| Autor |
Zpráva |
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:38
- Nahlásit
makrel
Nemyslím tím, že na něj budu řvát když ho budu mít na vodítku
No jasně. Pokud mám psa na vodítku, nemusím ho odeřvávat a nastupuje rovnou pozitivní fáze provedení motivace, poslušnosti, pochvaly a odměny.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:40 - Změnil/a: makrel
- Nahlásit
Psíček
Rozumím,znovu a zase jsme tím pádem u problémů, které hrozí při hledání rady na internetu-že bude něco pochopeno nepřesně nebo jinak než bylo myšleno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:42
- Nahlásit
Psíček
V tom smyslu, ze neni dulezitej ten vysokej hlas, ale dulezita je rychla pro psa srozumitelna korekce situace popřípadě navození té POZITIVNÍ atmosféry
enemže do hlubokýho hlasu ten pozitivismus nedostaneš a je pravda, že ten vysokej hlas zaujme- Nemyslím tím ječet, jako když chlapovi uskřípnou ozdobu do svěráku, ale stejně jako rozdíl tónu pochvala x pokárání. takže abych to asi doplnila, kdyš se hošíci prsej hóknu zákazový povel NE! a velmi pozitivně a bohužel pro neznalce asi i úchylně zavolám to svý jdeme-deme-deméééé! Tak honééém, tadýýý, tady dééém . reaguje i pes cizí. Pochopitelně mám na mysli psa, který není bitkař. Kdyby šel s úmyslem Ešusa sežrat, můžu si jásat jak v Albert Hall a bude mi to k ničemu.
Nicméně souhlasím s tím, že tohle jsou rady na základě psaného, nikoliv viděného, že vše může být jinak. Proto si myslím, že by
Mika - měla využít návrh EngieB
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:44
- Nahlásit
Mika
...v jeho zornom poli objavi pes a Athos stuhne....
V téhle chvíli už ho máš volat. Čím rychleji, tím líp.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:47
- Nahlásit
PetraK
kdyš se hošíci prsej hóknu zákazový povel NE! a velmi pozitivně a bohužel pro neznalce asi i úchylně zavolám to svý jdeme-deme-deméééé! Tak honééém, tadýýý, tady dééém .... reaguje i pes cizí.
Paní, že by už ste na to přišla...?
Pardón, to je tak mezi náma ....
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:48
- Nahlásit
PetraK
) na začátku své "pejskařské" kariéry jsem si připadala jako blb za to demééééééééééé, tady séééééééééém )
dneska mi to příjde i u druhých roztomilý a jak krásně to fungujééééééééé )
|
Kaccka
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 10:50
- Nahlásit
Zrazu sa v jeho zornom poli objavi pes a Athos stuhne
a neni tohle presne tem moment, kdy by se mela jeho pozornost prevest na neco uplne jinyho a nejak ho zamestnat aby nemel cas tam stat a premejslet nad tim, ze se blizi pes a co se tak asi muze dit a ze by ho mel zahanet uz preventivne? A nebo pokud si psa vsimnes driv, zamestnat ho jeste driv nez psa zaregistruje a delat jako by tam nikdo kolem nebyl? Priznavam, ze nemam s takovejhlema vecma zadny zkusenosti, ale tak nejak mi to prijde jako lepsi reseni nez ho v tom nechat placat samotnyho.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 11:01 - Změnil/a: Mika
- Nahlásit
EngieB
ahojky, nemas pod clenom maila, mohla by mi prosim ta napisat cislo na tu pani, resp. ak ma nejake webove stranky, alebo nieco o nej blizsie?
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 11:06
- Nahlásit
Psíček
jestli samo to nevím,ale psa na sebe natáhneš a to je důležitý....v každém případě trochu pozitivního,jak píšeš, divadla, podle mě není na škodu..........
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 11:53
- Nahlásit
Walda
Paní, že by už ste na to přišla.
noooo, tam je problém někde naprosto jinde , kolikrát jsem tohle praktikovala v pohodě dávno, aniž bych si to uvědomila.
Jenže- viš co je se mnou, sem paralyzovaná vostatníma- jsem Ti to psala. Tím, že ač já vím, že nic, tak ostatní to vědět nemusí a můžou se bát....... zacyklím se a.... tradadadáááá huž jedem . navíc třeba ještě cvičák jako takovej to nám asi oběma nesedí či co, jak se moc soustředím na to, abychom cvičili správně- dopadne to stejně jako na mojí hodině aerobiku . Vidím to teď na igelitech, je to podstatnej rozdíl, pohoda, víc nám to sedí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 11:56
- Nahlásit
Psíček
tak to ječení
enemže já právě nepsala vo ječení
A normální povel ti nepomůže?
na cizího psa?? páč v tý větě já měla na mysli cizího psa, kterej bude chtít Ešusa sežrat.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 11:58
- Nahlásit
PetraK
Vidím to teď na igelitech, je to podstatnej rozdíl, pohoda, víc nám to sedí.
Hlavně, že jste se našli ....
To chodíte tam naproti nám?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 12:15
- Nahlásit
...v jeho zornom poli objavi pes a Athos stuhne....
V téhle chvíli už ho máš volat. Čím rychleji, tím líp.
V téhle chvíli už je na cokoliv pozdě. Volat a obracet pozornost jinam je třeba o chvíli dřív. "Ztuhnutý" pes už se na majitele většinou vykašle a jde si po svým.
|
hipík a tonička
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 12:16 - Změnil/a: hipík a tonička
- Nahlásit
Mika
LucieS
Trošku mi to připomíná kokra, co jsem měla jako prvního psa. On tam měl sice ještě dědičný kokří průšvih s povahou, ale zbytek jsme na něm spáchali my - majitelé.
To, co píšeš, že má divnou povahu, chová se jako schizofrenik - to vše je důsledek tvojí výchovy typu "nahoru, dolů, vyzkoušet vše, nevím co dělám, ale poradili mi to". To je potřeba si přiznat jako první.
Druhá - nenapadobovat a nezkoušet vše, co někde uslyšíš, ale opravdu se nad tím zamyslet - PROČ tohle, proč takhle, co to s tím psem dělá.
Osobně bych poradila asi tohle - hodit se do maximálního klidu, nevypěnit, nehysterčit, vše v klidu. Najet na stereotypy - aby pes situace znal, věděl, jak se při nich budeš chovat, získal z nich ten klid, že se nic neděje.
Žádné tresty. Snaž se myslet a navozovat situace tak, aby pes neměl možnost se chovat jak nechceš. Vyhýbej se krizovkám. Když už k tomu dojde, nevšímej si toho a převrať situaci tak, aby špatné chování samo zmizelo.
Hodne chval za dobré chování. Dej psovi jistotu, že ty jako páníček jsi ta nejchytřejší a nejlepší a vždy u tebe najde útočiště. Že ho nikdy nebudeš bít, že se nikdy nebudeš chovat nevypočitatelně a nečitelně. Že ti ve všech ohledech bude rozumět, co po něm chceš. Nauč se svého psa číst, co ti sděluje. Nenech se vytočit.
A k těm psům - najdi si takové, kteří se od tvého psa nenechají vyprovokovat ke rvačce, a s těmi ho pouštěj si pohrát. Pes nutně potřebuje vydovádět se s jiným psem, vypustit energii a nahromaděnou agresi. Když ho budeš držet v izolaci, bude vše horší.
A dej mu nějakou náplň života, ne jen "dojdeme z bodu A do bodu B" - najdi něco, co ho baví - aportování, míček, agility - cokoliv, co ho budeš učit a co mu zaměstná hlavu, co budete dělat v rámci procházek.
LucieS
Člen # Zasláno: 21 Říj 2009 08:50
Citát
Jo vidíš, ještě tohle jsem chtěla. To vycházení ze dveří atd. Ten pes vrčí z nejistoty a strachu. A touhle buzerací ho ještě víc znejistíš. On potřebuje jistotu, jistotu své smečky a svého pána. Správný šéf umí být i laskavý a velkorysý. Neřeš vcházení do dveří (pokud tě u toho pes neválcuje) ani krmení poslední, ani ložnici. Vše záleží hodně na signálech, které k tobě pes vysílá. Jestli by v ložnici seděl u postele a vrčel, že je to jeho, tak by stálo za zvážení ho tam nepouštět, ale jestli se stočí u tvojí postele s pocitem klidu a jistoty, že je nablízku svému pánečkovi, tak bych ho nechala.
Ahoj, popis problémů tvého psa naposto sedí na mého, včetně chyb, které jsem kdysi napáchala - jeho labilita se přísnějším trestáním jěště zvyšovala...
Do puntíku na základě svých zkušeností souhlasím s tím, co napsala Lucie S.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 12:19
- Nahlásit
Walda
To chodíte tam naproti nám?
ano prosím, naproti.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 13:56
- Nahlásit
Psíček
Takže jako ty používáš pozitivně laděný zvýšený tón hlasu na odehnání agresora...
ne. pravděpodobně píšu jako tatar. Teda Tatarka, tož to nemá smysl rovzádět dál .
Jsem psala, že tohle zabírá v momentech, kdy se kucí klasicky prsej a nejde vůbec o nic. A naopak jsem psala přeciž, že právě v případě agresora by mi todle bylo rozhodně naprt a na kvedlačku. To byla moje myšlénka. Pokud z toh nejni čitelná, tož taková su já
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2009 15:50
- Nahlásit
Athos má neuveriteľné množstvo energie. V živote som nevidela tak nevycválaného psa. Keď si predstavíte hyperaktívneho, psychicky labilného človeka, ktorý nevie, kam skor skočiť, ľahko vypení a je celkove hrozne povrchný - a vyzerá ako podvýživený, pretože všetku energiu požiera tá jeho nevyrovnanosť a prenesiete to do chlpatého blonďavého štvornohého telíčka, tak to je Athos.
Na jednej strane je citový maniak, závislák, ktorý ti vyskočí až na hlavu, keď ťa uvidí a vzápetí, keď sa mu niečo nepáči je schopný ťa ovrčať v štýle, čo zas so mnou robiš, ty kravka? Keď vidí, že beriem vodítko a ideme von, začne skákať, kňučať, behať dokolečka, nie je sila, ktorá by ho upokojila - pokojným hlasom, povelom, ignorovaním - nič. ťahá na vodítku, pretože niečo nadšene čuchá, pričom sa vzápatí spamätá, že to robíť nemá a dlhým skokom mi skočí k nohe a 3 sekundy tam vydrží, aby vzápätí opäť vyrazil dopredu. Pri aportovaní, ktoré miluje rozrýva zem hlavou, ako aport naberá v šialenom behu a vracia mi ho a na nose má nános hliny...
To, ako sa zo všetkého teší a ako do všetkého ide po hlave navonok vyzerá, že je totálne nevychovaný magor. Pritom má len radosť, ale to sa ťažko vysvetľuje paní, ktorú nadšený Athos zrazil k zemi, pretože v ruke držala klacek.
Sme si v zásade hrozne podobní. To je asi ten najväčší problém
To s tými psami budeme skúšať, najprv ho ale budem musieť presvedčiť, že život sa dá prežiť aj pokojne
Podle toho, co píšeš, mi teď možná to vrčení na psy nepřijde jako největší problém... Ten pes je neurotik jak vyšitej.
Děsně ráda dávám v tomhle za příklad jednu kamarádku, snad se chudák nezlobí, která si taky uměla vyrábět neurotiky... protože je to podle mě dobře pochopitelné.
Ona totiž toho psa vždycky tak vyšokovala, nechtěně, že mu nezbylo nic jiného, než se takhle chovat, aby jí stíhal.
Např. pes ležel v chodbě a zcela vyjímečně spal. A ona přiběhla "jé, ty tu na mě čekáš" - samozřejmě pes se vymrštil, začal ji vítat. Správně by bylo (když chci psa klidnit) k němu pomalu přijít, začít ho pomalu ležícího hladit po boku, a prodlužovat tu chvíli, kdy v klidu leží. A takhle ve všem. Ona třeba vzala pískací hračku a mávala s ní před tím psem, ten čučel - doleva-doprava-hop na hračku - ona uhnula atd. No bodejť by to nebyl vyšokovanej nervák. Říkám - chceš klidnit, tak zapomeň na tyhle věci. Ona - když mě to baví.
Ta její fenka byla to samý - hned tady, hned tam, nepostála, hystericky štěkala, taky závislák, člověku byla schopná chňapnout natvrdo po noze zpod židle...
Taky mám psa, který jako prcek (on je trochu hysterka, tak taky klidním) poskakoval jak pérko když se mělo jít ven a nedal si nandat obojek. Tak místo abych ho honila, stojím, držím obojek a čekám. Dlouho. Ono mu to docvakne, že má tu hlavu podržet, jinak se nikam nepůjde. Už dlouho stojí jak bulík.
Takže trpělivost, nešokuj toho psa, on se zklidní.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:19
- Nahlásit
LucieS
ty si ako myslis, ze ja k svojmu psovi mozem pristupovat nejakym veselym, sokovym sposobom? sorry, ale to by som ho asi rovno zabila
ked pridem domov, pes chyti hystericky zachvat, co v reale znamena, ze ho pokojne slovne pozdravim a robim si svoje veci - vyzleciem kabat, vyzujem sa, odlozim veci, umyjem si ruky. Medzitym pes 15 krat obehne byt, donesie mi do chodby pelech, hracky, boty, pripadne nieco, co nahodou lezalo na zemi, hadze sa mi pod nohy a knuci. Ked sa nahodou zohnem, aby som si rozsnurovala snurky, tak mi skoci az nad hlavu. Taketo vitacie ceremoniale opakuje ked pride domov ktokolvek iny, pripadne navsteva. Velmi vtipne, odporucam, pridte sa pozriet.
Takze akakolvek pozornost navyse by v jeho pripade znamenala narast tepovej frekvencie nad unosnu hranicu a to fakt nechcem riskovat
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:36
- Nahlásit
Mika
Medzitym pes 15 krat obehne byt, donesie mi do chodby pelech, hracky, boty, pripadne nieco, co nahodou lezalo na zemi, hadze sa mi pod nohy a knuci....
Tak se postupně učte povel "místo". Ale né když to pořebuješ použít, když přijdeš domů, ale když je fenka relativně v klidu a máš na ní čas. Až to trochu půjde, začněte povel používat při tvém příchodu, odvel jí na místo, můžeš jí čekání usnadnit nějakým žvýkacím pamlskem. Postupně prodlužujte dobu setrvání na místě a samozřejmě netoleruj samovolné opuštění místa.
Ve dvou létech ti takhle rotuje, protože jsi jí to doposud dovolovala. To bys měla změnit.
Funkční povel "místo" je velice užitečný při odnaučování jakéhokoli nevhodného vynucování pozornosti. Což tohle je.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:42
- Nahlásit
Walda
funkcni povel misto mame uplne dokonaly, ale to nesmie byt Athos vo vyssie uvedenej excitovanej faze. Pretoze to ho odvelim posluchne, okamzite odleti na miesto, kde si na 0,001 sekundy lahne a potom pokracuje v cinnosti, ale miesto behu sa plazi, pretoze ma predsa lezat. Na zuvacie kosti kasle, opakovanim povelu sa to nijak nezlepsuje. Proste musim pockat az sa trosku ukludni a potom je schopny znizit rychlost. Absolutne si ho nevsimat je najrychlejsi sposob, ako toho dosiahnut.
Ono je tazke to trenovat, ked je pes v klude, pretoze to je uplne iny pes, nez ten, ktory je v razi. Mam proste psa schizofrenika. Cokolvek v klude nacvicime, je vo faze vzrusenia totalne zabudnute. Postupne zvysovat naroky je tiez nemozne, pretoze medzi fazou pokoja a fazou vzrusenia nie je nic. My ideme z nuly na sto bez tych 99 medzi tym.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:43
- Nahlásit
Ještě bych snad měl napsat, proč píšu o povelu "místo" a né zůstaň.
Povel k odložení "zůstaň" je velice jednoznačný, pes musí vydržet v jednoznačné poloze na stejném místě.
Povel "místo" chápu jako daleko volnější. Znamená to "buď tady, ale jinak si můžeš dělat, co chceš". To znamená, že pes se na označeném místě může převalovat, otáčet, hrát si, žrát pamlsek a cokoli jiného.
Takže pokud by si při příchodu používala "zůstaň", zbytečně byste si kazili odložení. "Místo" je podle mě k tomuhle účelu daleko vhodnější.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:48
- Nahlásit
Mika
Aha, ty už jsi mezi tím odepsala.
No, s tou dokonalostí to nebude tak dokonalé, když povel nemůžeš použít ve chvíli, kdy to pořebuješ.
To s tím přeskokem z 0 na 99 samozřejmě chápu, ale určitě by se nějak dala navodit situace, kdy byste se dostali na 50. Zase, né když to budeš potřebovat, ale v rámci nácviku.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:54
- Nahlásit
Walda
rozdiel medzi misto a zustan chapem, rovnako ako ine povelove rozdiely ako ke mne a pocem, pomalu a k noze a ine krasne vycvikove nuance.
co sa tyka toho preskoku, vsetko, co je pod 100 je v pohode. To znamena, ze pes bud je v razi a nevnima, alebo nie je v razi (to znamena, ze je mozno trosku rozruseny, ale v ramci unosnosti) a posluchne.
To som myslela tym preskokom.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 11:11
- Nahlásit
Mika
No dobrá.
Ještě by mě zajímalo - tvému zlaťákovi jsou dva roky, jste spolu docela dlouho - jaký to všechno má vývoj - vrčení na psy, rotování ve vypjatých situacích a tak.
Je to lepší než před rokem?
Je to stejné?
Nebo horší?
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2009 11:28
- Nahlásit
Je škoda, že spolu vy všicí nejste schopní normálně komunikovat. Každej pes je naprostý individum a podle toho se s ním musí zacházet. Tudíž máte vlastně všicí v zásadě pravdu jen v těch vašich přestřelkách si fakt nejsem jistá, že si zadavatelka dokáže vycucnout co by se jí mohlo hodit.
Jináč podle toho co se tu píše je vcelku jasný, že zadavatelčin pesan není agresivní, to by opravdu vypadalo jinak.
Každopádně já bych na jejím místě vůbec neřešila kolikátý má vstoupit pes do dveří nabo zda-li může nebo nemůže do ložnice. Ať se nám to líbí nebo ne, člověk nikdy nebude schopen vybudovat přesnou hierarchii smečky, tudíž je to zbytečnost.
Nicméně má ozkoušená rada zní..pozitivní motivace.
Už to tu zaznělo..jen bych prozatím vypustila ten kliker. Ale chce to zezačátku psa-trenažéra, kterého zná...třeba tu čudlu se kterou si hrál. Objeví se čudla..byť na 100m - okamžitě pochvala a suprová ňamka...postupem času přibližovat a později čudlu vyměnit za úplně cizího psa se kterým ještě neměl konflikt a totéž zase od začátku. Když bude hustej - nejistej, neřvat, nevydrbávat za obojek ale jen se okamžitě obrátit a bezeslova s ním odejít. Až vychladne tak se můžeš vrátit.
Tím, že ho odvedeš pryč, odvedeš i jeho pozornost a nervozita z něj spadne a můžeš to zkoušet zas.
Dřív nebo později pochopí, že pes na obzoru znamená pochalu, pohlazení a ňamku a ne další nervy, stres a ještě větší strach.
|