| Autor |
Zpráva |
Pavel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:13
- Nahlásit
Pro všechny: Je mnoho takzvaných vodičů psů, na vojně se jim říkalo kočkomr... A úrověň u BA opravdu prudce klesá, ale je to nedoceněností této práce, nedostatkem financí a špatným výběrem pracovních sil. Je mi to moc líto. Vím co říkám, vlastnil jsem jednu menší. Bohužel když to chceš dělat pořádně, tak tě nikdo nezaplatí. Psi opravdu u BA nejsou Nej, berou se kusy, tak jako pracovníci. Ale já oceňuji zapálení té vymírající menšiny. A fandím všem dobrým psovodům u BA, že zde ještě zůstali za tak bídných podmínek.
Jinak plně souhlasím, že je několik linií NO. Ne však takové o jakých psal Filip a další.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:15
- Nahlásit
Eny
Ebony
já se na německý ovčáky koukám jen zdálky,většinou z okna ,ale co se týče použitelnosti,není to zas až tak podle mě o inteligenci( a když tak o jaké,instinktivní,adaptivní-pracovní,sociální,....????)jako o houževnatosti a vytrvalosti,urputnosti a loveckém drivu....prostě o tom,jestli to zvíře chce jít dopředu za svým cílem za každou cenu,ať to bolí nebo drhne....to je jediný,co nejde naučit...jinak naučit požadovaný cviky není problém v celém pásmu přirozený chytrosti psa,jen je problém u rozenýho nemakačenka ho strhnout ke spolupráci,když se z práce vychcaně vykrucuje....
Vysoká inteligence zjm.instinktivní může být při některém druhu výcviku na škodu....a jinde se bez ní nehneš....
Když posuzuju celý to naše domácí hejno,tak skutečně nejmíň adaptivně inteligentní jsou naše dvě čistý pracandy dobrmanka Kira a černá ovčanda Gerta,znakatá míchaná exteriéropracanda má celej národní zkušebák a co se týče inteligence všeho druhu,obě maliny pracovní i míchaná jsou si na roveň,akorát ta míchaná vymýšlí jak NEDĚLAT,ta pracanda JAK DĚLAT PO SVÉM.Oboje překáží.
|
Pavel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:16
- Nahlásit
Slepecký psi jsou vody mnou nezčeřené a tak bych se asi na toto téma nepouštěl do velké debaty. Ale klobouk dolů. Super práce a super výsledky!!! Rád bych se přiučil, pokud je to možné.
|
Pavel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:19 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit
U mě pod stolem se válí jedna fenečka BOC a můžu Vám říci, že takového pracanta jsem v životě neviděl. Kam se hrabou moji NO. Bohužel není moje http://sweb.cz/Hutty111
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:33
- Nahlásit
Sali
samozřejmě, že to není o inteligenci, oni právě většinou hodně inteligentní psi moc přemýšlejí a to někdy opravdu dost škodí, ale jak bylo řečeno, je hodně druhů inteligence, ale pokud bude superinteligentní pes línej nebo posera - tak je stejně k ničemu.....
Ketrin
já mám trochu jiné zkušenosti od záchranářů, retrívři všeobecně byli v praxi celkem nepoužitelní (pozor mluvím o opravdovém nasazení, ne o hraní si na záchranáře na závodech), protože díky své "inteligenci" se často rozhodli, že prostě náročné věci dělat nebudou, a hlavně jsem u nich postrádala výdrž - psychickou myslím
ale zrovna tak je spousta ovčounů, co to nezvládá, myslím, že je spousta dobrých vodicích ovčáků, osobnosti se najdou u každého plemene
Eny
ale samozřejmě, že existuje liniová plemenitba, co to je, si každý může přečíst, ale ne v tom smyslu, jak se zde o ní psalo, to je čistě chovatelská věc, praxí mnohdy vynášená do nebe, mnohdy zatracovaná, i když jsem nepochopila, co myslíš liniema, co se na sebe nehodí........a o zkušenostech poradců chovu u NO si já nedělám žádné iluze, na to se v ovčouním světě pohybuju už moc dlouho
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 15:54
- Nahlásit
Ebony
línej posera superinteligentní je Beauty Aibara, "Mera",moje milovaná malinuška postelová...za to,že jsem jí téměř jen po dobrém ukecala k složení TART 1 a ZVV 1,bych měla dostat svatozář....
|
Pavel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 17:32
- Nahlásit
Taky dobrá zkouška, tak co?
|
Pavel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 17:58
- Nahlásit
NEŽEHLI SI, PODĚLAL JSIS TO!
O odbornících jsem nic nepsal, mimo jiné. A vedlejšáky jako jsi ty FILÍPKU přehlížím. Ta pravá základna jde mimo tebe.
Škoda jen , že jsem již mimo obor, rád bych ti přijel zaktivizovat psa na objekt. Doufám, že by ses neposral strachy.
|
haha
|
# Zasláno: 6 Říj 2005 21:35
- Nahlásit
já osobně si myslím že NO je pracovitý snaživý pes ,ale to co se naučí bohužel bez opakování taky rychle zapomíná,zatímco některá jiná plemena se sice neučí tak rychle ale pamatují si to co se jim jednou ukáže třeba celý život,chytrý pes u mě není pes co opakuje přesně to co má naučené,chytrý pes se dovede učit i sám na základě svých zkušeností,dovede i v jiných podmínkách na které není zvyklý samostatně jednat bez povelů svého pána .,a když srovnávám svých 5 ovčáků co jsem měla,s jinými plemeny např. již prve zmíněným bíglem, ovčáci sice poslouchali ale bígl se dovedl učit sám a v mnohém je opravdu předčil, a to ani nemluvím o labradorovi své kamarádky který nemá žádný výcvik ale někdy mi připadá že uvažuje skoro jako člověk.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 22:05
- Nahlásit
Ale, to že ovčáci opakují přesně, to, co se po nich chce je dáno současným zkušebním řádem, který požaduje absolutně přesné provedení cviků, když uvidíš Lucku cvičit s labradorem IPO, tak ten labrouš je úplně stejně strojově přesný, jak ovčouni, tak jak to pak poznáš? Já mám ovčáka, kterýho můžu půl roku nechat stát, a když ho vemu na poslušnost, tak ji dělá stejně, jak před tím půl rokem, je prostě takový, a ostatní jsou makový. Taky záleží kde pes vyrůstá, jak se k němu chováš, ze psa věčně zavřenýho v kotci vyroste debil, i kdyby to byl sebevětší inteligent, psi, kteří žijí v bytě můžou působit, že myslí, jak lidi, samozřejmě, protože s člověkem tráví hodně času a tím se učí. Je s podivem, že já znám samý otravný a nevychovaný bígly, nechci říct hloupý, ačkoliv z mého pohledu jsou, ale jen pro mě, mám na psy jiné požadavky, ale stejně to prostě nedokážu, nasypat všechny bígly do jednoho pytle, a říct, že jsou blbý, pro někoho mají určitě své kouzlo. Ale pro mě pes, který každou chvíli zdrhá, prostě není k ničemu, i kdyby měl státnice z filozofie.....
Ale fakt mě pořád fascinujete, jak znáte toho a toho psa, toho a toho plemene a ten je chytrej a ten je blbej, to prostě nikdy nepochopím......... nebo mám holt štěstí na samý "chytrý" psi
|
haha
|
# Zasláno: 6 Říj 2005 22:38
- Nahlásit
Ebony
možná máš fakt štěstí na chytrý psy , nevim ,já psy v kotci nemám ,všechny jsou v bytě se mnou,nedělám s nima žádný zkoušky a posuzuji je podle jejich přirozený schopnosti učit se,tudíž mám třeba z vlastní zkušenosti zjištěný že bígla nenaučím přivolaní tak že ho to budu učit na stopovačce ,načež ho pak za sebou nechám tahat po zemi kus vodítka a on mě bude poslouchat protože si bude myslet že je přivázanej-Nebude,taky se mi nepodaří ho nalákat na pamlsek ,i když bych mu mávala před čumákem šunkou,a nebo budu předstírat že mu utíkám a on mě bude následovat _Nebude protože stejně ví že mě po stopě najde,tohle všechno platilo na ovčáky,ne však na bígla nebo středoasijata,protože tihle psi mi nezdrhnou proto že mě mají rádi a nemají důvod utíkat ,vidím to i doma zatímco ovčák stojí u prázdný misky a má žízeŇ ,středoasijat si nadzvedne pákovku a pustí si vodu,bohužel jí už nezastaví což je k nasrání,ale je chytrej ,ovčáka mám ráda jako ostatně všechny svoje psy ,ale musím říct že středoasijat je mnohem chytřejší
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Říj 2005 23:06
- Nahlásit
Ach jo,
já myslím, že to neni plemenem, ale jedincem. Znám spousty psů a myslím, že Ebony má pravdu, že je to hlavně výchovou. Jistě taky každej pes je jinak nadanej, má jinou povahu. Taky mám u svýho psa občas pocit, že ví, co si myslím, ale je to blbost. Děláme některé věci automaticky a pes není blbej, a tak je předpovídá. Jsme za týdny, měsíce a roky na sebe zvyklí, jeden o druhém ví mnoho (pokud chce), a tak někdy není těžké odhadnout, jak se pes, (nebo pán) zachová. Znal jsem jako vodícího psa i novofoundlanďana, nejen ovčouna nebo labradora. Myslím, že vodící nebo asistenční psi procházejí tzv. předvýchovou, kde se zjišťuje, jestli jsou pro další výcvik vhodní. Ale podrobnosti neznám. Co se týká diskuse o agenturách, je určitě faktem, že je to velmi špatně placená práce, a proto tam dost často pracují lidi, kteří moc jiných možností nemají, buďto proto, že nemají středošk. nebo vysok. vzdělání nebo jsou starší a špatně hledají práci. Všude se ale najdou lepší i horší lidi. A co se týká zkušeností, tak si myslím, že by člověk neměl být lehkomyslný a urážet lidi jen tak pro nic za nic, jen proto, že si myslí, že sežral "šalamounový..." Ale na to musí každý přijít sám. Chytrý člověk mlčí, hloupý křičí...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 23:25
- Nahlásit
haha
tak asi mám štěstí, moji psi, pardon ovčáci, nikdy neprošli výchovou na stopovačce apod., nikdy mi neutekli, visí na mě a ani je to nenapadlo, nevím, jak posuzuješ přirozenou schopnost učit se, když necvičíš, právě u výcviku se projeví schopnost učit se a u záchranářskýho i schopnost samostatné práce. Mám ráda středoasiaty, jsou to nádherní psi, ale nemyslím, že jen pro to, že jsou zvyklý na jiný způsob života, jsou chytřejší.
jenže tyhle rozhovory jsou o ničem, mně už to nebaví,
nejchytřejší je stejně náš jozefčík
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 23:56
- Nahlásit
Anonymní
Co mas proti novofundlandanom? Haa? ;)
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:29
- Nahlásit
Ebony
Těma liniema co se na sebe nehoděj jsem myslela např. linie z kterých pochází mistr republiky ve výkonu proti např. klubové výtězce z výstavy, asi nikoho by nenapadlo tohle dát na sebe teda doufám. Pokud vím, tak moje známá "taky chovatelka" nakryla fenu s převážně západoněmeckými předky psem s převážně starým českým rodokmenem no a co z toho vylezlo si nepřejte vidět. Bylo to ošklivý jak noc a hloupý, fakt a to že já NO mám fakt ráda. Jasně že tohle je jenjeden případ, ale vesměs co se bavím se známými jak ze cvičáku, tak z výstav shodneme se na jednom, že prostě musíš pracovat na povaze nebo na exteriéru v dané linii a nepomůže ti, že tam přimícháš psa, který sice je bombový, al e co se týče genetiky, tak se tam prostě nehodí, neptej se mě proč, to nevím, protože genetiku jsem studovala jen jednen semestr
JInak k ostatním,
pokud posuzujete inteligenci psů podle schopnostio naučit se přivolání na vodítku, tak vězte, že při špatné metodice, nebo nedůslednosti psovoda se naučí běhěm chvilky úplně každý pes rozlišovat zda je nebo není na šňůře. Není to vina psa a už vůbec vina jeho inteligence. Ze svých několikaletých zkušeností jako instruktorka na cvičáku vím o úskalích této metody hodně.
Na potřebu opakování u NO mám taky svůj názor, podle mě nejde až tak o to že by zapomínal, spíše jede o to, že pokud s ním pravidelně neopakujete, začne u toho moc "přemýšlet" a vymýšlí kraviny... Vždyť proč by to měl dělat přesně, když to psovodovi stačí tak nějak...
Prostě co svého psa naučíte to bude umět o ničem jiném to není.
|
haha
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:39
- Nahlásit
Ebony
ano jezevčík je chytrej, musí být, jako norník musí uvažovat samostatně,někde pod zemí totiž nemůže spoléhat že mu poradí pán povelem musí totiž jednat samostatně,asi máme každá jiný názor ,ale prostě u mě je chytřejší třeba ne ten pes který na povel venku přeskočí neznámou prekážku ale ten který třeba desítky metrů odběhne a najde cestu aby skákat nemusel..to je příklad.Měla už jsem dost psů ,různých ras a beru chytrýho psa jako toho kterej se učí sám, i třeba odkoukáním od psa kterýho jsem to naučila já,krom toho netvrdím že se mezi ovčáky nemůže najít některej chytrej.
|
haha
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:43
- Nahlásit
Eny
uvedla jsem to cvičení na vodítku jako příklad který tady byl někým doporučován a já sama ho nepoužívám ,ani nemusím,mí psi nikdy neutíkali,vždy jsem je pouštěla na volno od začátku,neutíkal mi ani ten zmiňovaný bígl ,nikdy.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 08:41
- Nahlásit
Pigie
Nic, jsou to bezva psi. Špatně pochopeno. Naopak, každej pes je přece dobrej, je to hlavně o lidech....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 08:58
- Nahlásit
haha
nezlob se na mě,ale-
1)na to,jaký tady uvádíš zkušenosti s kvanty zkažených a převychovávaných psů,se jinde projevuješ jako člověk,co má psa podruhý v životě v ruce a brečí,že by chtěl aby bylo tak a tak,a vůbec přitom neví prečo.....když jsi řešila toho labrapita,vůbec mě nenapadlo,že se psama za sebou už něco máš.....neb to bylo chci poručit větru dešti a prečo to nefachá??????
2)na to,že zdůražňuješ,jak jsi nikdy necvičila se psy tak,jako se cvičí ve sportovní nebo služební kynologii,toho o výcviku nějak mnoho víš,hlavně jak se v něm odlišuje ta prožluklá entelegence....ale když nehovoříš o vlastních zkušenostech(což bys ani nemohla,kdybys je měla,hovořila bys ale ouplně jináč),tak papuškuješ černobílý fráze nějakých peseudochytrých knížek napsaných jistě mistry sportu ve výkonu.....co kdybys nám semka dala linky na zdroje,já se taky ráda poučím,jsem jen ten blbej vejcvikář co se plácá po cvičáku,neb to jinak neumí....
3)nic ve zlém,neuraž se,ale kdo má nějakou signifikantní praxi se psy,už nikdy nevidí svět černobíle a nepíše JE a MUSÍ, ale jen a jen V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH MŮŽE BÝT.....protože psi jsou živí a individuality.....máš nějakou Gaussovu křivku,ale život ti přinese do ruky celý spektrum povah a projevů,zvl.když si psa cíleně nekupuješ,ale zachraňuješ co kde kdo odpálil.....
Já osobně bych se svou praxí a počtem psů,co mi za 25 let prošel rukama(jen 3 zachraňovaní a jen 10 zcela normálních pracovních nebo exteriérových zvířat,z toho někteří jen na pobyt na pár neděl....),kdyby se zkušenosti a závěry z nich extrapolované získávaly "tzv.za docházku" ,měla učit od Tebe........????????
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 09:51
- Nahlásit
Sali
někdy ti závidím, jak dokážeš přesně popsat danou situaci
|
haha
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:06
- Nahlásit
Sali
rozhodně jsem kvůli svému labrapitovi nikde nebrečela ,pouze jsem chtěla nasbírat od vás nějaké nové informace ,které by mě mohli při jeho výchově pomoci ,ale i bez bychom to zvládli.pseudochytré knížky o výcviku nijak zvlášt nečtu , protože od jisté doby kdy jsem jednou byla na cvičišti se svým psem a zkušený výcvikář mi řekl že cvičit takovýho psa je ztráta času a abych si koupila ovčáka z pp ,už mě to prostě nelákalo,tehdy mě bylo 13 let.krom toho při rozmluvách s lidmi kteří se výcvikem zabývají mě u většiny připadá že pes který nepatří ke služebnímu plemeni u nich ani není považován za psa.Přesto že jsem vždy měla zvířata problémová, předchozími majiteli většinou zkažená bitím a špatným zacházením,vždycky jsme si to spolu dokázali ujasnit ,nikdy mi pes neutekl, nikdy na mě můj pes nezavrčel ze zvířaty např, zmíněným středoasijatem který předtím napadal opakovaně svého majitele tak že se bál vstoupit na svůj pozemek spím v posteli a mohu mu dělat cokoliv,krom toho bavili jsme se tu původně o něčem jiném, jestli je jedno plemeno chytřejší než druhé,je to můj názor nikomu to nevnucuju , prostě si myslím že je,a právě na těch zkažených ubohých psech je dobře vidět jak rychle se dokážou v nových podmínkách učit.Ale nikdo se ode mne nic učit nemusí, já to nikomu nevnucuju...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 11:08
- Nahlásit
Ebony
ale mrzí mě to a sere mě to fakt fest....že buď musím mlčet a nikam nechodit a nic nečíst,nebo ze mě vypadnou takovýhle kritiky.....
Už mi bylo řečeno,že ve srovnání se mnou je "blbých" 80% populace,ale že to není problém tý populace,ta je v pořádku,ale můj.... a že jediný řešení je nechat populaci žít a dělat si svý,ocení to pak totiž každej...že skupiny se tvoří podle kompatibility a míchat se nemají....proto se ty skupiny dobrovolně tvoří,aby si vyhověly.....
Asi to tak je.....příště až Tchoř zas někam něco bude psát,zapřu se a neotevřu si to....
|