| Autor |
Zpráva |
Tchor
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:38
- Nahlásit
ragdoll
dnes neni naprosto zadny duvod psy funkcne kupirovat
Zase radikalni nazor. Duvody jsou jen zdaleka ne tak casto jako v minulosti. Kupirovany pes ma ve smecce jednu ohromnou vyhodu a to ze ma mnohem vetsi sanci ze ho druhy pes za ucho nechyti, a ze pri sarvatkach to usi odnaseji pomerne casto a jejich leceni je pomerne problematicky. Mnoho veci smysl ma ale tak jak bylo puvodne vymysleno a ne tak jak se z toho udelalo na estetiku. Konkretne u dobrmanu ma nejaky smysl kupirovat na kratko, ale vubec ne ty dlouhy svice ktery jsou posledni dobou v mode. Nehlede na to ze pece o postaveni takhle dlouhych kupirovanych usi opravdu tyranim je.
Muj nazor je ze kupirovani je naprosto zastupnej proble ktery ma odvezt pozornost lidi od zkutecnech problemu k tery by se ale resili vyrazne problemovejc.
PS: Nejsem zastance kupirovani spise na opak, ale neni to kuli vlastnimu zakroku ale kuli socilaizaci stenat kde u dost psu vadi ta pooperacni pece
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:51
- Nahlásit
nemethova5
Lámat v pravém slova smyslu je asi nebudou. Je to stejné jako u kníračů, ouška se preventivně ohýbají dolů, hlavně v době růstu (a přezubování), aby se náhodou nepostavily. Chrupavka u některých jedinců je velmi silná, je to proces pro pejska trochu nepříjemný, ale není bolestivý. Bohužel 100% úspěch u všech jedinců není zaručen (máme jedno polopostavené ucho doma).
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:53
- Nahlásit
Vistra
znam na to jine slovo- usi se podrezavaji ( doslova) - proste se nalomi ( narizne ) chrupavka tak, aby ucho bylo lehle tak, jak to vyzaduje standard. Bohuzel se tak opravdu deje...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 08:55
- Nahlásit
Vistra
vidis,ja myslela,ze je to hodne bolestive,ja myslim,ze kdyz je tam krupka,ze to bolet musi,no ja videla velkeho knirace,se svojema dlouhyma plachtakama,jak je mel postavene,no des a hruza!vypadal jak netopyr krizeny s veverkou,co mate za psa,briarda,jestli se muzu zeptat?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 09:14
- Nahlásit
nemethova5
Na tohle se mě neptej, protože já osobně byhc se asi nesnažila uměle upravit postavení ušisek u psa, pokud by mu rostly blbě, tak ať... Přece jen pokud pes s takhle "upravenejma" ušima bude potom puštěnej do chovu, předává tu vlohu pro špatně nesený ucho dál nebo ne?
Mně osobně tohle přijde kontraproduktivní, protože sice jeden pes, kterej by jinak v chovu asi moc neuspěl, bude moct mít štěňata, ale ty po něm zdědí zase to špatně nesený ucho?
Artroza
Ale tohle je už zase jen o lidech, někomu porstě de o to, aby měl výstavního psa a udělá to za každou cenu a někdo to nechá tak, jak to je a neřeší to...
Já nejsem úplným odpůrce kupírování, třeba u ohařů, kteří se ještě pořád využívají pro lov to chápu, ale vadí mi kupírování proto, že "pak je ten pes hezčí"...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 09:37
- Nahlásit
Artroza
to mi ani nerikej!takze to musi bolet!urcite se to dela pod sedativama,nebo uplnym uspaniEimy
jenze kamaradka neda za psa pro nic za nic 15 000kc.,aby potom hnil doma,to snad pochopis ne?ji to jedno urcite nebude,ze je to pry u briardu hodne a normalni,ze se ty usi lamou,takze ono fakt jedno,jestlise kupirujou,nebo lamou,ono tovyjde nastejno,ne?ty by jsi dala za psa tolik penez,pak by jsi si rekla,kaslu na to,stal jenom patnactku,hm,taky dobry.
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 09:56
- Nahlásit
Eimy
pokud je pes opravdu kvalitni a "rusi jen chybne nesene ucho", tak se to proste udela..... problem je, ze se to 100 let nesledovalo ( stejne tak jako zalomene ocasky) a ted behem par let se to nespravi. Nelze vyloucit z chovu psy s chybne nesenym uchem, zalomenym ocasem nebo horsi HD... to by nam jich moc v clenske zakladne nezbylo. Nelze se zamerit pouze na jednu vec- pokud je pes jinak svetovy vitez a mel by spatne nesene ucho, tak proto s nim nenakreju?
něm zdědí zase to špatně nesený ucho
Nevim nestudovala jsem dedivost vlohy pro tohle...
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:01
- Nahlásit
jinak u meho plemena lze poznat uz kolem 7 tydne zda bude ucho dobre drzet nebo zda bude potrebovat lepit anebo zda je to nevylepitelne... nepredpokladam vsak, ze to poznaji lide co si prijedou vybrat stene. Tzn. jako chovatel si muzu nechat doma psa s dobrym predpokladem lezicich usi, ani to mi vsak nezarucuje, ze se mi to v pristi generaci neobjevi znova... genetika je sfinstvo
stejne tak to plati u kryciho psa, ktery ma treba prirozene dobre polozene ucho...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:07
- Nahlásit
nemethova5
Takže je to zase jen a jen o prachách, bohužel... Ne o tom, že pes jinak povahově vyhovuje tomu, co kamarádka chce... Já až budu kupovat dalšího psa, budu vybírat takový plemeno a jedince, se kterým se bude dat dělat agility, případně něco jinýho a v tom myslím psovi špatně nesený ucho vadit nebude... Každopádně se na psy a peníze do nich "investovaný" asi dívám jinak, než lidi, co si řeknou "vrazila jsem do něj tolik a tolik, tak se mi to musí aspoň částečně vrátit..." Takoví lidi mi totiž radili, ať kašlu na léčbu zlomené nohy u štěnda vořecha a nechám ho radši utratit a koupím si papíráka, takový lidi jsou mi hodně proti srsti... ;) Takže z toho vyplývá, že tvou kamarádku v tomhle směru nechápu...
Artroza
Já myslim, že tohle už je potom na uvážení každýho, na tom, jak se k tomu chová klub atd... Já se o chov psů s PP extrémně nezajímám, jen říkám, že z mýho hlediska, pokud bych měla psa, kterým uby špatně narostlo ucho, rozhodně bych se zbytečně nenažila to upravovat, protože jsou pro mě důležitý jiný věci než tituly na výstavách...
Taky nevím, jak to přesně s dědičností nesení ucha je, jen selským rozumem mi z toho vychází tohle...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:35
- Nahlásit
Artroza
u rotvíků je špatně nesený ocas od roku 2007 vylučující vadou z chovu,stejně jako HD/ED 3stupně.A světový vítěz se špatně složeným uchem by neměl být světový vítěz,i když to asi myslíš jen obrazně
|
ati
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:39
- Nahlásit
nemethova5
a právě proto,že majitelé nechávají operativně odstranit vady(i když je to zakázané) stále se tyto vady v chovu drží. Nemyslím ,že je vhodné prosazovat do chovu jedince s vadou jen proto,že jsem za něj dala 15000,- Neber to jako útok na Tebe jen píšu svůj názor
|
Artroza
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:43
- Nahlásit
ati
vim o tom.... u rotviku udelali docela skrt... problem je, ze tam sice zustanou jedinci s peknymi ocasy, ale verim tomu, ze se rapidne zhorsi exterierova zakladna....
u nas je jeden svetovy vitez se spatne nesenym uchem ( nebylo to mysleno obrazne).... ma ty usi podriznute...takze tak
|
ati
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 10:57
- Nahlásit
Artroza
u rotů jde exteriérová základna spíše nahoru,a vyloženě špatně nesených ocasů je málo. Ono je toho mnohem víc na co se musíme soustředit, tmavé oko,povaha atd a pro mně je hodně důležité čisté klouby
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 12:20
- Nahlásit
nemethova5
Ne, já mám knírače, s briardy moc zkušeností nemám, ale u kníračů je problém s ušima hodně aktuální. Nemyslím to kupírování, to už máme za sebou, ale to vstávání uší. Časem se v chovu vyselektují jedinci, kteří budou mít plancáky a předají je svým potomkům, ale zatím je tam hodně potomků vstavačů.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 12:23
- Nahlásit
Artroza
Já vím, i takové pejsky znám. Našeho kníra to ucho dost hyzdí, má opravdu překrásnou hlavu, ale upravit bych mu to nenechala.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 12:44
- Nahlásit
Eimy
kamaradka ho nechce jen na vystavy a chce s nim delat,ale kdyz uz si koupi jednou stene.tak chce vytahnout z neho to nejlepsi,to chce kazdy ne?za druhe,nepovazuj me i kamosku za mrchu,ma krizence ovcaka s chrtem,byla s fenou dvakrat na operaci,protoze ji to jeden net pekne zmrsil,ac nemusela,sla na druhou a dala do toho dost penez,takze nerikej jaka je,kdyzji neznas,to same ja,pro sveho psa bych dala prvni posledni,taky jsem ho mohla odepsat a nechat utratit,protoze mel obrovsky nador,vet mi moc sanci nedaval a nedivala jsem se kolik to stoji,pes je taky papirak a neni chovny,protoze byl kryptak,a nechala jsem ho nekde privazaneho u retezu,jak to dela plno chovatelu,kdyz prijdou na to,ze maji o jeden krk navic a ze se jim to nevyplati krmit,to snad nemyslis vazne,nekoho posuzovat pres forum,taky jsem sveho psa mohla dat pryc a neudelala jsem to,ze neni chovny,to mi vubec nevadi,ze jsem zaplatila silenou castku za veterinu,ac jsem nevedela jestli to vubec prezije?nejsem ten tip,ani kamoska,no pes se mi nehodi do kramu,skrt,jdeme ho utratit,kolik je takovych chovatelu,ruku na srdce,ze jich neni malo,co si rikaji chovatele.prece psa nenecha tak,aby mu hlavu hyzdily spatne nesene usi,tak si radsi necha poradit od chovatelky co a jak?hrozne se ji plemeno briard libi,na prvnimpsu se ucila,protoze to je nalezenec,ktery mel prelomenou celist,fena mela takovou touhu zit,ze to prezila,ac fenaje nejisteho puvodu,tak ji ma hrozne rada,o tom jsem presvedcena.ze chce jit s briardem na vystavu,pujde poprve,at si to zkusi,kdyz uz jednou bude mit papiraka,ne?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 13:01
- Nahlásit
nemethova5
Promin, ale tvoje věta jenze kamaradka neda za psa pro nic za nic 15 000kc.,aby potom hnil doma, mě prostě vytočila. Já tenhle přístup nemám ráda. Prostě jednou je pes živej organismus a musím s těma rizikama počítat a ne ho potom uměle upravovat, aby byl přesně takovej, jakýho ho chci... Prostě z mýho hlediska je tohleto nefér vůči ostatním. Z mýho hlediska je to podvod...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 13:29
- Nahlásit
Eimy
jaky podvod proboha?u briardu je to skoro u vsech,to by pak byli vyrazeni z chovnosti i takovy sampioni a nebylo by tam nic,jen jsem tim chtela napsat,ze pro neho chce udelat kamoska maximum,co muze,sama ma krizence,neboj jedna s nim jak s zivym organismem,ja beru sveho psa jako partaka rovnocenneho a neni to umely napravovani usi,to by mu je musela nechat kupirovat a to by se mi teda nelibilo,to je fakt,ac nejsem proti kupirovani a jedinci vypadaji dobre,ale jednou je to dane zakonem a podle toho se ridim i kdyz na rovinu,nektere zakony stoji za h...o.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 15:02
- Nahlásit
nemethova5
Pokud se tady mluví o "lámání" a nařezáváníé, to už mi hodně umělý přijde. A promiň, ale pokud si koupím psa po psovi, o kterým říkají, že je kvalitní a je to šampion, očekávám od toho štěněte aspoň nějaký kvality, ne to, že se při problémech s ušiskama dozvím, že jeho rodiče je měli nařezávaný nebo lámaný... ;) Podle mě tohle je bouda na majitele štěňat po těch psech... Protože pes, kterej měl špatně postavený ucho by podle mě šampion být neměl ...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 15:15
- Nahlásit
Artroza
S narezanyma ani lamanyma usima jsem se jeste nesetkal, asi to nebude zas az tak bezny jev, vylepovani a zatezovani usi je vec jina to se dela docela bezne.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 15:35
- Nahlásit
Eimy
ty,ja,tak dalece na briardy nevidim,diky bohu,ze mam ovcaka,je to chovatelka,ktera uz chova pres dvacet let chovka z andaye,je to pry normalni,tak ja fakt nevim,ale je fakt,ze to o tomrezani chrupavek slysim poprve,ja ani kamoska trapici zvirat nejsme,to se nemusis bat,jo a kamoska to bude mit zahranicni kryti.Tchor
nazdar,co na to rikas ty,ja to taky slysela poprve,mam plemeno,ktery se nekupiruje,na vylepovani a zatezovani usi jsem zvykla ale tohle?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 20:36
- Nahlásit
Asi mě ukamenujete, ale kdybych neplánovala dělat s AST zkoušky a sportovat, nechala bych ji uši ufiknout hned.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 20:51
- Nahlásit
Mucholabka
Asi mě ukamenujete,
Já teda ne.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2006 21:52
- Nahlásit
Mucholabka
ja te urco neukamenuju a renca si myslim taky ne,mne ti psi pripadajio hezci,ale to uz je kazdeho nazor,urcite psi s tezkyma plachtakama to maji horsi,co se tyce zanetu usi,ale to bych se asi opakovala dokola.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 06:59
- Nahlásit
Mucholabka
Neukamenuju, ale příjde mi to jako naprostá zbytečnost mít kupírovanýho psa, navíc se mi ti psi tak ani nelíbí... Prostě mi ty kupírovaný uši přijdou divný... A to jsme v rodině měli kupirovanýho hafa (střední knírač), takže to neznám jen z obrázků
Ale když jsem slyšela, jak celou noc po kupírování provyl, protože ho to bolelo... Takže ke kupírování uší mám (pokud k tomu není vážnej důvod) tak nějak odpor...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 07:02
- Nahlásit
nemethova5
Já neříám, že jste trapiči zvířat, ale přijde mi to, že prohlašovat o psovi, kterej měl jako prcek špatně postavený ucho, že je to šampion je unfair vůči budoucím majitelům štěnd... To by se to časem mohlo dostat tak daleko, že jen proto, že je pes exteriérově kvalitní se budou psi po operaci luxace vydávat za psy, kteří maj 0/0, lidi si pak koupí jejich potomka a budou se divit, odkud se na jejich hafovi ta luxace bere, když má v papírech samý "nulový" a nádherný psy...
Když vidim, co všechno připadne některým majitelům a chovatelům PP hafanů normální, mam pocit, že příští pes bude zas ňákej mix...
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 09:24
- Nahlásit
Nechci rozviřovat diskusi o tom, jestli ocásky kupírovat nebo ne. Jen bych chtěla podotknout, že když už se majitel rozhodně, že si štěndo s ocáskem vybere, měl by to respektovat. Prodala jsem pejska (ocasatýho knírače), kterýho jeho majitelka nechala ve 4 měsících okupírovat. Prý na doporučení veterináře. Když si odmyslím to, že kupírovat ocásek se smí do 5ti dnů po narození, přemýšlím o tom, kde se etika veterináře, který doporučí zákrok v rozporu se zákonem.
No, ale výsledek je pejsek, který už ocáskem (ani celou prdelkou) nezavrtí. Byla jsem ho upravovat, když měl zákrok za sebou asi 3 týdny. Byl pořád takový stažený, ocásek dolů, všechny svaly ztuhlé. Přičítala jsem to tomu, že rána je ještě čerstvá. Teď jsem ho upravovala podruhé - už má zákrok za sebou cca 3 měsíce. Stav se nezlepšíl. Pořád chodí takový stažený. Jako štěně měl nádherný prostorný pohyb, který je tentam. Takže já toto štěně beru jako záměrně zmrzačené.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 10:33
- Nahlásit
Danuš
no,ja si myslim,ze to uz hranici s tyranim,prave jsou veti a veti,vubec se pejskovy nedivim,ze chodi jak stazeny.Eimy
ty si myslis,ze se nedelaji podvody,tak to se musim smat,taky jsem moc rada,ze hajan chovny nakonec neni,protoze,to co jsem videla na vystavach,tak me presla i chut,mne staci,ze pes maka,ze ma libivy exterier,ze to neni proste mrzak ovcak(myslim tim srazeny zade),to taky podle me hranici s tyranim,ale nikomu to nevadi,protoze to je silena moda u ovcackaru,ze pes chodi,jak klokan,to uz je vedlejsi,ale tojsem odbocila od tematu,tak si porid mixe,to ti nikdo nezakazuje,od kamaradky je touha zkusit papiraka,tak proc ne?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 10:57
- Nahlásit
nemethova5
Vím,že se dělají podvody Proto tady vyjadřuju svůj nesouhlas s tím, že je někdo dopředu připravenej ten podvod udělat, aby mu "pes za 15 tisíc nehnil doma". Ono totiž, když to dělá tolik lidí, nemusím to dělat taky... Achjo stejně je to zas jen a jen o prachách...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 11:28
- Nahlásit
Eimy
ty mas fakt dost,tak kdyz bude chtit kamoska vystavovat,at si vystavuje,at si dela na vystave,co chce,kvuli tomu nas nemusis napadat a mi i kdyz delame,tak zrovna buh-vi jakyma financema neoplyvame,to je jedna vec,takze ona bude jo hodne rozvazovat,jestli jo,nebo ne,ja nevim,ale ja nejsem tak bohata,abych jen tak vyhodila patnactku do luftu,pak si rekla,hm,ma dojebane usi chuj s tim,kaslu na vystavy,kaslu na chovnost,kaslu na zkousky,ona si chce psa poridit,aby s nim neco dokazala a nekam to dotahla,ja fakt nechapu,PROC,nas porad napadas???muzes mi rict,jaky to je podvod s tema usima?ona,jo zrovna ona mu bude zamerne rezat do chrupavek,aby mela extra vystavniho jedince,zrovna ona,ha,ha,to jsi me jako dost rozesmala,jasne rekla,pokud mu budou chybet zuby,nebo se mu nespusti varle,tak ho kvuli tomu nesoupne nekam na retez,asi jsi to cele nepochopila,a asi nepochopis,neboja nevim,ja si asi zajedu za poradkyni klubu briardu a zeptam si ji na to osobne,jak to s tema usima je,ale mi rozhodne zadny podvody delat nebudem,jasne jsem psala,ze jsem rada,pisu RADA,ze muj pes neni chovny,nejdrivsi to poradne precti a pak nekoho kritizuj,jo?
|