Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně retrievera a ucvrkávání doma
<< . 1 . 2 . 3 .
Autor Zpráva
Dáška
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:03
- Nahlásit

italo
Já jen tohle: Co nas vsak jako nezkusene prekvapilo je to, ze pejsek vesel do ohradky, zacal cuchat okolo a nekde si pricupnul a ucvrknul.
V tomto momentu sebrat psa a okamžitě ven...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:08
- Nahlásit

jak píše Dáška, jakmile začne očuchávat, rychle s ním ven. když to takto pákrát dobře načasujete a venku pochválíte, určitě to bzy pochopí

pawLINka
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:14 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit

To je zajímavé. Rodiče mají doma zrovna štěndo. Má teď myslím 5 měsíců (možná 4). Drželi se jednoduchých zásad - po probuzení šli se štěndem hned ven, když začala čuchat zem tak taky, po žrádle většinou taky, když se vyčurala venku, dostala hned odměnu (granulku, piškot). Když se vyčurala doma a nebyla přistižena, tak se s ní šlo hned ven, jakmile se na to přišlo. Beze slov se loužička uklidila. Když byla u čůrání přistižena, byla zaražena ostrým slovem "ne" a okamžitě s ní šli ven.
Nikdy, opravdu nikdy za loužičku nedostala. A hele, už doma nečůrá...
Naopak, vyběhne ven a první se jde vyčurat, a pak si hned letí pro odměnu.

Trestání tak malého štěněte je opravdu hloupost, což vám tady řekli snad všichni (ti zkušení kynologové a zkušenější chovatelé nebo jak jste to psal ), ale vy se vztekáte, protože vás všichni neplácají po ramenách jak to děláte dobře... Ale to je vaše věc. V každém případě je mi líto vašeho psa.

italo
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:34
- Nahlásit

Pro pawLINka: prijedte se nekdy na pejska podivat a na ten "vyprask" taky. Misto slova NE pouzivame NESMIS a pokud je to na nespravnem miste pridame jemne zatahani za kuzi. Jinak je to prakticky stejne. Venku cura bezproblemove. Doma na noviny take. Stravil jsem nekolik bezesnych noci, kdy jsem cekal nez se vzbudi, aby zadna nehoda nenastala. Chodi se s nim kazdou hodinu ven. Pejsek ma veskery servis, ktery je mozny. Placat po ramenech nepotrebuji, moje velikost ega nezavisi na tom jestli mlatim psa. Jemne pridrzeni za kuzi pouzivaji i samotni psi. Slouzi to pouze k pridani durazu, ze tady proste ne! Pokud pouzijete pouze odmenu a pri prekroceni urcite hranice neni stene zarazeno, pozna, ze si muze dovolit vice. Spousta diskutujicich se bude divit, ale na zacatku asi stacilo napsat, abych dane misto vytrel necim co nici zapach a ze jarova voda nestaci. Misto toho se tu rozjela diskuze o tom jak je trestani nelidske apod. Tuto odpoved jsem nasel v predchozich odpovedich, ale bohuzel nez jsem si stacil overit jeji funkcnost nejaky cas to zabere. Dekuji za napad, ktery mi pomohl a doufam, ze priste pokud bude nejaky dotaz, dostanu vecnou odpoved co nejdrive a bez prispevku, ktere cloveka jen zdrzuji.

Kaccka
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:38
- Nahlásit

italo
taky vychovavam retrievera v panelaku a zas takovy problem to neni. Ucili jsme ho presne tak jak popisuje pawlinka a od ctyr mesicu (ted je mu 9 mes) jsme domacich nehod meli jen par, i kdyz budu pocitat nehody spojene treba s prujmem, budou mi na to s prehledem stacit prsty na rukou. V prvnich tydnech to stalo spoustu usili, malo jsme spali, porad byli ve strehu a behali ven, ale rozhodne to stalo za to. Vsichni, kdo ti tu radi chodit casto ven, odmenovat, netrestat a hlavne odstranit noviny, coz jsem zminovala uz na zacatku, radi z vlastnich zkusenosti, tenhle postup je overeny praxi a funguje proste nejlip. Znam par psu, kteri byli uceni curat doma na urcene misto a vsichni meli potom problemy s cistotnosti a ver mi, ze pak odnaucovat pulrocniho psa curani na plenu nebo koberec neni nic moc, je mnohem lepsi odbyt si vsechno hned na zacatku a pak uz mit klid.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:43 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit

italo
Jo, a zapomněla jsem dodat, že bych taky odstranila ty noviny. Nechápu proč bych měla psa učit čůrat doma a ještě ho za to chválit, a pak mu to zakazovat....

Pokud pouzijete pouze odmenu a pri prekroceni urcite hranice neni stene zarazeno, pozna, ze si muze dovolit vice.
Smysl téhle věty mi nějak uniká...

Co je určitá hranice? Pokud ho nepřistihnu, tak ho trestat nemůžu - pokud ho přistihnu, tak ho vynesu ven, ale stejně ho nebiju. Je to mimino proboha.

Asi jsem podle vás magor, ale já se snažím vše učit pozitivní motivací - tzn. chválit a odměňovat co je dobře...

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 16:59
- Nahlásit

Pokud pouzijete pouze odmenu a pri prekroceni urcite hranice neni stene zarazeno, pozna, ze si muze dovolit vice.

Nene, myslíte si to špatně.
Jednak - pro malinké štěně je páníček "bůh", štěně se snaží mu ve všem vyhovět. Když bude vědět, co je dobře a bude správně motivované, tak se pro páníčka přetrhne.
Štěně si obvykle nedovoluje. Pokud má jasné místo ve smečce, ani ho to nenapadne. Takové ty "kecy", že občas si to na pána dovolí každý pes, nejsou pravda, pokud to od mala děláte dobře. Pokud pes zná svoje místo, nedovoluje si. Občas to sice malinko zkusí, co kdyby, ale jsou to jen náznaky a když je podchytíte, je to pak ok.

Navíc, "zarazit" štěně - tj. trest, seřvák apod., je až ta poslední možnost, kterou by měl člověk při výchově používat. Vždy je lepší buď situaci nastavit tak, aby k nežádoucímu chování vůbec nedošlo, nebo nežádoucí chování nenápadně přesměrovat do žádoucího (např. za kousání boty ho netrestám, ale vyměním mu botu za hračku a pak ho pochválím). Čím víc trestů a zákazů budete používat, tím to bude všechno horší a rozhodně se takhle nedostanete k pohodovému vyhovanému psovi.
Představte si dítě, kterému pořád rodiče říkají "tohle nesmíš, tamto nemůžeš, opovaž se dělat tohle"... nic příjemného.

Ančí a Žufrik
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 20:03
- Nahlásit

Jak jsem četla na začátku diskuse, že jste neviděli, aby malé štěně zvedalo nožku... tak my jedno takové doma máme. možné to je. Ve třech měsících už čůral se zvednutou nožkou, ale taky to měl od koho odkoukat. Doma párkrát "zaznačkoval", druhý to přeznačkoval, oba dostali vynadáno a stačilo to.
Pak si prcek už "jen" čůral kudy chodil časem přišel sám na to, že doma se nečůrá a dnes si umí i říct, že chce ven

Mathea
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2009 10:01
- Nahlásit

Jen bych jeste zkusila k tomu vsemu podotknout, ze nejde o to chodit kazdou hodinu ven, kdy vam zazvoni budik. Jde o to stendo sledovat a po kazde cinnosti (spanek, jidlo, hra) stenatko vzit a jit s nim ven. To jde zvlaste v pripade, kdyz pisete, ze je s malym porad nekdo doma. Samozrejme k tomu pravidelne venceni, ale je dulezity podchytavat ty okamziky, kdy se chce curat temer kazdymu steneti. S takovymto systemem a bez novin, plin, "trestu", me moje 2,5 mesicni stendo zlatacka zacalo samo v noci budit brutalnim atakem na ucho (ve tri rano uz ani to nefungovalo), a kdyz se nepovedlo me vzbudit, tak mi s rozebehem skocil do obliceje

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2009 10:19
- Nahlásit

Italo
vychovavat stene v panelaku je slozitejsi nez u domku se zahradou, [i]kde neresite kolikrat denne se pejsek pocura[/i]
ehm sice jsme venkovani, ale věřte nebo ne, taky tu máme normální podlahy a ne udusanou hlínu Rozdíl je pouze v tom, že vy to z toho x-tého patra máte ven dál.
K těm novinám. Pokud se štěně smí venčit v bytě na určeném místě na noviny, fixuje si, že na tomto místě je správné se venčit a vy ho budete muset v druhé fázi učit, že už se nesmí venčit ani tam. Což je zbytečná práce navíc a hlavně má štěňuch v hlavě zbytečný guláš.
Štěně, které ty noviny nemá, se od začátku učí, že správné je se venčit pouze venku. Ono to samozřejmě ještě vždy nevydrží, ale směřuje k tomu. Všechna moje štěňata vychovávaná k čistotě bez novin, plen atd... se ze začátku počurala kdekoliv v místnosti - pod stolem atd. ale postupně samovolně ty domácí nehody se víc a víc posouvaly k venkovním dveřím - bylo zřejmé, že ví, že to má udělat venku, ale prostě to ještě nestíhá/nezvládá (anebo tam zrovna nebyl nikdo, kdo by ty dveře otevřel).
Už nevím, jak to líp vysvětlit.

Jandula
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2009 13:32
- Nahlásit

Štěně, které ty noviny nemá, se od začátku učí, že správné je se venčit pouze venku. Ono to samozřejmě ještě vždy nevydrží, ale směřuje k tomu.
Přesně tak, já jsem taky štěně retrievera vychovávala v paneláku a holt sem běhala jak by se řeklo "jak nadmutá koza"... občas to Sára nestihla, a holt se mi vyčůrala když jsem jí nesla, ale ve čtyřech měsících věděla s jistotou, že doma neee. Někdy se to nezadařilo, třeba když si panička dovolila přijít o chvilku pozdějš z práce, ale...

Italo, štěně se nemá v takovýhle věci ani náznakem tahat za kožich, za chvilku se tě začne bát...

<< . 1 . 2 . 3 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání