| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 10:00
- Nahlásit
mag
Jediný co ten zákon pejskařům ztěžuje je zvýšení pokut za nedodržení vyhlášek
Mě jde spíš o to, že dřív o tom zákoně nikdo nevěděl (třeba náš neschopný starosta), kdežto teď je to tak neskutečně medializované, že o tom ví každý. A sousedi a starosta netrpělivě čekají, kdy mi ti psi konečně zdrhnou..... (to, že se dočkají je nad slunce jasné). I kdyby stáli v otevřené bráně a venku měli jednu tlapku tak s tou pokutou můžu počítat. Pak už mi zbydou jenom soudy a tam to nejspíš projedu, protože nesmí vznikat nedůvodné rozdíly jinak je takové rozhodnutí nepřezkoumatelné nebo nezákoné a jako takové bude odvolacím orgánem zrušeno.. Neodůvodněné rozdíly u nás vznikat nebudou, jsem jediná v celé vsi kdo nemá psy na řetěze, nebo v kotci 1x 2 m. Takže jediná, komu můžou utéct....
|
brut
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 10:03
- Nahlásit
Biluška
máte obec s rozšířenou pravomocí? Protože ty ostatní spadají pod nějakou větší a tam zase nebude váš blb starosta..... nehledě na to, že ta výše pokuty je až jako poslední možnost, když nic jiného nezabere ( jinak se platí okolo 1000,-)
|
mag
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 10:15
- Nahlásit
Biluška
Máte teda vůbec vyhlášku o volném pohybu psů?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 10:49
- Nahlásit
brut
máte obec s rozšířenou pravomocí?
Nejsem si jistá. Spadají pod nás dvě další obce, které vůbec starostu nemají. Ale jestli my spadáme pod někoho většího, to fakt nevím.
mag
Máte teda vůbec vyhlášku o volném pohybu psů?
Nevím jestli se tomu dá říkat vyhláška. Tvoří ji jedna věta- volný pohyb psů v obci je zakázán
|
brut
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 11:16
- Nahlásit
Biluška
Nejsem si jistá
si to zjisti
Nevím jestli se tomu dá říkat vyhláška. Tvoří ji jedna věta- volný pohyb psů v obci je zakázán
tohle mi jako vyhláška nepřijde ... pokud nikde k tomu není třeba tohle:
OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2008
|
aren
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 11:18 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Biluška
Mrkni do Zákona na ochranu zvířat proti týrání, opora pro ty obecní vyhlášky je v § 24 odst. (2)
(2) Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezit prostory pro volné pobíhání psů.
"a vymezit prostory pro volné pobíhání psů". Pokud tak neučiní, je vyhláška neplatná.
U nás právě z toho důvodu taková vyhláška není, protože na kraji hodili plošný "zákaz volného pobíhání psů" starostce na hlavu a vzhledem k velikosti obce není kde vymezit ty "prostory pro volné pobíhání"
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 12:24
- Nahlásit
aren
Tímhle jsem se oháněla už v Bruntále. Taky neměli "prostor pro volné pobíhání". Takže jsem vyhlášku ignorovala jako neplatnou. Jednou jsem se chytla s měšťákem, který mě chtěl pokutovat. Probrali jsme vyhlášku horem dolem a on prohlásil, že si mám koupit zahradu a nechat psy pobíhat po zahradě když chci, aby běhali . Příští měsíc byl bez prémií, neboť jsem si stěžovala starostovi . Jenže s Bruntálským starostou se dá mluvit, to je chytrý chlap. Kdežto ten zdejší..... škoda mluvit.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 13:38
- Nahlásit
Biluška
pokud nemáte prostor na pobíhání a řádnou vyhlášku, tak bych to neřešila.... v nejhorším se odvoláš výš a bude ( nehledě na to, že tak vysoké pokuty se dávají jen za opakované, úmyslné porušování a to ještě s nějakým tím kousancem nebo něčím podobným)
|
mag
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 15:02
- Nahlásit
aren
Taková vyhláška je platná až do doby, kdy bude zrušena nebo pozastavena její účinnost Ministerstvem vnitra!!!
§ 123 zákona o obcích
(1) Odporuje-li obecně závazná vyhláška obce zákonu, vyzve Ministerstvo vnitra obec ke zjednání nápravy. Nezjedná-li obec nápravu do 60 dnů od doručení výzvy, rozhodne Ministerstvo vnitra o pozastavení účinnosti této obecně závazné vyhlášky. Účinnost obecně závazné vyhlášky obce je pozastavena dnem doručení rozhodnutí Ministerstva vnitra obci. Ministerstvo vnitra v rozhodnutí současně stanoví obci přiměřenou lhůtu ke zjednání nápravy. Zjedná-li zastupitelstvo obce nápravu ve stanovené lhůtě, Ministerstvo vnitra své rozhodnutí o pozastavení účinnosti obecně závazné vyhlášky obce zruší neprodleně poté, co obdrží sdělení obce o zjednání nápravy, jehož přílohou je i obecně závazná vyhláška obce, kterou byla zjednána náprava.
(2) V případě zřejmého rozporu obecně závazné vyhlášky obce s lidskými právy a základními svobodami může Ministerstvo vnitra pozastavit její účinnost bez předchozí výzvy ke zjednání nápravy. Účinnost obecně závazné vyhlášky obce je pozastavena dnem doručení rozhodnutí Ministerstva vnitra obci. Ministerstvo vnitra v rozhodnutí současně stanoví obci přiměřenou lhůtu ke zjednání nápravy. Zjedná-li zastupitelstvo obce nápravu ve stanovené lhůtě, Ministerstvo vnitra své rozhodnutí o pozastavení účinnosti obecně závazné vyhlášky obce zruší neprodleně poté, co obdrží sdělení obce o zjednání nápravy, jehož přílohou je i obecně závazná vyhláška obce, kterou byla zjednána náprava.
(3) Nezjedná-li zastupitelstvo obce nápravu ve stanovené lhůtě a není-li proti rozhodnutí Ministerstva vnitra podle odstavce 1 a 2 podán rozklad, podá Ministerstvo vnitra do 30 dnů od uplynutí lhůty pro podání rozkladu Ústavnímu soudu návrh na zrušení obecně závazné vyhlášky obce. Je-li proti rozhodnutí Ministerstva vnitra podle odstavce 1 a 2 podán rozklad, podá Ministerstvo vnitra takový návrh Ústavnímu soudu do 30 dnů ode dne právní moci rozhodnutí o rozkladu, kterým byl rozklad zamítnut. Jestliže Ústavní soud tento návrh odmítne, zamítne nebo řízení zastaví, rozhodnutí Ministerstva vnitra o pozastavení účinnosti obecně závazné vyhlášky obce pozbývá platnosti dnem, kdy rozhodnutí Ústavního soudu nabude právní moci.
(4) Zjedná-li zastupitelstvo obce nápravu před rozhodnutím Ústavního soudu o návrhu podle odstavce 3, sdělí obec neprodleně tuto skutečnost Ústavnímu soudu a Ministerstvu vnitra. Ministerstvo vnitra své rozhodnutí o pozastavení účinnosti obecně závazné vyhlášky obce zruší do 15 dnů od doručení sdělení obce o zjednání nápravy, jehož přílohou je i obecně závazná vyhláška obce, kterou byla zjednána náprava.
|
mag
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2008 15:03
- Nahlásit
Biluška
Její znění by mělo být na elektronické úř. desce, kterou je povinna mít každá obec, celkem by mě to zajímalo. Protože takhle opravdu vyhláška vypadat nemůže.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2008 01:41 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
mag
Naše vyhláška o psech taky není na el.úřední desce, jen vyšla v místních novinách. A celkem Bilušku chápu, ani protestem si totiž nemusí moc pomoct, naše vyhláška sice místo na volné pobíhání psů stanovuje, ovšem na takovém místě, kam se dá dostat jedině 3 km zacházkou a z toho kilometr po velmi frekventované silnici bez chodníku, kde by od podzimu do jara navečeru po práci potmě šel jen sebevrah.
Kdyby byl na to někdo opravdu odkázaný, tak je to pak situace na mrtvici a člověk nemá odvolání.
Takže se Bilušce může stát, že jejich starosta si vymyslí podobně vtipné místo a je nahraná.
|