| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:47
- Nahlásit
Občas pomáhám umísťovat psy z útulků. Nedávno mi volal zájemce o psa, sháněl cosi, nepamatuji si už přesně plemeno, ale požadoval kupírované uši. Když jsem mu řekla, že je to už dnes zakázáno, tak se rozčílil, že ten pes prostě MUSÍ mít kupírované uši, že nechce mít psa jak strašidlo, že když je ten nabízený pes kupírované nemá, tak jeho veterinářka mu "to" udělá.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:48
- Nahlásit
Anonymní
A kdo zakáže amputaci ocasu, když pes utrpí zranění? Necháme ho s tím jen tak běhat, abychom nepřekročili zákon?
Ale no tak, to je snad něco jiného, nemyslíš?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:51
- Nahlásit
aren
tak jeho veterinářka mu "to" udělá
Ale to je přesně ono! Proč si neudělají čistku v komoře veterinárních lékařů? Proč jdou po majitelích zvířat? Ti těm psům uši nestříhají nůžkama na plech, dělají to veterináři, a to nezákonně. Kolik jich to odneslo? Já vím o jednom...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:58
- Nahlásit
No jo, ale předvádění "kupírovaných" psů skutečně může další lidi přivádět na myšlenku, že je to bezva.
Aren,proboha....koukni na webové presentace dobrmanů po celém světě.....normální je z tohoto hlediska pes kupírovaný...nedělej z lidí takové blbce....
Že to je "bezva" velí tradice,stoletá tradice,nikoliv to,že najednou vidím na place kupíráka a zajásám že to je přesně ono...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:00
- Nahlásit
Nikita
No, to by byl bezva nápad, jen se bojím, že někteří magoři by to stejně pak dělali nůžkama. Taky by se to asi těžko prosazovalo, protože když jsou s veterinářem kamarádi, tak to zůstane jen mezi nimi.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:02
- Nahlásit
Sali
Ne všechno, co je stoletá tradice, je dobrá tradice.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:03
- Nahlásit
Sali
Jo, myslím že dobrman byl právě to, co ten pán sháněl.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:04
- Nahlásit
Mimochodem,zcela mimo doslovné znění zákona se ÚKOZ s zastřešujícími orgány kynologie jakéhokoli druhu v ČR dohodla,že jednou provedenou estetickou kupíraci už nejde žádným operativním zákrokem zrušit,takže i pes dřív kupírovaný,kterému po rvačce chybí většina uší a který těžko svým ohyzdným asymetrickým vzhledem může někoho svádět k napodobení,je pořád pro pořadatele psem kupírovaným...ač teda rozhodně nemá uši oboustranně kráceny v obdobném tvaru...
To,jestli byl pes kupírovaný nebo ne,se bude posuzovat těsně u hlavy při bazích uší,tam,kde se při kupíraci vytíná klínek chrupavky a baze šitím tvaruje...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:05
- Nahlásit
Ne všechno, co je stoletá tradice, je dobrá tradice.
ale o tom se nikdo nebaví......
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:09
- Nahlásit
Sali
Že to je "bezva" velí tradice,stoletá tradice
Mně se zdálo, že se toho tímhle zastáváš.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:11
- Nahlásit
aren
co se ti zdá je tvůj problém.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 10:29
- Nahlásit
Jenže tohle všechno je typický český přístup. V Německu přišel zákon o zákazu kupírace dřív, mají zakázané i ocasy, tak němci prostě přestali kupírovat a hotovo, nesnaží se to obejít (on jim to tam možná ani žádný veterinář neudělá). U nás je to asi národní sport najít skuliny...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Led 2006 10:43
- Nahlásit
Odkupíroval jsem za svou chovatelskou praxi bez nejmenších problémů x štěňat, štěňata z toho nemají pražádné trauma, za pomoci dětského olejíčku měla vždy ouška zahojená do týdne, ani si jich nevšímala. Naproti tomu měla potom celý život zjednodušený, vzdušnější uši a tudíž menší riziko zánětů a poranění při případné rvačce, koneckonců myslím že vztyčené ucho je praktičtější i pro smyslové vnímání. Zase jedna kapitola o které rozhodují ti, co se bojí vystupovat tam kde je třeba (transporty hospodářských zvířat) a ví o problematice kulové. Pavel
|
Anonymní
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 11:00
- Nahlásit
A proč vy zastánci kupírování to chcete dělat? Kvůli tomu, že zvíře vypadá jinak? To ho nebudte bez toho mít rádi? Nebo že bude mít jinou, povahu? Jinak pracovat? To asi ne. A výmluvy, že je to kvůli zánětům uší moc dobré nejsou. Je pravda, že plemena, která byla léta kupírována tím teď trochu trpí. Ale proč? No přeci proto, že za to může člověk. Člověk začal kupírovat a uši si na to zvykly a zchoulostivěly. Když se přestane kupírovat, po pár generacích se to zase spraví.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 11:02
- Nahlásit
Mě moc nesedí vysvětlování,že kupírování je ze zdravotních důvodů(záněty,rvačky a pod) stejný problém mají i plemena která se nikdy nekupírovala. Taky mohou mít zánět nebo si roztrhnou ucho při rvačce a přesto je nikdo nechce kupírovat.Podle mě je to čistě estetický problém,a je pravda,že např. okupírovaný dobrman se mi líbí mnohem víc a o tom to je .
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 11:04
- Nahlásit
ati
Přesně tak, pracovní lovecká plemena mají uši dolů (ohaři, setři aj.), a přesto jsem neviděla jediného okupírovaného se zdůvodněním alá záněty...
|
Endy
|
# Zasláno: 24 Led 2006 11:11
- Nahlásit
Vymlouvání na záněty v uších už je přežitek.Většinou se kupírovali psi s polovztyčeným uchem.Po zákazu bylo vidět na výstavách psy s uchem velkým,těžkým a svislým.Potom tam mohly být záněty.Ale u "správně " neseného nekupírovaného ucha je větratelnost dostatečná.Proč se tedy nekupírovali uši ohařům,jezevčíkům,kokrům?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 11:12 - Změnil/a: Nikita
- Nahlásit
Endy
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 11:58
- Nahlásit
ati
např. okupírovaný dobrman se mi líbí mnohem víc
možná proto, že jsi na takový vzhled zvyklá.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:10
- Nahlásit
Anonymní
Jediny duvod proc je kupirovany ucho lepsi nez nekupirovany je ze je kupirovany ucho mnohem mene zranitelny v boji (at uz pri rvacce s jinym psem tak u sluzebnich psu pri zasahu proti cloveku).
Jinak neni pravda ze kupirace nezanecha na steneti zadne nasledky, mam zkusenosti jak s kupirovanymi tak nekupirovanymy dobrmany a kupirovany zvirata jsou podstatne zpozdeny proti nekupirovanejm hlavne ve vztahu k lidem proste ta nasledna pece po kupiraci se na psychyce psa podepise.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:11
- Nahlásit
Můj pes má ocas kupírovaný,tak to vypadá,že ho asi nemám ráda...Ale proč také nediskutujete o tom,zda chlapečky nebolí obřízka???Většinou je to stejně jen náboženský důvod,o nic horší než estetické hledisko(někdy i praktické)u psa.Já kdybych byla pes,tak klidně vydržím pár vteřinek bolesti ale pak páníčka který se mi skutečně věnuje.Mnohdy o kupírování jako týrání mluví lidé kteří si myslí,že psovi stačí dát nažrat 3xdenně vyvenčit.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:28
- Nahlásit
aren
ano právě tak to myslím,nejsem zastáncem kupírování chovám rotvíky a nechávám ocásky nekupírované. evina
proč nediskutujem o obřízce chlapečků? Asi proto že tohle je diskuze o psech.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:31
- Nahlásit
evina
Protože je to tady diskuze kynologická. Až bude diskuze o chlapečcích, určitě se jich taky zastanu.
A možná, kdybys byla pes, tak bys dala přednost páníčkovi, který se Ti bude skutečně věnovat, a přitom Tě o ocásek nepřipraví.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:44
- Nahlásit
Tchor
jenže pak je třeba říct,že to má význam skutečně jen u kupírace a la středoasiat nebo pitbull,tedy těsně u hlavy,aby fakt nebylo za co chytit.Plachta nebo dobrmaní svícen 15 cm délky,to už vyjde nastejno.
Za další-kratinká kupírace těsně u hlavy je méně než čtvrtinová ranná plocha oproti dlouhému uchu jak se požaduje,nemusí se lepit,stavět,fakt se zahojí do týdne jen s hojivou mastičkou...
Akorát ne každý pes to skutečně potřebuje....psi do praktického nasazení možná jsou zvýhodnění,ale o kolik? Tohle by mělo cenu řešit přísně individuálně.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 12:46
- Nahlásit
Člověk začal kupírovat a uši si na to zvykly a zchoulostivěly. Když se přestane kupírovat, po pár generacích se to zase spraví.
já bych to modifikovala -uši si nezvykly,ale bez selekce na daný tvar ztěžkly a zplachtovatěly...selekcí by se to skutečně po pár generacích dalo spravit...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 14:25
- Nahlásit
aren ředevším si myslím,že než někdo začne někoho odsuzovat,měl by si zamést před vlastním prahem...(to nemusí být teď na tebe)Ale mnoho lidí kteří se pozastaví před tím,že je pes kupírovaný(mluvím o ocáskách)dělá jiné věci s kterými zase já nesouhlasím.Používání elektriky(mnohdy zcela zbytečně),pes u boudy nebo celý život v kotci,pes celý život jen na vodítku,překrmování psa(obezita),neposkytnutí vet.péče atd.atd.Co je proti tomu pak kupírování?A myslíš,že chovatel když uslyší,že chce majitel pejska už kupírovaného si to rozmyslí s tím,že to vhodný majitel asi nebude?Připadá mi to jako ochránci co chodí demonstrovat proti velké pardubické ale nejdou se kouknout jak žijí zvířata ve velkochovech...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Led 2006 14:34
- Nahlásit
evina
no kdyz tu pises o Velke Pardubicke, tak radeji ani nechci vpominat kolik koni zarvalo prave diky ''ochrancum'', kteri pred ne naskakali primo pred taxisem. Idioti a to si rikaji ochranci ?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 14:36
- Nahlásit
evina
No, to máš pravdu. Ale z toho, že se dějí i horší věci, neplyne, že tohle je bezva.
Já bych teda člověku, který by chtěl štěněti uřezat ocásek nebo uši, štěně určitě nedala. Mám ale oříšky, ty snad nikdo necítí potřebu přiřezávat.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 14:41
- Nahlásit
aren:a je menší zlo,množit voříšky?Právě o tom se snažim mluvit...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 14:45
- Nahlásit
Na množení voříšků nevidím nic zlého, pokud se štěňátka dají do dobrých rukou, kde o ně bude dobře postaráno. Ale to přece platí pro všechna plemena.
|