| Autor |
Zpráva |
tetriska
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2006 19:12
- Nahlásit
Ahoj,
chci se zeptat jak je to tedka s kupirovanim ocasku....nevim...nekod mi rika ze uz je to zakazany a nekdo ze prej ne..tak vas moc moc prosim o radu.Diky tetriska
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2006 19:26
- Nahlásit
tetriska
Zalezi na plemeni, nektera to maji kvuli standardu ze zeme puvodu klubem zakazana - napr. rtw, ale zatim zadny zakon na ochranu zvirat v CR kupirovani ocasku nezakazuje.. Aspon, co vim..
|
Majla
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 00:08
- Nahlásit
Doufám, že brzo zakáže, ale u ohařů to je celkem problém (
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 08:19
- Nahlásit
Viděla jsem štěňata boxerů s nekupírovaným ocáskem, 6 týdnů staré. Koneček ocasu mají bílý. Nádhera I takový pes, o kterém jsem si myslela, že bude s ocasem trapný. vypadá úžasně. Jen tak dál.
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 08:34
- Nahlásit
Vistra
zrovna u boxeru neni problem kupirovat ocasy...
konecek ocasu maji bily jen ta stenata, ktera tam maji bile znaky- takze ne vsechna
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 19:12
- Nahlásit
Vistra
Já viděla na závodech rtw s nekupírovaným ocáskem a vypadal úžasně!! Líbil se mi mnohem víc než ti s kupírovaným.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 19:18
- Nahlásit
já se teda přiznám,že některý pesany si s ocasem nedokážu představit prostě některejm to sluší i bez
|
ati
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 19:31
- Nahlásit
rendik
máš pravdu mám doma RTW ,starší pesani jsou kupírovaní mladší ocasatí a právě ti ocasatí se mi líbí mnohem víc.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 19:35
- Nahlásit
ati
mě se taky ocasatí moc líbí, ale bohužel namůžu potvrdit že by se mladí nekupírovali - zrovna v neděli přišlo na cvičák štěndo a bylo bez ocásku..
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 19:37
- Nahlásit
rendik
a oni se RTW už kupírovat nesmí???se jen ptám moje AST je ušatý a ocasatý zvíře jak má bejt
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 20:05
- Nahlásit
U nás chodí pudlík s ocáskem a vypadá dobře Aspoň mně se teda líbí
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 20:17
- Nahlásit
sarax
no já nevím! ale podle příspěvku ati jsem to tak pochopila
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 20:26
- Nahlásit
Artroza
No jasně, chovatel schválně vybral mimina s bílými znaky i na ocásku aby to vypadalo obzvlášť dekorativně. Je to sladké a pikantní, to mávání bílou špičkou, když si k tomu představíte bílé miniponožky a čuminy a náprsenky.
Bohužel, na přání některých nových majitelů nechal ostatní kupírovat. Jeden pejsek druhý den po kupíraci zemřel, možná s ním bylo něco špatně, možná neunesl ten stres, to už se nedozvíme. Rozhodně si to chovatel vyčítá.
Myslela jsem, že boxer s ocasem bude obluda. Není to pravda, už nyní je při tom hemžení v ohrádce zřejmé, že dámy s ocásky budou mnohem obratnější. Jo a taky jsou trochu větší a mohutnější než ostatní štěňata. Že by ten zásah do přirozeného vývoje přece jen vývoj miminek trochu opozdil?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2006 22:55
- Nahlásit
Vistra
no si psala že štěnda byla 6 týdnů stará..ale to nebyl věk kdy jim nechal kupírovat ocásky???protože nevím kolik ale je to jen pár dní po narození.....a znám těda haldu kupírovanejch boxišů kteří jsou fakt velký..enmyslím že by toto mělo vliv na velikost pesana...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 07:47
- Nahlásit
sarax
štěnata RTWs PP narozená po 1.1.05 už se kupírovat nesmí,.Pokud je chovatel okupíruje nebudou uznáná do chovu.
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 08:45 - Změnil/a: Artroza
- Nahlásit
Vistra
asi se trochu budeme rozchazet v nazorech
boxer je boxerem podle me pouze kompletne okupirovany
ocasky by se mely kupirovat do 3-5 dnu ( zalezi na velikosti a zivotaschopnosti stenat) a samozrejme by to mel delat problematiky znaly veterinar. Nekdy je nektere stene slabsi a pak je namiste okupirovat ho az treba ten 5 den.
Jinak samozrejme to zasah do organismu je, nicmene po problemech o kterych u dlouhych ocasku vim, bych je stejne nechala okupirovat. Bohuzel znam fenku, ktera ma 3 x zlomenou spicku, nehoji se to a tak majitele cekaji na dodelani sampionatu v nemecku (kde ocas mit musi) a pak ji ve 3 letech dokupiruji. V tomto veku je to jiz amputace pod narkozou a vim, jaky je to pak problem s hojenim a pod..
Neverim, ze jsou stenata s dlouhym ocasem obratnejsi....
Mame doma vsechny varianty- kupiraka, kupirovany jen ocas a s dlouhym ocasem a usima... pri koupani v rece ( vlastni sestry) ma zanet v usich jen ta usata...cimpak to? uz se tesim na ten 3x zlomeny ocas u toho posledniho v dospelosti..
Kazdemu se libi neco jineho.... byla bych zastancem toho, at si kazdy poridi to, co se mu libi... bohuzel to nelze
|
Altcha
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 09:28
- Nahlásit
Kupírování v dospělém věku je podle mne velký zásah i kvůli zařazení do smečky - sociální chování a tak. Mám dvě fenky knírače - starší s kupírovaným ocasem vyjadřuje radost vrtěním celé prdelky, mladší hlavně s ocáskem... No a ve srovnání pohybu v agility - opravdu má mladší menší problémy zahýbat na malém prostoru.... Starší to bere větším obloukem
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 09:45
- Nahlásit
Artroza
Já myslim, že co se týče obratnosti, tak rozdíl mezi kupírovaným a nekupírovaným psem (pokud se mluví jen o ocasu) určitě bude. Protože co jsem si všimla třeba u svojí feňule, tak fakt tím ocasem "vyrovnává" změnu směru je to hodně patrný i na některejch fotkách. Prostě ocas používá jako takový "kormidlo".
A osobně si mylslim, že i pro ostatní psy je v té psí komunikaci lépe čitelnej pes nekupirovanej, než kupírovanej... Podle mě by se mělo koukat hlavně na to, co je lepší pro ty psy a ne jen na to "co se komu líbí", protože o tom to lidsko psí soužití není...
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 10:02
- Nahlásit
Eimy
co je lepší pro ty psy
.... 100let se kupiruje- asi stari chovatele vedeli proc.... a ted se resi problemy se zanety usi, potlucenim ocasu...ono lecit toho psa povazuji za vetsi utrapy pro psa, nez ho nechat v 7 tydnu okupirovat pod narkozou. Vylepovani usi smerem dolu je daleko horsi nez vylepovani nahoru ..
spravne postaveni / polozeni usi a zalomene ocasky na vystavach... kde to brat? kdyz se to slechtilo jinak? stejne tak jako tvar hlavy se musi prizpusobit lehlym usim...chovatele ceka dlouha prace...
je zbytecne hadat se co je lepsi kupirovani/nekupirovani, takovych diskuzi probehlo opravdu mraky a stejne se navzajem nepresvedcime...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 11:11
- Nahlásit
Artroza
Já nemám potřebu nikoho přesvědčovat, jen si přece jen myslím, že využití těch psů se od toho dnešního prostě lišilo, pokud se to bude brát obecně, tomu využití se přizpůsobil i vzhled plemene. Silně pochybuju, že původním záměrem bylo odstranit problémy s ocasy a se záněty v uších...
Já nejsem úplným odpůrcem kupírování, ale chápu ho jen tam, kde to má praktický odůvodnění... A to u spousty plemen v současné době už mizí... Navíc si myslím, že zánět uší může mít kupírovanej pes stejně jako nekupírovanej..
Dál se k tomu radši nebudu vyjadřovat nebo mě tady někteří ukamenujou
|
ragdoll
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 12:14
- Nahlásit
Presne, jak rika Eimy, dnes neni naprosto zadny duvod psy funkcne kupirovat (psi zapasy jsou zakazany - pr. pitbul, pastevecka plemena nebrani stada proti vlkum - pr. stredoasiat), a estetickou kupiraci neuznavam - nebudu urezavat neco, co tam ma byt. Duvodu, proc nekupirovat, je hodne - stavba tela psa predpoklada existenci ocasu (pes chybeni ocasu pocituje jako zmenu v proporci tela - udrzovani rovnovahy, motoricka obratnost ..), stejne jako jeho psychika (vyjadrovani emoci - strachu, podrizenosti, radosti, nalady). O kupiraci usi nemluve, vite treba, jak dlouho nosi napr. dobrman usi vyvazane, kolikrat se to cele prevazuje a masiruje (coz samozrejme boli) .. A nakonec, zakon hovori jasne. Basta.
Ja osobne kvituju vyvoj situace, moje milovane dogy jsou nastesti uz davno "osvicene", a vim, ze az si priste poridim dalsiho dobrmana, bude nejen usatej, ale i ocasatej.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 13:01
- Nahlásit
My měly taky první krysařičku bez ocásku a když jsem oznámila příteli, že teď budeme mít s ocáskem,tak říkal, že to bude vypadat hrozně a dneska se nám s ocáskem líbí mnohem víc a bez nám přijdou divní podle mě jde jenom o zvyk
|
Lenda
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 13:10
- Nahlásit
Já jsem nechtěla boxera s ocasem a vzala jsem si boxeří holčičku,která ho měla.Dnes už bych chtěla jen boxera s ocasem.Taky se mi to moc líbí.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 13:12
- Nahlásit
stejná zkušenost s kokrem - jde jen o zvyk. Dneska už mi kupírovaní připadají divní, mají jakoby useklej zadek...ale zase nemlátěj ocáskem o nábytek...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 13:28
- Nahlásit
Artroza
.... 100let se kupiruje- asi stari chovatele vedeli proc....
Ještě k tomuhle mi to nedá se nevyjádřit. Myslim si, že příroda zase moc dobře ví, proč psům ocas a uši rostou...
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 14:48
- Nahlásit
Nechtěla jsem rozvést diskusi o kupírování, jenom jsem chtěla upozornit na to, že boxer s ocáskem je hezký, aby ti, kteří váhají, měli snadnější rozhodování.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2006 15:13
- Nahlásit
Artroza
Jo, ten termín kupírace byl v pořádku, já jsem viděla štěňata až v těch 6 týdnech. Ten pejsek byl asi slabší, ale kdyby nebyl kupírovaný, asi by měl větší šanci na přežití, ale to už je teď jedno.
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:19
- Nahlásit
Eimy
Ještě k tomuhle mi to nedá se nevyjádřit. Myslim si, že příroda zase moc dobře ví, proč psům ocas a uši rostou
oni jim takhle prave nerostou v prirode neni jedine zvire s klopenym uchem... psi usi dolu vyslechtil clovek....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:31
- Nahlásit
Artroza
Pak už mě jen napadá otázka, proč se teda chovatelé při zakládání plemene nesnažili vyšlechtit ucho vztyčený...? Spousta plemen tak ušiska má... Mě totiž ať přemýšlím jak přemýšlím napadá jen to, že ty uši kupírovat bylo mnohem lehčí a rychlejší, než je šlechtit postavený...
Krom toho tady šla řeč hlavně o ocasu u psa, ten myslim roste v přírodě drtivé většině šelem...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:37
- Nahlásit
nazdar lidi,ja se kvam pridam,mam takovou otazecku,kamoska si chce poridit briarda,mluvila s chovatelkou,kupirovani usi je zakazano,to kamoska respektuje,ale co mi rekla p.chovatelka,tak to mi mile damy vyrazilo dech,ty jejich usi pokud nebudou pekne u hlavy,nebo budou polovztycene,tak se musi LAMAT!!!!tak to se na me nezlobte,co je potom lepsi,ucho kupirovat,nebo ho zlomit,me to totiz vyjde uplne nastejno a nevidim v tom rozdil,myslimsi,ze je to stejne bolestive a nedokazu si to predstavit,kamaradka chce jezdit na vystavy a cvicit,delat zkousky atd.,proto nemuze mitkupirovaneho jedince,ale tady to mi pripada,jak jit z deste pod okap,to se na me teda nezlobte.
|