta firma tvrdí, že vám pomohou odstranit u psa všechny nepožadované vlastnosti. Cvičák, poslušnost, agility, atd. - to by mělo pomoct. Možná, že když s ním složíš lovecké zkoušky, tak už nebude chtít lovit, nebo zkus naučit psa lovit na povel, aby nelovil bez povelu. Lovecké soutěže by taky mohlo pomoct.

LADA
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 18:43
- Nahlásit

TAKY BYCH CHTĚL PŘIDAT TROCHU DO MLÝNA, NEBO V TOMTO PŘÍPADĚ SPÍŠ OLEJ DO OHNĚ. MÁM RR A TENTO PROBLÉM JSEM MĚL TAKY. MÁM SVÉHO PEJSKA MOC RÁD A MYSLÍM, ŽE NA NĚJ NEJSEM ZAS AŽ TAK TVRDÝ, ALE V TOMTO PŘÍPADĚ JSEM BYL NEKOMPROMISNÍ! KDYŽ MĚ VYBĚHNUL ZA ZAJÍCEM A ABSOLUTNĚ NEMĚL SNAHU REAGOVAT ANI NA POVEL, ANI NA PÍSKÁNÍ, TAK MUSEL ZÁKONITĚ PŘIJÍT TREST A TO TAKOVÝ, ŽE PO NÁVRATU (ASI 10-15 MIN.) ODE MNE DOSTAL A TO TAK,ŽE JSEM HO OPRAVDU SEŘEZAL A HODNĚ JSEM MU I ÚSTNĚ VYČINIL. MYSLÍM, ŽE SI BYL VELMI DOBŘE VĚDOM, ZA CO TO BYLO. PAK JSEM NA NĚJ CELOU CESTU DOMU NEPROMLUVIL, I KDYŽ SE ZAČAL PO NĚJAKÉ DOBĚ LÍSAT. ASI JE LEPŠÍ HO MOŽNÁ RADĚJI SEŘEZAT, NEŽ ABY MNĚ HO NĚJAKÝ VÁŠNIVÝ MYSLIVEC ZASTŘELIL. DNES SICE VYBĚHNE ZA ZAJÍCEM, ALE KDYŽ NA NĚJ ZAPÍSKÁM, TAK SE OKAMŽITĚ VRÁTÍ, DOSTANE VELKOU POCHVALU A SAMOZŘEJMĚ PAMLSEK. JE TO PROSTĚ ZLATÍČKO!

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 14:02
- Nahlásit

LADA
myslím si že já na to nemám abych seřezala svého psa...myslím si že by se pak změnil ale k horšímu...tenhle je hrozně tvrdohlavej a vztáhnout ruku bych si na něj nedovolila...a psi se být nemají

nels
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 14:07
- Nahlásit

já bych ho hlavně neřezala po návratu.pak si to v hlavě spojí s tím návratem a nemusí se příštěvrátit vůbec.proč by si taky měl chodit pro výprask?

PapajaPaja
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 14:15
- Nahlásit

nels
já si to taky myslim že by to nebylo dobré..taky jsem o tom přemýšlela že by už asi nepřišel vůbec

Brodyna
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 14:35
- Nahlásit

Mám 2,5-letého RR (psa), takže také můžu přispět svou troškou do mlýna. Jednou jedinkrát mi v lese utekl za srnou a po jeho návratu následoval trest... Nebyl to trest seřezáním, jak uváděla LADA, ale zabral... A nemyslím si, že by nevěděl za co je trestaný... Věděl to až moc dobře, páč od té doby neutekl... Možná pomohlo i to, že jsme v tu dobu začali s coursingem a on rozlišuje to, co honit může a co v žádném případě nesmí

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 14:38
- Nahlásit

Přesně tak,ono je něco jiného když pes neposlechne hned na přivolání,pak je blbost ho být. Ale když ti uteče honit zvěř tak víc,že utekl a ví proč dostal. Na mého to taky platí, Když utekl a pak se vrátíl a já poučena,že ho nesmím být a ještě ho pochválila,tak mi za 5minut zdrhl znova.Když se pak vrátil a já ho seřvala,práskla vodítkem a dokonce dne se sním nebavila tak byl klid. Lov je trochu něco jiného než jen obyčejné přivolání.

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 15:37
- Nahlásit

předně se omlouvám těm, kterým budu připadat strohá, ale jnak mi to nejde. nic nemyslím ve zlém
základ je psa mít vylítaného. pokud nemá možnost se pořádně vyblbnout, lovit ho neodnaučíš. je to temperamentní mladé zvíře, potřebuje hodně pohybu a zaměstnání, pokud nemáš čas s ním chodit denně alespoň na 2 hodiny ven, proč sis ho pořizovala?
zadruhé potřebuje pevnou ruku, takže takové řeči: myslím si že já na to nemám abych seřezala svého psa...myslím si že by se pak změnil ale k horšímu...tenhle je hrozně tvrdohlavej a vztáhnout ruku bych si na něj nedovolila...a psi se být nemají - opravdu nejsou na místě. ono je seřezat a "seřezat". ne vždy to z úst pejskaře znamená zbít v pravém slova smyslu. pokud na to opravdu nemáš, musím znova opakovat: neměla sis ho pořizovat.
pes už je ale doma, takže ti nezbývá nic jiného, než se to naučit. pes se musí umět nejen chválit, ale i trestat a jakkoliv se v knihách píše, že je RR citlivé plemeno, neznamená to, že se nesmí potrestat. Pokud je tvrdohlavý, platí to dvakrát tolik. jen ho musíš umět potrestat oprávněně a úměrně provinění a věř tomu, že lovení zvěřě si zasloužení hodně velký nekompromisní tres, stejně tak napadání kohokoliv jiného.
píšeš, že jsi ho cvičila doma na zahradě. Jinde ne? na zahradě nestačí, tam poslechne každý. musíš mu postupně přidávat rušivé podněty.
takže si zajdi do horolezeckých potřeb, kup si 20m nějakého lana, přidělej na něj karabinu a dej psovi na krk. dlouhé vodítko je pro odnaučování nic, 10m stopovačka je v téhle chvíli už krátká a smiř se s tím, že jakmile pes vystartuje, budeš ho muset potrestat a nemazlit se s ním. k tomu platí ale jedno důležité pravidlo. čím více psa potrestáš, tím více ho v zápětí musíš pochválit. pochopitelně musí být ale za co, třeba za správné provedení pár cviků poslušnosti.

vřele doporučuji pročíst ještě články:
http://www.nyathi.info/
http://www.virginie.wz.cz/vychova.html

a zajít na ten cičák. očividně ti chybí dostatek sebevědomí, že toho psa zvládneš s čímž podle mě souvisí i to napádání. Je nevyrovnaný, protože z tebe necití dostatečnou sebejistotu. je potřeba si uvědomit, že na cvičáku se učí hlavně páneček, až na druhém místě je pes.

Jandula
Člen
# Zasláno: 24 Led 2006 16:03
- Nahlásit

nefer
Bravo, super napsaný...

Lidi, zamyslete se, tihle mladí psi jsou jak opičky na gumičce, furt by něco vyváděli, takže zaměstnat... nejlépe na cvičáku, kde se naučí poslouchat a třeba i agility, ať se ze sebe dostane tu energii....

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání