Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Smí pes s kupírovanýma ušima na cvičák ?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
ira
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 09:46
- Nahlásit

Zajímali by mě vaše názory. Teď jsem slyšela , že se kupírovaný pes nesmí účastnit společného výcviku. Jinak hrozí cvičáku pokuta až 500 000 kč . Co když je ale cvičák na soukromém pozemku ? Tam přece rozhoduje jeho majitel , kdo , nebo co se tam dějě. Ještě dokážu pochopit , že tato zvířata u nás nemohou zkládat zkoušky , nebo se účastnit závodů , ale toto už se mi zdá moc . Stejně tak , jako když mě bude postihovat za to , že v klubovně visí fotka kupírovaného psa.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 09:47
- Nahlásit

Když s ním chce někdo v dnešní době chodit na cvičák, proč ho teda kupíruje?

ira
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 09:54
- Nahlásit

Mucholabka

Takže jedinci s kupírovanýma ušima importovaní ze země kde je tento zákrok legální , nemají nárok na správnou socializaci a základní výcvik poslušnosti ??

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 09:56
- Nahlásit

ira
myslím že na cvičák můžou...nesmějí na výstavy..aler cvičák a nota bene soukromej by neměl bejt problém,hlavně jestli jde o importovanýho psa...tam bych to neřešila vůbec....

ira
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:01
- Nahlásit

sarax
Já bych to taky neřešila , ale tvrdil nám to rozhodčí .

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:01
- Nahlásit

jen bych chtěla dodat že na jedné výstavě byl k viděný na růžovo obarvený lvíček-vypadá ten pes něco jako pudl a byl vystavován jako vícebarevný pudl.Byl natolik obarven,že to nemohlo být sprejem ale opravdoou barvou (byť pro psy) takže nějak nechápu kam jsme se to dostali,když můžou být obarvení psi předváděny a pes s kupírovanými ušima má zákaz prakticky chodit po ulici...

jana33
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:08
- Nahlásit

ira
na cvičák může,ale nesmí se účasnit závodů,soutěží,zkoušek atd. - všech veřejných akcí

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:11
- Nahlásit

ira
ale neříkej mi, že všichni ti piti a středoasiati a dogy jsou importi? To by se našlo tolik zanícených kynologů se zájmem o osud plemene?

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:12
- Nahlásit

ira
mno rozhodčí na cvičáku???prostě to je blbost....a se zkoiškama to asi bude jak píše Jana..což je škoda...mně osobně se některý kupíráci stejně líběj

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:12
- Nahlásit

ira
Tady je problém s výkladem zákona na ochranu zvířat, kde je konkrétně řečeno, že:

Za propagaci týrání se považuje zejména
a) vystavování, jiné demonstrace nebo předvádění zvířete, na kterém byl proveden zákrok uvedený v § 4 odst. 1 písm. g), na veřejném vystoupení nebo svodu zvířat,

IMHO společný výcvik do takové kategorie nepatří. Pokud by se ovšem jednalo o výcvik psů spojený s úkázkami výcviku pro další publikum, pak už ano. Řekla bych, že je směrodatné, zda se jedná o "oficiální" akci, kterou je třeba hlásit na na ÚKOZu (např. výstavy, zkoušky, svody, ...). Toť tedy můj osobní názor.

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:13
- Nahlásit

sarax
Zákon nerozlišuje mezi kupírovaným psem importovaným a českým

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:15
- Nahlásit

Zet
tak to je zákon na ho***,protože pak by měl zakázat import určitejch plemen ze zemí kde se kupíruje....

popoluska
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:18
- Nahlásit

Mne to pride, ze uz sa to s tym zakonom na ochranu zvierat nejak zvrhlo. Tu uz nejde o ochranu ale o cistu buzeraciu.

Ale nechcem aby sa to tu zvrhlo v klasicku debatu kupirovat alebo nie, a to aj preto, ze su to vase zakony a nad ich zmysluplnostou sa mate pozastavovat asi hlavne vy

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:22
- Nahlásit

tohle je věčný kolotoč - z toho zákona nevyplývá jednoznačná interpretace, takže když nějaký šťoura bude chtít dělat problémy určitým majitelům určitých psů, pak si k tomu vždycky najde cestičku prostřednictvím toho zákona.... Mezi kupírovanými psy je spousta kvalitních jedinců, kteří díky takové interpretaci ad. absurdum naprosto ztrácí možnost někde předvést své schopnosti, dovednosti

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:22
- Nahlásit

popoluska
taky mi to tak prijde, ze je to spis buzerace. Moje oblibena veta "kupirovat se nemuze, ale pes celozivotne na metrovem reteze v hromade hoven je v poradku." Mi je v podstate jedno, jestli pes je nebo neni kupirak. Nekterym plemenum to fakt vic slusi, kdyz jsou "okopirovane"

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:24
- Nahlásit

já jenom,že na výstavách ať už v Praze na mezinárodce, v Brně či v Olomouci jsem ale viděla psy kupírované a byli i vystavovány,vy né?

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:34
- Nahlásit

Anu
my né...ono se to fakt nesmí a pořadatel by měl celkem průšvih...a co to bylo za plemena??,

ira
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:37
- Nahlásit

Anu

V loni jsem viděla i kupírované psy na závodech, stačilo jim potvrzení od veta , že jsou kupírovaní ze zdravotních důvodů.
Letos už ani tato výjimka nepřipadá v úvahu.

evina
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:42
- Nahlásit

Na cvičáku jsem viděla kupírované psy,tam to snad nevadí.Jinak jsem si koupila kalendář na letošní rok a na jedné straně je kupírovaný knírač nebo to snad není propagace?To samé v televizi(konkrétně Nova),několikrát ve zprávách pro ilustraci záběry kupírovaného psa.Tím zákon neporušují?Jinak mi skutečně přijde divné aby kupírovaný pes nemohl nikam ani jako divák.Tohle "týrání" je bohužel hned každému na očích ale co ostatní psi,kteří jsou týráni celoživotně a nikoho to příliš nezajímá...oni totiž šrámy na duši nejsou tak lidem na očích!!!

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:43
- Nahlásit

sarax
Možná cane corso nevím přesně,podívám se doma na foto a taky ukážu foto toho obarveného psa.

ira
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 10:49
- Nahlásit

evina
Tohle "týrání" je bohužel hned každému na očích ale co ostatní psi,kteří jsou týráni celoživotně a nikoho to příliš nezajímá...oni totiž šrámy na duši nejsou tak lidem na očích!!!

Bohužel máš pravdu.

Vistra
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:06
- Nahlásit

Mě by zajímalo, proč se potencionální majitel, který se chystá dovézt psa ze zahraničí, nedomluví s tamním chovatelem, aby pejska nekupíroval. Vždyť import psa není žádná okamžitá akce, chvilku to trvá a chovatelé spolu určitě dlouho komunikují a mají jasné představy o tom jak má pes vypadat. Něco jiného je asi, když je pes zapůjčen na určitou dobu za účelem krytí nebo odchovu štěňat, ale ten stejně na kynologické akce chodit nebude.
Taky mě překvapuje, že si lidé, kteří měli se psem nějaké kynologické záměry, pořídili psa s kupírovanýma ušima, vždyť už se to nesmí pěkně dlouho, ne?
Mě se kupíráci líbí, ale psa s kterým nemůžu vylézt na ulici, bych nechtěla. Asi bych se bála, že mě nějaký aktivista postříká sprejem nebo něco jiného.

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:08
- Nahlásit

Anu
to by bylo bezva..pokud ty fotky najdeš tak je ukaž
ira
nepřipadá v úvahu letos??já slyšela že zdravotních důvodů a poúrazový kupírace jsou OK,protože to je případ kdy se to udělá i třeba kokrovi...a vliv třeba na genetucký dispozice štěnat to nemá ne?

wami
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:15
- Nahlásit

sarax
zdravotních důvodů a poúrazový kupírace jsou OK
jenze to nesmi byt "oboustranny esteticky zakrok". Jinymi slovy, kdyz psu bude chybet pulka ucha, pac ji ma ukouslou a vet to jen "spravil", tak je to ok. Kdyz ale ma pes obe usi okupirovane stejne, a aby to vypadalo esteticky, uz nikam nemuze.

Timto tedy navrhuji vsem majitelum kupirovanych psu, necht svym milackum nechaji jeden zbytek ucha ufiknout uplne a z druheho nejaky nepravidelny kousek, neb jedine tak budou mit narok na kupiraci "ze zdravotnich (pourazovych) duvodu".

(To byla ironie. Jinak tady vnimam dva rozpory - ano, opravdu jsou horsi veci, nez kupirace. Ale nechapu, kdyz uz tady nejaky zakon funguje x let, proc si lidi stezujou, nejsou-li ho schopni dodrzet. Nemluvim ted o nekolika malo vyjimkach - importech a velmi starych psech, ale to si myslim, ze je skutecne v ramci kupiraku mensinova zalezitost, pro kterou by se vyjimka hodila, ale take ji nepovazuji za nutnou - opravdu se lze s chovatelem v zahranici prece domluvit, aby psa nekupiroval...)

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:15
- Nahlásit

sarax
o.k.růžového psa jsi jistě neviděla akorát to budu muset přes někoho dát do galerie neboť já nic takového nevedu.

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:17
- Nahlásit

wami
domluvit se lze..ale někdy někdo koupí krycího psa ..dospělýho a je problém,v tom by měla bejt ta vyjímka....
Anu
mi to pošly na mailjá to tam dám klidně

Zet
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:19
- Nahlásit

evina
Jinak jsem si koupila kalendář na letošní rok a na jedné straně je kupírovaný knírač nebo to snad není propagace?To samé v televizi(konkrétně Nova),několikrát ve zprávách pro ilustraci záběry kupírovaného psa.Tím zákon neporušují?

Ano, i to je porušení zákona. Na to se vztahuje bod b toho samého paragrafu, jehož bod a jsem sem házela ... viz výše:
b) zveřejnění popisu nebo vyobrazení, které navádí k postupům, praktikám chovu nebo výcviku, úpravám vzhledu zvířete a zásahům do jeho zdravotního stavu spojeného s týráním zvířete podle tohoto zákona, pokud v doprovodné informaci není uvedeno, nebo to jinak nevyplývá, že se jedná o činnosti zakázané tímto zákonem.

Nedávno jsem to přihazovala do jiného tématu:
Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat k problematice kupírování uší psů, jejich účasti na veřejných vystoupeních a svodech, a k propagaci týrání zvířat

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:20
- Nahlásit

sarax
ok.akorát nemám meil na tebe a cd s fotkama leží u mě doma na poličce takže až v pondělí.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:22
- Nahlásit

sarax
v tom by měla bejt ta vyjímka....
souhlas. Vyjimka ale neni pravidlo - a myslim, ze porad jde o minimalne pocet zvirat.

Anu
Tak se priznam, ze i kdyz ne nazivo, tak barevny (nejen) pudly uz jsem mela tu smulu videt. Hnus.

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2006 11:24
- Nahlásit

wami
jasně že minimum...ale tak bych to brala...
a mezi náma za ty pudly,bych lidi i střílela to není tejrání jo???pes si určitě připadá přirozeně....

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání