Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / RTW - agresivní na ostatní psy, bohužel i na rodinu
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Pumpa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 19:01
- Nahlásit

LucieS

"Nechce přebrat vůdčí roli, pouze se brání."

u pubertála bych se bála, že si moc vyskakuje, přesně jak se tu píše a zkouší to na mně, jestli by třeba jako nešlo být pánem. Neznám RTW, ale napadlo by mně to jako první a patrně nebudu sama, navíc nejni vrčení, jako vrčení. Jedno může být strach, druhý machrovité vysírání... Nebo ne?

Fifi
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 19:21
- Nahlásit

Pumpa
Ja rtw trochu znam, co se tyka puberty, tak pes/psice na chvili ohluchne k povelum, dela debila, zhusti svy chovani k ostatnim psum, ale ze by si vyskakoval timto zpusobem? NE, za predpokladu že komunikace panicek pes je oboustranna a pochopitelna. Nerikam, ze nejsou vysirkove stenata od mala, ale to by pak asi tezko s tim psem zadavatel manipuloval tak, jak pise vyse.

adiego
Pes se prostě jen nenechá potrestat za špatné chování, že jde o trest určitě chápe.
No mne prave prijde, ze nechape duvod potrestani a o tom to cely je. Ze jej trestate, to asi kapisto, ale PROC uz mu nedotejka, nejspis, neb jinak by se proti tomuto neohrazoval. Snad to klapne na tech cvicacich, tohle nejde moc dobre popisovat.
Ale budu to řešit stejně jako s tresty, když bude moc bláznit a vrhat se na plot, tak ho zavřu.
A proc? Besnit u plotu je pro rtw prirozenou cinnosti, hlida sve teritorium, snazi se a vy jej misto pochvaly zavrete? Nesmysl. Tedy krom doby, kdy nejste doma, to pak je kotec ci uzavreni v dome samozrejmosti . A kdyz doma jste, a pes zacne delat svou praci, staci vylezt z baraku, pochvalit, privolat, dat odmenu, "je to dobry, uz to neres" a pes bude spokojeny a ztisi se.

Pumpa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 19:24
- Nahlásit

Fifi

To každopádně, dávám za pravdu těm co už vědí..... Ale přeci jen, (janika určo přilítne začne mi nadávat) pořád si myslím a myslet budu, že je mezi psím a naším světem něco, co nikdy neprohlídneme a Ti pacholci psí to vědí a těží na tom

Žemle
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 20:19
- Nahlásit

Kalliope
3) chodili jsme ve vesnici kolem plotů. Základem bylo upoutat psovu pozornost dřív, než se naježil a začal chodit jako baletka (pak už bylo logicky pozdě), když jsem to podchytila včas šlo to.
Můžeš mi prosím napsat jak jsi upoutávala pozornost? Ráda se přiučím - taky to řeším. Zatím se střídavými úspěchy. Dík.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 21:12
- Nahlásit

Pavlina Moravcova

Ano, tolerovat se mohou, ale to je asi tak všechno.

A co víc bys chtěla po dospělejch klukách? Hrát si spolu asi nebudou.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 21:26
- Nahlásit

Walda
no, tak to určitě ne.

Pumpa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 21:35
- Nahlásit

Žemle

To znám, nevím, jestli jsou všichni bělouši takový, nevím co dělám blbě, ale to mý přetrhdílo si nenechá do ničeho kecat. Mám míček, chvíli jsem pro něj střed světa, ale za chvilku jako by si řekl, no jo vona mi ho stejně nedá a kouká si po svejch, stejně tak na kokýno. Musíme být mimo předměty zájmů.....

Žemle
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 21:42
- Nahlásit

Pumpa

no na cvičáku je to děs. Začal být strašně dominantní a má potřebu rovnat do latě všechny psy. A když jdeme kolem plotu, tak tam je chce rovnat taky...

Pumpa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2009 21:46
- Nahlásit

Žemle

jojo, a když mu člověk za něco vynadá, roztáhne oči, stáhne uši i slzu upustí a dívá se na Tebe tím ksichtíkem jako kdyby říkal: "vždyť je to jen sranda, teď se zlobíš, ale pak stejně vyměkneš"

argosek
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 08:52
- Nahlásit

Walda

Asi máte pravdu, že fůra psů může plácání přes zadek psychicky zvládnout. Ale jsem si jistý, že do slovníku srozumitelných psích korekcí to nepatří, souhlasím s Lucií, že je to spíš projev agrese.
Takže nevidím důvod, proč riskovat nedorozumění a tohle používat.

Na druhou stranu, plesknutí přes čumák za srozumitelné považuju a používám ho třeba při nácviku odmítačky u cizích psů, bez účasti psovoda.

jake stesti mame, ze zrovna skubnuti voditkem nebo elektricky impulz jsou pro psa srozumitelne.

jak mi rikaval jeden dobry kamarad:
kralicku usaty, snaz se zbavit okovu stereotypu. jiste si pak vypestujes stereotypy jine, ale alespon zjistis, ze nejsou o nic horsi nez ty soucasne.

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 09:14
- Nahlásit

Walda
Při nácviku poslušnosti je potřeba vytvořit nepodmíněný podnět - zatlačit na zadek při sednutí, na kohoutek při lehnutí, dát ruku pod břicho při postavení, nebo psa upravit do správné polohy při dalším výcviku. Tyto dotyky by měl pes přijímat v naprostém klidu - tak proč si to kazit tím, že ho budu na stejná místa plácat to jsi nemyslel vážně, že ?

Kalliope
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 09:20
- Nahlásit

Žemle
u nás bylo největším motivantem syrové maso, které nedostával běžně a pak taky romadur nakrájený na plátky (po tom se mohl utlouci, i když docela nevábně potom smrdíš)....Jestli se ale pes dostane do transu (nebo už i jen druhého psa "vystaví"), tak už bývá pozdě.

Čili my vůbec než jsme se dostali k plotu (na dohled), tak jsem ho rozblbla, upoutala pozornost, jednou masem, podruhý romadurem, pak balonkem a šlo se. Jestliže se pak už pes dostal do afektu, tak pak nějaké vycukávání nebo maso už bylo v tu dobu OT, takže jsem to dělala následovně:

K těm plotům jsme chodili VŽDY když jsme šli na procházku, když jsem tedy brala obojek, pes věděl, že se jde ven a těšil se.

My máme tu výhodu, že hned 30 m za barákem je první plot se psem, když se mi nepodařilo upoutat pozornost a můj pes začal "vysírat", tak jsme se na podpatku obrátili a šli domů, za minutu jsem zase vylezla z baráku, pes vysíral, obrat a domů. Takhle jsem to udělala 5x a pochopil, že jak bude machrovat, tak se nikam průstě nepůjde. No a zpátky už byl věšinou tak unavený, že na to neměl náladu .... Sousedi si sice klepali na hlavu, záclony se všude hýbali, ale teď už je to o dost lepší ...

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 09:40
- Nahlásit

mac1

to jsi nemyslel vážně, že ?

Vážně jsem to myslel, že jo.
Snažím se ilustrovat lidem ,kteří to nechápou, proč neplácat/nebít psa přes zadek.
Já se s tím v kurzech setkávám, že lidi si takhle psa zkazí, pes se bojí jejich ruky a pak když to potřebujou, rukou rychle psa korigovat, nemůžou na něj sáhnout.

argosek
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 09:43
- Nahlásit

Walda

uplne stejne se budou bat ruky, kdyz ho budou placat pres cumak.

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:02
- Nahlásit

argosek

uplne stejne se budou bat ruky, kdyz ho budou placat pres cumak.

S tím jsem se nikdy nesetkal. Nevím o nikom, kdo by soustavně trestal psa plácáním/bitím přes čumák.
Ale předpokládám, že když budeš na věci soustavně pracovat a kamkoli cílevědomě mlátit psa, začně se tvé ruky bát. Zkus v tom experimentovat a pak dej vědět.

Jak jsem dřív psal, v případě potřeby plesknutí přes čumák používám a ještě žádný pes se mě tvůli tomu bát nezačal. A to ani pes, s kterým jsem předtím dělal odmítačku - když nemám v ruce jídlo, nechá se v klidu pohladit, když jídlo mám, odvrátí hlavu.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:04 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

Psíček
no pak ale nezbývá, než zbytelnit ploty. Trestat psa za to, že hlídá, tak to fakt ne ... já když nechci, aby pes vyšiloval, tak vezmu něco pro něj hodně hodnotného a zavolám, odměním, pohraji si s ním a je klid, ale rozhodně ho netrestám za to, že štěká za plotem. Z toho pak možná pramení ta nejistota zadavatelova psa tedy. Pán ho trestá za to, že dělá svoji práci, to se pak nedivím, že se pes ohradí ...

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:06
- Nahlásit

Psíček

Psu může být plácání přes zadek naprosto srozumitelné a nesrozumitelné plácání přes čumák a stejně tak to může být přesně naopak.

OK, klidně si psa plácej kam potřebuješ.

Já zůstanu u svých postupů, jsem s nima docela spokojený, doufám, že i pejsci. Funguje to jak mě, tak i lidem ,které to učím.

Mnoho zdaru!

argosek
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:07
- Nahlásit

Walda

Jak jsem dřív psal, v případě potřeby plesknutí přes čumák používám a ještě žádný pes se mě tvůli tomu bát nezačal.

ja psy po zadecku placam nejen v pripade potreby, a taky se me jeste zadny pes nezacal bat kvuli tomuto.

argosek
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:10
- Nahlásit

Walda

Já zůstanu u svých postupů, jsem s nima docela spokojený, doufám, že i pejsci. Funguje to jak mě, tak i lidem ,které to učím.

Mnoho zdaru!

a to je prave ono. a=>b neznamena ze b=>a.

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:43
- Nahlásit

Psíček

NIc doma, nic mu po chuti, praví klasik.

Já jen nemám moc důvodů, vás tady o něčem do krve přesvědčovat.
Chybí mi argument proč vůbec psa po zadku plácat?
Protože se například potkávám s mnohem více takhle zkaženými psy, než třeba se psy zkaženými špatným použitím elektronického obojku. Tomuhle třeba porozumíte.

Ještě připomínám, že to nic nemění na tom, že si myslím, že různá místa na těle psa jsou vůči plesknutí různě "srozumitelná", píšu to jen pro ilustraci.

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 10:53 - Změnil/a: mac1
- Nahlásit

Walda
Já se s tím v kurzech setkávám, že lidi si takhle psa zkazí, pes se bojí jejich ruky a pak když to potřebujou, rukou rychle psa korigovat, nemůžou na něj sáhnout máš v kurzech lidi, kteří zacházejí se psem tak, že jsou z nich "nervové trosky" a svých majitelů se bojí ? V takovém případě by to mohlo tak být, jinka mi takové tvrzení připadá tak úrovni toho, že pes nesmí jít první ze dveří a žrát syrové maso, aby nebyl agresivní na majitele . Klidně si používej metody jaké Ti vyhovují , ale tvrdit toto druhým lidem v odborném kurzu , to snad ani raději ne ....pes má mozek , spíš jim říkej, že bít ( nikoli plácnout, v tom je totiž rozdíl) psa ne !

LucieS
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 11:23
- Nahlásit

Hlava je komunikační zóna psa. Většina signálů se odehrává tady. A když dojde na rvačku, psi se fixují nejčastěji za kůži na hlavě nebo na krku. Pokud se přetlačují, zase míří nárazem hrudi na hlavu či krk.
Pokud komunikuju s hlavou psa (přitlačení, chycení za pysk, výjimečně krátké klepnutí sevřenou rukou z boku čumáku), pes tomu rozumí.

Naopak plácání přes zadek si pes nepřebere.

Vše samozřejmě musí být dobře načasované, adekvátní a spravedlivé, jinak to ten pes nezkousne taky.

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 11:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

mac1

máš v kurzech lidi, kteří zacházejí se psem tak, že jsou z nich "nervové trosky" a svých majitelů se bojí ?

Nejsou trosky. Ale u některých psů, kteří přijdou poprvé na cvičák, je ta souvislost zjevná.

pes nesmí jít první ze dveří

Budeš se divit, ale i tohle lidi učím. I když z praktických důvodů, nikoli etologických. Ale ani to nemůže škodit. Ve výcviku a výchově psa není nic samospasitelné. Je to puzzle.

tvrdit toto druhým lidem v odborném kurzu, to snad ani raději ne

Netuším proč, ale to je jedno. Uvědom si, že na začátku je porřeba dost rychle vysvětlit lidem základy, aby vůbec mohli se svým psem nějak začít správně fungovat. Takže jim vysvětlím co mají dělat a co ne. Na hledání hranice mezi bitím a plácnutím jaksi nejsou připraveni.

Mimochodem, kde ta hranice mezi bitím a plácnutím je? Jak zjistíš, kde jí má určitý pes, když ho zrovna potřebuješ korigovat?

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 12:48
- Nahlásit

mac1

Hele, chtěl jsem se zeptat:
Ty někde pracuješ s pejskařskou veřejností? Děláš někde výcvikáře, nebo tak něco a kde?

LucieS
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 14:09
- Nahlásit

Tpo jsem teda nepochopil, jak má hlava, coby komunikační zóna souviset s tou rvačkou?
Jakože když psa čapneš za kůži na hlavě, celkem tomu rozumí.
Zato když ho chytneš za zadek, logicky se po tobě ten pes ožene. Na zadek časo útočí psi, co se toho druhého bojí.
Všechno souvisí se vším.

argosek
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 15:45 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit

LucieS

zatimco u cloveka je komunikacni zonou prdel - proto jsem jako maly tak dobre chapal vsechny vyprasky.

ps: jeste jsem nevidel psa, ktery by druheho plasknul po rypacku. zato uz jsem videl mnohkrat psa, ktery usmernil jineho tim, ze mu vzal do tlamy zada v oblasti hyzdi.

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 22:29
- Nahlásit

Walda
Ty někde pracuješ s pejskařskou veřejností? Děláš někde výcvikáře, nebo tak něco a kde? .....,tvrdit toto druhým lidem v odborném kurzu, to snad ani raději ne to jsem napsala proto, že jsem si představila sebe, jak přijdu se psem na cvičák a tohle se dozvím od osoby, která mě povede při výcviku či výchově mého psa . Čemu říkáš "pejskařská veřejnost" ? Občas někomu s něčím pomůžu ....většinou se to ale týká loveckého výcviku. Dělat výcvikáře , na to bych neměla, odebírala bych lidem psy .....no, a ted můžeš napsat " to jsem si myslel "

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2009 23:12
- Nahlásit

mac1

ted můžeš napsat " to jsem si myslel "

Ale né. Chtěl jsem vědět, jestli člověk, který neví, proč tohle nováčkům říkám, někde vede kurzy pro veřejnost. Zajímalo mě, kde to případně je. Když nikde, tak je to dobré.

to ale týká loveckého výcviku.

Ve spojitosti s předchozím tomu taky rozumím. Lidi, které znám a dělají lovecký výcvik pro praxi, mají některé metody, které bych rozhodně neskousnul a etologií se moc nezabývají.

mac1
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2009 10:02
- Nahlásit

Walda
Ve spojitosti s předchozím tomu taky rozumím. Lidi, které znám a dělají lovecký výcvik pro praxi, mají některé metody, které bych rozhodně neskousnul a etologií se moc nezabývají. Můžeš mi prosím objasnit, čemu ted už rozumíš ve spojitosti s předešlým ? ...Nevím, které lidi , co dělají lovecký výcvik znáš a ani nevím , jaké používají metody a k čemu, každopádně bych se tě ráda zeptala, co mají společného se mnou ? Když si narazil na etologii , již Konrad Lorenz řekl, že pes je příliš složitý tvor, Tvé tvrzení ( když psa někdy plácnu přes zadek, tak pak mu nemůžu na zadek sáhnout pro objasnění "sedni" , protože se bude bát, že ho zase plácnu na toto místo ) z něj ovšem dle mě dělá velmi jednoduchý živý organizmus . Plácej si klidně dál psy přes čumák , protože tam se jim ta asociace nevytvoří , ale mně prostě tohle říct "odborník" na cvičáku, tak u mě ten "odborník" ztrácí odbornost.

Smecka
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2009 14:42
- Nahlásit

argosekjeste jsem nevidel psa, ktery by druheho plasknul po rypacku. zato uz jsem videl mnohkrat psa, ktery usmernil jineho tim, ze mu vzal do tlamy zada v oblasti hyzdi.

Většina výchovných ale i agresivních projevů je zaměřená právě na hlavu vychovávaného nebo likvidovaného. Hlava je nejčastější místo zranění při rvačkách. Čenich, tváře a uši.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání