| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 22:28
- Nahlásit
zbrnd
Proč hned vyhladovělou? Stačí najít pamlsek, kterej ten pes bude chítít vždycky, i najedenej, což co radila corgi by mohlo bejt. Holt jsou psi, který na míček a podobný blbiny moc neutáhneš.
Pche, doufám, že s lapinou v tomhle směru bude lepší spolupráce než se špicem a nebo pak tady taky budu zakládat takovýhle vlákna.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 22:32
- Nahlásit
Maya
Proč hned vyhladovělou?
no aby to melo aspon trochu sanciu na slusnou pravdepodobnost uspechu
Stačí najít pamlsek, kterej ten pes bude chítít vždycky, i najedenej
To zas jo, to souhlas. Akurat to je asi jako kdyz napisu, ze nepotrebujeme letadla, staci, kdyz najdeme kone, co se naucej litat.
Holt jsou psi, který na míček a podobný blbiny moc neutáhneš. To jo to jsou a z ja teda nepostreh z ceho je patrny, ze pro tohodle je nej volba ten pamlsek. Ze na hracky, spolecnost panecka, zabavu a tak zasadne nereaguje dobre. Je to tu nekde popsany?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 22:40
- Nahlásit
zbrnd
No pokud čtu dobře, zadavatel píše, že si každej den hrajou a tráví spolu dost času, takže předpokládám, že atraktivitu hraček a míčků pro tu fenu mají tak nějak ozkoušenou. Každopádně můj pes byl stejnej, takže zadavatele chápu a když se pes venku naučí fungovat přes mlsky, tak na tom nevidím nic špatného, protože jsem to měla stejně.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 22:59 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit
Proč neučit přes pamlsky?
Třeba proto, že co je pro psa odměna, určuje pes sám. Evidentně žrádlo není v tu chvíli prioritou, proto musí majitel najít něco, co prioritou je, a tím se musí stát on sám. Nelízt čubě do zadku, ale chovat se jako šéf.
Když nejsem rychlejší než pes a ten žere, co nemá. Dostane košík. V zájmu bezpečnosti. Lepší než operace žaludku.
Je rozdíl, jestli na psa zvýším hlas, nebo pomocí intonace varuji psa, že se blíží k mnou stanovené hranici. Pokud máte ověřeno, že pes slyší, není třeba křičet, ale být přesvědčivý. I když pes štěká, nikdy na něj neřvu, pokud mě neslyší, jeho chyba.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 00:58
- Nahlásit
MayaNo pokud čtu dobře, zadavatel píše, že si každej den hrajou a tráví spolu dost času, takže předpokládám, že atraktivitu hraček a míčků pro tu fenu mají tak nějak ozkoušenou
Ale ten pán si evidentně neví rady, proto chce poradit a to že spolu tráví čas s hračkami či hrami ještě vůbec nic neznamená, Není mi jasný, z čeho by mělo vyplývat, že mu pomocí těch her ši spolu tráveného času dává jakoukoliv motivaci k poslouchání. Mně to teda nevyplývá z ničeho, co píše.
A proč by se ten pes měl naučit fungovat přes mlsky? Proč by zrovna v tomhle případě měly fungovat lépe než něco jiného? Základ je vždy v člověku a ne v pomůckách.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 06:24
- Nahlásit
jenom k těm pamlskům - je fakt, že různé pochutiny mají pro psa různou hodnotu, a třeba na to, co hodil odkaz Frame, by mí psi (pravděpodobně, neb konkrétně tyto z praxe neznám) hodili akorát tak opovržlivý kukuč a o mě by si pomysleli něco nelichotivého.....tož ale za takové masko mi pastevec třeba i stojku na hlavě udělá
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 08:41
- Nahlásit
zbrnd
Asi to vidim jinak. Pro me je zaklad aby se clovek stal pro psa atraktivnejsim nez okoli a jestli toho docili pomoci micku hracek nebo pamlsku nepovazuju za podstatny. To si spis ma vybrat ten pes co je pro nej nejzajimavejsi, holt borderu utahnu v pohode na micek na kterej mi spic hodi zvysoka bobek takze musim vyrukovat s mlskama, ale vysledek, tedy ovladatelnej pes, bude stejnej.
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 10:35
- Nahlásit
Děkuji za další názory. Vyzkouší změnu mlsek, potom, co se zde to téma otevřelo v tom vidím možná zásadní problém. Má je sice ráda, ale není to pro ní žádná hitparáda.
Co se týče hraní, nejčastěji si hrajeme na zahradě. Miluje hru na honěnou (neaportuje). Venku při procházce miluje běhání, dělání blbostí případně honění klacku. Kdykoli však zahlédne kočku, klacky jí nezajímají
S tím zaujetím je to pravda. Například u té kočky mě naprosto přestane vnímat, neslyší, nevidí. Zaměří se na ní a zbytek jí nezajímá. Jenže mě už nenapadá jak jí oslovit tak, aby mě vnímala. Mlska nic (zkusím lepší), klacky, hračky ani nic podobného taky neřeší. Neměl by někdo tip? Díky.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 10:53
- Nahlásit
FrameRr
Na to je jedina rada, musite trenovat ty kocky v takovy vzdalenosti kdy te jeste vnima a zkracovat ji postupne, je to beh na dlouhout trat ale proste v situaci kdy uz te nevnima nic nenadelas, na to zadna rada krome te odvest ji do takove vzdalenosti kdy uz te vnima a v tomhle bode zacit neexistuje
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:26 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
MayaAsi to vidim jinak. Pro me je zaklad aby se clovek stal pro psa atraktivnejsim nez okoli a jestli toho docili pomoci micku hracek nebo pamlsku nepovazuju za podstatny.
To vidime teda prave podobne, akurat ze ty pamlsky nejsou zrovna zadnej zarucenej zazrak v ziskavani "bodu zajimavosti" u psa neb pes domaci vetsinou v nasich zemepisnych sirkach a v nasi spolecnosti nebyva moc vyhladovely.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:37
- Nahlásit
musite trenovat ty kocky v takovy vzdalenosti kdy te jeste vnima a zkracovat ji postupne, je to beh na dlouhout trat ale proste v situaci kdy uz te nevnima nic nenadelas, na to zadna rada krome te odvest ji do takove vzdalenosti kdy uz te vnima a v tomhle bode zacit neexistuje
přesně tak
Frame, teda krom toho hraní, cvičíš to svoje zviřátko taky nějak? Ona takový nácvik koncentrace, soustředění se na tebe, obecně poslušnosti taky není k zahození.
akurat ze ty pamlsky nejsou zrovna zadnej zarucenej zazrak v ziskavani "bodu zajimavosti" u psa neb pes domaci vetsinou v nasich zemepisnych sirkach a v nasi spolecnosti nebyva moc vyhladovely.
no, ale půvab pamlsků je právě v tom, že si je s gustem dá i zvíře/člověk....bez hladovění, ba s normálním stravovacím režimem
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:38
- Nahlásit
FrameRr
neměl by někdo tip?
Tuším, že na to není obecně platný konkrétní postup, metoda či pomůcka.
Obecně jde o to, aby se v psovi vybudoval pocit/reflex, ze VY jste proste to nejzajimavejsi na svete, absolutni priorita. Aby pro psa bylo samozrejme, ze kdyz vy zacnete komunikovat, je jeho priorita na tu komunikaci odpovedet.
A na to prste nejsou zadne "zazracne" metody ani pomucky, da se toho dosahnout proste jen souzitim , komunikaci, kvalitnim vztahem a samozrejme to neni nic snadneho tohoto dosahnout.
A samozrejme absolutni vetsina psu nic takoveho nema ani nezna.
Takze jedine makat na tom, abyste proste byl vzdy zajimavy. tezko radit jak konkretne, jsou lidi, kteri zaujmou psa treba tak, ze po nem venku skoci a zacnou se s nim "prat", klidne jej i kousou a pes to vnima jako super hru a samozrejme jej to zaujme. Nicmene samozrejme vetsina lidi by to delat nemela, protoze by si u toho mohla rozbit hlavu o sutr, psa vystrasit nebo v nem vzbudit dojem, ze jde proste o agresi vuci nemu.
Samozrejme jsou i psi, kteri budou stavet ten mlsek nade vse na svete ale ti pak vetsinou reaguji na jakykoliv pamlsek. A najdou se i jini... je to individualni ... je to pes tedy zivy original proste.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:42 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
no, ale půvab pamlsků je právě v tom, že si je s gustem dá i zvíře/člověk....bez hladovění, ba s normálním stravovacím režimem
To je mozny jenze ja fakt nevim, co znamena "puvab pamlsku" Teda vim snad ale jen v te lidske souvislosti.
Bud si zvire vezme pamlsek proto, ze ma potrebu zrat nebo proto, ze je to od pana a od pana je vse super nebo proto, ze ma na brani pamlsku uz vytvorenej reflex.
Kdyz ma zvire v okoli silnejsi podnet, pamlsek si proste nevezme a da prednost tomu silnejsimu podnetu.
Ni?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:59
- Nahlásit
ze ma potrebu zrat
to jo, ale to neznamená, že má hlad (to neznáš? ).....to je ten půvab pamlsku, že CHCICHCICHCI
Kdyz ma zvire v okoli silnejsi podnet, pamlsek si proste nevezme a da prednost tomu silnejsimu podnetu
no, a proto musí probíhat nácvik správného chování v takové vzdálenosti od podnětu, kdy ten podnět ještě není tak silný, aby ho přebila jenom rána lopatou do hlavy (ono to, co platí o pamlsku platí stejně tak i pro nějakou hru.....opravdu silný XY pud/emoci jen tak něčím nepřebiješ)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 16:29 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
o jo, ale to neznamená, že má hlad
tech duvodu muze byt jeste vice, proto jsem to formuloval takto prave (ze ma potrebu zrat)
(to neznáš?
tak my lide z nasich koncin spise nezname pojem hlad aspon ne v te dimenzi jako volne zijici zvirata
.to je ten půvab pamlsku, že CHCICHCICHCI
Ano pro nas pro lidi prave...tak jsem to myslel ... u tech psu mi ten vyraz moc nesedi...protoze pes proste neni clovek - muzes to nazvat slovickarenim, podle me to je dulezity rozdil
no, a proto musí probíhat nácvik správného chování v takové vzdálenosti od podnětu, kdy ten podnět ještě není tak silný, aby ho přebila jenom rána lopatou do hlavy (ono to, co platí o pamlsku platí stejně tak i pro nějakou hru.....opravdu silný XY pud/emoci jen tak něčím nepřebiješ)
Ale jo.
Jenze o nacviku a dalce od jineho podnetu ci dalsich mechanikach jsem tu nepsal ani je nerozporoval, jen jsem psal, ze s temi pamlsky muze byt dost problem obzvlaste u psu, kteri jsou z naproste vetsiny nevyhladoveli. Reagoval jsem tak na Corgi, protoze treba pred 15 lety bych to, co napsala urcite chapal tak, ze davam spatny pamlsky nyni a ze az zacnu davat jiny, tak mam vlastne obrovskou pravdepodobnost na vyreseni mych problemu, s cimz tedy nyni nesouhlasim vubec. Corgi to takto vylozene nenapsala a mozna ani nemyslela, tudiz jsem ji neoponoval, nebylo v cem, ale napsal jsem to podle sebe, protoze si myslim, ze zadavatel to mohl dost pravdepodobne pochopit ve stejnem duchu jako bych to pred temi lety pochopil ja a ostatne jak to i chape dnes absolutni vetsina lidi, protoze je takova doba .... lidi nemaji zajem jit do hloubi veci proste..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 18:54
- Nahlásit
Napadá mě ještě jedna věc k tématu - pamlsek (nebo hračka nebo cokoliv jiného) má být odměnou. Odměnou od slova odměnit. Odměňuje se žádoucí chování. Takže pokud pes nevnímá, rozhodně se mu před čumákem odměnou nemává, protože nevnímání rozhodně není něco, co bychom chtěli odměnit a upevnit
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 19:44
- Nahlásit
Napadá mě ještě jedna věc k tématu - pamlsek (nebo hračka nebo cokoliv jiného) má být odměnou. Odměnou od slova odměnit. Odměňuje se žádoucí chování. Takže pokud pes nevnímá, rozhodně se mu před čumákem odměnou nemává, protože nevnímání rozhodně není něco, co bychom chtěli odměnit a upevnit
no šak proto ta vzdálenost od podnětu, ve které ještě psu funguje mozek........
zbrnd, ale ona ta atraktivita pamlsku hraje skutečně význačnou roli,přičemž pamlsek sám o sobě samozřejmě nenahrazuje nutnou aktivitu psovoda
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 19:55
- Nahlásit
Neumi
Však o tom jsem psala už na první stránce ale pro někoho to může znamenat třeba "zíral na kočku, ale byl schopnej sežrat pamlsek"
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 20:24
- Nahlásit
však to "zíral na kočku" (tedy nehonil ji,neštěkal,nevzpínal se.....)může být právě to žádoucí chování, ne? (např. u nás je skutečně klidný pohled na psa to správné chování,jež je řádně odměněno)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 21:44
- Nahlásit
Neumi
měla jsem na mysli situaci, kdy nejde o klidný pohled, ale páníček se snaží nevnímajícího psa zaujmout pamlskem a to, že vzdálenost je dostatečná usoudí dle toho, že pes sežral pamlsek.Líp to vysvětlit neumím, třeba se zvládnu vyjídřit zítra, když nebudu mít změklý mozek
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2016 23:37 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
brnd, ale ona ta atraktivita pamlsku hraje skutečně význačnou roli,přičemž pamlsek sám o sobě samozřejmě nenahrazuje nutnou aktivitu psovoda
no záleží, co to slovo "významnou" má znamenat...tedy pokud je myšleno jako srovnání atraktivního a neatraktivního pamlsku pak samozřejmě ta atraktivita hraje důležitou roli
ale pokud je myšleno jako srovnání pamlsek versus něco jiného, pak ta atraktivita pamlsku vztazena k atraktivitam mnoziny pamlsku už významnou roli hrát nemusí, protože mnohdy ani sebeatraktivnější pamlsek není atraktivnější než jiný podnět
no ono vubec je to s tou atraktiviou slozitejsi u tech pamlsku ))
pro mnoheho psa muze byt atraktivnejsi az nejatraktivnejsi pamlsek sprosta hnusna granule levna granule ktera je proste navonena tak, ze ji pes dobre citi a drazdi jeho smysly
atraktivni pamlsek muze byt treba piskot ci zvykacka, pokud ma psovod v treba v kapse rozkladajici se rybu a tu zvejkacku psovi vzdy ovoni ....klidne to muze bejt i kousek dreva nebo asi cokoliv jineho .... stejne bude zalezet na psovodovi, jak to "naserviruje" ... a jsme zase u toho .... tedy u toho ze ta atraktivita pamlsku je rozhodne ovlivnena i "atraktivitou" psovoda pro toho psa
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2016 06:46 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
neboli "co je odměna určuje pes", howgh.
Atraktivitu pamlsku vztahuji pouze k množině pamlsků a množině psů, pro něž pamlsky jsou odměnou. Tedy pamlsek není podnět, ale odměna za ono žádoucí chování, které musí navodit/zachytit (zde prosím si dovolím upozornit na onu výhodu práce s klikrem ) nikdo jiný než psovod......jak správně upozorňuje mozkově nezměklá birma (mě to nějak nedošlo, že ten pamlsek by měl být jako podnět silnější než silný a tím, že ho pes sežere je jako práce hotova a psovodu padla :rolleyes
Respektive - primárně nejde o hledání silnějšího podnětu, než např. zde zmiňovaná kočka, ale naopak o to, jak onen podnět oslabit (a jsme u té vzdálenosti) a psu nabídnout/naučit na tentýž podnět jiné chování (tady potřebuji ten funkční mozek), které ho uspokojí a postupně utlumí reaktivitu psa na daný podnět (napsala jsem to dostatečně idiotsky?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2016 15:01
- Nahlásit
zbrnd
co znamena "puvab pamlsku" Teda vim snad ale jen v te lidske souvislosti.
teď nechápu, že nechápeš
půvab pamlsku je přece to, že něco si pes dá rád a pro něco jiného se postaví na čumes - tzn. ten konkrétní pamlsek je ten nej. A to se navíc může různě i měnit, podle nálady psa. Zatímco Bubrdle žiravina obecná je nadšená naprosto ze všeho (ale i tak má pochopitelně priority, takže z masa se může zbláznit - a bohužel se přetáčí, takže paradoxně s masem s ní cvičit nemůžu, protože jí přeskočí a pro maso si vypne mozek , zatímco u piškůta funguje), tak Rumouš to má občas tak a občas jinak. Jsou dny, kdy dá přednost obyčejnýmu piškůtu, protože zroovna má chuť na sladký. A to dokonce i u zvěře, kde předtím nechtěl kus masa. A jindy je pro něj tím nej pamlskem dne naopak to maso. Prostě jak se vyspí. A půvab pamlsku je v tom, že pro něj je pes ochoten pracovat. Což zase znamená, že mu nejdřív musím ukázat o co v tý situaci jde, tedy v situaci, kdy má pes mozek v mozkovně (neboli v rozhodující vzdálenosti od toho, co mu ten mozek vypíná), si ukážeme, co já po něm chci a co ho za to čeká. protože v té dané vzdálenosti pro něj to lákadlo ještě tak lákavé není a já mám v ruce lákadlo hodnotnější, máme krásnou možnost si to nacvičit. Zvlášť, mám-li psa jištěného vodítkem, nemusím se tudíž nervovat a mám tzv. volné ruce. No a pak pěkně prostě jen postupně snižujeme tu vzdálenost a obrušujeme psí nervovou soustavičku, aby se postupně naučila danou situaci zvládat lépe a lépe v těžším prostředí. Princim v podstatě stejný, jako v tom, že povel naučím nejdřív doma a pak ho postupně přenesu ven do rušného prostředí v krocí, které pes ustojí a zvládne.
FrameRr
neměl by někdo tip?
žbrnĎa má pravdu. Na to moc kuchařka není. Je to prostě o budovaném vztahu. Můžu dát jen příklad náš tedy
za á) stará feňule z útulku - tedy neználek, neuměla vůbec nic. A právě hrou spojenou s pamlsky a taky s klikrem (to u aportování) , zjistila, že je zajímavý si mě hlídat. Hrajeme na honěnou, na schovku,honí mě kolem něčeho, dopadně mě a zakousne , loví mi ruce když před ní utíkám, díky klikru a pamslkům se zamilovala do nošení balonků a taky do hledání "ztracených" věcí, to je věc, která psy hodně baví. Fenku ač je stará, tak taky hodně baví dělat "agicvičenku" neboli přes něco skákat, něco obíhat, běhat tam kam ji ukážu. Je pak na ní vidět, jak je na sebe pyšná, jak pěkně jí to jde.Najděte si vždy klidné místo, kde psu ukážete o co ve hře jde a vybavte se něčím opravdu dobrým. Pokud je pes nežravec, tak je dobré právě tu dávku co spotřebujete venku, započítat do krmné dávky. Ne psa vyhladovět, to ne, nejsem zastáncem toho tvrzení, že pes má větší část (či dokonce celou) krmné dávky spotřebovat při cvičení /pro mě je to nepřijatelný, pes má jíst převážně v klidu a ne proto, že já chci aby cvičil a cvičil perfektně, tak si musí žrádlo odpracovat). Ale je dobré u psů nežravců počítat opravdu s tím, že to co spotřebujeme při cvičení by se při krmení mělo trochu zohlednit /i proto, aby ze psa nakonec nebyl buřt /. A důležité je opravdu se vybavit pro začátek něčím, co psa zaujme a nebude úplně standardka. No a když se pes seznámí s hrou doma v klidu a baví ho, tak šup jdeme do přírody, kde jsme sami a nebude moc možností potkat rušivé elementy.Tak máme největší šanci být pro psa zajímavým, i to se někteří musí učít víc, než jíní. Nemysleme si, že pro psy je přirozené, že jsme pro něj středobodem světa. Taky u hraček musíte zjistit, která psa baví nejvíc. Někteří jsou blázni do míčků, jiní potřebují pískací hračku, jiní lítací talíř /a zase někde zabere lehký látkový, někde klasika/, jiný pes bude i venku zbožňovat plyšáka, další zas přetahovadla /flees, kůže, hadr/. Feňule v začátcích nejvíc ocenila obyčejnou umělohmotnou dózičků od vitaminů lítala za ní naprosto maniakálně.
no a za bé - náš mlaďas - pes od štěněte. Jako miništěně moc zájem o spolupráci s člověkem neměl, museli jsme se k tomu právě propracovat. Hrozně jsme si hráli doma, vyzjistila jslem si, co z hraček ho baví nejvíc a vyselektovali jsme si malinkou latexovou pískací prasničku a fleesový přetahovadlo. Míčky nic. Vzala jsem ty dvě hračky a trochu z nich udělala vzácnost - tedy pohrajem si, chvililinku a pak šup, schovám. Tak aby pes byl do hry ještě zblázněný a příště, když vytáhnu hračku, byl nadšenec nadšený. A tím pádem když pak hračku vylovím venku /kde jsme pochopitelně sami, žádný psí kámoš, lidi, kočky, cyklisti, zvěř ......./ je pes nadšený, že si budeme hrát. U nás tedy ještě předcházela krátká fáze toho, že jsme si pohráli než jsme vyběhli ven v chodbě domu a taky když jsme se vraceli domů a tedy štěně už bylo nasycené vnějších podnětů a uvítalo krátkou hru. Bylo období, kdy venku dával naprostou přednost hře se šiškama a s klacíkama. To byly určitou dobu hračky nr. 1. Pak objevil "žužlo míček" a všechno šlo stranou. Žužlomíček se pro něj stal tim co je nejvíc. Je to míček který je měkký,ale neprokousnutelný, má bodlinky. Psi často tyhle míčky oblibují- žužlání jim masíruje dásně, uklidňuje je to. Taky je dobré si uvědomit jednu věc. Zatímco pro jednoho psa při hře s míčkem bude odměnou to, že mu ho zase opět hodíte, pro jiného bude odměnou to, že si ho může chvíli požouželit, hrát si s ním sám. Podle toho musíte hru uzpůsobit. tedy ne vždy si "dupat" na tom, že pes musí přinést. Sice se rádo tvrdí, že pro psa je při hře s míčkem odměnou to, že se mu zase hodí, ale není to zdaleka pravda. Jsou psi, pro které je větší odměna to, že si ho budou chvíli žvýkat. Takže tam se ta hra musí potom řidit jinými pravidly, než se tvrdívá. Jak vidíte oba naši psi-ač každý z jiných podmínek, se museli nejprve naučit, že hra s námi je skvělá zábava. Mladej stejně jako starší feňule miluje hru na honěnou, na schovávanou, naprosto miluje, když utrhneme rákosovou trávu a on může jako kočka honit ten chlupatý konec (ale musíte být u toho fest rychlej a fest obratnej ). Jak psal žbrnďa - my se s nimi pereme -hlavně tedy s mlaďasem a jsou to bitky zuřivý. Páníček je mnohem tvrdší bitkař než já , takže pokud by si měl mlaďas vybrat, s kým se půjde servat, půjde za ním, se mnou se přeci jen džentlmensky kontroluje, když se "rvou" spolu, je to masakéro. Přetahovaná je taky fajn věcička, zvlášť, když si přetahovadlo pes nejdřív "vybojuje" v honičce a pak urputně bojuje, aby ho urval páníčkovi.
Jsou psi, kteří milují třeba lovení papírového kapesníčku, který vyhodíte do vzduchu. Náš mlaďas miluje když kopeme do sněhu, či do listí a on to může honit. Všichni naši psi milují, když utrhnu trs trávy a vyhodím ho do vzduchu a oni tu trávu chytají. Další psi budou zbláznění do toho, že budete kopat do prázdné petky ('dobrá vychytávka je, že ji předtím dáte prázdnou do mrazáku a po vychlazení uzavřete, je tak pevná, odolnější a hůř se jim chytá a prokusuje, což je hecuje) Musíte hledat, být aktivní a zjišťovat, co vašeho psa baví - každý pes je jiný, není univerzální pravidlo. Teď mě napadá ještě odkaz na článek, který jsem napsala - třeba vám k něčemu bude:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/jak-je-dulezite-h rat-si-se-psem-de4-/p_zviretnik.aspx?c=A150414_122 154_p_zviretnik_kosa
|
makyna88
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2016 14:07
- Nahlásit
Dobry den,mohl by mi prosim nekdo poradit?Mam rocniho pejska(cinsky chocholaty pes)Nemuzu ho naucit zakladni povely treba sedni.Vzdy kdyz po nem chci ,aby si sedl tak se jen prikrci a utece ma misto.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 01:13 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
makyna88
Tak pokud ho ty povely nemuzete naucit, tezko se divit, ze je nezna a tudiz nevykonava.
Takze rada je jednoducha.
kdyz ho ty povely nemuzete naucit vy, at je pejska nauci nekdo jiny.
|
makyna88
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 11:04
- Nahlásit
Bohuzel nevim jak na to,ho to naucit..Vzdy kdyz po nem neco zacnu chtiy zabrzdi se.To same je s aportovanim. Hazu micek on nosi.Kdyz mu teknu prines aportek,tak se zabrzdi a uz ho nedonese.Snazim se ho naucit sedni reknu povel zatlacim mu na zadecek. On se zacne vzpouzet a utece pryc.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 16:44
- Nahlásit
makyna88
reknu povel zatlacim mu na zadecek
Proč mu říkáte povel a proč mu tlačíte na zadeček???
Doporučuju, pokud to s výcvikem skutečně myslíte vážně a jste na tom s pejskem skutečně tak špatně, vyhledat nějakou psí školku, kde vám vysvětlí, jak se se psem zachází...
|
makyna88
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 18:00
- Nahlásit
Doporucil mi to pan co pry cvici psi,aby pry pejsek pochopil,co po nem chci. Stejne to je i s prochazkami.Jdeme kousek od domu do parku,zavolam na nej hlasiteji,aby prisel,on se obrati a utika domu. Prijde mi jako kdyby se kazdeho vyrazneho meho zvolani bal. I kdyz nema duvod nikdy jsem na jen nervala ani nebyla zla. Nevim jesli ma cenu ho vubec necemu ucit.Pripada mi jako kdybych ho kazdym ucenim povelu stresovala.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 18:05
- Nahlásit
makyna88 ale jak popisujete chování pejska, tak ho asi opravdu stresujete. Pejsek, který místo přivolání letí domů... to vůbec nezní dobře.
Asi by bylo nejlepší, kdyby Vás někdo opravdu viděl "naživo" - na dálku těžko radit...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2016 19:03
- Nahlásit
makyna88
pan co pry cvici psi
Takoví jsou nejhorší.....
Toho pejska máte od štěněte? Jak to popisujete, je z vás skutečně stresovaný, ale je to jen a jen o přístupu k tomu psovi, pokud se změníte vy, půjde to. Ale musíte mít nějaké rozumné vedení - ne pána, co radí pejskovi zatlačit na zadek.
|