Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Je německý ovčák inteligentnější než jiní psi??
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Maya
# Zasláno: 29 Zář 2005 11:00
- Nahlásit

Někde jsem četla, jak se dělali pokusy zjistit a porovnat inteligenci u štěňat a vlčat a bylo zjištěno, že v řešení samostatných situací jsou lepší vlci, ale psi jsou lepší v řešení situací, kde hraje nějakou úlohu člověk, protože dokáží lépe rozpoznat gesta, mimiku a hlas člověka než vlk.
Obecně si myslím, že lidským měřítkem inteligence psů je jejich schopnost spolupracovat s člověkem, v čemž jasně vedou ovčáčtí psi, a samostatně jednající plemena jsou považována za méně inteligentní, což nechápu, protože člověk, kterého někdo pořád vodí za ručičku, jako inteligent zrovna vnímán není.

jeje
# Zasláno: 29 Zář 2005 11:34
- Nahlásit

gabifi
, ale na vlka ani na BOM ci NO sa teda rozhodne nepodoba...

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 14:30
- Nahlásit

FiSt

V pohode, my mame v panelaku 4 jazvecikov, vsetky uz pokusali deti. Moja kamaratka ma tiez jazvecika, tiez uz pokusal ;) Tot len k tomu prepocitavaniu. V mojom okoli je jazvecik 100% krvilacny tovor Ja to tak aj beriem na to prepocitavanie. Ale treba si uvedomit k tomu prepocitavaniu, kolko psov je chovanych a kolko sa ich naozaj dostava k ludom, cize nie su len uzatvoreny na zahradach... Statistika je zapeklita vec a jej cisla mozu variovat od agentury k agenture a stale budu v ramci chyby

jeje
# Zasláno: 29 Zář 2005 15:56
- Nahlásit

FiSt
Fist, lepsie by bolo keby si si v slovniku nasla vyznam slova kynologia a inteligencia... (ten v uvodzovkach leopardi bonsai bol Pyrenejský ovčiak)
Vseobecnej definicii inteligencie totiz vyhovuje viac divo zijuci Basendži ako vychovany ovciak.

jeje
# Zasláno: 29 Zář 2005 17:01
- Nahlásit

Fist - myslel som si ze si natolko inteligentny, aby si si dokazal otvorit slovnik sam. Povodne som hovoril o inteligencii psov.

# Zasláno: 29 Zář 2005 18:03
- Nahlásit

Čtu tyhle vaše příspěvky a nestačím koukat. Sám jsem vlastníkem jednoho ovčáckého a jednoho primitivního plemene a nikdy mě nenapadlo srovnávat jejich inteligenci. Co se tím pojmem vlastně rozumí ? Ovčácký pes přirozeně rád pracuje a víc poslouchá povely, primitivní pes se rád věnuje činnosti která ho baví a nad každým povelem chvíli přemýšlí, proč ho má vlastně splnit. Kdo je teda vlastně inteligentnější ? Ovčák, který téměř bezmyšlenkovitě vykoná naučený povel nebo primitívek, který zváží situaci a snaží se splnění vyhnout, protože ví, že ho prostě jen tak ze svého rozmaru procvičuji. Když je splnění povelu nutné ( např. se blíží cizí pes, nebo se v trávě válí nějaký fujtabl ) povel splní napoprvé. Takže, osvětlí mi někdo bez emocí, nebo toho, že bude obhajovat jen to svý plemeno co to ta psí inteligence je ?

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:17 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

According to S. Coren, author of "The Intelligence of Dogs", there are three types of dog intelligence:

* Adaptive Intelligence (learning and problem-solving ability). This is specific to the individual animal and is measured by canine IQ tests.
* Instinctive Intelligence. This is specific to the individual animal and is measured by canine IQ tests.
* Working/Obedience Intelligence. This is breed dependent.

Ranking of Dogs for Obedience/Working
Intelligence by Breed:

Rank Breed
1 Border Collie
2 Poodle
3 German Shepherd
4 Golden Retriever
5 Doberman Pinscher
6 Shetland Sheepdog
7 Labrador Retriever
8 Papillon
9 Rottweiler
10 Australian Cattle Dog

A ja sa s nim plne stotoznujem A dufam, ze uz ste pochopili vsetci

# Zasláno: 29 Zář 2005 18:23
- Nahlásit

pigie
Bohužel, jsem starší generace a na školách do nás hustili ruštinu, takže tomuhle vůbec nerozumím. Nešlo by to přeložit ?

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:32 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Podla S. Coren, autora "Inteligencia psov", su tri typy psej inteligencie:

*Adaptivna Inteligencia (schopnost ucit sa a riesit problemy). Je specificka pre individualne zviera a je merana psim IQ testom.
*Instinktivna Inteligencia. Specificka pre individualne zviera a je merana psim IQ testom.
*"Poslusnostna" Inteligencia (neviem najst vhodny vyraz, ale ide o schopnost plnit povely). Zavisla od plemena

Rebricek psov v "poslusnostnej" inteligencii v zavislosti od plemena:

1 Border Collie
2 Pudel
3 NO
4 Zlaty Retriever
5 Doberman
6 Kolia
7 Labrador Retriever
8 Papillon
9 Rottweiler
10 Australian Cattle Dog

Ospravedlnujem sa za kostrbaty preklad

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:35 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

FiSt

Zle som sa vyjadrila, nestotoznujem sa s rebrickom, len s rozdelenim inteligencie A pre mna najdolezitejsia je prave ta adaptivna a instinktivna, tu dalsiu dostanem spolu s plemenom

# Zasláno: 29 Zář 2005 18:43
- Nahlásit

FiSt
pes běhá po parku a dělá si co chce.....
To svědčí o inteligenci, nebo spíš o neinteligenci pána.

Nikdy dřív mě ani nenapadlo porovnávat inteligenci mezi mejma dvěma psama. Mám kavkazana a hokkaido kena. Kavkazan poslouchá na slovo kdykoli a hokkaiďák přesně ví kdy se jen tak cvičí (což odbývá) a kdy musí poslechnout protože se něco děje (to taky poslechne napoprvé). Takže se neodbytně vtírá myšlenka, že to mý primitivní plemeno není zas tak blbý.

# Zasláno: 29 Zář 2005 18:45
- Nahlásit

pigie

Díky !

gabifi
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:45
- Nahlásit

Ovčák, který téměř bezmyšlenkovitě vykoná naučený povel
Kde bereš jistotu, že ovčák plní povely téměř bezmyšlenkovitě? To jako že ho postavíš na kraj propasti, řekneš VPŘED a on do ní skočí?

Ovčák ví velmi dobře, kdy je povel součástí hry nebo výcviku a kdy je povel součástí "reality".

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:46
- Nahlásit

Ja to co ty s primitivnym mam ja s novofundlandskym, preto na cvicaku vyzera, ze je blby, pomaly a lenivy. Hoci, ked treba tak posluchne a velmi rychlo Ale to drezurovanie neznasa a preto s nim konci, nepotrebuje dokola opakovat to iste. Vie, ze to vie a nechape, preco to ma robit dokola.

pigie
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2005 18:50
- Nahlásit

FiSt

http://www.petrix.com/dogint/intelligence.html

pokracovanie rebricka

# Zasláno: 29 Zář 2005 18:57
- Nahlásit

gabifi
Asi jsem to nenapsal zrovna přesně - plní povely okamžitě, možná o nich nemusí tak přemýšlet, protože jsem ho nevystavil nikdy žádnému nebezpečí a ani to nehodlám udělat. Spíš jsem tím myslel že když řeknu ,, sedni " kecne na zadek ještě než to stačím doříct. A už vůbec tím nechci říct že je blbej. Dělá to proto, že já to chci a on mi chce udělat radost. Taky ho mám proto rád.

pigie
Přesně takovej je i hokkaiďák. Kouká na mě s výrazem: já vím co je lehni, tak proč mám sebou pořád mlátit o zem. A proto i jeho mám moc rád.

Anonymní
# Zasláno: 30 Zář 2005 07:13
- Nahlásit

No jo a co je to NEinteligentní neb blbý neb tupý pes?
To může být i sebechytřejší ovčák s pitomcem pánečkem. Ale z osobní zkušenosti (tak jak nemám ráda spoustu lidí), tak mi vadí i někteří psi. Vadí mi fena, která má docela rozumnou paničku, která se jí věnuje (i když nedůsledně) a ta se pravidelně rozbíhá proti příchozím lidem, surově a tupě je povalí na zem a skáče jim po obličeji radostí. Té feně vůbec nevadí, že každé její vítání končí tím, že dotyčného rozzuří do běla, že po ní každý řve a odstrkává ji, že ji panička mlátí jak nezralý žito v marné snaze ji to odnaučit. Je to pes, na kterého panička řve, drží se, aby ji nezabila a ona kroutí prdelí, má z toho radost a skáče po ní. Vůbec nerespektuje zlobu. Je to pes, který štěká pořád, všude a na všechno. Nepomáhá bít, nepomáhá konejšit, nepomáhá zabavit, nepomáhá ignorovat, nepomáhá vyloučit z kolektivu. NIC. Je to pes, který se nedá vodit na vodítku, protože po pár minutách tahu takřka ztrácí vědomí a není způsob, jak ji srovnat. Není to pes z útulku. Má ji od štěněte, ale je to nezvládnutelný temperament, který mi zavání opravdu tupostí.

Anonymní
# Zasláno: 30 Zář 2005 13:58
- Nahlásit

Prosttě není proč pomlouvat nějak psy. Někteří jsou hloupější a některé chytřejší. a myslím si že to není rasou psa ale hlavně povahou psa. V jednom vrhu se muže narodit ovčáček chytrý a další hloupí. Ale je to i na tom jak si ho majitel vychová.

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 15:47 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

To koukám. Natrefil jsem zde na názor, že ,,pracovní,, NO jsou nej a ti ,, exteriér.,, jsou hloupější a pomalejší. Hloupější a pomalejší je asi ten pisatel, který zde přidal k dobru svůj názor. To je názor ubožáka, který závidí hezké psy. Nic víc. Mám oba řečené druhy a nejsem zastáncem tohoto názoru. Vše záleží na majiteli, ne na tom zda je pes pracovní, či výstavní. Neznám tento pojem. Buď je pes s PP, nebo bez PP. Buď pracuje, či nikoliv. Toť vše.

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 15:49 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

Anonyme, ty jsi asi taky pěkná linie...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 16:21
- Nahlásit

Může mi někdo vysvětlit, jak se měří inteligence u psů??

Pavla
# Zasláno: 30 Zář 2005 16:42
- Nahlásit

Pavel
Docela bych ráda věděla o jakým anonymu to mluvíš...

jeje
# Zasláno: 30 Zář 2005 16:43
- Nahlásit

Casto stopkami...

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:07
- Nahlásit

Omlouvám se, nebyl to anonym, byl či byla to ARTEMIS, se svou duchaplnou tézí o liniích NO

haha
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:26
- Nahlásit

Pavel
myslím že kdybys věděl o ovčácích nebo o psech vůbec to co Artemis mohl by sis pískat!
jinak kolik máš doma ovčáků že jsi takovej znalec??

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:32
- Nahlásit

Doma mám dva NO, štěndo a důchodce ale to asi nebude pro tento druh diskuse zajímavé. Stále tvrdím, že je to hovadina zhovadilá...

haha
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:35
- Nahlásit

je to docela zajímavé , já mám současně 4 psy, už jsem jich měla celkem 20 ale stejně o nich nevím tolik co Artemis.

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:35 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

Jinak nenapadám chovatelské úspěchy, nebo vědomosti pisatelky, ale její názory.

Pavel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:37 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

Budeme se předhánět? Prošlo mi rukama pár psů na vojně a pár doma. Něco málo o tom vím

haha
# Zasláno: 30 Zář 2005 18:38
- Nahlásit

nebudu se předhánět ,netvrdím že vím o psech všechno,ale než někoho začneš kritizovat,zjisti si kdo to vlastně je ,toť ode mne vše

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání