| Autor |
Zpráva |
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 18:54
- Nahlásit
kachna_
nám hodně zabral pangamin!!!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 21:20
- Nahlásit
Hipík a Tonička a Rozinka
ředím to tím alkoholem jak jsi psala. Konkrétně meruňkovicí, krom ní jsem našla doma akorát činzáno a to se mi nezdálo moc vhodné . Je fakt, že jsem se s tím moc neodměřovala. Ze začátku jsem se snažila ty kapky počítat, ale po cca třisté kapce mě to přestalo bavit a nalila jsem tam všechno. 10 ml cedru, 10 ml citronely a 20 ml levandule. Alkoholu jsem dala myslím deset kávových lžiček (jestli si to dobře pamatuju) . Myslíš, že ho mám dát víc?
|
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 22:53 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Biluška
Myslíš, že ho mám dát víc?
Jako nosič je alkohol vhodnej na obojky, ale na kůži a srst NEEE. Když si ďobneš na zápěstí voňavku, je to něco jinýho, než když se natřeš komplet. Mimo to, že spolehlivě odkrágluješ okolí, alkohol tě vysuší jako mumii
Na kůži a pleť se jako nosič používá nějaký rostlinný olej nebo kombinace nosných rostlinných olejů (mandlový, vinný, meruňkový, sojový, slunečnicový atd.), na zvířata asi spíš nějaký lehký, nemastný.
Z éterických olejů je Levandulový jeden z mála, který je zcela bezpečný a může se používat i koncentrovaný.
Éterický olej Cedr aplikovaný přímo na kůži v neředěné formě, může způsobit epileptický záchvat.
Éterický olej Citronella aplikovaný přímo na kůži v neředěné formě, způsobí podráždění a působením slunce se vytvoří na kůži fleky.
|
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 23:00 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Biluška
ředím to tím alkoholem jak jsi psala.
Šmarjááá, to bylo ale k výrobě obojků! Ne tím polejvat sebe nebo zvířata.
Že si ze mě děláš srandu a já ti skočila na špek...
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 23:24
- Nahlásit
all
na choďáka obojek funguje zatím na 100%
jork má obojek týden a zatím bez klíšťat
Daf leon obojek funguje velmi dobře zatím jsem našla jedno klíště
malodaf obojek vadí a levandule taky tak dostala kiltix od loňska
|
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 23:28 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Monty
chtěla jsem dát tři ale káplo mi toho tam více, ale alkohol jsem tam nedávala, vadí to?
Když napustíš celý obojek směsí alkoholu s éterákem, a necháš uschnout, napustí a provoní se celý obojek, vůně vydrží cca měsíc.
Éterické oleje jsou těkavé, tzn. rychle se odpaří. Aby vůně vydržela, a k ředění, se používá k výrobě třeba parfémů a psích obojků alkohol, a na tělo a obličej tzv. nosné oleje nebo krémy.
Nebo se jako pojidlo lehčích roztoků vody a oleje používají emulgátory - z přírodních znám akorát lecitin. Ale o tomhle moc nevím...
Když pár kapek Levandule vmasíruješ psovi do srsti, spojí se éterák s mastnotou a ta jej váže.
Takže, když neředěným éterákem Levandule pokapeš látkový obojek, který není mastný ani porézní, je to nejdřív šlupka a za chvilku nic...
Já když psům obojky vyrábím, dám je schnout na zahradu - je to tak silný, že mě to vadí.
Po uschnutí obojky pak voní jemně a vůně dlouho vydrží.
|
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 23:53 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Tady je popsáno podrobně, co je vlastně éterický olej (dtto esenciální olej a silice)
http://www.aroma-fauna.cz/content/19-rostlinne-sil ice-esencialni-oleje-etericke-oleje
Vzhledem k vysoké koncentraci étráků je fakt dobré, zejména při použití na kůži nebo vnitřně, si o nich něco zjistit. A dodržovat doporučené ředění.
Jak už jsem psala hodněkrát, je málo éterických olejů "bezpečných" v neředěné formě jako např. "Levandule".
Běžně dostupnými éteráky se dá při správné aplikaci léčit, odrážet klíšťata a blechy nebo se různě vylepšovat olejíky, krémíky, maskami atd.., ALE taky je možný si při nesprávném použití přivodit podráždění kůže, potrat, srdeční zástavu, epileptický záchvat, křeče, halucinace a já nevím co eště... Bez prdele...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 06:27
- Nahlásit
Sem tím nastříkala koně i psy . FAkt, prdel si nedělám. Dyť to tu taky někdo psal, že tím ty psy potírá. Jabloň myslím. . Záchvat teda nedostal nikdo, na sluníčku taky nikdo nezflekatěl...ale už to zkoušet radši nebudu
Mám to teda skrz ty koňské mouchy dát do oleje? Normálního slunečnicového co na něm smažím bramboráky? Dyť bude kůň mastnej potom . O mandlových a těch ostatních olejích jsem v životě neslyšela Gde je koupím? Který z nich není mastný?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 09:04
- Nahlásit
děkuji moc za skvělý výklad , zítra budu mít kolaudačku, tak odliju trochu vodky a namíchám to s tou levandulí a natřu jí to na obojek
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 11:34
- Nahlásit
Biluška
Dyť to tu taky někdo psal, že tím ty psy potírá. Jabloň myslím
Jablůňka psala, že psům vtírá do srsti 1x měsíčně pouze pár kapek neředěného éteráku Levandule. Konkrétně tenhle:
http://www.karelhadek.eu/cs/eshop/detail/?id=218
dole je jěště zajímavý odkaz:
http://www.karelhadek.eu/cs/casopis/clanek/?id=196
To dělám taky, (éterákem levandule jiné značky, kterou už mám doma) protože Hipíkovi obojek nestačí. A ne jednou měsíčně, ale 1x týdně - protože není holoprtka, ale medvěd .
Jinak, jak jsem sem dala odkaz o éterácích v noci, tak tam na stránkách nabízejí repelent pro kočky a psy s denaturovaným alkoholem, ovšem není tam popsáno přesné složení - kolik čeho a tak...
U Barona prodávají něco podobného bez alkoholu - to mi přijde jako lepší varianta
Je fakt, že to nejde přímo na kůži, ale na srst... Nicméně, když si představím, že bych si vlasy často polejvala meruňkovicí, asi bych je měla za chvilku dost poničený - to radši do hlavy než na hlavu
Večer eště projedu knihy, který mám doma a písnu sem, mám pocit, že o ochraně koní před mouchama jsem někde něco četla.
Jsem schopná popsat jenom to, co vyčtu nebo sama vyzkouším. Nejsem chemik a co se aromaterapie týče, tak jsem ve fázi mírně poučenýho laika...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 11:49
- Nahlásit
pouze pár kapek neředěného éteráku Levandule
No jo, jenže Jabloň má malopsy, já mám velkokoně s velkomouchama tak logicky nemůžu troškařit
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 12:47 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Biluška
Tak mi to nedalo a mrkla jsem do jedný knihy... Našla jsem jednoduchý a levný!!! návod.
Abyste koňům ulevili od dotěrného hmyzu:
Nakapejte na kartáč 3 kapky neředěného et. oleje "Lemongras" nebo "Citronely" a koně jím vyhřebelcujte.
Odpuzovače hmyzu u hospodářských zvířat:
Pačule, routa, lemongras, citronela, čajovník, levandule, tymián, máta peprná
Zdroj: W. A. Worwood - Voňavá lékárna
Klidně bych zkusila i kombinaci levandule a citronely s důrazem na způsob aplikace "kápnout na kartáč".
Kdyby se ti zdály 3 kapky citronely na celýho koně zdály málo, zkus přidat levanduli - třeba 2 kapky, ne tam hrcnout celou flašku... .
U citronely bych raději zůstala u doporučených 3 kapek (vzhledem k interakci slunce a všech citrusových et. olejů).
Hlavu bych zkusila ošetřit tak, že bych v dlaních rozemnula 1-2 kapky levandule a koníkovi bych hlavu dlaněmi potřela.
Jinak různé éteráky se míchají proto, že:
...Éterické oleje jsou synergické – tedy vzájemně působící. Synergismus znamená "společné harmonické působení" a esenciální oleje obvykle působí lépe, jsou-li smíchány s jinými esenciálními oleji.“ (citace z knihy – Robert Tisserand – Aromaterapie pro každého).
Večer eště mrknu do jiných knih a kdyžtak písnu...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 12:52
- Nahlásit
dík paní.
Nakapejte na kartáč 3 kapky neředěného et. oleje "Lemongras" nebo "Citronely" a koně jím vyhřebelcujte.
Jak mám TŘI kapky rozmatlat po celým koňovi? To je technicky neproveditelné
Hlavu bych zkusila ošetřit tak, že bych v dlaních rozemnula 1-2 kapky levandule a koníkovi bych hlavu dlaněmi potřela.
To je taky nereálné. Jsem to dělala s tím etero-alkoholem, protože zvuk rozprašovadla nesnáší. Nalila jsem si to do dlaně a potírala jsem mu tím hlavu. Padly asi tři, nebo čtyři plné dlaně než byla potřená celá hlava a muchy na něho nelezly. Předtím jsem nastříkala ohlávku a ty mrchy nesedaly na tu ohlávku, ale vedle ní na srst normálně jo.
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 13:07
- Nahlásit
Biluška
Jak mám TŘI kapky rozmatlat po celým koňovi? To je technicky neproveditelné
Kůň nemusí bejt mokrej ... prostě to zkus...
Na Hipíka, kterej je větší než koňská hlava a především mnohem chundelatější, mě stačí pár kapek levandule rozemnout v dlaních atd....
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 13:34
- Nahlásit
zkusím to, ale musím objednat nové oleje, mi došly zásoby
Na Hipíka, kterej je větší než koňská hlava a především mnohem chundelatější, mě stačí pár kapek levandule rozemnout v dlaních atd....
No jo, ale na Hipíka nejspíš nesedají muchy v celých hejnech, ne? Na klíšťata to nejspíš funguje, ještě jsem na koňovi nenašla ani jedno, ale potřebuju odpudit hlavně ty muchajzny.
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 13:55
- Nahlásit
Biluška
zkusím to, ale musím objednat nové oleje, mi došly zásoby
njn
No jo, ale na Hipíka nejspíš nesedají muchy v celých hejnech, ne?
To ne, ale jak ošetřuju éteráky psy proti klíšťatům, všimla jsem si, že nemáme doma žádný mouchy ani jinou havěť. Jen tady běhaj nešťastní hladoví pavoučci
Jen pro představu o koncentraci et. olejů:
U růže je třeba 8 tun růžových plátků k získání 1litru oleje, cena za 10 ml se pohybuje přibližně od 4 500 korun výše...
Např. u levandule je výtěžnost větší, takže je mnohem levnější, ale přesto je třeba strašná spousta kytek, aby vzniklo 10ml éterického oleje...
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 19:32
- Nahlásit
Biluška
Něco mě napadlo, v aromaterapii se taky používají ke kosmetickým účelům gely s éteráky. Našla jsem jednoduchý návod, jak takový gel vyrobit.
Tím by se dal koníček natírat a eště by neměl akné, rozšířené póry, vrásky a povadlé pysky
NÁVOD NA REPELENTNÍ GEL S 3% OBSAHEM ÉT. OLEJŮ - 500ml
1) Kup pytlík Pektinu a uvař 500ml gelu
2) Až bude tuhej, vraž do toho 3 polívkový lžíce slunečnicovýho oleje nebo jinýho, co máš doma na vaření (na pleť se doporučujou jiný, ale tím koník neutrpí) a smíchej v mixéru.
3) přidej 15ml éterických olejů dle libosti a pořádně zamíchej
např.:
5ml Levandule
5ml Citronelly
5ml Hřebíčku (ten se u koní taky používá)
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 19:37
- Nahlásit
paní a nebude po tom gelu špinavej? Nebo se ten gel vsákne do srsti?
To sou starosti pořád Jo a dneska měl dvě klíšťata, sem to zakřikla
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 19:53
- Nahlásit
Biluška
paní a nebude po tom gelu špinavej? Nebo se ten gel vsákne do srsti?
Snad se vsákne, když se vsákne do pleti... Třeba u bramborovýho škrobu bych se bála, ale pektin mapy nedělá...
Návod na výrobu gelu jsem našla v tý samý knize jako návod na výrobu obojků... Akorát v sekci na zkrášlování
Jěště k bodu 2) - v návodu je, že se má přidat 5,5 pol. lžic mandlovýho oleje, jenže ten je mnohem lehčí a míň mastný než slunečnicový, tak jsem to zkrouhla na 3 lžíce slunečnicovýho. Zkus třeba jen dvě..
Jde o to, aby gel byl trochu mastný a éteráky se v něm rozptýlily.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:06
- Nahlásit
To zkusím a uvidím. Essi se s tím budu vařit zbytečně tak si s tím bude Mášenek umývat hlavu, nebo tak něco
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:12
- Nahlásit
Biluška
To zkusím a uvidím.
Tak možná eště předtím zkusit tu nejjednoduší variantu - t.j. kápnout na kartáč a vyhřebelcovat...
Ten gel vyzkoušenej nemám, ale všechny ostatní recepty, co jsem zkoušela byly výborný, tak předpokládám, že gel z pektinu se osvědčí taky...
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:37
- Nahlásit
Zajímavá diskuze, asi zkusím na smečku ten obojek. Měla bych dotaz, Tea tree se může dát neředěný na kůži taky? Alespoň mamka to tak tvrdí a teď psiskům rozetírá kapku na uši a po těle. Já jsem zase dala pár kapek(no ona měla být původně jenom jedna ale ujela ruka, bylo jich víc 2-3) do kokosového oleje do balíčků a potřela s tím feňuli. Akorád ta vůně moc dlouho nevydržela. Hodně se mi ale zamlouvá ten obojek asi objednám olejíčky.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:40
- Nahlásit
t.j. kápnout na kartáč a vyhřebelcovat...
To můžu zkusit taky, ale v praxi si to prostě neumím představit.
Během chvilky budu mít ten kartáč plný prachu a bince a budu ho muset otřít o hřeblo. Si myslím, že v tom prachu utopím a následně setřu i tu levanduli Rovnou upozorňuju, že předem vykartáčovat koně tak, aby byl čistý a ten prach tam nebyl je nemožné. Můžu ho hřebelcovat třá hodinu a furt tam bude On je nějaký moc prachový, nebo co
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:46
- Nahlásit
Biluška
On je nějaký moc prachový, nebo co
to je normální, v létě ho občas okoupej v koním šampónu
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:51
- Nahlásit
kejtlin
V létě ho můžu klidně i plavit v rybníku, ale do léta zatím daleko.
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:54
- Nahlásit
Biluška
Aha, hmm, já s koněma nemám žádnou zkušenost... Ale trochu mám strach, aby smícháním gelu s prachem nevzniklo blátíčko a hroudičky a tak... To je situace...
Rovnou upozorňuju, že předem vykartáčovat koně tak, aby byl čistý a ten prach tam nebyl je nemožné
No tak až bude skoro čistej, tak ho vyhřebelcuješ kartáčem s éterákama, a když budeš muset kartáč vyčistit, tak holt přikápneš... To by šlo, nebo ne? Koně nemaje, si to jen představuju...
Saita
Tea tree se může dát neředěný na kůži taky?
Jojo, může. Mimo sliznice. Moje máma si kdysi chtěla rychle vyléčit rýmu a mázla si tea tree do nosu - přišla o čich...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 20:54
- Nahlásit
Biluška
V létě ho můžu klidně i plavit v rybníku, ale do léta zatím daleko.
to jo, ale nesmyješ nečistoty hlavně z kůže, my koně koupali v šampónu tak 2krát za léto
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 21:10
- Nahlásit
Ale trochu mám strach, aby smícháním gelu s prachem nevzniklo blátíčko a hroudičky a tak...
To zprubnu a uvidím. V nejhorším se na něho ty muchy nalepí
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 21:30 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Biluška
Eště jsem něco objevila - návod na stimulační vlasovou vodu s alkoholem
Převedeno v mírách pro koně na
REPELENTNÍ VLASOVOU VODU 2%:
500 ml vody + 167ml kořalky (cca 11 pol. lžic)
+ 10 ml ét. olejů (udělala bych směs - je to účinnější)
Teď mi chladne čirá želatinová dortová poleva, co jsem našla doma. Je tam tapiok, takže ani nemusím přidávat olej - chudák Hipík bude obětí mého pokusu... budu referovat
|
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 21:37
- Nahlásit
21. 35
Pokusnému objektu byla aplikována dortová poleva s levandulí na hřbet... Teď uvidíme, co to udělá, až uschne...
|