Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Lovecké zkoušky s amstaffem
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Yves
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:22 - Změnil/a: Yves
- Nahlásit

impact
však já to nepopírám že to je o poslušnosti, která nám zrovna v tomhle chybí
jo pracovní třídě už rozumím, já viděla PRÁVNÍ a proto jsem se divila

impact
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:23
- Nahlásit

Yves
http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_12045_0.html#30

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:34
- Nahlásit

Přesně jak píše impact. Nejde mi teda o to aby vystavoval v pracovní třídě, ale o to, aby to byl kvalitní pes, vedený pracovně, ať už jakýmkoliv směrem a bull sporty jsou prostě jen spestření..
Takže u toho bulla sportovka, nebo ty lovecké zkoušky. Nic jiného mě nenapadá..

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:36
- Nahlásit

Yves - tak to jseě ode mě přes 100km, takže celkem dálka..

Yves
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:37
- Nahlásit

Anetqua já jsem si to hned myslela no nic, snad se třeba časem taky někdo objeví i k nám

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:40
- Nahlásit

Anetqua
teda to bych se ohradila, že to není uznávaný sport se psem typu bull je naopak plně ideální a jestli bereš v potaz názor televizních diváků Nova, pak bych ani nešla do amstafa bo bull plemeno prostě určité vášně vzbuzuje a to s ním ani nemusíš nic dělat

Jinak souhlas s impact, utíkání za zvěří je o poslušnosti a rozhodně se netýká všech bulíků obecně. je to ryze individuelní a dá se s tím krásně pracovat. vezmu li to v porovnání třeba s ohaři

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:42
- Nahlásit

Anetqua
amstaf vedený pracovně je fakt max o té sportovce, pokud se bavíme o zkouškování.
já myslela, že se zajímáš o to, jak psa upotřebit s ohledem na plemeno, ne z pohledu nějakých škatulek

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:48
- Nahlásit

PetKrato - Vůbec nevím, kde si vzal že beru v potaz názor nějakých diváků atp..? Já se tady bavím o pracovní upotřebitelnosti psa, což prostě bull sporty nejsou. Je to sport, jako agility, frisbee atp., ale není to PRÁCE..

Zmínku o škatulkách taky moc nechápu..
Můžu samozřejmě se psem dělat všelijaký sporty, ale ráda bych aby byl hlavně pracovně využitý.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 15:56
- Nahlásit

Anetqua
Jasně, ale pracovní upotřebitelnost u amstaffa může vypadat různě a záleží na tom, jak se na to díváš, z jakého úhlu pohledu na to člověk kouká. Pokud se bavíme o klasické upotřebitelnosti (tím jsem myslela ty škatulky), jak je běžně vnímána, pak je tam fakt "jen" ta sportovní kynologie a pokud lovečina, tak dále využívaná v praxi, aby to pak pro běžný život neznamenalo víc problémů než užitku.
Já se na to ale dívám i z pohledu upotřebitelnosti vloh toho psa dle příslušnosti plemene, tedy jeho "zaměstnání" a to můžou být i ty sporty.
Možná jsem to napsala moc zostra, to se omlouvám. Jen jsem chtěla říct, že upotřebit psa neznamená jen pracovat podle nějakého zkušebního řádu a zkládat zkoušky a tyto aktivity nejsou nijak podřadné, co se týče využití vloh psa

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 16:07
- Nahlásit

PeKrato To se tebou plně souhlasím,ale bohužel sport je pořád jen jako zábava a práce je prostě práce..
Každopádně na bullí sporty se těším asi nejvíc

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 16:15
- Nahlásit

Anetqua
OK, tak hlavně že jsme se pochopily

Já jsem se taky těšila a už je prcek konečně dost starej na to, aby jsme se do toho opřeli. Hurá

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 16:37
- Nahlásit

Tak to já si ještě počkám.. Ještě je u maminy. Od kud máš psa..?

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 16:41
- Nahlásit

Yves
pokud se bavíme o loveckém výcviku a lovecké upotřebitelnosti,pak se zkoušky dělají podle zkušebních řádů pro jednotlivé skupiny psů - v tomto případě jde o řády pro teriéry a jezevčíky (plus u zkoušek,kde nemají vlastní řád,pak podle ohařů - u amstafa půjde o vodní práce) zkušební řády tady http://www.kchls.cz/zkus_rady/zr_uvod.htm Disciplíny je na zkoušky potřeba nacvičovat v praxi,tj. v honitbě.

danajasa
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 17:43
- Nahlásit

Anetqua
To se tebou plně souhlasím,ale bohužel sport je pořád jen jako zábava a práce je prostě práce..
Záleží na ůhlu pohledu,páč v bulíchsrandasportech je třeba i závodění kdy pes tahá tříkolku čímž pracuje,páč doufám,že se schodnem,že tahající sánový pes jest pes pracující,takže se o práci jedná,nehledě na to,že v těch sranda sportech pořádají téměř olipiády a se psy se zachází jak z vrcholovýmy sportovci neb to vrcholový sport v podstatě je.Nejdůležitější je,že pro tyto típky je to nejideálnější způsob přirozeného využití a vybití energie,páč kdo si hraje nezlobí.Ale jako de to http://www.cmmj.cz/Poradny/Kynologicka-poradna/Vho dnost-stafordsirskeho-bulteriera-a-americkeho-s.as px Mimochodem u vodní záchranařiny máme v republice am.stafa jednoho z nej nej http://www.zachranari.cz/cs/27/27/mistr-ceske-repu bliky-2004/

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 17:46
- Nahlásit

danajasa Jasně, ale pořád to myslím tak, že to není bráno nějak podobně, jako když napíš,že mi pes složil zkoušku IPO 3.
Tak to myslím.

danajasa
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 17:49 - Změnil/a: danajasa
- Nahlásit

Anetqua
Tak já myslím,že konkrétně u těch záchranářů,každý normální člověk smekne klobouk dolů.A stopro IRO se počítá

helps
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 18:17
- Nahlásit

Anetqua

u sportů taky skládáš zkoušky pokud vím a navíc snad je lepší dělat se psem něco co ho baví, tebe baví a bejt v tom dobří než se lopotit někde na zkouškách a obranách jen abych se mohla chlubit, že můj pes je děsně super pracák ne?

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 19:09
- Nahlásit

helps Tak přesně proto jsem se tady ptala na tu lovečinu, z toho důvodu, že mě sportovka nebaví.. ;)

Já si nejsem jistá jestli se u bull sportů skládají zkoušky, u frisbee tedy ne, u agilit jo, ale to s ním dělat nebudu určitě..

A přesně jsem nechtěla, aby to bylo bráno tak, že s tím psem chci dělat něco jen kvůli tomu abych se potom mohla někde chlubit, ale aby nás to oba bavilo a zároveň to bylo i k "užitku"..

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 19:11
- Nahlásit

danajasa O záchranařině žádná, ale to s ním taky dělat pravděpodobně nebudu.. I když kdo ví.. S goldenkou jsme na pár treninzích byly, ale potom něbyl čas ani peníze dojíždět do Prahy..

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 20:22
- Nahlásit

Anetqua
ahoj, dělám lovecký výcvik s kokrem, ale cvičím i jiná plemena. ale hlavně - mám kamarádku s amstaffem, co má zkoušky vloh, barvářky a podzimky, paničce je osmnáct a tak zvládnutého psa jsi ještě neviděla. Určitě ti ráda poradí, co, jak a kde cvičit - tohle jsou její stránky, koukni a napiš jí.
URL

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:05
- Nahlásit

Lucie od Arta
Ahoj, díky, už o ní vím, psala jsem jí
Zároveň si nemyslím, že slečna to dělá kvůli praxi, takže si nemyslím, že by to byl v běžném životě problém, jde o výcvik a poslušnost..

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:13 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Anetqua
Neposuzuj to podle jednoho psa. Ono když si nastuduješ řády pro teriéry,tak je to dost jasný. Nejde o to,že by pes neposlouchal,ale o to,že když se pak pes dostane na teplou stopu nebo do kontaktu se zvěří,nepočítá se s tím,že bude odvolatelný. Co vím,tak třeba myslivci,co mají stafbulíky,tak ti mají GPS obojky a třeba půl hodky jsou v trapu,pak se vrátí. Já tě nechci odrazovat,ale ono prostě nejde na jedné straně podporovat v teriérovi jeho přirozenou samostatnost,ostrost na škodnou,zájem o zvěř atd. a na druhou stranu čekat,že pes bude odvolatelnej od zvěře. Může to vyjít,ale spíš nemusí,takže klidně do lovečiny jdi,ale pak musíš počítat s tím,že se pes podle toho může chovat

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:21
- Nahlásit

Anetqua
co já vím, tak chodí i na hony. Nikdo to neděláme jen kvůli praxi, ale jaksi bez ní je to dost na houby. Připravuješ jinak psa na něco, co ho děsně baví, ale vezmeš mu možnost se realizovat. Fad je perfektně ovladatelný i na stopě zvěře atd, ale on je opravdu velmi zvládnutý. Jediné co by mohl být problém - je velmi ostrý na škodnou a nejen na tu, takovej ježek je otázka pár vteřin. ale - za takřka dokonalým Fadem je hrozná spousta práce - a základ z klasické sportovní kynologie, Fad nejdřív dělal poslušnost, na slušné úrovni, obrany atd - a proto je teď i z dost krizových situací odvolatelný. ale dělat jen lovečinu, myslím, že jsme u toho o čem mluví Jana - u teriéra s vášní pro lov.

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:33
- Nahlásit

No a jak to použít do praxe, když nejsem myslivec..?

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:37
- Nahlásit

jana33
A ještě jsem se chtěla zeptat, pokud tedy skládám zkoušky, tak přeci jasně psovi řeknu kdy má kam jít atp, nebo ne..? Nebo prostě jakmile chytí stopu tak letí? Nebo vidí zvěř..? Vždyť na honitbě musí být ten pes také skvěle ovladatelní. Je tedy jasné, že pokud ho vyšleš tak letí, ale pokud mu ten povel nedáš?

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:38
- Nahlásit

Anetqua
Ty nemusíš být myslivec,ale mít známé myslivce. Podle toho,co jsi psala,jsem pochopila,že jsi z vesnice nebo ne? Tak určitě budeš nějaký myslivce znát. Zkus se poptat,kdybys měla lovecky vedenýho amstafa,zda by měli zájem o vaši účast na honech,o dosledy apod. Jejich souhlas je i důležitý pro samotný výcvik. Btw ono i kdyby ses rozhodla pro praxi,tak podmínkou pro společné hony je nekonfliktnost k ostatním psům,což u amstafů taky není vždycky samozřejmé,takže o to víc se na to zaměřit. Jinak nezbývá nic jiného než individální dosledy

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:41
- Nahlásit

jana33 No, přítelův děda je myslivec, tam by to možná šlo dojednat. Každopádně jenzatím zjišťuju info, navíc bych se možná i bála pustit psa jen tak na prase.. Ještě mezi myslivce kteří se často postřelí sami.
Jinak co vím, ta tady v okolí jsou myslivci hovada.. To bych si nelajzla..

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:46
- Nahlásit

Anetqua
Cituju zkušební řád,posuzování poslušnosti:
Rozhodčí sleduje během celých zkoušek, jak pes reaguje na povely vůdce, zvlášť na základní povely na přivolání, není-li právě v kontaktu se stopou zvěře. Je-li pes v pohybu za zvěří, kterou našel v krytině, a sleduje ji, ať už hlasitě nebo němě, a nereaguje na přivolání, rozhodčí to nehodnotí jako neposlušnost. Tento projev temperamentu je v daném okamžiku cennější

Tím je myslím řečeno všechno. Zatímco u ohařů,retrívrů se vyžaduje poslušnost,u teriérů se počítá s tím,že prostě u zvěře odvolatelný nebudou. Jde o to,k čemu bylo dané plemeno šlechtěno - zatímco třeba ty retrívři byli šlechtěni pro úzkou spolupráci s člověkem,teriéři k samostatné práci. Na naháńkách musí být pes samostatný,samostatně zvěř nají,vyštvat jí z krytiny a jít po ní,pak jí ideálně někde zastavit,aby jí mohl lovec zastřelit. To samé u dosledu postřelené zvěře. Musí se umět sám rozhodovat.
Na zkouškách je jen požadováno,aby se pes vrátil do 30 minut

Anetqua
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:52
- Nahlásit

jana33 Já to chápu že od zvěře, ale přeci ten pes NEMŮŽE vyrazit hned, jak tu zvěř uvidí, ale jakmile ty mu dáš povel že může vyrazit.

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2011 21:59
- Nahlásit

Anetqua
Mluvíme o loveckém teriérovi ten na povel nečeká
Např.- disciplína nahánění nebo slídění - pošleš psa prohledat prostor,slídí a narazí na zvěř a vyrazí za ní - můžeš se uřvat,ale pes prostě jede a už nevidí,neslyší bez ohledu na tebe. Jasně,že když bude 100m před tebou srna a pes bude super ovladatelnej,tak si ho přivoláš,pokud budete na procházce a on jí vypíchne,platí viz.výše,prostě za ní poletí bez ohledu na tebe. To je prostě loveckej teriér. Většina myslivců pokud nechce,aby pes šel něco honit,má prostě psa na vodítku. Ale opačně,pokud je pes navolno,tak ho odvolávat od zvěře nebudou,protože ví,že je to dost nereálné

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání