| Autor |
Zpráva |
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2016 20:53
- Nahlásit
Dobrý den, trávím teď hodně času s rok starou fenkou (swiss mountain dog) a potřeboval bych s ní nacvičit několik věcí. Vím, že to v tomto věku již nebude snadné, ale rád bych se o to alespoň pokusil.
1. Zaujetí pozornosti
První problémem je nepozornost když jsme venku. Na procházce mě v případě čuchání u země nebo potkání psa naprosto ignoruje. Nereaguje na povely, nereaguje na svoje jméno, ani ne zvýšení hlasu. Neví někdo prosím, jak jí zaujmout, abych jí poté mohl naučit na povely?
2. Sní vše co vidí
Dalším problémem je to, že sní co vidí. Papírky, plastové věci, igelitky, všechno hned popadne a když to popadne, neexistuje snad jediný způsob, jak jí to sebrat. Prostě se zasekne a drží. Zkoušel jsem být hodný, zlý, zkoušel jsem jí otevřít rukou pusu a stále nic. Byl bych rád za rady.
3. Zastavuje se na procházce
Další věcí, která mě trápí je její zastavování na procházkách. Z ničeho nic se zarazí, zasekne a nechce jít dál. Pokud se otočíme a jdeme zpět, opět v pohodě chodí, ale ten původní směr prostě nejde. Můžu jí tahat po chodníku a stejně nepokračuje. Neví prosím někdo v čem by mohl být probléme? Není to například ze strachu z toho místa, protože to dělá na různých místech, takže opravdu netuším, o co jde.
Všem děkuji za rady.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2016 21:53
- Nahlásit
FrameRr
v tomto věku již nebude snadné
Není pravdou, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Já se ke svému prvnímu "cvičenci" dostala v jeho 8 letech. Do jeho krásných finálních 13 jsme toho hodně zvládli
První problémem je nepozornost když jsme venku
Protože povely, zaujetí pozornosti, se nejdřív cvičí doma. Tedy buď vevnitř, nebo někde u domu na zahradě, kde je pes běžně, je tam zvyklý, nic ho tam neláká, neruší.
Nereaguje na povely, nereaguje na svoje jméno, ani ne zvýšení hlasu.
Taky bych nereagovala, kdyby mi z toho nic nekáplo a navíc kolem mě bylo víc zajímavějších věcí na práci. A zvýšit na mě hlas - už bych se za vámi neotočila
sní co vidí
Normální, u některých plemen celoživotně.
všechno hned popadne a když to popadne, neexistuje snad jediný způsob, jak jí to sebrat. Prostě se zasekne a drží. Zkoušel jsem být hodný, zlý, zkoušel jsem jí otevřít rukou pusu a stále nic
Dělal jste všechno pro to, aby to držela ještě víc.
Z ničeho nic se zarazí, zasekne a nechce jít dál. Pokud se otočíme a jdeme zpět, opět v pohodě chodí, ale ten původní směr prostě nejde. Můžu jí tahat po chodníku a stejně nepokračuje
Proč by pokačovala, když na vás a procházce s vámi není celkem nic zajímavého? Navíc ví, že když se otočí směrem k domovu, tak jí to vyjde, takže proč to nezkusit, že?
A teď tedy k mým radám. Budete muset přehodnotit ne její, ale hlavně své chování. Zcela změnit přístup ke psu a jaksi si uvědomit, jak vlastně ta psí logika funguje. Doporučuju nějakou psí školku, nějaký cvičák s dobrými referencemi (ne typ "stahovák a řvát"). Pokud nemáte tu možnost, zkuste pohledat něco na internetu o pozitivní motivaci psa, doporučuju např. Františka Šustu (kniha Trénink je rozhovor).
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2016 22:22
- Nahlásit
Jenže v tom je ten problém. Když jsme doma, v pohodě reaguje, ale venku jí to nezajímá, i když mám u sebe dobroty, které miluje. Zda se mi, že je naprosto mimo a vnímá jen to, co před sebou vidí.
Zvýšení hlasu je nutné, protože pokud to neudělám, vše bere jako hru. Jen díky zvýšení hlasu pozná, že je něco špatně. Nemluvě o tom, že jsem četl pár rad od zkušených profesionálů a zvyšování hlasu tam bylo zmíněno jako dobré upozornění, díky kterému pes ví, že se něco děje.
K tomu že sní vše. Ono když vám pes jí kus plastu, není moc času na to řešit jestli poslechne povel. Samozřejmě první co zkusím je k ní přijít a říct si o to, ale vše co není se zvýšením hlasem bere jako hru a začne přede mnou utíkat, uskakovat a stejně to nepustí. I když jí nabídnu mlsku, stejně pořád drží a nepustí.
Trasy měníme, běháme přitom, hraju si s ní, takže zajímavost tomu nechybí řekl bych. Spíš mi přijde, že například potká psa a po nějaké době se zasekne a chce se tam vrátit. Stejně reaguje například na koně. A ano, otočím se s ní, protože jí nechci vláčet po cestě násilím!
Jinak psy miluju, jí víc něž kohokoli jiného. Každý den si hrajeme, trávíme spolu většinu času, ale určitý pořádek je potřeba. Musí vědět, že jsou hranice, kam nesmí. Je to velký pes a dost lidí se jí například bojí.
Budu rád za další názor
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2016 22:29
- Nahlásit
FrameRr
Budu rád za další názor
Naprosto souhlasím s corgi :Budete muset přehodnotit ne její, ale hlavně své chování. Zcela změnit přístup ke psu a jaksi si uvědomit, jak vlastně ta psí logika funguje.
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2016 22:54
- Nahlásit
Jsem otevřen radám a postřehům
|
birma
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 00:21
- Nahlásit
FrameRr
Zvýšení hlasu je nutné, protože pokud to neudělám, vše bere jako hru
Co je špatného na tom, brát všechno jako hru? Na majiteli pak už je naučit psa, že ta nejlepší hra je spolupráce.
Musí vědět, že jsou hranice, kam nesmí.
A když to vědět nebude, tak co? Nebo když to vědět bude a překročí je?
(Tohle mě zajímá asi z toho důvodu, že můj pes netuší, že jsou nějaké hranice za které nesmí a neřekla bych, že námto brání ve spokojeném soužití)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 06:30
- Nahlásit
1. Zaujetí pozornosti
musíš v podstatě vybudovat reflex psa na podnět : oslovení=kuk na psovoda. Pokud ti to nefunguje venku tak to znamená, že reflex není dostatečně silný.
2. Sní vše co vidí
..... když to popadne, neexistuje snad jediný způsob, jak jí to sebrat
existuje....řekla bych, že většina z nás na to má naučený
povel "pusť" . Pro psí popelnice taky existuje košík.
Musí vědět, že jsou hranice, kam nesmí
ty hranice ji nejdřív musíš naučit a učíme tak, že ukazujeme psu/dítěti....., co má dělat, aby to bylo dobře. A že je to dobře oznamujeme psu odměnou.
Jestli jsi otevřen radám a postřehům, tak si sežeň toho výše zmiňovaného Šustu a věnuj pár sekund přečtení tohoto :
http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=te st-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004
a pár minut na uvědomění si, co tím chtěl autor říci....a máš základní princip, jak ke psu přistupovat
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 08:26
- Nahlásit
FrameRr
Ještě přidám postřeh z mého osobního vývoje. Prvního psa jsem učila způsobem "ukážu mu hranice, za které nesmí", "potrestám ho, když něco udělá špatně", "zařvu na něj, když mě naštve", "přikážu mu, co má dělat a on tu MUSÍ splnit". Ano, toho psa miluju a on mě má rád, věří mi. Ano, poslechne mě (3 zkoušky z poslušnosti). Ano, funguje v běžném životě. Ale když mám po 8 letech psa, kterého učím pozitivně, bez hranic, příkazů, zákazů, zvyšování hlasu - tedy hrou, spoluprací, společným vymýšlením cesty - vidím, o co jsem toho prvního připravila. O radost, lehkost, nadšení z toho, že se mnou může být a něco podnikat. Není to o psech, je to o myšlení psovoda
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 09:51
- Nahlásit
To Birma:
Rád bych vše bral jako hru, jenže jsou okamžiky (když jí něco plastového například) kdy to musím udělat rychle, protože jde o její zdraví a v tu chvíli je těžké přemýšlet nad hrou nebo způsobem, jak jí tu věc sebrat.
Hranice musí být v určitých oblastech. Ráda například štěká na lidi a skáče na běžce. Když na vás začne štěkat 50 kilový pes a skákat na vás, přirozeně se ho bojíte. Jenže domluvit jí hezky je v tomhle případě strašně těžké. Vidí cíl a nevnímá okolí.
A nemusíte se bát, nebiji jí ani nic podobného, to bych v životě neudělal. Maximálně na ní zvýším hlas, aby věděla, že hra končí a je třeba poslechnout
To Neumi:
Trénujeme to Doma zareaguje vždy, otočí se, podívá se na mě. Ale venku, když je něco, na co se zaměří, jako by přestala vnímat okolí
Snažím se jí tento povel naučit, jenže ona nepustí ani za odměnu. Vyprdne se mi na mlsku a drží dál. Navíc je těžké jí to učit, protože jí nemůžu dát něco nebezpečného abych to s ní zkoušel.
Knihu se pokusím sehnat co nejdříve. Aktuálně jsem v Anglii, takže mi to asi chvíli potrvá, ale určitě si jí přečtu. Na článek se vrhu hned. Děkuji za rady
To Corgi:
Rád bych se vydal cestou her, jenže k ní povely přichází z více stran (majitel, děti) a ty využívají zásadně zvýšení hlasu. Tudíž je na to naučená a když to tak není, myslí si, že si hrajeme. Pokusím se to nějak změnit a zapracovat na tom
Všem děkuji za rady
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:18
- Nahlásit
Frame, u výcviku obecně platí postup od jednoduchého ke složitějšímu, teda a kupříkladu povel "pusť" učím nejprve na něčem nižší hodnoty výměnou za něco pro psa hodnoty vyšší - buduju reflex! Ztěžuju (přenáším cvik do rušnějšího prostředí, chci po něm puštění něčeho významnějšího,....) až když pes dokonale zvládá nižší stupeň.
Ráda například štěká na lidi a skáče na běžce. Když na vás začne štěkat 50 kilový pes a skákat na vás, přirozeně se ho bojíte. Jenže domluvit jí hezky je v tomhle případě strašně těžké.
pokud budu mít tento problém, tak nebudu psu domlouvat, až bude po někom skákat-to už je pozdě! Ale když vidím, že někdo jde, tak si psa např. posadím k noze = psu řeknu, co MÁ dělat, nenechám ho tu chybu vůbec udělat (vyskočit na kohokoli), rovnou a včas učím správné chování! A že je to chování to správné psu sdělím odměnou.
Jsi psovod, tak psa veď.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:18 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
FrameRr
NEUMI to napsala dobre a spravne, hlavne ta druha pulka jejiho postu se mi libi.
1-budte dusledny
2-nenechte psa delat to, co delat nema/co si neprejete aby delal
3-budte pro psa zajimavy-hra/zabava
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:20 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Pouze klikat a odměňovat kdžy náhodně udělá, to, co chcete
ten klikr je velmi dobrý nápad, pravda bych tam vložila i cílený trénink......
co myslíš, taťko...?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:29
- Nahlásit
Neumi
jsme to zmenil ten prispevek, neb puvodne jsem se ani nedocetl k tomu tvemu, ktery je hezky napsany,
tak se Ti omluvuji neb nyni ten tvuj novy prispevek nevyzniva moc pochopitelne-ta cast s tatkou
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:32
- Nahlásit
Neumiteda a kupříkladu povel "pusť" učím nejprve na něčem nižší hodnoty výměnou za něco pro psa hodnoty vyšší - buduju reflex!
ja bych treba povel pust ani neucil pokud neni aspon slusne zvladnuty zaklad-privolani atd .... navic povel pust nemusi byt ani moc treba pokud psa naucim, ze privolani znamena, ze púribehne a prisedne a cumi na me aniz by se venoval cemukoliv jinemu....pro bezne "pouziti" psa kamose to ma naopak i vyhodu, ze ho vlastne ucim jednu vec a tak je sance ji vice a lepe upevnit
|
birma
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 10:54
- Nahlásit
FrameRr
jenže jsou okamžiky (když jí něco plastového například) kdy to musím udělat rychle, protože jde o její zdraví a v tu chvíli je těžké přemýšlet nad hrou nebo způsobem, jak jí tu věc sebrat.
Pokud se ty situace opakují, pak je vážně pozdě začít přemýšlet ve chvíli, kdy něco žere. Přemýšlet je třeba dřív, než se s takovou "poživatinou" setká a vysvětlit jí třeba, že ze země se nic do huby nebere. A i to se dá udělat jako hra.
Hranice musí být v určitých oblastech. Ráda například štěká na lidi a skáče na běžce. Když na vás začne štěkat 50 kilový pes a skákat na vás, přirozeně se ho bojíte. Jenže domluvit jí hezky je v tomhle případě strašně těžké. Vidí cíl a nevnímá okolí
A když ty hranice překročí tak co? Vy zvýšíte hlas a ona buď přestane nebo nepřestane. A to je všechno. Co si z toho odnese poznáte až podle výsledků, třeba to bude to, že na lidi se neskáče a neštěká, ale třeba to taky bude to, že je strašná prča jednou skočit, štěknout a letět k páníčkovi. Člověk se lekne tak jako tak a když pak přiběhne, vyhubovat se nedá...
My lidi bychom měli být rozumnější z dvojice člověk-pes a měli bychom umět odhadnout míru rizika v určitých situacích a předcházet mu. Zvyšovat hlas na psa, který už skáče a štěká na někoho cizího je na prd. Naučit psa, že pokud je někdo takový v okolí, je nejlepší zábava sedět u páníčka je pro psa srozumitelnější řešení a vůbec u toho nemusí tušit, že na lidi se neskáče a neštěká...
(můj pes má podobný zlozvyk naučený z bývalého domova - dneska v prostředí kde to zvládá za mnou chodí a upozorňuje mě rozesmátě "Hele, mami, támhle jede cyklista a já jsem tu u tebe a jsem tááákhle vzorný!!" a tam kde to nezvládne je prostě zajíštěný tak, aby to dělat nemohl. Krom tohoto hezkého zvyku má taky za sebou historii "útoků" na lidi. Dodneška netuší, že se to nesmí, ale nedělá to, protože přestal mít důvod, protože se naučil jiné a lepší řešení v situacích, ve kterých má problém. Zároveň s tím, že zná řešení, se počet problémových situací začal limitně blížit nule.)
To, že chci vyřešit nějaký problém bez řevu a nervů neznamená, že ho budu ignorovat, nebo přemýšlet, co s ním ve chvíli, kdy se vyskytl, ale v klidu si někdy sednu, vymyslím plán a pak toho psa naučím, jak se v dané situaci chovat.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 13:32
- Nahlásit
neb nyni ten tvuj novy prispevek nevyzniva moc pochopitelne-ta cast s tatkou
tož zmátlo mě to, kurňa.....ale hlavně, že taťka porozuměl
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 13:45
- Nahlásit
Samozřejmě se snažím tomu předcházet. Když vidím běžce, chodce nebo cyklistu, vezmu si jí k sobě, posadím si jí. Někdy jí to ale nevydrží (hlavně u běžců). Ona si s nimi chce hrát, nechce jim nic udělat, není agresivní.
U pojídání všeho to samé. Během procházky jí sledují každou vteřinu a již předem vidím, co by mohla sníst a snažím se jí tomu vyvarovat, jenže jsou různé keře kde není moc dobře vidět nebo se jí třeba dnes podařilo najít mezi kameny kousek plastového víčka, které nebylo vidět.
Problémem je asi hlavně to, že venku jí nezajímají ani ty mlsky. Pokud vidí například kočku, přestane vnímat okolí, mě i cokoli jiného. Můžu jí dát pamlskem před nos a ona ho naprosto ignoruje. Proto je těžké s ní něco zkoušet nebo trénovat, protože nemám v tu chvíli nic, co bych jí místo té kočky mohl nabídnout.
Jinak dnes se mi opět ráno zastavila. Řekl jsem dobře a čekali jsme na tom místě asi 5 minut. Jakmile zjistila, že se zpět nepůjde, pokračovala ve vycházce jakoby nic
Nejvíc mě štve, kolik lidí vyhazuje odpadky po ulicích a přírodě. Jdeme lesem a na každém kroku je pytlík, papír nebo nějaký obal ...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 14:09
- Nahlásit
FrameRr
Problémem je asi hlavně to, že venku jí nezajímají ani ty mlsky. Pokud vidí například kočku, přestane vnímat okolí, mě i cokoli jiného. Můžu jí dát pamlskem před nos a ona ho naprosto ignoruje.
No tak to chce postupně zvyšovat kritéria. Nezvládá se soustředit na začátku procházky? Fajn, tak trénovat spíš ke konci, kdy už to má všechno prohlídnuté a je uondanější a klidnější. Nezvládne sedět když je běžec metr od ní? Fajn, posadit ji tak, aby mezi ní a cyklistou byly metry tři. Nežere pamlsky, když jí zdrhá kočka před nosem? A co třeba když je klidná kočka 50 m daleko? A postupně se ty vzdálenosti zmenšujou
Mávat pamlskem psovi před nosem, když ten nevnímá, je na nic. V lepšim případě se pes nenaučí nic, v horšim to, že vnímat páníčka když má v ruce pamlsek je menší zábava než... (doplň dle libosti) a to je něco, co fakt nikdo nechce, aby si pes zafixoval
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 14:49
- Nahlásit
Neumi
...ale hlavně, že taťka porozuměl
nezlob babi
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 14:54
- Nahlásit
FrameRr
Někdy jí to ale nevydrží (hlavně u běžců).
Jak ji to může nevydržet? Nemáte ji pod kontrolou? Tak ji buď mějte pod kontrolou nebo se smiřte s tím, že si bude dělat co chce.
Na odfiltrování hodně nedobrot může zase pomoci koš.
Prostě všechno něco stojí. (nemyšleno jako že to stojí peníze)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 16:30
- Nahlásit
FrameRr
venku jí nezajímají ani ty mlsky
Ze zkušenosti se zeptám, možná hloupě, ale máte ty mlsky dobré? Nezřídka přijdou na cvičák lidi s nasnídaným psem a mávají před ním suchými piškoty podivujíc se, že "on to nechce"...
Nejvíc mě štve, kolik lidí vyhazuje odpadky po ulicích a přírodě. Jdeme lesem a na každém kroku je pytlík, papír nebo nějaký obal ...
A co teprve blbečci, co odhazujou buřty s krysím jedem. Fakt bacha na tohle, radši košík (než to natrénujete) a být za blbce, než nějaký problém.
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:34
- Nahlásit
Pokusím se. Kočky jsou zatím asi největší problém. Ano, mám jí pod kontrolou, ale to nemění nic na tom, že se snaží.
Co se týče pamlsků, dostává tyto: URL
Já je nekupoval, takže netuším, zda jsou kvalitní. Mohli by jste mi případně doporučit nějaké zdravé a zároveň oblíbené pamlsky? Děkuji.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:40
- Nahlásit
FrameRr
Co se týče pamlsků, dostává tyto:
Suché, jestli to voní nevím, ale za mě toto není dost lákavý pamlsek (přestože moji psi se přerazí i pro suchý chleba). Na výcvik hlavně mít psa hladového a pamlsky pokud možno měkké. Netuším, co je v GB k dostání. Jestli se vám do toho chce, můžete i doma vyrobit (v mixéru smíchat 1kg drůb. jater, 1kg oves. vloček, přidat 1 nebo 2 vejce, případně na ovonění majoránku nebo česnek, vylít na plech, upéct do poloměkka, skladovat v lednici, mrazáku).
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:45
- Nahlásit
To Corgi:
Určitě se o to rád pokusím. Ještě se zeptám, zda je tato varianta zdravá?
Co se týče vůně, moc to nedokážu porovnat ale silně aromatické nejsou. Tyhle jsou bohužel tvrdé. Je pravda, že když jsem přivezl plátky uzeného, to nadšení bylo z její strany naprosto jiné
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 18:41
- Nahlásit
FrameRr
Ještě se zeptám, zda je tato varianta zdravá?
Krmím psy přirozenou stravou celý jejich život, nic nezdravého bych vám nedoporučila
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 18:42
- Nahlásit
Dobře, děkuji. Můžu se ještě na kolik stupňů to mám hodit do trouby?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 18:49
- Nahlásit
FrameRr
A kde v Anglii pobyvas? Kamaradka tam zije, je moc sikovna, mohla by ti s problemama s fenkou poradit nazivo.
|
FrameRr
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 21:01
- Nahlásit
Bydlím aktuálně v Harpendenu, kousek od St. Albans
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 21:09
- Nahlásit
FrameRr
To bys mel asi prilis velkej kus cesty, kamoska zije nad Birmingham. Skoda.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 22:20 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
FrameRr
Ano, mám jí pod kontrolou,
Tak jak mohou nastavat ty problemy, kdyz ji mate pod kontrolou?
Pokud je to tim, ze ji neumite zaujmout vice nez ta potencionalne nezadouci cinnost sam, vykaslal bych se na nejake jakekoliv pamlsky a pracoval na tom, abyste ji umel zaujmout vice, jinak to totiz nema moc smysl. Tedy pokud ji nebudete cvicit vylozene vyhladovelou zasadne.
|