Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Když psa srazí auto...
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:29
- Nahlásit

Dnes ráno jsem měla otřesný zážitek. Prvně v životě jsem viděla umírat psa - štěně NO. Srazilo ho auto a ujelo. Místní "domorodec" vzal štěndu a řekl, že se o něj postará....Krev mu crčela z hlavy, ale pejsa ještě dýchal. Brečela jsem jako želva a mít v práci kořalku, tak si dám vyprošťováka, ale bohužel....Napadlo mně, že se vás zeptám, co je povinnen udělat řidič, pokud přejede, nebo srazí psa?? Jednou jsme viděli, jak pejsu srazil kamion, stála tam policie a řídila dopravu, pes ležel na silnici a zřejmě čekali na veta. Byl to zlaťák a nikde kolem něj nebyla ani kapka krve. Spíš to vypadalo, že se nemůže hýbat. Líbil se mi přístup toho kamioňáka, který se o psa takto postaral. Jsem taky řidič a nejde mi na rozum, jak někdo může ujet a neposkytnout pejsovi aspoň "nějakou" pomoc....

monika
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:34
- Nahlásit

Fuj, uplně mi naskočila husí kůže. Chudák pejsa.

shiba
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:38
- Nahlásit

Naštěstí se mi nikdy nepovedlo srazit psa, mám jen dva podobné zážitky za 10 let za volantem - jednu kočku, která spáchala sebevraždu mým autem - seděla na kraji cesty a když jsem byla u ní, vystartovala mi přímo pod kola. Byla hned mrtvá. Bylo to u nás ve vsi, její majitel byl právě před domem a jenom na mě mávnul, ať jedu. Stejně jsem zastavila, byla jsem z toho vedle. Tak mě uklidnil, že jsem to nemohla ubrzdit, a kočku odnesl.
Druhý případ byl zajíc. A přestože byla skoro tma, manžel chodil po kraji lesa a hledal ho, ať se zajoch netrápí. Našel ho, měl asi přeraženou páteř nebo něco - táhl zadní nohy za sebou a snažil se po předních odplazit. Tak ho manžel praštil za uši jako králíka a mrtvého ho hodil do lesa - lišky se postarají.
Ale nepochopím, že někdo srazí zvíře a odjede. Na druhou stranu bych k cizímu psovi sraženému autem nešla. Ale vždycky se - zvláště v době mobilní komunikace - dají zavolat policajti, ti na to mají prostředky, jak mu pomoct nebo ho aspoň odklidit...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:40
- Nahlásit

Gája
Panebože,to je hrůza...uplně se mi udělalo zle.
Pochybuju ale,že by pro řidiče vyplývala nějaká povinnost ze zákona se o psa postarat.Spíš je to tak,že pokud mu ten pes "způsobí tímto škodu "na autě,je to jako nehoda a k té je přivolána policie kvůli pojištění.Stála jsem onehdá u jednoho takového případu.Psa jsme dopravili s kámoškou rxchle na veterinu,neboť s ním bylo dítě cca 10let a to bylo v šoku.Pes naštěstí přežil..

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:43
- Nahlásit

monika
Já se fakt z toho nemůžu vzpamatovat a na nic jiného nemyslím. Byl to takový malý medvídek a jen ležel na silnici a zvedalo se mu bříško jak dýchal. Mohlo mu být tak 8 týdnů. Já ani nedokážu posoudit jestli to zranění bylo tak vážné, myslím, že ten pán co ho vzal, jel ukončit jeho utrpení. Nejhorší bylo, že ani nekňučel jen tiše ležel a poddával se svému osudu. Takový "tichý trpitel"...Už zase řvu, kdyby to byl aspoň starý kulhavý pes, který už měl život skoro za sebou, ale......

Dáška
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:46
- Nahlásit

Tohle vidět je úplně hrozné. My jsme jeli po dálníci, když auto před náma srazilo jezevčíka. Zastavili jsme a čekali, co bude. Sešli se zrovna asi jenom dobří lidi, protože kamion vedle nás zablokoval cestu, aby ho neohrožovala další auta, ti, co ho srazili ho vzali do bundy a odvezli k vetovi. Kdyby ho tam nechali, odvezli bychom ho my. O tom, že má řidič povinnost pomoct tomu zvířeti, pochybuju. Jenom lesní zvěř se musí hlásit, takže pokud nemá škodu na autě, nic mu nebrání jet dál.

Tinta76
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:48 - Změnil/a: Tinta76
- Nahlásit

Dáška
Jenom lesní zvěř se musí hlásit
juj to jako fakt?

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:49
- Nahlásit

Jednou manžel srazil zajíce a ten zůstal ležet na silnici, muž zastavil a šel se podívat, jestli žije, připadně ukončit jeho utrpení. Když k němu přišel, zajíc se oklepal a pelášil do pole.

shiba
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:54
- Nahlásit

Tinta76
No, mělo by se to hlásit... většina lidí ale hodí srnu do kufru a pokračuje v jízdě... Což není tak hrozné, je-li zvíře mrtvé. Ale pokud zraněné zvíře odejde do lesa, jde o to, aby ho šli myslivci dohledat.

Dáška
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 08:58
- Nahlásit

Tinta76
Juju, kámošky taťka je předseda myslivců, mám to z první ruky

Garfield
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:03 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit

Gája
Asi Tě to moc neuklidní, ale určitě je lepší vidět pejska, který "jen leží a dýchá a už ani nekňučí a nehýbe se", než vidět psa svíjejícího se na zemi, který řve bolestí a šokem, vstává a padá částečně ochrnutý a postupně ztrácí koordinaci a pak už jen mlátí hlavou o silnici a Ty mu nemůžeš pomoci, protože holýma rukama psa zabít nedokážeš.

Nikka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:03
- Nahlásit

To je strašné....
Já takhle asi před 6 lety porazila srnku, fakt mi přímo skočila pod auto, utekla do lesa, tak jsem jí šla hledat, aby někde neumřela v bolestech,volala jsem Policii,Ti než přijeli to byla doba a pak mi řekli...blbá srnka měla jste na ni ještě couvnout...no a nejvíc mne dorazil šéf, nejdříve když mne viděl uřvanou se lekl a pak zjistil co se stalo a prej že s tím nadělám,že je škoda,že jsem ji nenašla,mohl být výtečný srnčí guláš

Tinta76
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:06 - Změnil/a: Tinta76
- Nahlásit

shiba
většina lidí ale hodí srnu do kufru a pokračuje v jízdě...
no tohle nejni zrovna můj případ ...

ale v sobotu nám vlítla ráno ve půl čtvrtý srna před auto ... nikde ani kapka krve ... ani chloupek ... hned jsme běželi se podívat, jestli někde neleží ... nebyla nikde ... přemejšleli jsme, jestli nemáme někam zavolat, ale nevěděli jsme koho bysme takhle v noci votravovali ... Tak snad se jí nic nestalo. Uvažuju tak z toho důvodu, že mi jednou, když jsem byla malá, vlítl pes velikosti německýho ovčáka pod slušně rozjetej kamión a nic se mu nestalo ... ještě teď vidim, jak se mu prokutálel mezi kolama a pak vstal a přiběhl ke mě ...

wami
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:17
- Nahlásit

Ach jo, to je tema po ranu...

davidkova renata
s timhle mam osobni zkusenost... Kdysi mi auto srazilo psa, nastesti se nikomu nic nestalo (ani psovi), tak jsme sli kazdy dal svou cestou. Prijel po nekolika hodinach s policajtama, ze ma skodu na aute (skrabance od nahubku) za 10.000. Na me si nesmlsl, nic jsem na miste nepodepsala, trvala jsem na sve vypovedi u policajtu,... hnal to jak nejdal to slo, ale mam znameho, co je pravnik, takze nakonec mily pan tezce pohorel...

jana33
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:20
- Nahlásit

No tak s tímhle mám ten nejhorší zážitek. Byla jsem s labradorem na přechodu,pes samozřejmě na vodítku,čekali jsme na zelenou. Ta naskočila,tak jsem se ještě rozhlídla,nikde nikdo,tak jsme šli a když jsme byli uprostřed,tak na nás vyrazilo auto. Já jsem stihla uskočit,pes ne,auto ho nabralo do zadku. Nikdy nezapomenu,jak zaječel a v panice zdrhnul do křoví,kde ležel,pak se plazil,klepal se,no děs.Já měla totální hysterickej záchvat,nejdřív jsem řvala,pak ječela.... A auto? Samozřejmě ujelo,pěkně kličkovalo,podle toho,že ten hajzl jel na červenou a stylu jízdy bylo jasný,že byl ožralej. Naštěstí to dobře dopadlo,pesanovi nic nebylo,měl jen šok,ale tak měsíc jsem ho tahala ze strachu přecházet silnici. Přitom jsem víc proto,abysme přešli bezpečně,udělat nemohla

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:23
- Nahlásit

Garfield
Já bych ho nedokázala "dorazit". Ani kdybych měla v ruce palici, nebo sekyru... Nevím jestli funguje nějaká veterinární pohotovost, policie mně ani nenapadla. Taky je hrozné, když jde o cizího psa a nevíš, jestli je očkovaný, jestli při snaze mu pomoci, tě nekousne...(když trpí, i to je možné). Já pořád vidím tu známku života - dmoucí se bříško. Pán, který jel kolem ho vzal za zadní nohy, hlavou dolů a jel s ním pryč..Z krvácející hlavičky za ním vedla stopa kamsi..nevím, přes slzy jsem neviděla na krok a pořád jen řvu a řvu, ale bude to dobrý. Jen jsem se s vámi chtěla podělit, v práci pro to nikdo neměl pochopení..

Tinta76
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:28
- Nahlásit

wami
no taky jsme měli podobnou zkušenost - psa nám srazilo auto a ten debil řidič nás "nechtěl pustit" k veterináři (kterej byl od nás 80 km), dokud mu nepodepíšeme, že škodu na autě (promáčklej nárazník a hnutej chladič) zaplatíme ... u tý nehody jsem nebyla já ale manžel a on je takovej mírnej, já osobně bych hned volala policii ... no dopadlo to tak, že jsem mu to podepsala, protože mám psa pojištěnýho a uháněli jsme k vetovi ... nakonec si frajírek na nás opravil auto - škoda 19.800 Kč - platila pojišťovna, my jen 500 spoluúčast. Teď už naštěstí vím, jak se příště (doufám, že žádný nebude) zachovám ...

Garfield
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:30
- Nahlásit

Gája
Mně na tom strašně děsí ta představa, že vidíš psa, jak se strašně trápí a máš pocit, že už mu není pomoci (což třeba nemusí být ani pravda) a bojuješ s tím, ukončit jeho trápení a současně si nemůžeš dovolit zabít cizího psa (navíc na to ani nemáš) a pořád si říkáš, že by mu na veterině třeba pomoci dokázali, ale zas víš, že na veterinu se dřív jak za hodinu se psem nedostaneš atd. atd.

Jsem v těchle situacích bezradná, zmatená.

Anu
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:30
- Nahlásit

Tinta76
takové je pojištění? Já sice Anubise z vodítka nepouštím,ale zajímá mě co to je za pojištění...jestli se to vztahuje na veškerou škodu způsobenou psem atd.

Tinta76
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:34
- Nahlásit

Anu
obyčejný pojištění domácnosti ... já to taky nevěděla, ale díky týhle příhodě jsem už o něco chytřejší ...

Anu
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:36
- Nahlásit

Tinta76
škoda že jsem to nevěděla. Asi před 3týdny Anub zklividoval kamarádovi celou chovnou stanici dlouhosrstých morčat...mohla jsem se mu trochu odčinit. Tak fajn díky zeptám se jestli to jde i na tyto příhody....

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:39
- Nahlásit

Nevím jestli funguje nějaká veterinární pohotovost, policie mně ani nenapadla. Taky je hrozné, když jde o cizího psa a nevíš
Gája
Pohotovost na výjezdy k těmhle případům funguje,nemám čas to teď hledat,ale přes google si ti najdeš.Teda mluvím o Praze,jak je to jinde to nevím.
S tím kousnutím je to fakt,ale to já prostě neřeším,jsem cvok.Můžeš mu zavázat tlamu třeba kouskem provázku nebo něčím co je po ruce,nebo prostě se snažit tu možnost kousnutí nějak eliminovat.Z bolesti ten pes může kousnout i vlastního pána,což by jindy nikdy neudělal.

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:41
- Nahlásit

Garfield
Tahle výčitka mně opravdu trápí, že jsem "dovolila" tomu pánovi, aby psa odvezl. Vím o něm, že je myslivec a má taky psa. To je mi jedinou útěchou. Pořád si jen říkám, co když to zranění nebylo vážné a pejsa by se z toho dostal. Ale to si asi člověk nesmí připouštět, jinak by zblbnul. Možná bych se s ním dostala na veterinu včas, ale určitě tam v 6.30 nikdo není. Navíc nevím jak takovou věc omluvit v práci, když jsem to nezavinila, jen jsem se k tomu připletla.

fromeli
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:42
- Nahlásit

Anu
je to pojištění odpovědnosti za škodu, sjednává se v rámci pojištění domácnosti a vztahuje se na všechny členy domácnosti (i psa). Taky ho máme, pro jistotu.

Tinta76
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:43
- Nahlásit

Garfield
Jednou mi vyprávěl kamarád, jak na základce jejich třída uklízela park a někdo tam před tím posekal trávu. Najednou kouká - hlouček dětí se nad něčím sklání, tak se šel taky podívat a on tam ležel malej zajíček a měl od sekačky odříznutou kůži na zádech a byl živej. No čekala jsem, že bude dál vyprávět, jak ho jako největší hrdina vzal a letěl s ním k vetovi. No docela mě šokoval - vzal hrabičky a toho zajíčka dorazil. Jsem to málem nerozdejchala. Dneska už vím, že udělal to nejlepší, co mohl. Ono někdy správně vyhodnotit situaci chce chladnou hlavu, což mě osobně se v takových situacích nedaří ...

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:48
- Nahlásit

davidkova renata
To máš pravdu, ale pracuji v takové malé vesničce, kde je možná víc psů, než lidí. Tady fakt nevíš, jestli je pejsa řádně očkován, netrpí-li nějakou chorobou a jestli vůbec někomu patří. Psího kousnutí se tolik nebojím, jako spíš nějaké infikace. Musíš být zoodpovědná už kvůli svému okolí, rodině.. To nebyl případ tohoto štěňátka, to byl medvídek, který by ani mouše neublížil. V podstatě jsem kolemprojíždějícího pána požádala o pomoc a on pejska naložil a odjel. Teď pořád řeším, jestli jsem udělala dobře a z vašich rad, co bych měla udělat příště (doufám, že se mi to už nestane).

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:53
- Nahlásit

Gája
Já vím,já taky říkám,že jsem magor a neradím nikomu,aby dělal to co já.Jenže já v těhle případech spíš jednám tzv. v afektu,takže mi není pomoci.A ten pejsek neměl nikde kolem majitele?
Takže asi z Prahy nejsi,u vás zřejmě nic takového jako záchranka neexistuje.
Zkusila bych příště tu Policii
Co se dneška týče-udělals aspoň něco...

Garfield
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 09:58
- Nahlásit

Tak přemýšlím o tom svém předešlém příspěvku, že je opravdu strašnej rozpor v tom zabít někomu psa a vyhodnotit správně situaci, protože je to pro toho pejska už jediné, co pro něj lze udělat, najít v sobě tu sílu a schopnost něco takového provést (myslím v extrémech, kdy je veterina v nedohlednu) a teď mě právě napadala jiná situace, když mi někde před očima srazí mého psa a já budu mít pocit, že už mu můžu jen pomoci od bolesti a od trápení, že na veterinu se nestihneme dostat, jestli bych něco takového dokázala udělat a jak...

Uměli a dokázali byste usmrtit vlastního psa v extrémní situaci, kdy Vám za velkého utrpení umírá v náručí a žádný vet, žádná injekce, žádná možnost dopravy kamkoliv...?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 10:01
- Nahlásit

Garfield
Už jsem si tu otázku v minulosti položila taky,ale odpověď zní:nevím.
I kdyby to bylo nepochybně to jediný správný,nevím ,zda bych to dokázala holýma rukama.
To bych asi zjistila s určitostí až tehdy,kdy bych se do té situace dostala.Snad mě to mine...

Gája
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 10:03
- Nahlásit

Garfield
Já jsem slaboch, tudíž bych to nedokázala. Můj chlap je tvrďák a určitě by to dokázal a potom by odešel někam..kam se chlapi chodí vybrečet.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání