Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / RTW - agresivní na ostatní psy, bohužel i na rodinu
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
adiego
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 11:43
- Nahlásit

Dobrý den,
mám 18 měsíců starého psa RTW. Zvládá základní poslušnost (rok chodil na cvičák). Máme ale dva problémy.
1) je agresivní na cizí psy - jak na ty co chodí za plotem, tak i když s ním jdu na procházku. Je vždycky v transu že s ním musím hodně škubat abych ho usadil a zklidnil. Nedávno se stal průšvih, že překousal pletivo a zaútočil na psa - naštěstí ho nenapadl, jen kolem něj lítal a štěkal ale příjemné to nebylo pro nikoho.
2) nenechá si líbit jakoukoliv výtku, na vynadání nebo plácnutí přes zadek vždy reaguje vrčením, ohrnováním pysků a cvakáním zubů. Jde vždy ale jen o náznak útoku, nikdy zatím až na jednu výjimku na nikoho z rodiny nezaútočil. Pouze jednou, když chtěl překousat vodítko jsem ho důrazně vycukal a to se po mně ohnal a i kousnul, naštěstí jsem měl zimní bundu tak se mi nic nestalo. Ovšem na moji stupňovanou agresi reagoval podrážděněji také on. Pomohlo jen vyzvednutí a přimáčknutí k zemi, potom rychlý povel sedni, pochvala a byl klid.
Je mi jasné, že jsem něco ve výchově udělal asi špatně, byť jsem se snažil a psa denně cvičím a vodím na dlouhé procházky každý den. Jde o projevy dominance psa? Dá se to nějakým způsobem odstranit (je mu 18 měsíců, tak snad není pozdě). Vím, že je tohle často probírané téma, ale o RTW jsem tu nic nenalezl, kromě 500-set stránkové diskuse o plemenu, kterou nemohu pročíst celou.
Tak nějak tuším, že snažit se psa brutálně přemoct při vyvolání konfliktu by asi nebylo dobré řešení, nebo? Děkuji za odpověď, příp. nasměrování jestli se už tohle někde přesně řešilo.

ati
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 12:00
- Nahlásit

Jestli chceš písni mi na mail,pod členem mám webovky

adiego
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 12:36
- Nahlásit

Psíček: reaguje vrčením, cvaká zuby atd. ale nikdy až na ten jeeden případ vyloženě nezaútočil, takže se to dalo zvládnout, postavu a sílu na to mám a pes má cca 45 kg, není to úplný obr. Navíc to bylo v zimě, měl jsem kožené rukavice a silnou bundu, takže jsem si to mohl dovolit a on byl pořád uvázaný.
Základní poslušností myslím sedni, lehni, přivolání, odložení, aport. Agresivitu na cizí psy mám vypozorovanou, jak jde nějaký kolem plotu tak šílí, štěká na ně a snaží se k nim dostat. Ten na kterého vyběhl, chodí kolem každý den, takže na něj byl "vysazený". Opřel se do pletiva, článek překousnul a pak už se vymotal ven. Naštěstí jsem byl skoro hned u něj. Kolem psa běhal, dorážel na něj a štěkal ale nezaútočil. To že na něj nezaútočil beru jako velké štěstí, podle mně se to nedá brát za to, že si s ním chtěl hrát. Byl to buldoček, kdyby chtěl, tak ho zabije. Jestli mu chtěl jen "vysvětlit" že nemá chodit kolem "jeho" plotu? Pro mne je to o to mrzutější, že sousedi mají malé dítě, na které reaguje podobně, když kolem např. jezdí na kole. Nechci domýšlet, že by někdy vyrazil i na ni.

moll
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 13:19
- Nahlásit

adiego
pesan normálně hlídá svůj pozemek - zpevni plot nebo přidej el-ohradník - naučí se nepřibližovat - naši filové to zvládli po prvním kopanci. teď lítají kolem ohradníku, šílí, prskají, ale neprojdou, když jsou kolem lidi velcí, malí, psi a pod.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 13:25 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit

adiego

Agresivitu na cizí psy mám vypozorovanou, jak jde nějaký kolem plotu tak šílí, štěká na ně a snaží se k nim dostat.

stekani a behani podel plotu, kdyz jde kolem cizi pes, je normalni.

Nedávno se stal průšvih, že překousal pletivo a zaútočil na psa - naštěstí ho nenapadl, jen kolem něj lítal a štěkal ale příjemné to nebylo pro nikoho.

ukazka toho, ze to s tou "agresi" na psy nebude tak jednoznacne. takhle se chova na cizi pejsky nesocializovany pes. jak se psy vychazel driv? treba kdyz jste chodili na cvicak.

Ovšem na moji stupňovanou agresi reagoval podrážděněji také on.

kdyz me dostanes do nervu a zacnes svou agresi stupnovat, taky zacnu reagovat cim dal vic podrazdene. na cz-clovek.cz/diskuze nedavno psal jeden pejsek, ze je na nej panicek agresivni. panicek ma stesti, ze je pejsek tolerantni a je zastancem pozitivnich metod vychovy lidi, takze mu zatim jen parkrat jemne naznacil, ze by na nej nemel tak tlacit a misto toho by se mel zacit chovat trochu sozumitelneji. treba to byl ten tvuj.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 13:34
- Nahlásit

adiego
je agresivní na cizí psy - jak na ty co chodí za plotem
To je snad prirozene chovani, ne? Chranit a branit. Kor u rtw za plotem.
tak i když s ním jdu na procházku.Je vždycky v transu že s ním musím hodně škubat abych ho usadil a zklidnil.
Mozna byl rok na cvicaku malo, zacala bych tam chodit znovu. Casto skubani a cukani muze mit na psa opacny ucinek, misto zklidneni se jeste vic "naštajfuje" , neb pres voditko a nervozitu panicka citi, ze se neco deje, bude dit.
nenechá si líbit jakoukoliv výtku, na vynadání nebo plácnutí přes zadek vždy reaguje vrčením, ohrnováním pysků a cvakáním zubů.
A proc dostava takoveto "tresty"? Za co? Treba je nekde chyba v komunikaci, pes nechape, zac je trestan a jen se po svem snazi na toto upozornit. Kor jestli to je trosku nervacek, cim se na nej vic tlaci, tim to bude horsi. Ac je rotvik pes mohutny, dusicku ma jemnou a citlivou, nekdy staci jen zvysit v pravy okamzik hlas a on vi.. Dalo by se toho napsat spoustu, zpevni plot, ale vis co, pisni Ati, ta se v rtw vyzna a urcite poradi lip, nez ja!

adiego
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 13:56
- Nahlásit

argosek
Na cvičáku byl s ostatními psi v pohodě, většinu měl rád a běhal s nimi, dováděli, neměl rád jen staršího NO, který ovšem na něj vyjel jako první, od té doby jsem si dával pozor aby se nesetkávali.
Poznámka o cz-clovek je pěkná a trefná, a možná to psal opravdu on. Na závěr jste to pěkně odlehčil a já to beru, děkuji.

Fifi
Štěkání za plotem mi nevadilo, i proto má pes volný výběh, ale všechno má své hranice a opravdu bych nečekal že uteče.
Tresty dostává zcela jasně a spravedlivě - například když skáče na návštěvy - samozřejmě ho hned neplácám přes zadek ale pokud několikrát neposlechne a nezůstane sedět a dál skáče, tak vždy dostal. On se ohnal, naprázdno cvaknul ale dal pokoj.
plot jsem zpevnil, Ati napsal, věřím že to zvládneme.

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 14:05
- Nahlásit

adiego

samozřejmě ho hned neplácám přes zadek ale pokud několikrát neposlechne .....tak vždy dostal. On se ohnal....

Pokud psa trestáš tímhle způsobem, může to dopadnout jen tak, že se tě začne bát, nebo tak, jak to dopadlo u vás. A to ještě zatím dobře.
Rozhodně RTW bych přes zadek nebil.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 14:27
- Nahlásit

Walda
A hlavně, bití přes zadek nemá u RTW výcnam, páč to stejně moc necejtí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 14:33
- Nahlásit

nenechá si líbit jakoukoliv výtku, na vynadání nebo plácnutí přes zadek vždy reaguje vrčením, ohrnováním pysků a cvakáním zubů.

Ten pes se tě bojí! Jsi na něj příliš tvrdý. Tvůj přístup je úplně špatný a proto pes reaguje takhle. Ty jsi ho zkazil. Plácání přes zadek do jednání se psem rozhodně nepatří - pes to nebere jako trest, ale jako agresi z tvé strany.

Chování psa jen potvrzuje, že má strach - cvakání zubů a ohrnování pysků (až dozadu - odhalí stoličky) je projevem "boje o život" - je to obranná agrese.

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 14:56
- Nahlásit

Psíček

On tu zadavatel ale fakt nepsal o bití před zadek ....

Já tu našel tohle: na vynadání nebo plácnutí přes zadek vždy reaguje vrčením a tohle: samozřejmě ho hned neplácám přes zadek ale pokud několikrát neposlechne .....tak vždy dostal. On se ohnal.... , co ty? A to je prostě špatně. Pes se přes zadek nebije, to není trest ani korekce.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 15:52
- Nahlásit

Walda

placnuti neni biti. a proc by placnuti nemohla byt korekce? stejne tak jako korekci muzes ve vhodny okamzik pouzit cvrnknuti do nosu nebo nakopnuti zadecku.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 16:51
- Nahlásit

Psíček
Píšu to proto, že jsem si stejným způsobem kdysi vyrobila úplně stejný problém.

Navíc projevy psa (cvakání zubama, obnažené zuby) jasně svědčí o tom, že pes má strach.

pes by měl tzv. od přírody být shopen akceptovat i dosti drsné zacházení
Je schopen, ale pouze drsné zacházení v psí řeči. Bití přes zadek si zařadit neumí. A jakmile ho začneš používat, rychle o tu důvěru přijdeš, pokud tam vůbec byla.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 16:57
- Nahlásit

adiego
Odkud jste?

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 17:17
- Nahlásit

LucieS

Je schopen, ale pouze drsné zacházení v psí řeči. Bití přes zadek si zařadit neumí.

das mi odkaz na seznam veci, ktere si pes zaradit umi a ktere uz ne? )

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 17:27
- Nahlásit

Psíček

A promiň s tím bitím je to taky takový diskutabilní....protože "co to je bití" v tý podobě, kdy to už pes brát nedokáže?
Já jsem osobně přesvědčenej, že pes , kterej má důvěru snese hodně hustý chování pánečka.... samozřejmě HUSTÝ vzhledem k našim lidskejm poměrům. Jasně,že když budu psa řezat opravdu tou lešeňovou trubkou, tak tu důvěru asi ztratím. Ale mnozí psi vnímají bolest úplně jinak než my přeci.

ja myslim, ze michas dve veci, ktere spolu uplne nesouvisi - vychovne "biti" psa by s vnimanim bolesti nemelo vubec souviset. fyzicky zakrok vuci psu neznamena pusobeni bolesti.

žanda
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 17:46
- Nahlásit

adiego
Neviděla jsem to ,ale podle toho jak to píšeš- nenapadl ho,jen běhal kolem něj- to agresivní pes ho půjde rozcupovat, to se vsadím a ne že bude kolem něj pobíhat........že je v transu- co si pod tím představit? Je natolik v tranzu, že si chce hrát, seznámit se, nebo by je vážně sežral?
Třeba za tím plotem bych zkoušela chodit co nejvíc- kus od plotu,dávat psovi povely a strašně moc chválit-pak po čase zktrátit vzdálenost mezi psem a plotem.....tohle mám osobně vyzkoušený a v ulici,kde jsem trénovala je v každé zahradě pes. Nebylo to jednoduchý a asi mě tam moc rádi tehdy neměli,řval můj pes i ti hafani za plotem....dneska už řvou jen ti za plotem. Vidím na svém psovi,jak je sice ve střehu,ale jde na prověšeném vodítku si koupit něco na zub-na konci té ulice je zverimex)
S napadnutím pána žádnou zkušenost nemám, na mě si to žádný můj pes nedovolil,ale taky bych tam viděla možná trochu strachu s tím ohrnutým pyskem-v každým případě nic nezkažíš,když začneš cvičit "po dobrém" hodně chválit, hodně odměňovat. U psa získat důvěru, že ty mu můžeš sahat na zadek rukou,nebo ho i plácnout, ale pořád jsi ten spravedlivej pán, kterýmu jeho pes musí věřit. Jednoduchý to určitě mít nebudeš,našla bych hodně solidní cvičitě,kde by ti mohli taky poradit a pomoct. Držím palce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 18:14
- Nahlásit

Je schopen, ale pouze drsné zacházení v psí řeči. Bití přes zadek si zařadit neumí. A jakmile ho začneš používat, rychle o tu důvěru přijdeš, pokud tam vůbec byla.
Strasne drsna psi rec z meho pozorovani 2 fen rtw: psychicka prevaha starsi u cehokoliv - vytlaceni mladsi feny zrakem, ikdyz se pretahuji o hracku, tam je jasne videt, kdy to je jen hra a kdy si starsi mrukne "uz me neprd a naval". A kdyz uz ji mladsi hodne nasejri, tak stipanec do tvare a par vterin ji tak podrzi. Nasledna okamzita reakce - blemc obe sobe a jdeme dal, nic se nestalo. A kdyz byla terierka presmiru drza a chtela si vymrukavat u tasky s nakupem, starsi rtw ji zalehla, behem vteriny terieri vechytek byl na zadech, rotvice nad ni a jen zamrucela. Nezpusobila ji sebemensi fyzickou bolest, jen spolecenskou potupu a ujmu v ocich ostatnich prihlizejicich. Nebo se tomu rika hierarchie?
A proc to vlastne vsecko pisu? Bo kdyz je psovi ten "trest" za prohresek jasny a citelny a umereny a spravne nacasovany, prijme ho bez odporu. Coz se ale mnohym lidem nedari a pak...
adiego
taky drzim palce, je to pubertak a na cvicaku nejakem, sikovnem, ti snad poradi online.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 18:58
- Nahlásit

adiego
Hlavně mu musíš ukázat, že se ho nebojíš a dát mu najevo, že tam jseš pánem. Je ve věku, kdy dospívá a tak zkouší, jestli by nešlo přebrat vůdčí roli. Jak se to dělá, ti určitě poraděj na dobrým cvičáku. Má fena RTW to na mě v tom věku taky zkoušela, tak jsem to musela řešit. Ale každej pes je jinej a platí na něj něco jiného. Takhle po netu ti nikdo neporadí, chce to individuální přístup.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 20:22
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
Má fena RTW to na mě v tom věku taky zkoušela, tak jsem to musela řešit.
Jak si to resila?

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 23:03
- Nahlásit

argosek

das mi odkaz na seznam veci, ktere si pes zaradit umi a ktere uz ne?
Ale pane, vždyť dobře víte, že to je o zkušenostech a něco takového se těžko definuje.

A k debatě o plácání/bití psa přes zadek, nebo jinam.

Asi máte pravdu, že fůra psů může plácání přes zadek psychicky zvládnout. Ale jsem si jistý, že do slovníku srozumitelných psích korekcí to nepatří, souhlasím s Lucií, že je to spíš projev agrese.
Takže nevidím důvod, proč riskovat nedorozumění a tohle používat.

Na druhou stranu, plesknutí přes čumák za srozumitelné považuju a používám ho třeba při nácviku odmítačky u cizích psů, bez účasti psovoda.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 23:05
- Nahlásit

... protoze pokud tomu psovi tim plavanim nezpusobujes bolest a je v rozumne mire, nemyslim, ze by mel duvod ho zacit vnimat jako agresi vuci sobe a ztracet onu duveru....

Kdo psa bije, ten mu tu bolest způsobovat CHCE, protože si myslí, že si tím vynutí to šéfovské postavení. Myslí si, že jinak by mu ten pes přerostl přes hlavu.
Správný je každý trest, po kterém pes jasně pochopí, co ano a co ne, co se po něm chce, a zároveň si zachová hlubokou důvěru v pána a v jeho vůdčí postavení.

Je ve věku, kdy dospívá a tak zkouší, jestli by nešlo přebrat vůdčí roli.
Nechce přebrat vůdčí roli, pouze se brání.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2009 23:49
- Nahlásit

Na druhou stranu, plesknutí přes čumák za srozumitelné považuju
Jo, taky myslím. Ale velmi s tím šetřím.
(jak už psala Fifi, když se psi rvou, fixují se většinou za hlavu. Kdo má pod kontrolou hlavu, má celého psa.)

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 06:33
- Nahlásit

Fifi
Dostala traverzou.

adiego
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 07:06
- Nahlásit

Děkuji všem za diskuzi co se rozběhla.
Jen to upřesním - nejedná se o bití, že bych ho řezal. Jde o obyčejné plácnutí, které ten pes necítí, spíš jen upozornění že něco dělá špatně. Když se přetahujeme o hračku tak ho dráždím víc, když se mazlíme tak ho můžu za kůži vytáhnout nahoru, nechá si šahat na břicho, do uší, odčervovací tablety mu dávám hluboko do krku protože z párku je vyplivne atd., atd. Pes se prostě jen nenechá potrestat za špatné chování, že jde o trest určitě chápe. Jde jen o plácnutí tak to se snad o život bát nezačne. Určitě přehodnotím přístup, místo trestu plácnutím ho budu zavírat do výběhu.
A k ostatním psům - když jdeme po ulici tak si psů za plotem moc nevšímá, problém je opačný, když jde někdo kolem nás. Ale budu to řešit stejně jako s tresty, když bude moc bláznit a vrhat se na plot, tak ho zavřu.
Jsme od Pardubic, dostal jsem nějaké tipy na cvičáky v okolí, tak až budou psí školy tak ho tam vezmu aby byl mezi psy.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 09:00
- Nahlásit

adiego

Ještě je tu další důvod, proč neplácat psa přes zadek.
Při nácviku poslušnosti je potřeba vytvořit nepodmíněný podnět - zatlačit na zadek při sednutí, na kohoutek při lehnutí, dát ruku pod břicho při postavení, nebo psa upravit do správné polohy při dalším výcviku. Tyto dotyky by měl pes přijímat v naprostém klidu - tak proč si to kazit tím, že ho budu na stejná místa plácat.

přehodnotím přístup, místo trestu plácnutím ho budu zavírat do výběhu.

Přístup bych přehodnotil ještě jednou, zavírání jako trest taky není moje oblíbené. A když už, tak to musí být velice krátké, až nepravděpodobně.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 09:12
- Nahlásit

adiego
Když máš RTW, tak nepočítej s tím, že bude vycházet s jinými psy stejného pohlaví. S tím se smiř.
Že štěká za vratama a vyvádí při tom, to je také normální, to má čuba dělá taky a přitom by člověku neublížila.
Při tom vrčení a projevu nesouhlasu feny mi pomáhalo vyvěšení a rázné:,,co děláš, fuj je to! ", doporučuji neplácat, mohla by vzniknout reakce na nápřah. Uvidíš sám, co na něj zabere, chce to vyzkoušet, ale nezapomeň, že jakmile něco zkazíš, rotík si to pamatuje do smrti.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 09:53
- Nahlásit

Pavlina Moravcova

Když máš RTW, tak nepočítej s tím, že bude vycházet s jinými psy stejného pohlaví.

Dovoluji si nesouhlasit, nemusí to vždy tak být.
Pravidelně se potkáváme s 3,5 letým RTW, mému chlupáčovi je 5,5 a jsou naprosto v pohodě. Samozřejmě si spolu nehrají, ale tolerují se. Dokonce si mohou nosit v hubě své míčky a nedostanou se do konfliktu. Po dlouhé době jsme je museli jednou korigovat, když oba čuchali u jedné loužičky po háravce. Jinak klid.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 10:27
- Nahlásit

adiego

Můj pes šílel na ostatní psy již od rané puberty. Bylo to velmi nemilé, neboť byl naprosto neovladatelný, měl tzv. zelené oko a nevnímal tehdy vůbec nic.

Kritická vzdálenost mezi jím a cizím psem (zejména černým, ty miloval obzvláště) začínala zhruba na dvaceti metrech.

Nepomáhalo naprosto nic - pešek, hra, já, jeden čas jsem chodila na cvičák s kotletou s tím, že pes den a půl před tím nejedl. Absolutně bez zájmu.

Jakákoli korekce v našem případě (zatahání za vodítko, vycukání, dlouhý tah, prostě cokoli) bylo vnímáno jako podpora a pes se tím dostal do toček ještě více. Ale pořád jsme na cvičák chodili, i když o naší ostudě se muselo vyprávět snad všude.

Pokaždý, když jsem zatáhla za vodítko a ustupovala směrem od objektu šílení, tak, aby se můj pes musel obrátit za mnou a couvat se mnou, byl vzteky bez sebe a tam se pak projevovala přenesená agrese (kousal do vodítka, naštěstí si vždy uvědomil, že na konci vodítka jsem já, tak tam to ani nezkoušel, ale i tak to bylo nepříjemné).

Už před cvičákem - ještě než jsme se dostali na plac jsem šla do "toček" já: potily se mi dlaně, bušilo mi srdce, bylo mi prostě celkově špatně z toho, co zas předvede.

Co nám trochu pomohlo?

1) při nastalých situaích jsem se snažila uklidnit a neprojevovat moc emocí. Čili na psa jsem mluvila klidně, pořád ve stejné rovině. Časem jsem tomu jeho chování přivykla a smířila se s ním, v tom okamžiku jsem začala být klidná i já a v některých situacích se to začalo pomalu projevovat.

2) skončila jsem se škubáním a drcáním psa, což ho k útokům ještě více provokovalo. V klidu, bez emocí, řevu,nervozity, jsem ho na řetízkovém obojku vyvěsila a držela ho tak dlouho ve vzduchu, dokavad se neuklidnil, pak jsem ho v klidu postavila na zem, pohladila, pochválila, pes už byl klidnější a tak byl prostor na nějakou pozitivní odměnu.

Pokavad zase vyjel, celý proces jsem opakovala, a klidně i 10 x za sebou dokavad nebyl klid a můj pes si druhého psa přestal všímat a konečně obrátil svou pozornost na mě.....

3) chodili jsme ve vesnici kolem plotů. Základem bylo upoutat psovu pozornost dřív, než se naježil a začal chodit jako baletka (pak už bylo logicky pozdě), když jsem to podchytila včas šlo to. Postupně jsme ten kontakt prodlužovali a chodili blíž k plotům. Má pár svých hodně velkých neoblíbenců, tam s tím už asi nic neprovedu, ale srovnal se dost, i když to není úplně ideál.

Dřív jsme prostě nemohli kolem cizího psa (jakéhokoli) ani projít, ani se přiblížit, hned jak viděl nějakou 4 nohou tečku na obzoru - začal šílet. Téď už je to mnohem lepší, už můžeme i v blízkosti jiných psů tak nějak cvičit, což dříve absolutně nepadalo v úvahu ..... a stále platí, že čím častěji tyhle podněty pes dostane, tím víc pak otupí. Jestliže takhle vyjedete jednou za 3 týdny tak je to k ničemu, ale mít tohle dennodenně, tak tho to přestane za chvilku bavit. .....

U tvého psa pramení ta agrese, jak někdo řekl spíše ze strachu..... uvažovala bych nad jiným trestání, než to co jsi prováděl doposavad.

Fena mi vyjížděla po psovi, byla příliš majetnická a žárlivá, všechno mu krade, pes jí ve všem ustupuje. Jednou jsem je vzala nahoru do bytu a pes si hrál s hračkou, kterou ona mu pořád kradla - tím způsobem, že k němu přišla, chvíli na něj koukala a hračku si normálně přidrzle šla vzít, když si jí chtěl symbolicky bránit, vyjela po něm jako striga a hračku si ukradla. Jelikož jí téměř netrestám, fyzicky vůbec a hlasově málokdy, vzala jsem to pragmaticky. Při každém tomhle výstupu jsem jí odvedla na 2 minutky za dveře kde byla sama a tohle stačilo udělat 5x - 6x a je klid napořád. Bez stresu, křiku, plácání ... Možná by stačilo zauvažovat nad nějakým efektivnějším trestem, kterému by pes lépe porozuměl, nevím. Nejsem odborník ... každopádně ač je to těžké hodně ti pomůže nastalé konflikty řešit v klidu, bez nervozity a jekotu ....

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 10:36
- Nahlásit

Také necukám, páč to psa jen podpoří, bez slov vyvěsím a zabírá to.
Walda
Ano, tolerovat se mohou, ale to je asi tak všechno. Vždy jsem si myslela, že mám nekonfliktní fenu, se všemi psy i fenami vycházela svěle, ale jak ji začko táhnout na 3 rok, začala se stavět a povokovat dominantní feny a teď, když ji je něco málo přes 3, tak vyjede i po jezevčici.
Na cvičáku má feny, které toleruje a dokonce si s nimi i hraje, ale jsou to mladé fenky, max.do 2 let, ty se ji podřídí a není problém. Horší je, když ta hruhá zavrčí.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání