Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Akce, výstavy, zkoušky, závody, exhibice / Náplň zkoušky ZZO - poradíte :-)
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:02
- Nahlásit

Zdravím,
jak někteří víte,tak na jaře bych ráda s Dastym tuto zkoušku složila a mám pár dotazů:

cvik 1 - přivolání
to bysme zvládli,ale když dám povel - volno - a on neoběhne ,může ho někdo jinej,třebas ,že ho na sebe zavolá? a já pak dám povel - k noze? jde to takle,když prostě nebude chtít odběhnout?

cvik 2 - ovladatelnost psa na vodítku - už trochu chápu
cvik 3 - sedni - lehni na vodítku - to se učíme
cvik 4 - odložení za pochodu - musím jít rychle a dát povel - lehni a jít zas dál,anebo můžu se na vteřinu zastavit dát povel - lehni,položit vodítko a jít dál?
cvik 5 - aport volný - ten pes nesmí ani jednou štěknout,že jo?
cvik 6 - odložení psa - jakej je časovej limit,až dám psovi povel - lehni - odejdu a otočím se čelem k němu - musím na něj koukat nebo nemusím? já raději na něj nekoukám,bo von má tentenci hned splnit další povel,tak koukám do nebe,jestli to neva? a zaj dlouho mě nejdél může rozhodčí říct abych šla ke psů?
zatím mi stačí tyhle cviky,jiné se budem učit postupně

díky za vaše rady a tipi

jo a musí ten pes furt na mě koukat?

žanda
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:08
- Nahlásit

brezen2008
obávám se, že cvik 1 je právě i o tom ,že VOLNO je taky cvik...pes musí odběhnout sám.............

přímo do očí mu přeci koukat nemusíš, koukej tak jako přez jeho rameno) pokud máš pocit, že by ti dělal něco co nemá....

za jak dlouho netušíma,ale dlouho tě tam jistě nenchá,budou koukat to mít taky za sebou)

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:11
- Nahlásit

žanda
ten cvik 1 - no to já ho učím,ale třebas se tam někdo vyčůrá a von nebude chtít jít odemě
jinak dík

Alexa
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:20
- Nahlásit

brezen2008
cvik 1 - přivolání
jak píše Žanda, volno je cvik neodběhne-li nemáš přivolání. Je míčkař uč ho na míček -odhodíš míček psu dáš volno, najde míček přivoláš, postupně přestaneš odhazovat míček, ale jen ho někam odložíš nejprf aby ho viděl postupně aby ho neviděl.
cvik 4 - odložení za pochodu
jdeš normální chůzí dáš lehni a pustíš vodítko, neměla by ses zastavovat, ale kdyžtak ti něco málo strhne
cvik 5 - aport volný
neměl by nicméně platí co u bodu 4
cvik 6 - odložení psa
pes se odkládá po přivolání dalšího cvičence a je odložen po dobu cvičení dalšího. Trénuj si s někým, aby dělal aport, aby ti Dastík nevyběhl. Stojíš čelem ke psu celou dobu
jo a musí ten pes furt na mě koukat?

nemusí ale líp to vypadá

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:21
- Nahlásit

brezen2008
Takže, vysvětlím vše.
Přivolání: Když pes nechce odběhnout, tak u žkoušky jako je ZZO většinou sám rozhodší na něj zavolá, aby ho odpoutal a on odběhl. Pak to sice hodnotí jedním nebo dvěma ztrátovými body, ale lepší , než nula.
Odložení za pochodu, měla bys ho odložit nepřerušenou chůzí, mačimálně mu můžeš mávnout rukou nad hlavou. Ale zase je tu to, že je to zkouška ZZO, takže, když se na vteřinu zastavíš, položíš to vodítko a a pak půjdeš, strhne ti zase jen nějakej ten bodík, ale bude to dobrý.(pozn.: Když pes taklhe nachce rychle lehnout, tak se to dobře učí tak, že ho dáš na dlouhou šňůru, ty sama ho povedeš za vodítko a jiná osoba za tu šnůru(prověšenou) několik metrů za tebou a jakmile ty dáš povel lehni, ona pomocná osoba trhne šnůrou směrem dolu a dozadu, uvidíš, že to hafan brzy pochopí.)
Aport: Když ho nebudeš k tomu štěkání nijak dráždit, ale bude štěkat sám od sebe, tak to takovej průser zas není.
Odložení dlouhodobé: Stojíš čelem k němu, ale dívat se můžeš kam chceš, třeba na druhého cvičícího psa. Doufám, že víš, že je odložen a na place zároveň cvičí jinej pes? A je odložen od druhého cviku do posledního cviku následujícího psa.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:22
- Nahlásit

Koukám, že pozdě.

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:27
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
Doufám, že víš, že je odložen a na place zároveň cvičí jinej pes? A je odložen od druhého cviku do posledního cviku následujícího psa.
no to nevím
ježiši já jsem kráva,tohle nevím vůbec
takže budu trénovat odložení tak do 2 minut? Alexa
tobě taky d

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:29
- Nahlásit

brezen2008
Spíš tak 5 minut. A ať ti na place někdo cvičí.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:54
- Nahlásit

brezen2008
taky chceme jít na jaře na ZZO a ZPO. u té ZZO jsou ještě speciální cviky, to víš?

2. Speciální cviky
a) přivolání psa za ztížených podmínek ZP
b) chování psa ve skupině osob ZP
c) chování psa krátkodobě přivázaného
a ponechaného o samotě ZP

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 12:58
- Nahlásit

brezen2008

- ztíženými podmínkami jsou lidi hrající si s míčem (kopou si ho) - to jestli dáme, tak budu fakt šťastná
- skupina osob probíhá tak, že k tobě přijde člověk bez psa, pak se psem a tvůj pes se musí chovat klidně (neagresivně rozuměj
- uvážeš psa a jdeš se schovat, pes by neměl řvát a procházejících lidí se psem si nemá všímat (nesmí být agresivní)

nika00
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 13:43
- Nahlásit

brezen2008
pamatujes na ZOPkach nanecisto jaky mel jimmy odlozeni?
sme byli pro smich...a pak navostro mel plnej pocet...
jde to naucit..musis treba z pul metru...ale dusledne...u nas nacvik probihal tak, ze sme naproti sobe sedeli na trave (ja sedela, pes lezel) mel povel zustan a ja si vyndavala z kapec vsechno mozny..hazela si siskama, s micem...
kdyz se zvednul, beze slova sem ho vratila a dala znova zustan....a znova sem kravila
kdyz to ustal treba pul minuty,tak mel volno....pak sme prodluzovali dobu

v zaveru sem ty sisky po nem i hazela a on chudinka to ustal ;) od ty doby to umi...

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:08
- Nahlásit

ještě malá poznámka, speciálky jsou s košíkem, takže to chce ještě aby si na něj zvykl.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:18
- Nahlásit

hodně kynologů se těmhle zkouškám směje, ale třeba mě konkrétně ZZO přijde docela těžká zkouška, zejména speciální cviky. Odvolat psa od kutálejícího se balonu, když je do toho opravdu zabranej je docela fuška, si myslim .... a ještě když to má být na poprvé a nejlépe okamžitě, střelhbitě ...

žanda
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:25
- Nahlásit

Kalliope
no mě kutálející balon tak děsnej nepřišel) spíš ti psi,co tam sedí páníkovi u nohy..............u nás to bylo balon - fůj - si nech,ale koho můžu sežrat? )) Ale jinak souhlasím,jednoduchá zkouška to jistě není a já bych se jí tedy rozhodně neposmívala.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:28
- Nahlásit

žanda
taktak, u prvního psa bych se bála právě těch psů (něco podobného jak říkáš, u nás by to bylo spíš: "tak na kom si dnes schladím žáhu ..."), u druhýho psa bch měla obavu spíš z toho balonu

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:41
- Nahlásit

žandaKalliope

no že by mi přišla lehká, to rozhodně neee je tam několi bodů, který jsou myslím docela dost těžký. když má fena místo mozku míček, tak odvolat ji od kopajících si lidí s balonem je fakt dřina my teda naopak nemáme problém s těma čoklidama ostatníma. no už se těším, přinejhorším bude trapas

žanda
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 14:42
- Nahlásit

Kalliope
no však jsem taky musela koukat,jakýho psa mi tam posadí- naštěstí to byly fenky) tak že žáha se nekonala))

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:09
- Nahlásit

jsem zpět
ten cvik s míčem,to jsem zkoušela,je sice magor do míčů a míčku,ale odvolám ho,samo že to zkoušíme dál

taky si myslím,že ta zkouška není lehká,ale ten můj cvok na to má,jenom to chce trénovat paničku

mi vždy budem mít strhnutej bod za to,že dasty levou nohu dá bokem,to má vod tý DKK 4/2,jinak si ani neumí normálně lehnou nebo sednout
co se týče ostatních psů,taky nemá problém
hlavně je a bude voříšek pro nás,to odložení a jak přivážu psa tak ho naučit minutu neřvat,už tolik neřve,ale stejně to sem tam zkouší,ale jinak nebude mít problém,bo jakým směrem vodejdu,vonbude furt koukat avnímat okolní svět,furt bude koukat tím směrem co jsem odešla abude čekat na návrat Pavlina Moravcova
takže já udělám cvik od 1 do 5 cviku a pak udělám cvik 6 - odložení a v té době bude cvičit někdo jinej se psem to co jsem dělala já a pak se dělaj další cviky 7 až 9?

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:14
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
no odložení cvičím nejlépe když jdem na kopec a když si hrajou psiska,tak já kousek od nich dám povel lehni a musí lehnout anehnout se,sice trochu nerví,ale dělám to zatím na 15 vteřin
5 minut???? to nemužeme udělat

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:25
- Nahlásit

brezen2008

nám odložení ze začátku taky vůbec nešlo, ale jak to trénujeme pořád dokola, tak se pořád lepší. už vydrží bez hnutí 2 minuty i dýl. trénujeme 2 měsíce a pomaličku ztěžuju a prodlužuju. do jara to zvládnete
já zase budu mít problémy s úvazem, ona mi to prořve bo je závislák

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:30
- Nahlásit

PeKrato
heled,ten můj je největší závislák na světe,kdo ho zná potvrdí,takže ted ho učím tak,že vůbec nenosím hned od domu míšky,pešky a tak,takže i tímhle se klidnil
dávám až na konci vycházky....
ale když přivážu a jdu jenom metr od něj,jakmile zařve ihned přiskočím plesknu ho do tlamy a dám povel - ticho - jemu stačí to udělat párkrát a už to nezkouší

brezen2008
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:49
- Nahlásit

ten cvik 5 - Aport volný:
když psa odpoutám od vodítka ,pes musí sedět,držím psa za obojek,musí ten pes sedět nebo může i vstát? a pak dám povel aport
- jak jste to učili vy?
mohu to učit,tak,že dám psa na stopku,pak dám povel - Aport - a až to uchopí,v našem případě pešek,dám povel - ke mně a pes přesedne ke mě,to pak budu odbourávat ten povel - ke mně,až bude jenom povel - aport? a pes se automaticky přesedne předemě,jak dlouho musím čekat,až pes může předmět mi podat? to si samařeknu kdy,nebo mi řekne rozhodčí a apak,když podá,jak si pes má sednout ? jako musím dát potom povel k noze? anebo mě musí pes oběhnout anebo mohu dát psovi povel - k noze a tlesknout a on se přiřadí k noze,jak je zvyklej,nebo mě musí obíhat?

Kalliope
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 15:58
- Nahlásit

žanda
u nás je to jedno, pes = zchladim si žáhu, fena = ojedu jí

corgi
Člen
- Nahlásit

Já taky trénuju na ZZO. Největší problém mám s dlouhodobým odložením - přestane ho to bavit, vstane a jde ke mě s výrazem "já už bych teda dělal něco jinýho". Nekomentuju, vrátím ho, ale potom už většinou vydrží čím dál tím kratší dobu - prostě se nudí. Tam máme co zlepšovat, stejně jako u povelu Volno. Cvičím to na pamlsek nebo na kočku Na prochajdě v pohodě, na cvičáku se na mě lepí, protože ví, že mám v kapse pytlík se salámem. No a s tím ulevováním a neležením rovně - já ho snad ani nikdy neviděla ležet rovně. Na cvičáku to ženský u svých psů opravujou, některý prostě čapnou psa za kůži na zadku a narovnají ho. To kdybych udělala já, nepromluví se mnou pes tejden, takže neopravuju, jenom přehnaně chválím, když si náhodou sedne rovně (ten leh bohužel nikdy není, tudíž ho nemůžu vychválit do nebes)

žanda
Člen
- Nahlásit

Kalliope
no tak to raději tu mičudu,co))

Kalliope
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 16:03
- Nahlásit

žanda
jasný

žanda
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 16:05
- Nahlásit

corgi
u dlouhodobýho odložení ,pokud vím,může ležet "našišato"...........

Kalliope
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 16:06 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

corgi
hele my to měli úplně stejně, já celá nakřivo, že pes konečně už chápe co je LEHNI, ale že leží jak lemra, porůznu křivě, to jsem neřešila s ím, že hlavně že leží, to ostatní dopilujem. No pilovali jsme to rok a půl a pes stále lehal křivě, takže teď to dělám už asi půl roku tak, že pokaždý když dostane LEHNI tak je to buď u zdi nebo na cvígru u áčka ( i když tam moc teda ne) no a jak si lehal 99 % cviků křivě, tak teď je to 40 na 60 (40 blbě, 60 správně)... prostě nedat mu šanci se vytelit a dělat to právě u nějaký tý překážky nebo u zdi, aby pes byl mezi tebou a zdí, nám to celkem pomohlo ...

Matejka
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2009 16:32
- Nahlásit

corgi
U toho dlouhododbýho, když už se zvedne a ty ho vrátíš, tak už nechoď třeba tak daleko a nenech ho tam právě moc dlouho, ale hned po chvíli se k němu vrať a moc ho pochval.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2009 09:16
- Nahlásit

brezen2008
aport: pes sedí u nohy, můžeš ho přidržovat za obojek, odhodíš aport, na pokyn rozhodžího vyšleš psa s povelem aport, či přines. Pes přinášející aport si před tebe předsedne a stále drží aport, na pokyn rozhodčího aport odebíráš a na další pokyn dáš psovi k noze. K noze ti musí přijít stejným tpůsobem, jako když děláte čelem vzad, když tě přitom obchází, musí tě obejít i teď.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání