Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kniha p. Dostála
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Evička
# Zasláno: 18 Led 2005 09:55
- Nahlásit

Přátele, kdysi jsme se bavili o tom,že si sdělíme své postřehy ke knize p. Dostála "Komunikace se psy". Právě včera jsem ji dočetla, nečetla jsem tedy celou poradnu, ale základní část. A tam p. Dostál často uvádí, že lze odehnat psa na dálku, ale nezaregistrovala jsem jak. Víte to někdo?

nefer
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 10:08
- Nahlásit

Ne. Já osobně budu knihu zase kritizovat. Přečetla jsem už značnou část poradny a leze mi na nervy, že v každém druhém příspěvku (kde by mě zrovna hodně zajímala odpověď) je poznámka: už jsem to psal několikrát, přečtěte si poradnu . Myslím si, že do knihy měl tedy dát první ročník poradny, kde toho bude asi nejvíc. A hl. mi přijde, že si tu poradnu po sobě ani nepřečet. Uvádí, že ji otiskuje tak jak je na webu, jen beze jmen tazatelů, ale kolikrát tam na ty jména narazím. To mi přijde vůči těm lidém nefér.

Evička
# Zasláno: 18 Led 2005 10:41
- Nahlásit

Ta poradna mi taky dost vadila. Zabírá větší polovinu knihy, dotazy se v ní prolínají a jsou si hodně podobné, odpovědi né příliš konkrétní. Je pravda, že jsem si knihu přečetla se zájmem, ale tolik nového, jak jsem čekala jsem nenašla. Každý člověk, který svého psa zná a stráví s ním spoustu času již hodně věcí dělá naprosto přirozeně bez přemýšlení a pan Dostál tyto věci prostě pojmenoval a uveřejnil. Konkrétních návodů je velmi málo. Řekla bych, že tato kniha je vhodná pro ty, co si pořizují pejska, aby aspoň trochu pochopili uvažování, mimiku a vůbec psa jako živou bytost.A co Vy ostatní na to?

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 14:20
- Nahlásit

Hmm. Je těžké očekávat tolik od člověka s životními kynologickými zkušenostmi typu- nyní druhý pes/samec/ v jeho životě vychovaný od malička, několik návštěv u dvou- tří kynologických cvičišť, občas mrknuto do útulku /bez praxe/. žádná složená zkouška z výkonu psa - ani pokus o ni =co je zkouška, třeba jen ZOP , to je tedy v podstatě důkaz že umí psům vysvětlit co po nich chce - Žádná chovatelská praxe /krýtí, rození, vidět jak fena vychovává a štěňata procházejí vývojovými stupni/. Žádná jiná praxe v ČR ani zahraničí /metody výchovy a výcviku aj. /Ono se dá spoustu věcí postahovat z netu ale osobní zkušenost je bohužel nezdělitelná....
Dávám přednost knihám vycházejícím s opravdové praxe, myslím že takovou je i Rozumíme psům od Eberharda Trumlera.
Etolog, mnoho praxe s mnoha psy za platformě výzkumu chování a etogramu = velmi podnětné a poučné.
Rady na dálku po netu jsou k dispozici téměř na jakémkoli kynologickém fóru či některých stránkách- avizovaný speciální přístup je dle mého pozorování naprosto normální v každém druhém cvičáku, jen to tam vedou lidé se zkušenostmi.
Ale souhlasím že kniha působí /obal/ dost zajímavě a začátečník tam najde mnohdy užitečné informace ... je-li to však sjetina z webu, nevím zda je to korektní vůči zájemcům o ni, neznám podobný precedent kdy někdo prodává to co je jinak přístupné na webu /jistě -jde o jednoho autora: web i kniha, ale přesto je mi to divné/.
Obzvlášť se zahraničí lze zakoupit i přes net velmi odborné a specializované knihy o výchově či výcviku psů - vydané profesionálními pracovišti na velmi vysokých úrovních...stojí dost peněz, ale je tam naprosto přesný postup daného tématu, tedy vlastně know-how a nikdy nejde o již na webu té org. zveřejněnou věc...pouze je nastíněno co je obsahem díla.
Máte někdo ještě jiné zkušenosti s odbornou literaturou v kynologii?
Máte někdo typy na kvalitní knížky? Tedy s jasně danými postupy a jejich důvody psanými lidmi s praxí, co píší jen o tom k čemu si opravdu sami došli letama zkušeností.....?
Napadá mě ještě Roger Mugford /tvůrce clicru a té metody -ta je skvělá pro pachové práce a nejen/ napsal o tom knihu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 14:32
- Nahlásit

Anonymní
třeba Jan Kaldenbach-Malinois,nebo Ivan Balabanov-The advanced schutzhund,Armin Winkler a jeho metodické články ...vpodstatě přeložil do angliny a doplnil Dr.Helmutha Raisera.
a potom články na www.leerburg.com ,psané policejním psovodem E.Frawleym a jeho kolegou ,články vycházející v metodice ze starého evropského výcviku,upravené do moderní doby.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 14:35
- Nahlásit

http://www.finographics.com/schutzhund/protection/protection.html

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 17:59
- Nahlásit

Hmmm nu dobrá, a jak tedy vidíte srovnání p. Dostála a p. Desenského? Na první pohled mi totiž přijdou jejich metody podobné..

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 18:48
- Nahlásit

Terri
To je na delsi povidani, ale rozdil je hlavne vtom ze jeden znich ma velke zkusenosti a snazi se pomoct par psum z prevazne z vlastnich zdroju a sve zkusenosti zdarma predat dal. Druhy ma tech zkusenosti mnohem mene castecne je ma jeste ziskane od prvniho, a snazi se na sve akce dostat co nejvetsi mnoztvi platicich lidi kterym vesi buliky na nos a uci je veci ktery muzou bejt v realu velmi nebezpecne.
Zamerne nepisu ktery je ktery, ale myslim ze vetsina si je spravne priradi.

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 18:58
- Nahlásit

Tchor
Nezlob se, ale ty ses setkal s oba pány že můžeš říct že někdo věší lidem bulíky na nos??? Úplně mě dojímá, jak lehce a s klidem se tady někdo odsoudí a vsadím se, žes nikdy toho člověka nezahlídl ani okem natož abys s ním mluvil.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:11
- Nahlásit

Anonymní
nemusim znat cloveka abych moh posoudit jestli to co lidem tvrdi konkretne v poradne je veseni buliku na nos. jeho rady jsou z casti pro laika nepouzitelne, z casti nebezpecne jak pro psa tak pro psovoda, z casti velmi arogantni a z casti velmi obecne (to by mi nevadilo taky nerad davam presne rady bez znalosti psa) cet jsem nekolik popisu jak probiha jeho soustredeni od ruznych lidi a i popisy jeho priznivcu me presvetcujou o tom ze ten clovek rozhodne nepracuje pro psy, ale ze je to velmi uspesny podnikatel ktery nasel diru v trhu a vyuziva lidske touhuy po "necem jinem" ve vycviku psa. Na posouzeni metodik opravdu nepotrebuju znat toho kdo je se psem dela ale potrebuju znat popis te metodiky a ten mam primo od nej z jeho stranek.
Podle toho co jsem se o nem zatim dozvedel by asi nase setkani neprobehlo v klidu. Takze je asi dobre ze jsem s nim zatim nemluvil.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:15
- Nahlásit

Ale uz zase jsem se nechal zatahnout do teto naprosto nesmyslne dikuze . Jeho priznivce stejne nepresvetcim (to bohuzel zvladne az par smrtaku na jeho soustredeni) takze kdo chce kam pomozmemu tam.

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 19:22
- Nahlásit

Jde opravdu jen o první pohled ! Věřte že je sakra rozdíl mezi výkladem a aplikací té metody člověka co si na vlastní kůži zkusil co je to i dovést psa ke zkouškám, opakovaně zažít vyrůstat štěně, v útulku V PRAXI zažít co je to kotcový syndrom /jeho vývoj/, zažít i psa umírat vidět ten signál že už fakt dál nechce, i se snimi fest porvat... hodiny s vlky...hodiny se psy ve více než úzkém kontaktu....a to hovoříme o létech praxe a tedy osobních, vlastních zkušeností....MALÝ SIGNÁL OPRAVDOVÉ PROFESIONALITY SNAD V KAŽDÉM OBORU JE NAPROSTÁ NEREZOLUTNOST - jen odborník ví že není nic ani černé nebo jen bílé.....a to u pána se dvěma pejsky, krapet zavání "jasnými rezolutními názory" toto je výborné a toto je zcela špatně...Těžko mohu diskutovat na úrovni o krytí feny, s někým kdo má doma svého druhého psa-samce- ...Co mi asi poradí? To co někde slyšel, vyčetl, domnívá se...? A takových témat je asi více...
Na webovkách to je trochu o něčem jiném...věřte že realita je jinde než webovky....A srovnání : není nad osobní zkušenost s oběma pány... jen se objednat.
Ostatně pan Desenský již delší dobu na své knize pracuje - tak až ji pustí do světa tak se mužeme k tématu vrátit a diskutovat já myslím že teprve bude O ČEM....

Kdo máte zkušenost s více jak 2 psy /od štěněte/ a i s fenkami? A znáte psí etogram, anatomii, metody výcviku ?Dokonce máte zkoušku ZOP,ZM nebo složitější ?
Bydlíte se svou smečkou pohromadě ? Setkáváte se v parku nebo jiném "venčícím prostoru" s jinými pejsky? Stává se Vám že občas s Vámi někdo o psech diskutuje? Poradíte občas nějakému nováčkovy a on to aplikuje a ono to pomůže? Je kynologie Vaší profesí /např. střihačka v saloně pro psy apod./
Jak dlouho tak "popsovsky" žijete? a kolik psů máte?
Myslím že češi jsou opravdu kynologický národ...
Tak schválně začnu:
22 let s 1 psem,posledních 14 let se 2 psy, z toho posl. 3 roky se 3 psy.; 2x ZOP; už mě opustili dva pejsci stářím, ale bylo úžasné být přítomen jejich celému životu ....

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:42
- Nahlásit

Anonymní
je to zajímavé sledovat....
Obávám se,že jako čistě sportovní kynolog do tohohle nemohu zasáhnout....pomoc etoodborníků jsem jaxi nepotřebovala,ani jsem se o ní nezajímala,pouze kamarád z neurologie má čubici jako štěně a plemeno vybranou p.Desenským a dobře se s ním zná,tak jen per hubam něco málo o jeho cílech vím...dál ať mluví Tchoř,ten se vtom diskutování taky vyžívá....sedí vedle mne.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:45
- Nahlásit

Anonymní
Kdyz chces - 19 let mam psa 9let mam vic jak jednoho psa, vsoucasne dobe jich mam doma sedum. (pohromade nekotcuji) 11 let figuruju sportovni kynologii (od TARTu po IPO) specializuju se pri figurovani na praci s problemovými psy, mam se psy slozeny zkousky az po vrcholove vsestrane zkousky, stoparske i obranarske specialky (ZV3 ZPS2 OP2). Nekolikerou ucast na MR TART atd. Ale nema cenu se tady dohadovat nad tim kdo ma vic zkusenosti.

Opravdu nic neni cernobile, ale kdyz jsou verejne pristupne rady nebezpecne nebo snadno pochopitelne jinak nez je autor myslel je neco spatne. Jeden vicvikar muze pri rozumne organizaci zvladnou pet az deset psu podle stadia jejich ovladatelnosti, ale nikdo nemuze rozume zvladnou skupinu triceti navzajem neznamych psu s lidmi jez se prisli ucit jak zvladnout zaklady ovladatelnosti psa.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:51
- Nahlásit

Kdo máte zkušenost s více jak 2 psy /od štěněte/ a i s fenkami?
no,mám na starosti svý dvě čuby,přítelovo čtyři čuby,jednu čubu kamarádky a občas od ní ještě další tři-čtyři zvířata,včetně samce...svý základní kynologický curriculum vitae mám na stránkách v info,
jo a taky tý kamarádce občas těch jejích 16 dobrmanů hlídám u ní doma...to se tady taky počítá????

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:54
- Nahlásit

jo a taky ta kamrádka má na zdi diplom o absolvování kursu "Výcvikář služebních a pracovních plemen",který jí závidím,já mám jen licenci k výkonu funkce primář patologie...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 19:57
- Nahlásit

ale zato jí občas rodím čuby,třeba taky jednou ve svý pracovně...to jsou taky zkušenosti,ne? když primářka patolky a primář gyndy rodí v noci z pátku na sobotu na patolce dobrmanku...

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 20:00
- Nahlásit

Tchor
Já když tě sleduju tady , na mujpes a nevím kde jsem se s tebou ještě setkala, tak ty pouze kritizuješ. Ty pořád mluvíš kolik zvládáš svých psů a co toho máš za sebou, ale OK, v pohodě, proč ne, veřím ti to. Ale proč pořád hanit práci někoho jinýho koho jsi ani nepotkal? Vždyť k nikomu jinýmu nelez když to všechno ovládáš. Sám neporadíš, konkrétní rady a postupy jsem od tebe nikde nečetla, ale kritizovat...hmmm to umíš hezky. Proč pořád po někom plivat? Není to zbytečný, sleduješ tím něco?

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:04
- Nahlásit

Anonymní
vis co projdi si moje prizpevky kdekoli jak na mim psovy tak tady a potom si na toto tema muzem popovidat. Nevsim jsem si ze bych jen kritizoval ja pouze mam velmi vyrazne výhrady k sarlatanum obecne. Nejen v kynologii.

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 20:05
- Nahlásit

Tchor
A ještě dodám že je směšný jak pořád mluvíš o těch smrťácích na jeho soustředění. Tam sice nejsou koje na psy, psi nejsou přikurtovaní u chatek, ale psi problémovější se například pohybují s košíkem, nebo třeba na voďáku a tam záleží hodně na majiteli jak je aktivní a jak se svým pejskem chodí mezi ostatními psy. Je právě vidět jen jeden tvůj velice kritický úhled pohledu. Jestli myslíš že tam přes sebe skáče a rve se 30 psů tak je to právě o tom, žes tam nebyl.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:08
- Nahlásit

Anonymní
1)nikdo tě nenutí se představit,ale když mluvíš s lidma,co používají nick,mohla by sis taky jeden pořídit...takhle já nevím,jestli je vás anonymních expertů tady víc nebo to stíhá jen jeden

2)Radit je problém,rady tady od nás jen prší a občas lituju,že k tomu došlo...ad forum OBRANA....jo a zatímco Tchoř nerad šarlatány,tak já k tomu ještě nerada diletanty....

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:10
- Nahlásit

Anonymní
Tohle nema vyznam, jak rikam kdo chce kam pomozme mu tam.
Pro parkove venceni psu nemusim jedit nikam na soustredeni na to mi staci vyrazit do mesta do parku.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:11
- Nahlásit

Anonymní
ad soustředění s třiceti psy...může to být velmi zajímavé...na speciálním pinzetím táboře se taky během pár dnů částečně ze starých známých,čászečně z nových přírůstků vytvoří venčivé party o klidne deseti dospělých pinzetách,prcky nepočítám...je to sranda sledovat ty hromadné cvaly po loukách...šelmy końovité

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:14
- Nahlásit

Tchoř mě tady upozorňuje,že musím dodat,že v tý partě byla tři zvířata naše,čtyři tý kámošky,dva daších kamarádek a na louce jsme sfuzovali s partou druhou...to pak bylo stádo...

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:17
- Nahlásit

Anonymní
jeden z nejvetsich buliku co kazdou chvili slicaham od ucastniku jeho soustredeni je ze je tam "smecka psu" to je totiz etologickej nesmysl skutecna smecka vznika nekolik tydnu az mesicu nikoliv nekolik dnu. Smecku totiz nepoznas podle toho jak si psi spolu hrajou, ale podle toho jak spolu spi a jak spolu zerou.

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2005 20:23
- Nahlásit

Takže vidím, že diskuze se opět dostala na úroveň pavlače kde Sali a Tchor se trefují do každého s trošku jiným názorem a jako mě otrávili na jiných diskuzích tak i tady bohužel. Tchor to nakonec zakoncí svým klasickým: tohle nemá cenu, kdo chce kam...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:26
- Nahlásit

tak teda sorry....už jdu dělat něco užitečnýho....třeba se věnovat sobě a svým psům.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:31
- Nahlásit

Anonymní
Ja pouze snazim lidi varovat pred clovekem ktery pouze zneuziva sve postaveni na trhu. Pokud jsem ti otravil diskuzi tady tak me to mrzi i kdyz nevim komu.
Preso si ale myslim ze se netrefuju do nikoho s jinym nazorem (kdyz si to po sobe procitam nenapsal jsem nic proti tobe) ale mam vyhrady poze a jenom proti jednomu konkretnimu cloveku s konkretni metodikou a konkretnima jeho nazorama na ostatni kynologii. Rek bych ze jsem ve vyrazech o dost mirnejsi nez on. Timto tu dizkuzi koncim nikomu nebranim za nim jet a nikomu nebranim si jeho"zkusenosti" koupit.

PetraR
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:43
- Nahlásit

Tchor
Vis ja ti reknu jednu vec.
Ja jsem s tebou mela moznost si vymenit mail, uznavam, ze se Sali toho vite o pejscich asi hodne. Klobouk dolu, vsechna cest.
Ale diky tomu soukr. mailu a tvym naslednym poznamkam ke mne na verejne diskusi.... dal to rozebirat nebudu. Mozna jsi jen ujel, jsme jen lidi, ja taky.

Ja u Dostala byla nekolikrat, nikdo mi buliky nikam nevesel, vidim sveho psa, pri vsech radach od kohokoliv clovek musi premyslet a vnimat hlavne sveho psa a ja na V. Dostala proste nadavat nemuzu, naopak. Pokud nekdo s nim ma spatnou zkusenost - ok, ma ji, ja ovsem ne. Cerpam veci kde muzu a cerpam i od neho.
A tyhle reci o bulikach a panech podnikatelich co nasli diru v trhu mi zavani uplne necim jinym.
Tečka.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 20:54
- Nahlásit

pokud by to delal pro psy nikdy by tam nemej vic jak deset psu protoze pak by se jim moh plne venovat. Takze kdyz jich tam ma tricet i vic pro psy to to rozhodne nedela. Ta cena mi prijde taky silne premrstena ale jak rikam je to kazdeho vec.
PS: zavanet to muze cimkoli, ale v zivote jsem si za praci s cizima psama nevzal ani korunu at uz slo o figuronani, nebo primo prevycha ciziho psa. Vsechny psy co jsme doma davali dohromady po te co je jejich majitele nezvladli jsme precvciovali a hledali jim nove majitele meli jsme doma nekolik mesicu (i roku nez se nasel vhodny novy majite) bez jakekoli kompenzace atd.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání