| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2006 17:52 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Petr
Vzdy ho mas na voditku, alebo ho obcas drzis aj za obojok? Ja mam velmi dobre skusenosti (od jeho stenacieho veku) s tym, ze psa zdrapnem za siju. Ak ho mam pri nohe nikdy mi neusiel, hlavne, ak mam ruku stale polozenu na jeho siji. Asi som fakt dobra
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Led 2006 17:57
- Nahlásit
kdyz nekoho mijim,staci kdyz ho drzim za obojek,ale u silnice ho beru vzdy na vodak.
petr
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2006 18:04 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Petr
Tak to ja, ak mam psa pri ceste, a dvam ho na "voditko", tak aj to voditko je skorej obojok (slucka + obojok v jednom). Musim ho vyfotit, uz som to davno slubovala...
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 10:18
- Nahlásit
Já psa na vodítku samozřejmě taky nevodím stále,ale bydlím na konci města je tu výpadovka,po které šílenci běžně jezdí stovkou za hodinu.Když přejdem ten kousek tak už jsou zahrádky a tam je možno psa pustit na volno,což dělám.Pokud jde někdo proti nám,tak si psa vezmu k noze a v pohodě,nebo ho odložím,než přejdou.S tím kousnutím v panice jsem to myslela v rušným městě,nebo při nějakém silném podnětu,kterého by se lekl.Ne vodit psa na vodítku stále,to je hloupost.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 10:29 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
arsiela
Ja byvam v rusnom meste Ale rusnost myslim len na korze, tam ho mam na voditku. Je tam privela ludi. Tak ako je na voditku napr. na vystave No a podnet moze prist hocikde...
Aha a moje "voditko" som dala sem
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 12:17
- Nahlásit
Kde se dá takovéhle vodítko sehnat,vypadá to suprově.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Led 2006 12:24
- Nahlásit
arsiela-jestli ti muzu doporucit,tak Honza sije vodaky,postroje a dela nahubky.jak jiste vis,tak o kvalite se nema cenu ani zminovat,je jak jinak super!!!
petr
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 13:01
- Nahlásit
arsiela
Ja som si ho dala zosit u obuvnika. Napad bol moj
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 14:51
- Nahlásit
Petr - podle toho, co píšeš o svých psech - je to úplně jiný případ než běžný městský pes. Ty ho učíš, aby měl maximální sebevědomí a uměl rozohodovat sám, tak je jasné, že si nelajzneš mít ho v určitých situacích bez vodítka nebo rovnou bez náhubku. Ale tvrdit kvůli tomu, že máš asi úplného blba, když někdo jiný tvrdí, že jeho pes v panice nekousne...to trošku přeháníš, nemyslíš. Vždyť je to úplně jiný případ, srovnáváte tu jabka a hrušky.
Naprosto souhlasím s Pigie, kdo se psům trošku víc věnuje, VÍ co od svého může čekat, právě proto, že je to jen zvíře a přizpůsobí se tomu. Když vím, že můj pes reaguje v určitých situacích nepředvídatelně, bude mít koš. Když vím, že reaguje tak, že se jde schovat ke mě...
Fakt mi přijde postavené na hlavu tohle srovnávat.
Já mám čubinu u jakékoliv silnice i v sídlišti na vodítku, protože vím, že pod auto klidně vběhne a ráda leze lidem do tašek. Nikdy jsem ji neučila ani nevstupovat do silnice. Jinde je volně. Koš má pouze ve vlaku nebo v MHD a rozhodně nemá tendence nikoho kousat, když ji třeba omylem šlápne nebo ji jinak vyděsí a že už se mi několkrát stalo, že ji někdo opravdu vyděsil.
Přemýšlet nad tím, co vše se může stát, když je to jenom zvíře, nepustím ji z vodítka nikde. Jedno to vyděšení bylo totiž v lese, nikde živáčka a najednou se z kopce vyřítil nějaký cyklista adrenalista.
Nevím jestli je mi teď dobře rozumět, ale tvrzení, že člověk nikdy neví, co může od zvířete čekat, mi přijde docela do nebe volající, jde-li o vlastní. To přeci vědět musím!
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 14:56 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
nefer když já si taky myslím, že svého psa znám a jsem přesvědčená, že by nikoho ani " v panice" nekousl.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 15:01
- Nahlásit
tak buď si vůbec nepochopila ty mě nebo nechápu já tebe
mě prostě tohle vnucování názoru, že když já mám svým způsobem problémového psa, musí ho mít zákonitě i ten druhý, docela hodně vadí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Led 2006 17:38
- Nahlásit
musis si uvedomit,ze je to porad pouze jen zvire!!!muze byt super vycvicenej,ale jednou se "kousne" a pak je zbytecne zle.ja tyhle problemy nemam,ale stejne mu u silnice radsi vodak dam.nemluvim jen o pokousani,ale o vlitnuti do silnice,nebo proste uteku.to,ze nekdo rika,ze veri na 100%,ze jeho pes by to nikdy neudelal nevi o cem mluvi.zeptej se nekoho kdo dela odchyty a ten ti rekne co pes v panice dokaze.dovolim si tvrdit,ze se psem cvicim vic,nez vy a stejne mu v nekterych vecech proste nemuzu verit na 100%.tak me celkem udivuje,ze pisete,ze mate jen mazlicky,kterym tolik verite a asi jste v takove situaci nebyli...
petr
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:10
- Nahlásit
no jo, však jsem čekala, že vůbec nepochopíš, jak to myslím. tady přeci nikdo nepsal, že nechává psovi volnost u frekventované silnice.
mě prostě jde konkrétně o to pokousání v panice. já svého psa odmala vedu k tomu, že problémy řeším já. je jen málo situací, které má dovoleno si vyřešit po svém. do toho mám plemeno, které bezhlavě neútočí, vždy nejdřív ustoupí a zhodnotí situaci. a prostě svého psa znám a znám situace, ve kterých by mohl reagovat agresivně a nedovolím aby se do nich dostal, popř. měl možnost tak jednat. je jasné, že pes v panice uteče nebo pokouše, to není pochyb. ale panika je extrémní případ, to není leknutí. nenapadá mě ani jediný příklad, kdy by se do takové sitace v běžném provozu mohl dostat.
je úplně jedno jak moc se svým psem konkrétně ty cvičíš. hlavně cvičíš úplně něco jiného, takže se ti opravdu může stát, že při leknutí tvůj pes hned kousne. ale to opravdu není důvod to hned zvšeobecňovat na ostatní psy a psát tady ironické hlášky o tom, jak máš ty a tvoji kolegové asi úplně blbé psy, když by reagovali jinak.
a co se týče té silnice. už jednou jsem psala, že já používám v blízkosti aut vodítko vždy. v mém případě považuji za bláznovstí tohle riskovat. potkávám ale denně psy, kteří vodítko neznají a nemám opravdu zapotřebí jim vnucovat můj názor, že jim ten pes jednou vlítne pod auto. stejně tak jako denně potkávám na volno psy, u kterých si říkám: jednou se budete divit, až to auto pojede rychleji. ale to je prostě věc každého majitele. až způsobí nehodu, bude to blbé a odskáče si to. zacházet ale do takových extrémů, že se takový pes lekne tak, že propadne panice a někoho pokouše...když na to přijde, v panice se mi klidně vyrve z ruky vodítko nevodítko.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:11
- Nahlásit
Petr
Ked to beries takto, tak v tom pripade, radsej dam psovi slobodu, nech zije tri roky tak ako normalny pes a nech utece a nech si ho niekto odchyti, ako ho mat cely zivot na voditku. Som proste sialena, pes predsa moze utiect v tom pripade kedykolvek!!! Nikdy by som ho teda pustat z voditka nemala...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:22 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
pigie
jsem ráda, že to někdo vidí stejně.
jsou prostě určitá pravidla, která se musí dodržovat, ale vše má své meze. naše městská vyhláška chce mít psy v obydlené části města na vodítku. pokud je majitel někde přiváže a nechá o samotě, musí mít i náhubek. tohle mi přijde jako rozumné řešení a sradostí vyhlášku dodržuji.
ve městě, kde jsem žila dřív žádná taková vyhláška nebyla. jediná povinnost majitele psa byla, zajistit ho tak, aby nikoho neobtěžoval nebo nepokousal. a nevím, asi tedy nežiju mezi normálními lidmi a psy, ale také to fungovalo. ovladatelní psi stále chodí i po městě volně bez koše, nikoho neobtěžují, nikoho neohrožují. a i když to neschvaluji, nemám zapotřebí jim vnucovat, že se jednou něco stane.
kdybych měla ale přemýšlet jako ty nebo haha, bude mít můj pes neustále vodítko a koš, protože co kdyby...co když se zase jednou v lese vyřítí nějaký blázen cyklista, co když vyběhne ten bažant, co když, co když, to bych ani já nemohla vylézt na ulici, co když to do mě napálí auto až budu čekat na autobus?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Led 2006 18:23
- Nahlásit
to jste asi spatne pochopili mne.ja jsem poukazoval prvotne na to,ze nekdo psal,ze nepouziva vodak u silnice.ja po nikom nechci,aby mel psa porad na spagate,ja ho taky vypoustim vybehat.jen chci rict,ze je to proste jen zvire,tak me prekvapuje,ze lidi pisou,ze vedi,ze je pes VZDYCKY na 100%poslechne!!hlavne me nemejte za bezcitneho cloveka,co nema sveho psa rad a neveri mu....naopak,muj pes za me i za jine lidi riskuje svuj zivot a ja ho nadevsechno miluju a je to pro me,jako muj syn!!!!ale presto jsou situace,ve kterych mu nemuzu na 100%verit a nejde o to,jak je vychovavan.prdnout v kouli muze i kilove civave.
jsem proste takovej,ze to vsechno reknu na plnou hubu.vim hodne lidi to neskousne,ale ja tvrdim o cem si myslim,ze jsem presvedcen.kdyz tady nekomu radim,tak jen s nejlepsim umyslem.holt jsem takovej a asi jinej nebudu.tak me za to jestli muzete omluvte.
petr
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:29
- Nahlásit
tak to si asi nerozumíme navzájem.
mám pocit, že narážíš na Pigie. ale ta psala, že sice nepoužívá vodítko, ale u frekventovaných silnic je pes u nohy a ona nesundá ruku z jeho šíje, popř. to vodítko nasadí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Led 2006 18:33
- Nahlásit
ne,ja jsem poukazoval na ty lidi ci bezmezne veri svym milackum a jsou skalopevne presvedceni,ze zrovna ten jejich pes by to nikdy neudelal.ja je chapu-je to jejich mazel,ale clovek musi byt v urcitych vecech soudnej.ja jsem to psal,az do krajnich situaci,aby to pochopili.je mi jasny,ze kdyby jsme to brali fakt do dusledku,tak toho psa opravdu ze spagatu nepustime.doufam,ze jste pochopili co jsem tim vsim chtel rict
petr
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:36
- Nahlásit
ale nikdo takový sem nepsal. proto ještě míň chápu ty tvé narážky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Led 2006 18:42
- Nahlásit
puvodne to bylo jen kvuli te silnici viz treba grendel.....potom se tady lidi cilili,ze pes v panice nemuze kousnout.ten zbytek,ze jim lidi tak duverujou byl v jinych sekcich,tak jsem to dal zrovna pri jednom.
petr
|
janina
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:54
- Nahlásit
Tak jste mi to, miláčci, lehce odvedli od mého dotazu
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 18:55
- Nahlásit
petr - ale i grendl rozlišuje situace, kde je bezpečno a kde radši vodítko dá, pokud tedy čtu správně.
ale už bych to nechala být.
janina má pravdu, lehce jsme to odvedli od tématu
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2006 19:42
- Nahlásit
nefer
lehce jsme to odvedli od tématu
janina
No veru, ale len velmi jemne sme odbocili
|
haha
|
# Zasláno: 16 Led 2006 23:18
- Nahlásit
nefer
kdyby víc lidí přemýšlelo co se stane kdyby...třeba vyjel cyklista ,vyběhl pes ,vyjelo auto ,apod, bylo by míň zaběhnutých ,pokousaných nebo přejetých psů a taky míň pokousaných lidí ,jelikož většina lidí tvrdí že se na svého psa může stoprocentně spolehnout tak odkud se ty problémy berou, pes je prostě zvíře ,může být sebelíp vycvičenej ale nikdo mu do hlavy nevidí,člověk sám o sobě nemůže stoprocentně říct jak se v neznámé situaci zachová jak to teda můžeš tvrdit o psovi.už jsem třeba oznala dost lidí kterým prostě přejeli psa ,takového co chodil na volno a majitelé tvrdili že prostě do silnice nepůjde ,nešel ,třeba i pár let ,tak proč potom najednou pod to auto vlít, protože je to pes a prostě ho něco napadlo,proto vodím své psy u silnice na vodítku a s tím kousáním je to zrovna tak ,v místech kde se pohybují lidé a psi má mít pes který je navolno náhubek a to mi nikdo nevymluví.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 06:59
- Nahlásit
Já už bych to nijak dál nehrotila, každý nese odpovědnost za svého psa, takže když sehaha rozhodne nasadit náhubek, je to její věc a naopak, když se pigie, já nebo několik dalších k tomu neodhodláme, když není u nás vyhláškou taková povinnost daná, je to naše věc.
Vrátila bych se k tématu, které tu nastolila janina.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 08:50
- Nahlásit
haha - jenže prvně jsi psala něco trochu jiného a ani to nemění nic na faktu, že dokud pes neobtěžuje či neohrožuje své okolí, je na každém jak si ho zabezpečí (neporušuje-li tím městskou vyhlášku).
víš, z toho jak tady už dlouhou dobu píšeš, jsem pochopila, že máš problémové psy. tak je jasné, že je máš na vodítku a náhubek sundaváš jen do rybníka a pak seš naštvaná, když tě volně pobíhající pes obtěžuje. ale vnucovat ostatním, kteří nikoho neobtěžují, že mají mít náhubek také, protože se může stát tolik věcí, s tím už prostě nesouhlasím.
kdyby víc lidí přemýšlelo co se stane kdyby...tak budou ulice prázdné. protože třeba konkrétně mě na sídlišti mnohem víc ohrožují frajírci za volantem, než volně pobíhající psi.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 08:53
- Nahlásit
ale opravdu zpět k tématu.
naše vyhláška je zde: http://www.mujilove.cz/mu-vyhlasky2.php?id=15
vyhláška mého druhého domova na webu není, tudíž předpokládám, že stále ještě neexistuje.
|
aren
|
# Zasláno: 17 Led 2006 18:52
- Nahlásit
V Olomouci platí: vodítko nebo náhubek. V historickém centru vodítko plus náhubek. Já chodím se svými čtyřmi malými oříšky běžně bez obojího a občas platím pokuty. Na frekventovanějších místech a přes silnice beru na vodítko dva mladší dvouleté, na starší se mohu spolehnout. Všichni se mně celkem drží, díky tomu, že nejsou na vodítku téměř nikdy, mají i dobrý orientační smysl a ze širokého okolí trefí domů. Nikdy žádný z nich nikoho nekousl, i když na větší psy štěkají, spíš ale ze strachu.
|
aren
|
# Zasláno: 17 Led 2006 20:41
- Nahlásit
nefer
pokud je majitel někde přiváže a nechá o samotě, musí mít i náhubek. tohle mi přijde jako rozumné řešení
Proč má mít náhubek když je přivázaný? Jediný co mně napadá, že aby si do něj lidi mohli beztrestně kopat, to ale snad ne?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2006 08:52
- Nahlásit
třeba proto, že případů, kdy si šlo dítě pohladit přivázaného psa a skončilo porafané už bylo dost.
dneska se už moc nehledí na výchovu dětí v tom smyslu, že na cizí psy se nesahá a až se něco stane, odskáčeš to ty.
já třeba kvůli tomu svého psa o samotě takhle nikde nenechávám. právě proto, že je u nás dost hajzlíků, kteří by si kopnout klidně šli. kámošce takhle před obchodem dráždili ovčandu klackem, když na ně vylítla, že ji ten koš sundá a co budou dělat, byli jak beránci.
a co naděláš až takhle někoho porafe, nic. není to dobře, kdokoliv nemá u cizího psa co dělat, ale odvolání mít prostě nebudeš.
|