Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně retrievera a ucvrkávání doma
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
italo
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2009 23:47
- Nahlásit

Ahoj, mám 10ti tydenní štěně retrievera a začal mi doma ucvrkávat. Chodíme venčit každou hodinu, ale přesto kdykoliv zůstane bez pozornosti, vyčůrá se na náhodném místě v bytě. Když ho přivedu z procházky, kde čůrá, stačí mu 5 minut a čůrá i doma. Je nemžný ho uhlídat aby nečůral. Nevím co dál. Má někdo zkušenost s tímto plemenem a podobným zlozvykem?

Barča85
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 00:12
- Nahlásit

italo
V tomto věku bych nemluvila o zlozvyku..Nemůže být nastydlý???Nebo ho něco stresuje???Jak se chováte, když se vyčůrá venku a jak, když se vyčůrá doma??

italo
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 00:51
- Nahlásit

U veterinare jsme vyloucili nastydnuti. Kdyz se vycura venku, dostane pamlsek a je za to pochvalen, stejne tak kdyz vykona velkou potrebu Ze zacatku jsme curani doma moc neresili, a brali jsme to jako malou nehodu, protoze to bylo male stene a to se stava. Nyni vsak na to reagujeme zvysenym hlasem a pohlavkem. Pokud se vsak vycura na noviny v chodbe, nereagujeme na to (nepochvalime ho ani ho netrestame). Trest nastava pouze v pripade cileneho znackovani. S vylucovanim venku neni zadny problem, pokud ho ovsem stihneme zavest ven.

Jandula
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 03:51
- Nahlásit

10ti týdenní štěně (a zvlášť s povahou retrievera) nemůžete pohlavkovat...

Dělá to od té doby, co jste si ho přinesli nebo začal až po několika dnech?

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 08:16
- Nahlásit

Takhle malinké štěně bude čůrat doma ještě celkem normálně!!

kdykoliv zůstane bez pozornosti - vykládáte si to špatně. On čůrá v době vaší nepřítomnosti proto, protože když tam jste, tak dostane. On neví, že nemá čůrat. Ví jen to, že když čůrá, je bit, tak se vám radši vyhýbá.

V žádném případě ho za čůrání doma nebijte, nijak ho netrestejte, tím situace obrovsky zhoršujete a ještě si narušujete důvěru psa v sebe, což je v tomhle věku zásadní základ.
Čůrání doma prostě ignorujte a loužičku uklízejte jen tehdy, kdy tam pejsek nebude. Za čůrání venku moc chvalte. Uvidíte, že to bude dobré, na 100%. Tohle funguje.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 08:28
- Nahlásit

italo Dost brzy Vám došla trpělivost jak píší všichni přede mnou, počurávání v tomhle věku je normální a ještě dlouho bude. Nejenže je štěně malé a může být i trochu přistydlé, ale záleží i na dalších věcech, např.temperamentu (hodně tempramentní jedinec se počurává déle - má moc jiných zájmů a "nemá čas si uvědomit", že se mu chce - moje vlastní zkušenost s posledním štěnětem - labradorkou, trvalo to do 5 měsíců)
Nezbývá než hlídat, chodit často ven, pochvalou a odměnou posilovat vyprazdňování venku a domácí nehody ignorovat a bez řečí uklidit. Pokud ho budete bít, bude se navíc počurávat strachy - z vás

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 09:05
- Nahlásit

italo
přidávám se k ostatním. 10ti měsíční prcek s těmi svěrači ani neumí pořádně pracovat a vy už ho za to mydlíte. opravdu domácí nehody ignorovat a venku mooc chválit. mě se fenka přestala doma počůrávat kolem 4tého měsíce. taky si živě pamatuju jak tobylo otravné to uklízet, ale chce to trpělivost, po tak malém prckvi chcete víc než dokáže.

Vlasta
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 09:31
- Nahlásit

italo
Mám doma dva goldeny - jeden uměl nečůrat doma za měsíc a druhý až za dva - je to různé, ale ani jeden to neuměl už v 10 týdnech - oba jsem si brala v 8 týdnech od chovatele. Jste moc přísní na tak malé štěně.

Mika
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 10:03
- Nahlásit

ja som so svojim retrievrom bojovala skoro pol roku (a to s tym temperamentom je pravda - pretoze je extremne hyperaktivny )
v 10 tyzdnoch som bola rada, ze som vedela odhadnut, kedy sa chysta vycurat a mazali sme ven... priemerna nehodovost bola tak tri krat denne...
rozhodne nebit, ani netrestat, nekricat, proste na to nijak nereagovat, bez slova utriet. V tomto veku to stena rozhodne nerobi schvalne.

Mika
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 10:07
- Nahlásit

este mi napadla jedna vec... kamkolvek sa vycura, je nutne to miesto poriadne utriet niecim, co prekryje pach mocu... u nas zaberalo jedine savo (samzrejme riedene), na koberec Vanish na koberce a stejne bol koberec po pol roku na vyhodenie... ak stena z toho miesta citi svoj pach, tak tam bude chodit mocit.

Kaccka
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 10:43
- Nahlásit

Souhlasim se vsim co tu padlo a jeste bych dodala doporuceni odstranit noviny a nevytvaret misto doma, kam se curat muze. Podle me to psa jen mate, jednou ma curat venku, pak nekde doma, potom kdyz se doma vycura, prijde trest, tohle nemuze pochopit. Jedine co funguje je casto chodit ven i v noci, doma nehody nijak nekomentovat a uklizet. Retrieveri jsou sikulky a chytri pejsci a pochopi to rychle, ale musite na nej srozumitelne a po dobrem, jsou to citlivky A jakeho retrievera konkretne mas?

italo
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:17
- Nahlásit

Ted tu vypadam jako nejvetsi tyran, ale asi jsme se nepochopili. Pejsek nedostava za to, ze se vycura. Ma i urcene misto v byte, kde klasicky cura. Na tomto miste nikdy zduraznuji NIKDY nebyl ani slovne napominan. Zacalo to po nekolika dnech v novem domove. Zacal chodit po urcitych mistech a znackovat. Neni to klasicke curani ale znackovani! Pokud pocitam curani + tyto podle nekoho nehody dostanu se na cislo kolem 15 denne. Pokud je nekomu prijemna vidina dospeleho 35 kg psa, ktery cura do pulky zdi v byte, at si psa vychovava podle svych metod. Samotny veterinar mi doporucil slovni napomenuti a mirne zatahani za kuzi na krku a odnos ven na vycurani. Konecne chtel bych videt kohokoliv, kdo se do teto diskuze negativne zapojil, jak by tento problem nechal lezet az do veku pul roku. Obdivuji vasi odvahu a trpelivost. Co se tyce stresu, predpokladam, ze pejsek zadny nema, zvlaste, kdyz je s nim stale nekdo doma.

Tinta76
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:27
- Nahlásit

italo
Desetitýdenní štěně a značkuje jo?
U malých štěňátek se doporučuje s nim chodit ven každou druhou hodinu ... Já nevím co bys chtěl/a ... vono to vopravdu chvíli trvá, než se to naučí ... minimálně 4 měsíce ...

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:28
- Nahlásit

italo
Chceš říct, že 10týdenní štěně zvedá nohu a označkovává zdi? Promiň, ale tomu nevěřím. Takhle malé štěně neznačkuje.
Pokud jen přisedá a učůrává a to hodně často, tak má zdravotní problém a v tom případě doporučuju změnit veta.
Pokud jen trochu často, tak je to normální, si uvědom, že takhle malé štěně je jak mimino, prostě průtokáč, pije a skoro rovnou čůrá, protože ještě neovládá svěrače.

PeKrato
Člen
- Nahlásit

italo
10ti týdenní štěně nemá tušení, co je to značkování. to se na mě nezlob. prostě je hyperaktivní a moč neudrží. tahat štěně za kůži na krku za to, že se počuralo, je prostě nepřiměřený stres. v10ti týdnech to neumí ještě sám řídit. prostě při hře zapomene na všechno a spustí se mu močák. kdyby mu bylo plácnu 6 měsíců a močil doma, tak chápu tvé obavy. u takovýho prcka je opravdu ale ještě brzy si myslet, že se to nenaučí.
navíc mu vlastně čurání doma povolujete, na jednom místě. tak mu v tom děláte zbytečný zmatek.
moje fenka v 10ti týdnech byla schopná udělat taky 15 miniloužiček denně a věř, že mi to příjemný nebylo. ale tak to prostě je a chce to velkou dávku trpělivosti a určitě se to brzy naučí. lítala jsem s ní 15 x denně ven a to bydlím ve 4tým patře bez výtahu. holt tomu člověk musí dost obětovat, ale jde to.

Vlasta
Člen
- Nahlásit

italo
Jsem asi trochu "pozadu", ale moji psi v tomto věku vůbec neznačkovali - si myslím, že ke značkování se dostali až byli starší, no nevím....

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:30
- Nahlásit

Tinta76
Už jsem se s tím párkrát setkala, že si lidi koupí štěně a mají představu, že za týden ho naučí chodit čůrat ven a že vydrží x hodin. A pak jsou překvapeni že jako nee.
Nechápu, že si tihle lidi něco nezjistí předem a pak si nekoupí rovnou půlroční štěně, už naučený na čistotu, měli by to bez práce a bez nervů, když tohle nedokážou zkousnout.

Vlasta
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:30
- Nahlásit

PeKrato
Maya
Tinta76
Pozdě ale stejně

Ketrin
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:33
- Nahlásit

Italo, desetitýdenní štěně neznačkuje, ale počůrává se a má na to nárok. Ty jsi též jako mimino čůral(a) do plínek, že? Dospělý 35 kg pes, pokud bude správně veden, rozhodně v bytě čůrat nebude. Nejde o to nechat problém ležet, ale některé štěně prostě do těch 4-5-6 měsíců není dost vyspělé psychicky, některé nemá ještě zralý svěrač, některé je špatně vedeno, některé je hyperaktivní a než mu dojde že potřebuje, už čurá. Takovou fenku mám já - tryskopsa - venku na povel čurinky okamžitě přidřepla a čůrala, ale doma to zkrátka občas nestíhala. Ano, je to náročné na trpělivost, ale od toho jsme lidi, abychom se ovládali, a nikdo nás nenutil si psa pořizovat, ne?

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:33
- Nahlásit

Tinta76
to vidím buď na provokaci a nebo dutohlavost.
páč.,....10 týdenní štěně značkuje

Konecne chtel bych videt kohokoliv, kdo se do teto diskuze negativne zapojil, jak by tento problem nechal lezet az do veku pul roku.

svého psa jsem ani nepohlavkovala, ani nenapomínala, ani netahala za kůži a jejda, doma nečůrá. A že jako malej byl taky průtočnej

Tinta76
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:36
- Nahlásit

PetraK
to vidím buď na provokaci
eh, to mě taky napadlo

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:40
- Nahlásit

PetraK
Kéž by to byla provokace, jinak představa takového mrněte, jak ho pohlavkujou za čůrání je dost děsivá.

Pumpa
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:44
- Nahlásit

italo

Můj pejs udělal za celé svoje miminkovské období tři louže a to jenom proto, že jsem byla v tu dobu bez práce a každé dvě hodiny přes den a každý tři hodiny v noci jsme lítali ven a z každýho čůrání byla hřmotná radost a velké chválení, byť ve dvě ráno.
Za dvě jsem mohla mlátit tak sama sebe, jelikož jsem zapomněla, že po véče se jde hned čurat a za třetí maximálně tátu, který na něj vybyfnul a mladej se tak lekl, až se po....
Zas tolik toho nevím, ale desetitýdenní mimi určitě neznačkuje a taháním a pohlavkováním docílíte akorát zmatečku v tak malé hlavičce.

Vet co Vám radí takto trestat takové štěně není veterinární lékař, ale tak trošku doktor Mengele....

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:45
- Nahlásit

Maya
jo, taky jsem se s pár takovými potkala. hrozně je překvapilo, že jsem jim jen řekla, to co tady píšeme všichni. hlavně nechtěli věřit tomu, že to ten pes prostě neudrží
jako to čurání doma bylo hrozný, ale stejně na to mimisko budu s láskou vzpomínat, strašně krásný období psí

PetraK
si říkám kéž by

Pumpa
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:47
- Nahlásit

PeKrato

a až se takový lidi dozví, že musí taky papat......

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:48 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

italo
Já myslím,že se zbytečně durdíte,tady z těch příspěvků z Vás nikdo nedělá tyrana.Spíš jsou to rady zkušenějších a tak bych je brala.Také chovám goldeny,mám dvě fenky a obě se naučily čurat jen venku do 4 měsíců.Do té doby byly občas nehody.Nejhorší je,když se pejsek vyčůrá např. na koberec - což dělají rádi - na měkkém.Zůstene tam pachová stopa a pejsek se tam pak rád vrací.To může být i Váš případ,že si počural nekolik míst,které jste tak úplně nezbavili pachu a on se tam vyčurá opakovaně.
Divné mi připadá to učurávání - štěně normálně vypustí močák najednou,nepřerušuje,jako dospělák.Myslím,že by stálo nechat vyšetřit psíka znovu,nemusí to být nutně jen nastydnutí.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:49
- Nahlásit

Pumpa
však od oběda vždycky něco zbyde ne?

Pumpa
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:54
- Nahlásit

PeKrato

nebo taky nějaká ňamina z Alberta, teď jsem viděla velice lukrativní desetikilový pytel za 199,-

to je smutný, ale to bychom moc měnili téma.....

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:54
- Nahlásit

Zuzana T

Já myslím,že se zbytečně durdíte,tady z těch příspěvků z Vás nikdo nedělá tyrana

no, pravda. A to jen proto, že já jsem svůj původní sáhodlouhý příspěvek radši před odesláním smazala páč si prostě říkám, že to je provokace.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2009 13:59
- Nahlásit

PetraK
si prostě říkám, že to je provokace. no kéž by, ale moc tom,u nevěřím

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání