Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kniha p. Dostála
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 22:13
- Nahlásit

Anonymní
Já se musím Tchore zasta v tom, že nikdy nikomu neporadí a pořád "rejpe", nechápu, kdes na to přišla.. U tohoto tématu není s čím radit a když si pročteš zbytek témat na téhle diskuzi, tak Tchor radí docela dost, mně radil taky...
Tobě dám jednu radu já... Napřed se naučit číst, přečíst si všechno od danýho člověka a pak ho začít napadat. Možná ta komunikace pak bude o stupínek lehčí

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 22:41
- Nahlásit

Jeste ze se vracim k tematu po nekolia mesicich jsem se znova podival na jeho poradnu. Nektere jeho rady jsou opravdu "vyborne" treba jednacti mesicni fenka nema privolani a on v postate napise ze se to casem zlepsi, uzasny pristup. Kdyz jsem to tam porocital on nepise vylozene nepravdy o psech ono to tak jak pise skutecne ve vetsine pripadu funguje, jen nejak nepocita stim ze ti psi zijou mimo sve prirozene prostredi a ze holt musi naucit zit i neprirozene. Krome toho ze vetsinu jeho popisu v podstate nemuze clovek co nema zkusenosti s plnohodnotnou smeckou a chovanim psu v ni plne pochopit a spatne pochopena rada muze nadelat mnohem vic skody nez uzitku. To jak u kazdeho prizpevku presne vi co psovi schazi je taky pro usmani.
To jak kazdeho zve na sve soustredeni nebo kazdou chvioli nabizí svoji relativne predrazenou knihu je uz jen takovej bonbonek na konci.
No nic ja uz opravdu koncim.

žanda
# Zasláno: 24 Led 2005 08:48
- Nahlásit

Čtu tady tu vaši diskuzi a nedá mě to,abych nenapsala svou zkušenost-možná pro mnohé začátečníky se to bude hodit.
Předem jen chci říct, že to co se stalo ,se netýká žádného ze zde zatím zmíněných etologů.

Mám psa, co nemusí psí kluky- začalo to u něj v době,kdy byl ošklivě napaden a trvá. Ač jsme na tom hodně pracovali a stále pracujeme, na cvičiště a mezi psy chodíme..... Tehdy jsem potřebovala radu,jak na to,abych to utlumila. Zavolala jsem jednomu pánovi,co se do řad etologů počítá a ten mi po cca 5 minutách telefonního hovoru řekl-podotýkám psa neviděl a nezná nás- že mám dát psa vykastrovat .Když jsem namítla, že to opravdu nemám v umyslu-jeho odpověd byla taková-bud to uděláte a já vám pomohu-nebo ne a není o čem si povídat.
Tak že jsme si pak už nepovídali! Jen chci tímto říct, že ne každá rada je rada dobrá a ne každá by s eměla poslechnout bez předchozího řádného promyšlení-nebo eventuelně si ověřit ještě někde jinde.
Pes vykastrovaný není a ani nebude, také nebude beránek,ale je již částečně uklidněný a uklidnitelný. Je to jistě ještě na dlouhou trať,ale rozhodně se nevzdávám.
To je vše.

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 09:45
- Nahlásit

Nechte vzájemného osočování a dohadování se. Odbočili jste od tématu, které jsem na počátku hodila do placu. Já se vracím zpátky ke knize. Teď s odstupem několika dnů jsem si začala po přečtení knihy víc všímat takových těch detailů v chování, ve výrazu a zkouším vyčíst z pohledu mých psů, co chtějí, co si myslí. Nevím, jestli to zvládnu, ale myslím,že na tom něco je. Teď jsem psala dotaz do poradny p. Dostála týkající se soužití naší smečky a odpověděl mi velmi zajímavě a velmi logicky. Myslím si, že asi vážně něco zná a ví možná jen my nejsme připraveni po takdlouhých letech zavedených postupů změnit něco ve svém myšlení a přiznat si,že to jde i jinak a možná i líp.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 09:45
- Nahlásit

já jěště podotknu něco,co se tématu týká obecně-většina profesionálních placených výcvikářů,jak těch pro sportovní kynologii,tak těch pro běžného člověka,co se chce naučit se psem nekonfliktně žít,jsou především dobří byznysmeni...a týká se to i placených kursů na cvičákách...nebudu záměrně jmenovat,ale je jen málo cvičáků ,co kursy pořádají,kde se tím nenechávají ve stylu vlk se nažral atd slušně financovat-dobře,financuje se tím činnost klubu,i závodní aktivity těch vyvolených,ale stejně...začátečník-laik nenmůže posoudit úroveň,usměvavý instruktor je vítaný a zákatzník spokojeně platí...
To samý profi figuranti-pokud není člověk dostatečně erudovaným,aby si dokázal přesně nadefinovat,co kdy jak a proč,taky absolvuje zcela logicky tréninky,kdy se figurant neunaví,pes někam pomalu postoupí a klient-diletant je spokojený...
Klobouk dolů před těmi,co kvůli cizímu psu propotí triko,vykašlou plíce a ještě metodicky vedou psovoda...

A tak je to se vším a se všemi...takže hodnocení kvality přípravy od tohoto či onoho pána bych nechala těm,kdo mají za sebou výsledky umožňující jim to hodnocení pronést...
A hodnocení moderních etopsychovýcvikářů,kterých se toto ténma týká,bych jako sportovní kynolog nechala záměrně stranou,oni nedělají můj sport a já jim pod pokličku nakukovat záměrně nemíním,nejsme na jedné lodi a jejich klienti neskončí u mě.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 09:50
- Nahlásit

Evička
ale Evičko,proboha,tohle musím jako držitel sedmi sporťáků umět úplně na prvním místě,než s nima začnu něco dělat...to je abeceda chovatele více zvířat...to je něco,co my a nám podobní už máme v sobě,děláme automaticky...víš ty vůbec,co to je mít smečku spolu fungující a v ní individuality vytažený kvůli výkonu sakra nahoru??????
Já se z téhle diskuse odstraním,protože nemáme společnou znalostní platformu...vy jásáte nad něčím,co je pro nás samozřejmý a naše problémy jdou logicky mimo vás...to chce jen vývoj v čase,osobní zkušenosti a všechno se léty srovná,tím vývojem obdivu k modlám si projde asi každý.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 09:55
- Nahlásit

po takdlouhých letech zavedených postupů změnit něco ve svém myšlení a přiznat si,že to jde i jinak a možná i líp.
ale to přece vůbec není pravda,nejmíň deset let je tady plný přístup k informacím o behavioristické kynologii,o pozitivním učení,o moderních metodikách výchovy i výcviku,s novými plemeny(malinois) přišly i nové postupy,nová tréninková schémata,metodiky umožnující plnou ovladatelnost high-driven zvířete,i metodiky jen pro soužití laika s pejskem....
jenže to chce si ty informace aktivně shánět a oni venku nám je do češtiny překládat nebudou...

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 09:59
- Nahlásit

a hlavně jedna věc-dneska se informace nerozdávají na rohu,dneska se za ně platí,za zkušenosti taky,a je to v zájmu každého si je shánět aktivně tam,kde to má smysl...a předem,včas,ne až když je pozdě...s koupí pejska si současně budovat kontakty týkající se plánovaného využití pejska...
A kdo umí,má dneska plnou možnost se tím živit,tak logicky si nebude školit konkurenci...
Chce to se v tom umět vyznat,a nenechat ze sebe dělat blbečka zajíkajícího se obdivem k polobohům....

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 10:06
- Nahlásit

Sali, já jsem taky profesionál, mám smečku loveckých psů a takové úspěchy, které ty možná ani nemáš. Ale né všichni, co čtou tohle fórum jsou přece profíci, většina je laická veřejnost nebo třeba začátečníci a já taky nechci svoje dlozuholeté zkušenosti nabízet formou nějakou placenou nebo jinak komerční. Tady je ze mně prostě jen řadový člen a nijak se nechci vytahovat. To, že si sháníš informace je fajn, ale kolik to dělá jiných lidí. Proč máš tak agresivní tón, je to zbytečné. Já na tomhle fóru rozdávám rady z naších výcvikářských a jiých metod naprosto běžně a co mě nebo i tobě připadá naprosto samozřejmé a běžné je pro jiné španělská vesnice. Takže můj předchozí článek byl smířlivého tńu proto, aby všichni jako ty přstali vzájemně odvrhovat a hanět práci někoho jiného.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 10:48
- Nahlásit

Evička
prostě jsem agresivní živočich,svině svinutá z těch svinutejch ta nejsvinutější...je to tak.Nejsem altruista.
Místo toho jsem solitér,živočich navyklý na studium odborné literatury a komunikaci s ostatními jedinci na obdobné úrovni.Je mi líto,ale jiná nebudu.Nemůžu učit laiky.Nemám na to.
A bohužel nemíním přijmout fakt,že normální je být neználek a záviset na tom,co kde kdo pustí do světa...sorry.Pokud není člověk sám od sebe aktivní a nejede v několika řečech po informacích v dostupné i hůře dostupné literatuře jak slepice po flusu,nemá dneska šanci,it´s a dog eats dog world.....

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 10:52
- Nahlásit

Evička
pracuju v oboru,kde v češtině jsou k mání jen skripta pro mediky a nějaké monografie nejlépe mezioborové,vydané českými autory....jinak vše je v angličtině a to,co žene patologii dopředu,články o nových metodikách a novýě klasifikovaných afekcích,jsou jen v high-rated odborných časopisech,kde autoři celého světa publikují samozřejmě jen anglicky...a nikdo za mnou nechodí a neptá se mě,jestli už jsem to četla...naopak když nebudu na výši,nebudu mít výsledky,budu dělat chyby a nebudu kliniky žádaná jako jedinec vyšetřující jejich materiály....a to mě odborně i ekonomicky položí.
To je život. A tento pohled mám i na kynologii.

Anonymní
# Zasláno: 24 Led 2005 12:01
- Nahlásit

Já nechápu co se tady zase řeší.

Sali: Místo toho jsem solitér,živočich navyklý na studium odborné literatury a komunikaci s ostatními jedinci na obdobné úrovni.Je mi líto,ale jiná nebudu.Nemůžu učit laiky.Nemám na to.

Sorry, jsem clovek na asi nizsi intelektualni urovni, nectu knihy o patologii v anglictine a nedelam sportovni kynologii. Ackoliv muzu 1000x uznat ze psum rozumis, nechapu ale, kdyz komunikujes pouze s jedinci na obdobne urovni, proc komunikujes taky. Tady se pohybuje totiz dost "laiku". Myslim, ze druhej takovej anglickej patolog, co dela sportovni kynologii tady neni.

Ja se omlouvam vsem ostatnim, mam rada lidi co umi rikat sve nazory, ale nemam rada povysovani se.

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 12:57
- Nahlásit

Pro Sali:

Sali, já chápu, že jsi perfekcionalista, oceňuji tvůj přístup k sebevzdělávání, ale tohle jsou stránky pro širokou veřejnost, ne pro špičky a odborníky. Tak zkus trochu slevit ze svých požadavků alespoň na těchto stránkách, a právě proto, že jsi v této oblasti vzdělaná, tak nám pomoz to kynologické tmářství trochu prosvětlit svými znalostmi a informacemi, ke kterým my ostatní nemáme přístup, třeba zrovna kvůli jazykové barieře.Ahoj a nebuď takový ras.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 13:01
- Nahlásit

Anonymní
já se tady snažím jen říct,že dneska je to o jiném přístupu k životu než by se většině líbílo,o progresivní honbě za penězi a za informacemi,které se platí,a o zkušenostech,za které se platí taky...nechci se povyšovat,ale asi to tak vypadá-to je špatný.
Opravdu sem nepatřím,to ten můj zatracenej chlap,co se tady furt vyžívá,mě sem vždycky zatáhne...a stokrát si říkám že se mu už na obrazovku nepodívám a nepodívám...a prdho.A už v tom zase lítám.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 13:06
- Nahlásit

Evička
a jak si představuješ,že to mám udělat?
Můžu sem naházet linky na zajímavé stránky,můžu doporučit kamarády,ale pořád jen v té jedné sféře sportovního výcviku...
Já moc času nemám,nakukuju sem mezi biopsiema,když mě bolej oči od mikráku,dělám na dvou pracovištích a doma se snažím odtrénovat včechny produktivní psy...přestávám mít čas na cokoli jiného než práci a své psy,a ve stresu si zjednodušuju svět na jen tu svou krevní skupinu,na lidi,co se s nima domluvím rychle a stručně...
Pravidelně na Tchořovu prosbu sleduju forum STOPY a OBRANA,abych tam aspoň trochu dávala lidem své zkušenosti...ale víc asi nestihnu.te´d tady kecám prot,že čekám na další sklíčka.

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 13:23
- Nahlásit

Sali, jednoznačně jsi přepracovaná a neumíš pořádně relaxovat. I z tvé odpovědi je cítit napětí, spěch, to velké kvantum úkolů, které jsi si na sebe vzala. NebUď na sebe tak přísná, potom nebudeš tak přísná i na lidi kolem. Odpočiň si, relaxuj a nědky si jen tak o blbostej pokecej s lidmi, uleví se ti. Kariéra a práce nejsou všechno. To jsem pochopila po jednom velkém životním-pracovním kopanci, který jsem dostala a teď se na všechno dívám trochu jinak. Přeju ti, aby tě nic nepříjemného nepotkalo, ale už se pěkně vezeš. Živoj je přece tak krátký, tak si ho trochu prožijme a nejen přežijme. Omlouvám se všem, že se to netýká pejsků. Jo a kdysi jsem byla taky tak rozhodná, rázná a nekompromisní jako ty. Dnes už nejsem. Ahoj a měj se hezky.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 13:32
- Nahlásit

Evička
kolik ti je let?

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 14:31
- Nahlásit

Kolik typuješ? .......................... 34 a to si připadám mnohem mladší

Anonymní
# Zasláno: 24 Led 2005 15:02 - Změnil/a: Moderátor
- Nahlásit

Milé dámy - co návštěva psychologa? (to je vtip, ale když už jsme se bavili o eto-odbornících). Ale mnoho doktorů by ho potřebovali mimochodem - kdyby si to uměli přiznat.

Myslím si, že znalost psů atd. o které jsme se tu bavili není jen o výkonu a zkouškách. (pokud ovšem takový člověk nesnaží na zkoušky připravit jiné psy/lidi). Mnoho je o přístupu, např. pokud bude někdo mít sice špičkové psy, ale bude k tomu používat metod, které se mi nelíbí a budu srovnávat někoho, kdo má zcela jiný přístup a také jinou "kategorii psů" - jde přeci úplně o něco jiného, ne? Vůz a koza.
A taky jiná krevní skupina

Eimy
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 15:06
- Nahlásit

Sali
Sice říkáš, že se povyšovat nechceš, ale děláš to. Tys měla to štěstí (pokud jsem to dobře pochytila), že tě doma v kynologii podporovali atd. Spousta lidí tu cestu tak bezproblémovou nemá. Sice nejsem pro tebe asi dostatečně na úrovni, prosím, patologii fakt nerozumím, časem se možná na podobnou uroveň, jako ty dostanu ve svým oboru (pevně doufám), ale na to mám ještě spoustu času.
Chápu, že tě nebaví radit laikům, protože mě taky leze na nervy, že jako člověk s nej pruměrem ze třídy musím polovinu lidí doučovat a zbytek mě otravuje v hodinách, protože taky potřebujou pomoct, pak mi nezbyde čas věnovat se tomu, čemu se věnovat mám. I když bych chtěla v kynologii něčeho časem dosáhnout, doufám, že se mi podaří brát ji pořád jen jako zábavu a koníček, což se tobě očividně nedaří. Já když jdu trenovat s psicí, tak to je pro mě nejideálnější relaxace. Možná to bude i tím, že nevičíme na vrcholové úrovni a to se mi s psicí, co mám teď ani nepodaří nebo i tím, že se věnujeme jiné oblasti... Nevím... Možná za pár let tvůj přístup ke kynologii a životu pochopím, ale teď jsem na to asi ještě moc nezkušená a mladá... Kdo ví...

birma
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 15:12
- Nahlásit

Eimy
Chápu, že tě nebaví radit laikům Sali to možná nebaví, ale třeba mě s Tchorem raděj oba . Spíš jde asi o to, že někdo toho neví ani polovinu toho, co oni a poradit nejen, že si nenechá, ale ještě se snaží je poučovat
Sali
pardon, že mluvim za vás, ale už mi to nedalo

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 15:13
- Nahlásit

Milé dámy, já jsem pro toho psychologa. Zřejmě nám něco leze na mozek!!!

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 15:14 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Anonymní
Mnoho je o přístupu, např. pokud bude někdo mít sice špičkové psy, ale bude k tomu používat metod, které se mi nelíbí
Vis ono i na posouzeni jestli nektera metodika se ti libi nebo nelibi je potreba o tom neco vedet jinak totiz nemas co posuzovat. Me vadi navlikani stereotipnich odpovedi na ruzne psy bez jejich znalosti. Vycvik je o motivaci a korekci (souziti mezi psy je to same). Oboje musi byt velmi presne usito na kazdeho psa individualne jinak se da strasne moc pokazit. A to at uz se to udela malo nebo moc, ale ta hranice je u kazdeho psa jina a to podstatne. Jen z tech 7 zvirat co mam ted doma je to spektrum v podstate od kraje ke kraji.

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 15:28
- Nahlásit

Naprosto souhlasím s tchořem. Co platí na jednoho psa nelze použít u jiného. Plemeno jako celek nelze paušalizovat a všechny jedince házet do jednoho pytle. Každý pes potřebuje jiný přístup vzhledem k jeho osobitým povahovým vlastnostem. U našich 6 psů, které máme doma je to tak ja k u tchoře. Každý pes je jiný, je osobnost a je třeba tuto skutečnost respektovat a přizpůsobit jí své požadavky a styl práce.Hlavně bez násilí. Není to dobrý prostředek a nikdy se nedostanete skrze násilí dál ve své práci.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 16:05
- Nahlásit

Evička
mě je přesně 36 a kdyby se dala osobnost měřit nějakou mtodou jak radiokarbonové určování stáří,tak by mi bylo asi 10 000 ...momentálně padám na hubu.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 16:06
- Nahlásit

Eimy
mě opravdu doma v kynologii nikdo nebránil.
Jinak na vrcholové úrovni nedělám,na to sice momentálně poprvé v životě mám psy,ale nikoliov sebe
ale ráda bych.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 16:10
- Nahlásit

Eimy
ještě jedna věc-tu pejskařinu opravdu beru jako hobby s obrovskýma povinnostma a dřinou,kdy ten relax si musíš poctivě odpracovat...te to šílená zodpovědnost,spousta času,peněz,všeho...tomuhle koníčku jsem podřídila celký svůj život...to už není hra ve volném čase,to je svým způsobem řehole.
Než si člověk může vyrazit s pejskama na relax procházku,musí mít kolem nich odslouženou denní rutinu...a tak dál-kdo má víc zvířat a cvičí,ví,o čem ,mluvím.

Anonymní
# Zasláno: 24 Led 2005 16:17
- Nahlásit

...Já jen považuji za nutné upozornit že pod názvem "anonymní" zde vystupuje více lidí a ne jen jeden s 2x ZOP... a ta výzva k tomu dát vědět jak dlouho kdo žije a spolupracuje se psy měla být spíše avízem pro ostatní kdo se má tendence slepě-hluše vzlížet v učitelích se dvěma pejsky a zkušenostmi z parku... jde o to se umět nechat inspirovat a ne tupě kopírovat !!!
Souhlasím se Sali - dnes je možnost informací velká, chce to jen osobní iniciativu, ale pro někoho je životním programem "chodit do školy a nechat si moudra vlévat do hlavy jinými - sám nic !"
A nebo to vidím tak že je to dobrá "schovka" pro ty co vlastně "cvičit psa" neumějí, nemají na to...ale zní to přece lépe říct : "já ho drilovat nebudu , chudáka - to já s ním komunikuji přirozeně, k čemu by nám byly ňáký zkoušky, když by chom si stejně nerozumněli..." mimochodem toto je opravdu výrok "posluchače pana Dostála".....od koho tento bulík asi má že?
Ale fakt je že je lidi tohoto typu "fanatičtí žáci" byly jsou a budou....a od konce roku 2002 kdy tento učitel působí se jistě na svých žácích alespoň něčemu naučil, takže pro začátečníka to vidím nadějně.....Pod tytulem etolog nebo psycholog psů si ovšem představuji fundovanější osobu...

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 16:17
- Nahlásit

Sali, je to tím, že je toho na tebe moc. Zvolni. Já pracuji, mám malé dítě, dům, smečku psů, manžela, domácnost. Ráno vstávám dosti brzo, abych to stihla na etapy vyvenčit. Manžel je pak krmí a napájí. Taky je to náš způsob života a celý chod naší domácnosti je tomu podřízen. Nikam prakticky nemůžeme, nikdo se nechce starat o šest psů, ale nám to nevadí. Každý rok oželíme zahraniční dovolenou a peníze vrazíme zase do psů. Cvičíme na vrcholové úrovni a stojí to spoustu času a toho kolem. Ale užíváme si to. Jsme v pohodě a v klidu. Když je problém, tak se vyřeší. Nic není tak strašné, jak se jeví. Jsem optimista a snažím se na všem najít něco pozitivního. Zkus to taky.

Anonymní
# Zasláno: 24 Led 2005 16:47
- Nahlásit

A CO PŮVODNÍ TÉMA ???
Jak je to stím prodejem knižně vydaných informací, které jsou jinak na webu ? Víte někdo ?
A co další názory na dílo samotné ?

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání