Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik obrany ridbacka
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
evina
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 08:47
- Nahlásit

Já prostě bes psa žít nehodlám!suesie:Tak je to i u mě!Manžel pěkně skřípe zuby protože by psa mít rozhodně nemusel.Prý je pes jen na obtíž.Dnes už vidím,že na dalšího psa(jednou)bych už jeho svolení nedostala,takže se ani ptát nebudu

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 09:47
- Nahlásit

Anonymní
S RTW mam a delat se snima da ty druhy dve plmena jsem na rukavu nemel, ale nemyslim si ze jsou to nejvhodnejsi adepti na sportovni vycvik.

ira
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 10:00
- Nahlásit

ad borderky a obrana :
Moje kamarádka má chovnou stanici borderek,její nejstarší fenka má ZVV2.
Také pes Idrus Katky Dědičové má dokonce ZVV3 !!

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 10:07
- Nahlásit

Máme RR, a cvičili jsme obranu. Bohužel.
RR má vrozenou hbitost a utočí ze zadu. Takže pokud chcete obranu, doporučuji figurantovi kožené gatě.
Učení na rukáv je rozhodně proti jejich přirozenému způsobu obrany.
Už bych nikdy s RR obranu necvičila, mají to v sobě a není dobré to podporovat.

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 10:10
- Nahlásit

Tchor
Ja viem že nie sú najvhodnejší aj keď o CC som počula že sa to s ním dá. Asi ide o šťastnú ruku pri výbere jedinca, ja mám teraz plemeno kt. tiež nie je vhodný na šport. kynológiu ale kúše od 8 mesiacov do rukáva a figurant povedal že schová do vrecka hociakého NO v jeho veku. a náramne ho to baví. Asi ide viac menej aj o šťastie.
A RTW asi nie sú taký rýchly ako NO, však?

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 10:14
- Nahlásit

Anonymní
RTW kousou jinym zpusobem nez NO nebo BOM vetsinou jsou pomerne pomaly, ale videl jsem i sakra rychly RTW. Sportovni obrana jde delat skoro sjkymkoli psem ktery pro to ma alespon trochu vlohy, jde jen oto na jake urovni a jak se podari udrzet obranu ve sportu a nedostat tam strachove sebeobrany jednani viz anonym pred tebou.

Mek
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 10:16
- Nahlásit

Mám úžasnou kamarádku co má RR http://www.nyathi.com/ a ta ti poradí. Ale věřím, že obrany nedoporučí. Sama nejenže tomuhle plemenu propadla ale dělá s nim hodně a zajímá se.

Tchor: to máme na cvičáku 2 malé knírače a to by jsi měl vidět jak koušou povahy suprové a chuť do práce taky. Co je tam velký tak to je naprostý opak. Poslušnost a stopa dobrá ale na obranách naprostý nezájem.

Jinak je i labrador, který má ZVV3 a IPO3 mimo jiné nadete ho na http://www.sweb.cz/laretbo/

Nejsem zastáncem obran neslužebních plemen ale co se dá dokázat z toho jde občas i hlava kolem

nefer
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 14:25
- Nahlásit

K těm RR - mám teď druhého psa tohoto plemene, znám spoustu dalších RR, vím, kdo je "Monty" a vím, kdo je za Nyathi (všechna čest téhle chovatelce) a byť jsem sama ještě nedávno zvažovala se svojí druhou čubinou obrany dělat, budu také proti.
RR má nejen hlídání v krvi, ale to u obran není až takový problém. Problém je v tom, že má velmi vysoký práh dráždivosti a velmi dobře dokáže vyhodnocovat situace. Jen tak něco ho nerozhází a pozná, co je hrané a co naopak. Zkušenosti s obranou mojí chovatelky (a že se dlouhou dobu věnovala výcviku tímhle směrem u jiných psů) byly takové, že figurant psa prostě nevydráždil. Pes jenom stál a koukal. Ve chvíli, kdy ale figurant už vzteky odhodil rukáv, že to nemá cenu, pes si šel kousnout. A není jediná z touto zkušeností. RR nekouše na rukáv, kouše tam, kde to má smysl a kouše také jen když to má smysl. Sám od sebe není útočný. Pokud se cítí ohrožen, couvne do bezpečné vzdálenosti a hlídá si dění. Pokud není zbytí, brání se, ale jen když není zbytí. To je jeho přirozené chování. Pokud se toto zlomí a ukáže se mu, že má kousat prakticky bez důvodu, špatně mu budete vysvětlovat, že teď zrovna ne, že ten pán ho neohrožuje, jen mává na kamaráda.

Podle mě je RR vhodných na obrany hodně málo a figurantů, kteří by si s nimi věděli rady ještě míň. Takže bych jim nechala jejich přirozenost a obrany jiným.

nels
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 14:32
- Nahlásit

nefer

naprosto souhlasím. ta jeho vlastnost je vidět i při menším konfliktu s cizím psem - neútočí,snaží se ho pouze štěkáním zastrašit a odehnat, ustupuje spíš dozadu nebo kolem něho,než že by útočil. teda alespoň u nás je to tak

a pravda taky je,že nevím jak bych RR,který potřebuje pro všechno logickej důvod, vysvětlila proč chci aby kousal nějaký rukáv

nefer
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 15:18 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

naprosto souhlasím. ta jeho vlastnost je vidět
jo jo, tahle vlastnost se udržela perfektně. mají to prostě v sobě. Já jsem třeba měla vždycky problém tohle chování u některých známých obhájit. Vždycky mi říkali jakého mám sraba, že se bojí. ale opak je pravdou a je to tak u každého normálního RR. nejdřív ustoupí do bezpečné vzdálenosti a pak obíhá v polokruzích kolem hrozby a blokuje tak její další pohyb. když se útočník přiblíží, RR zase couvne. až když ten druhý jde tvrdě do útoku, má smůlu, protože protože je ridgeback rychlejší, hbitější a připravený.
my si takhle s čubinou i hrajem. je to skvělé pozorovat. udělám nějaký výpad, ona okamžitě couvne a čeká na moji první chybu jo, a kouše do rukávu (ovšem od bundy) jak tady někdo psal, že RR na rukáv kousat nebude, že útočí zezadu. ta moje se mi vždycky pověsí na ruku (byť třeba zezadu).

a pravda taky je,že nevím jak bych RR,který potřebuje pro všechno logickej důvod, vysvětlila proč chci aby kousal nějaký rukáv
RR je hlavně lovec, takže když mu nebudeš vysvětlovat, že má kousat do rukávu, ale vysvětlíš mu, že chce ten rukáv ulovit, nebude to problém. ale třeba konkrétně u nás na cvičáku se na kořistnický pud nehraje. tam se káže, že se ve psu musí vzbudit zloba a to konkrétně u RR nesmíš. To je to "přeprogramování" a pak z něj snadno uděláš útočnou potvoru. proto tolik záleží na figurantovi, musí to psovi správně podat.

Tchor - jak je to s obranami jinde? Mě to docela vyděsilo, když mi začal instruktor vykládat hned o vzbuzování zloby, včetně štěňat, kteří s obranami začínají. Hned mají od starších psů odkoukávat zlobu a když jsem se pak z tamtamů dozvěděla, že figurant má problémy i se svým vlastním psem, který kouše, co se hne...hodně rychle jsem si to rozmyslela.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 15:29
- Nahlásit

nefer
Ja nevim jak kde, ale kolem me se jede v obranach na lov a to i u mladych sluzebnich psu az dospely pes se v pripade potreby prevede do obrane konfrontace. maldy pes nema co bojovat v konfrontacnim modu u mladeho psa musi byt vsechno hra pak ma sanci vyrust a udelat si spravny svetonazor kdyz na to bude mit psichycky tak tam tu zlobu v dospelosti dostanes vzdicky, ale nejdriv si pes musi verit a to docilis cilenou "hrou na obrany" U spotovnich psu by to v te "hre" melo zustat.

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 15:37
- Nahlásit

nefer-proc te to vydesilo?u sluzebnich psu je zloba zaklad.je to uplne neco jineho nez sport.sluzebni pes musi byt svym zpusobem "hajzl".
s tema mladejma psama ma tchor pravdu.obrany se musi delat v zavislosti na jejich psychycke vyspelosti.
petr

nefer
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 15:43
- Nahlásit

přesně kvůli tomu, co popsal Tchor a kvůli tomu v čem jsi mu dal zapravdu. nebavíme se tu o služebních psech jako takových, ale o sportu.

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 15:47
- Nahlásit

omlouvam se,pochopil jsem to jako sluzebni obrany.
petr

nefer
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 15:56
- Nahlásit

ne ne, jedná se tu o sportovní výcvik obran, konkrétně u RR.

Ale třeba v Dánsku byly v devadesátých letech snahy uplatnit RR u policie. Jeden pes se ve výcviku osvědčil velmi dobře, dokud ale nepřišlo právě na obrany - klasicky zhodnotil situaci tak, že kousat na rukáv je zbytečné a figurant ho měl v nechráněné části těla.
A pak třeba otec mojí čubiny byl využíván k hlídání objektů. Ten ale nikdy neprošel služebním výcvikem (ani sportovním). Stačila k tomu perfektní poslušnost, zbytek měl v sobě a nemuselo se mu nic vysvětlovat.

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 16:02
- Nahlásit

to ten pes udelal vyborne!tak ma vypadat zakrok.figurantovi to patri,protoze mnoho jich dokonce pri zavodech na nocni kousani pouziva jen rukav!pak se divi,ze ho pes chytne nekde jinde.
petr

nefer
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 16:08
- Nahlásit

to ten pes udelal vyborne!
jak se to vezme

Jak je to vůbec pak u těch služebních psů jako takových? Oni hledají místo pro kousnutí podle svého uvážení nebo se jim "dá vědět" kam mamjí jít? Asi zmatená otázka, tak doufám, že jde pochopit. A vlstně by mě to zajímalo i u sportovního výcviku.
Nejdřív se učí jen na rukáv, že. pak má figurant takový ten celý oblek (nevzpomenu si na název). To pak určuje psovod, kam pes kousne nebo ho figurant naláká nebo si pes vybere sám? A jak se to pak převádí do praxe při zadržení pachatele?

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 16:18
- Nahlásit

uf mnoho otazekja budu mluvit jen za sluzebni psy-
1.ten oblek se jmenuje ringo
2.muzes si naucit psa kousat kam chces u mensich psu je dobre treba kousat do nohou.nase psy vetsinou ucime ze zadu kousat na tricepsy,ze predu ne biceps,rameno.neni pro ne problem kousnout kamkoliv a potom si prekousnou kde jim to vyhovuje.je to prakticke treba kdyz mas psa zakousleho v ruce a snazis se ho prastit druhou rukou,tak si prekousne na tu ruku co mu zpusobuje bolest.
3.jine je to pokud ma v ruce zbran,tam se uci kousat hned do te ruky co je zbran
4.v praxi je uplne jedno kde ho krapne,hlavne ze ho chytne
petr

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 16:19
- Nahlásit

zase ten smajlik!ten tam nemel byt...

birma
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 18:18
- Nahlásit

Tchor
teda nechci ti to jo, ale Altárka si měl aspoň na řídítkách. Neříkám, že to pro tebe byl nějakej úžasnej zážitek, ale zapomenout se nenechám

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 18:57
- Nahlásit

birma
Mas pravdu na tebe jsem nejak zapomel, ale mam pocit ze sem tvojeho psa stejne kousal jenom jednou a na tom clovek moc zkusenosti neziska.

birma
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 18:59
- Nahlásit

Tchor
No to je pravda, jenom jsem se prostě musela připomenout
však až ho trošičku dáme do kupy tak se objevíme a budeš moct získávat zkušeností až se ti to líbit nebude

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 21:48
- Nahlásit

Děkuji Vám všem za názory. Utvrdili jste mě v tom, že do obrany s mým RR nepůjdu. Do obrany mě přesvědčovali pouze lidé, kteří nemají RR, ale většinou NO. Jinak chování ,které zde popisujete (běhání v kruzích, výpad, úhyb, zase kruhy a při chybě kontakt) mohu jen potvrdit. Budu makat na poslušnosti a zvažuji bikejoring, který mě velmi láká. Díky. martin

Anonymní
# Zasláno: 6 Led 2006 12:37
- Nahlásit

martine hluboce pred tebou smekam,jen kdyby bylo vice takovych lidi,jako ty.je videt,ze jsi soudnej a pouzivas hlavu.
petr

Anonymní
# Zasláno: 6 Led 2006 14:16
- Nahlásit

Obrana s RR raději nedoporučuji. Máme Psa RR a chodili jsme na obranu ... bohužel.
Je fakt že ti psy mají hodně v sobě a není třeba je k tomu cvičit. Přirozeně jsou hbití a útočí ze zadu. Obrana na rukáv je nepřirozená. Hlavně se jim to přepne v hlavě a pak to chce pevné nervy.Považuji to za svou nevětší chovatelskou chybu, že jsem to dovolila.
Když jsme prodávali štěňata, noví majtelé se nám museli zavázat, že obranu dělat nebudou.
V případě vašeho ohrožení vás bude RR chránit instinktivně.

Anonymní
# Zasláno: 6 Led 2006 14:17
- Nahlásit

S RR si užeješ spoustu strany i tak

Anonymní
# Zasláno: 6 Led 2006 14:49
- Nahlásit

Anonymní
Mám bulmase a s tím obrany moc nejdou. Sice kdysi tito psi byli i u policie,ale on prostě nekouše, figuranta jen zadrží, že ho povalí.

RTW v pohodě a viděla jsem kousat i CC, takže podle toho, jak si psa uděláš, nebo spíš figurant.

Anonymní
# Zasláno: 8 Led 2006 15:01
- Nahlásit

Ještě jednou díky za postřehy a chtěl jsem se zeptat zda je tady někdo kdo má RR a je z okolí Ostravy? Neměl jsem tu možnost vidět spolu běhat dva RR a přinejmenším by mě to zajímalo. Chodím ven spolu s kámošem , který má retrievera, ale ten jeho hafan tomu mému i když má pouze měsíců přestává stačit. Na druhou stranu je to takový dobrák, že i když ten můj si k němu dovolí více než by měl, tak nehrozí nějaká odplata. Dík Martin

Jo viděli jste rasu, která vyhrála myslím, že nejkrásnějšího psa v ČR? RR.-)))) (samozřejmě vždy záleží na rozhodčích tzn. že dle mě je každý pes v něčem krásný a míchat jednotlivé rasy je minimálně zvláštní)

nefer
Člen
# Zasláno: 8 Led 2006 17:53
- Nahlásit

Já nejsem vůbec z Moravy, takže sebe nenabízím. Dám ti ale tento konatk: BarboraZdrahalova@seznam.cz
Barča pořádá výlety snad po celé Moravě nebo ti to minimálně hned s někým domluví a to pak uvídíš i víc RR pohromadě a věř mi, je na co koukat já ti mohu nabídnout jen pár fotek z našeho posledního výletu

nefer
Člen
# Zasláno: 8 Led 2006 17:54
- Nahlásit

zapomněla jsem odkaz http://www.virginie.wz.cz/galerie_vylety.html

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání