Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Odkdy stahovací obojek?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Marian
# Zasláno: 21 Pro 2005 16:27
- Nahlásit

Kdy je tak vhodný čas dát psovi kovový stahovák? Všichni mí psi ho mají,ale žádného nemám od štěněte, tak jsem o tom nepřemýšlel. Téměř nikdy ho nezapínám na stahování...

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 16:47
- Nahlásit

Marian
Zalezi co mas za plemeno, ja u svy mlady rtw feny najela na retizkovy obojek asi na 5 mesicich v ramci vychovy a vycviku - samozrejme tez vzdy zaply na nestahovani... A na obrany pouzivam siroky kozeny obojek opet zaply jako nestahovaci - to da rozum
Jinak mlada fenka mela retizkac preply jako skrtak zatim jen jednou v zivote, kdy vybourala plot k sousedovi a tak nasledoval skrtici trest, kdyz jsem ji tam odlovila.. - jinak ani svoje psy netrestam....

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 17:49
- Nahlásit

Fifi
Jak vypadá škrtící trest??

Marian
Já ho dala od té doby, co mi pes začal trhat tu umělohmotnou sponu na obyč nylonovém obojku, asi v 5 měsících, samozřejmě zapnutý na nestahování. Moc ale na vodítku nechodí.

Anonymní
# Zasláno: 21 Pro 2005 17:51
- Nahlásit

stahovak se pouziva pri vycviku.potom ho nepotrebujes.na obrany pouzivam zasadne postroj!
petr

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 17:59
- Nahlásit

WhiteWolf
Skrtici trest je pro moje fenule druhy nejvetsi mozny trest, tak jednou za rok... Ten prvni je jejich naprosta ignorace a odmitani jejich prizne... A to uz opravdu musi byt.
Zkratka a dobre precvaknu obojek na skrtak, nasleduje par vyskubani, pripadne podle miry provineni i nejake to kolecko okolo mne... Zni to hrozne, ale fungujue to na 100%! Vzhledem k tomu, ze s fenama cvicim sporotvni kynologii, nejake ty udery voditkem nebo proutkem neprichazeji v uvahu...
Ale to jsou v nasem pripade opravdu extremy, spise jde vse po dobrem nebo domluvou..

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:24
- Nahlásit

Fifi
No já jen, že někteří dobráci psiska na stahováku vyvěšujou, je to dost hnusný... a myslim že nepotřebný a pro psa moc nepochopitelný - můj názor. Vycukání chápu, ale na zapnutym na stahování mi to přijde účinější.

Anonymní
Jenořadý řetízkáč je dobrá věc, protože se tolik nezmaže, když zmokne nebo se jinak namočí, tak to nevadí, narozdíl od kůže.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:31
- Nahlásit

WhiteWolf
No ono je treba vedet, kdy pouzit poradny cuknuti na nestahovacim obojku a kdy psa za trest trosku priskrtit... Obe metody maji sve specificke pouziti a i ja jsem kdysi jednoho skutecne agresivniho psa na skrtaku vyvesovala... To jediny na nej platilo...
Ale treba u rtw jsou psi borci, kteri maji tak namakanej krk, ze stahovak, pokud neni vytazenej primo pod usi, nema zadny vysledek - rotvik jen zatne svaly a ucinek nikde...

Majda
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 23:28
- Nahlásit

Ano, řetízkový obojek (nemám ráda slovo stahovák) se používá při výcviku. Můj pes ho nosí vždycky, když je mimo zahradu. Skoro nikdy ho nezapínám na stahování. Nemám důvod. Při potřebě vycukání je lepší, když je zapnut na nestahovací oko. Na obrany je sice dobrý postroj, ale ne na všechno. Když chceš psa vodit po zákusu s rukávem, je na postroji špatně ovladatelný. Další variantou na obrany je kožený obojek. Pokud je pes ovladatelný a není citlivý na krk, stačí i ten řetízkový, zapnutý samozřejmě na nestahování. Nakonec na obraně mívá můj pes obojky oba, podle potřeby přepínám. ( při trénování pouštěček na řetízek). Ale to je každého věc, co používá na obraně, každému psovi vyhovuje něco jiného. Nakonec je ale důležité vypěstovat ve psovi návyk, že podle toho, co mu dávám, už ví, co budem dělat. Myslím to tak, že pokud dostává postroj, jde čuchat, pokud jsme na cvičáku, dostává kožený oboje, ví že jde kousat.....

Anonymní
# Zasláno: 22 Pro 2005 00:21
- Nahlásit

ja jsem nemyslel s tim postrojem sportovni obrany.u tech nasich je postroj uplne super,naopak obojek psy zbytzecne vysiluje.i kdyz potrebuju ten navyk,ze pes ma zasahnout na povel a ne nas to co ma na sobe.to uz je ale kazdeho vec,jak a na co psa cvici.
petr

Janka
# Zasláno: 22 Pro 2005 06:46
- Nahlásit

Pardon za blbou otázku, ale na co stahovák, když ho nemáte daný na stahování? Mám ročního labrouše a stahovák nosíme hlavně na cvičák (přepnutý na stahování) a nebo někdy i ven (taky na stahování), protože na vodítku ještě pořád dost táhne...tak abych ho mohla trošku usměrňovat. Je to teda špatně?

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 06:56
- Nahlásit

Janka
Stahovák na nestahování mám já hlavně, protože to je tenký a naprosto nepružný obojek - tzn. že oproti jiným obojkům musím vynaložit mnohem míň síly např. na cuknutí se stejným výsledkem. Na stahování se většina psů co znám naučí, že se prostě škrtí a neřeší to (prosvalí si krk a táhnou stejně jako na jakémkoli jiném obojku). Navíc pokud chci škubnout s řetízkem nastavenym na stahování, tak to se psem neškubne (možná to jenom neumím), ale prostě se chvíli neděje nic (než se to stáhne na úroveň jeho krku) a pak ho to přidusí, takže efekt je podle mě menší než vycukání, pokud je obojek na nestahování.
Doufám, že se mi to povedlo napsat srozumitelně

Janka
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:23
- Nahlásit

Aha!!! No tak to musím vyzkoušet!!!! Na cvičáku nám právě doporučují stahovák (na stahování), a dokonce jednou, když jsem přišla s dvouřadým (teda ne já, ale Fido) , tak mi řekli, že příště jedině ten jednoduchý, že stahuje víc a je to lepší a účinnější... S tím taháním na vodítku, to je boj...někdy jde úplně v pohodě, ale jindy ho zas chytne čert, takže pořád cukáme, zastavujem, domlouváme a zase cukáme...

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:45
- Nahlásit

no a na to cukání je právě mít řetízkový obojek jednořadý, co nejtenčí (aby ho ale pes nemohl přervat silou) a tak aby nebyl psovi moc volný. Když toto zapneš na nestahování, bude to mít, jak popsala Birma, lepší efekt než zapnuté na stahovák

Janka
# Zasláno: 22 Pro 2005 08:22
- Nahlásit

To jsem na to zvědavá!!! Hned odpolko to musím vyzkoušet, takhle mi to ještě nikdo neporadil!!!! Díky!!!

Anonymní
# Zasláno: 22 Pro 2005 08:40
- Nahlásit

Omlouvám se za pro vás asi blbý dotaz,ale jak se jednořadový řetízkový obojek zapne na nestahování? díky jana

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 09:11
- Nahlásit

Anonymní
přepneš ho na to druhý očko, nebo přopneš karabinu kamkoli na obojek

wensday
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 09:43
- Nahlásit

Janka - nám na cvičáku taky doporučili stahovák, ale nikdy ne zapnutej na stahování , aby to pes cítil, když s ním škubneš. My ho nosíme jen na cvičák a když jdeme ven vyloženě cvičit. Po čase totiž zabarvuje srst, my máme světlou labinu, tak proto.

Majda
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 09:47
- Nahlásit

Birma
Souhlas. Napsala jsi to úplně srozumitelně.
Jen bych dodala, že cukanec má větší účinek, když se obojek povytáhe za uši. Cukat by se mělo do strany.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 09:49
- Nahlásit

Majda
jsou psi, kterým obojek za ušima nedrží - ten můj je toho zářným příkladem, takže s tím nemám zkušenosti

monika
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:07
- Nahlásit

Já používám na doginu jen polostahovací dvouřadý.Ale ani ten neplní svou funkci, je v pohodě a má ho spíš pro parádu a já vím kde zrovna je, protože cinká.Má na něm známku a já tak vím, kde zrovna lumpačí.Jinak hezké svátky všem a užívejte si klídečku s pejsanama.

Joker
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:11
- Nahlásit

No já nevím,ale mít zapnuto na stahování a psa místo cuknutí dusit mi přijde drastické. To samé škubat s obojkem za ušima. Bála bych se, že tak můžu dost poškodit ohryzek a dýchací trubici. A cuknutí s nestahovacím má opravdu větší účinek. I když já jsem výjimka. Při výcviku mám u staré fenky zapnuto na stahování, protože stačí jemně zatáthnout a ona perfektně reaguje ještě dřív, než se vůbec stačí kolem krku stáhnout, neb jí vadí ten zvuk stahování.

Majda
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:12
- Nahlásit

Birma
Já nemyslena napořád za ušima, jen před tím cukancem. Víš, myslela jsem to tak, že když se blíží třeba nějaký pes a já předpokládám, že by mohlo dojít ke konfliktu, povytáhnu psovi obojek za uši, cuknu a řeknu mu NE, nesmíš. Pak má obojen normálně. Když má obojek prostě za ušima, je to trochu citlivější a tak nemusíš tolik cukat. Stalo se mě potom, že stačilo povytáhnout obojek na chvilku a pes už věděl, že pokud bude startovat, dostane cukanec, takže nakonec jsem s ním ani cukat nemusela.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:14
- Nahlásit

Majda
já to chápu, jenže já bych musela napřed vyprostit obojek zpod záhybu kůže, což je silně nepraktické

Majda
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:15
- Nahlásit

Joker
No já si myslím, že je to méně drastičtější, než drbat se psem jak blázen. Ono to možná podle popisu tak vypadá, ale nijak drastické to není. Když máš psa, který je váhově dost blízko tvojí váze a potřebuješ, aby tě bral vážně, je to v podstatě jediné řešení, jak psa usměrnit. Už jsem viděla hodně páníčků, kteří psa nezvládli, a když se pes rozhodl, že se na vás půjde kouknout, tak taky šel, a táhl je za sebou. tak co je tedy lepší? Vychovat psa a občas mu škubancem dát na vědomí, že já poroučím nebo se nechat vláčet jak špinavé prádlo?
Je to asi individuální. Napsané to vypadá prostě jinak než ve skutečnosti.

Anonymní
# Zasláno: 22 Pro 2005 11:49
- Nahlásit

kazdemu psovi drzi retizek za usima,jen mu ho tam musis zajistit.retizek tam musis mit porad,protoze to drbnuti musi prijit ihned po te co neuposlechne!nez mu ho tam vratis,tak to je uz pozde!s tim trapenim:majda ma 100%pravdu.
jinak pokud nemate retizek vytazeny za usima,tak uplne ztraci svuj vyznam a klidne ho muzete vodit na normalnim obojku.
petr

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 11:51
- Nahlásit

Anonymní
psovi který má krk stejně silný nahoře jako dole tam řetízek nedrží, ale to je jedno, protože já se psem drbnu i když ho tam nemá, to se neboj já se svým psem zacházet umím. A význam neztrácí - jedná se právě o to, jak je tenký a není pružný - tyto vlastnosti má ať je na krku psa kedokoli

Anonymní
# Zasláno: 22 Pro 2005 12:12
- Nahlásit

ja se nebojim,ze s nim neumis zachazet,ale kazdemu psovi tam drzi!poku s nim drbnes a ma ho normalne,tak to nema takovy efekt,jako za usima.tam ho to zaboli a pes si dava vetsi pozor.
petr

birma
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 12:14
- Nahlásit

Anonymní
a kolika různejm psím plenům a psům si tam ten obojek zkoušel dát taky aby držel? Nechápu, že mi nevěříš, že mýmu psovi tam prostě nedrží (ani zajištěnej, člověk tam neprostrčí prst ani náhodou, ale během chvilky má pes zase obojek dole na krku

Majda
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 12:15
- Nahlásit

Petr
Jojo, to je pravda

Joker
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 12:16
- Nahlásit

No mým psům teda nahoře tak nedržel. Prostě zvednou hlavu je je zase dole

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání