| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:18
- Nahlásit
Uveďte mě, prosím do reálu. Mám za to, že
1. Zákonem 246/1992 Sb. na ochranu zvířat bylo zakázáno amputovat jakékoliv části těla zvířete či jakkoliv poškozovat jeho tkáně. Zbavovat jej drápů či zubů. Toť s účinností od 1.7.1992. Já tam chápu i zákaz kupírování ocasů...
2. Toto bylo posléze novelizováno zákonem 162/1993 Sb., kdy definice byla pozměněna na zákaz provádění chirurgických zákroků za účelem změny vzhledu zvířete (taxativně jmenovány uši, hlasivky, zuby a drápy). Co tedy ocas?
V reálu to vypadalo tak, že všichni kupírovali dál psy s odkazem na zdravotní důvody (tyto byly v zákoně stavěny jako vyjímka) a tak se jednoho dne někdo strašně naštval a s platností od 1.4.2004 tento zákon novelizoval, čímž zakázal propagaci týrání zvířat, což v důsledku mělo ten efekt, že se kupírovaná zvířata nesměla zúčastňovat veřejných akcí (svody, bonitace, výstavy, soutěžě... nic). Nebral se ohled na zvířata kupírovaná před novelizovací, nebral se ohled na zvířata importovaná ze zemí, kde kupírování zakázáno není. Šmitec, basta fidli, máte po ptákách. Že vás ta zvířata stála majlant? Smůla! Že máte perfektní pracovní psy, dříče s precizností takřka ukázkovou? Bohužel! Kupte si rybičky a dejte se na akvaristiku těch 10-15 let, než vám kupírovaní bafíci zemřou.
Je tak? Jsem správně informována?
No a můj dotaz zní, údajně se proslýchá, že se má zakázat i kupírování ocasů, tzn. zahrnout do zákazu propagace týrání zvířat (nechápu, copak to zakázané není?) a prý údajně budou vyjímku tvořit lovecká plemena, což je opět provázáno s myslivci a jejich velkou spřízněností v poslanecké sněmovně, kdy myslivecké kynologické akce fungují pod svým vlastním zastřešením (neznám jméno organizace). Prostě, co o tom víte a jak to je v reálu?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:22
- Nahlásit
Garfield
Jen poznámka k těm loveckým psům - i když nezpochybňuju existenci silné myslivecké lobby- tam to kupírování má rozumné opodstatnění, protože ti psi se fakt mohou zraňovat. Donedávna jsem to měla za vymlouvací "kecy", ale asi před měsícem jsem viděla na vlastní oči ohaře, kterému po akci v houštinách hojně kapala z ocasu krev.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:24
- Nahlásit
Garfield
V reálu je zakázáno kupírování uší. Kupírování ocasů (do věku tuším pěti dnů po narození) zakázáno není a nikdy nebylo. Jestli se o tom uvažuje, o tom nevím, osobně bych nebyla vůbec proti.
Pozor, je rozdíl mezi kupírací ocasu (do těch pěti dnů) a amputací ocasu, ta se dělá později, normálně pod narkózou, a je zákonem zakázána.....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:25
- Nahlásit
Ketrin
Pozor, to já nezpochybňuji. Tak jak se v minulosti před xsty léty téměř úplně amputovali kavkazákům ocasy a uši, aby je nezraňovala lovená zvířata, totéž se přeneslo na všechna bojová plemena, tak obdobné opodstatnění to má i u psů loveckých. Ale princip je princip. Pokud to zákon zakazuje z důvodu, že jde o týrání zvířat, pak by neměla existovat vyjímka s ohledem na účel použití plemene psa!!! Přece nelze jedno plemeno oficiálně týrat a mučit, jen pro to, že je lovecké.
Předesílám, že proti kupírování nic nemám.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:28
- Nahlásit
Garfield
jasně, já to taky nijak nehodnotím, to byla jen "technická"
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:29
- Nahlásit
Jak já jsem šťastná, že mám plemeno, kterého se dohady okolo řezání uší a ocasů netýkají.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:31
- Nahlásit
S tou mysliveckou lobby je to jako fakt nářez. Teď mi říkala kamoška, která cvičila a připravovala mnoha myslivcům jejich psy na zkoušky, že jsou to skutečně prasata bezcharakterní. Ona jim cvičí psy a oni ji pak vidí s jejími psy v lese (vyposlouchanými na slovo jak stroje) a už jí vyhrožují zastřelením. Byla na soukromém pozemku jiného vlastníka (nechápu, jak to funguje, jestli tam mohou myslivci taky a jaký je jejich vztah k honitbě někoho jiného) a oni ji vyhrožovali, tak je poslala do zadku, že je na soukromém pozemku a že vlastník honitby souhlasí. Nakonec myslivecké činnosti utl tipec sám majitel lesů, luk a hájů. Ale do těch vztahů moc nevidím. Údajně je půlka poslanecké sněmovny samej sváteční myslivec, takoví ti prestižní hosté zvaní, aby si jen tak picli nějaké to lesní stvoření a to se jim moc líbí, a tak žerou myslivcům z dlaně a ti si jen diktují, jak má znění zákonů vypadat. Vše vždy předem schváleno. To je fakt. Né dohad.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Led 2006 08:34
- Nahlásit
Nikita
A kdo zakáže amputaci ocasu, když pes utrpí zranění? Necháme ho s tím jen tak běhat, abychom nepřekročili zákon?
Pokud je jakýkoli zákrok (operativní) prováděn veterinárním lékařem, nelze jej považovat za týrání...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:36
- Nahlásit
Mně kupírování nevadí. Ale pokud to zákon zakázal, tak nemůžu říct, že jsem proti, prostě jen nechápu tu zatvrzelost a tupost, že to neošetřili přechodnými ustanoveními a úpravou účinnosti. Proboha vždyť tak nechali bezprizorně viset ve vzduchoprázdnu stovky výborných kvalitních zvířat skvělých exteriérů, výborných pracáků, kterým (a jejich majitelům zejména) to bylo úplně na hovno a mohli si z nich udělat akorát rohožky a opěrky na nohy (samozřejmě velmi ironicky a nadneseně). Prostě těm lidem zahodili desetitisícové investice a hodiny tvrdé práce, vůle a důslednosti... Neskutečný.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:38
- Nahlásit
Já znám většinou myslivce, kteří si psy sami cvičí, popřípadě zůstávají být myslivci jen kvůli psům, aby psi měli práci. Ti jsou většinou fajn, i když některé výcvikové metody některých jsou na můj vkus trochu drsné. Proč se se psem patlat dlouho po dobrém, když to jde rychlejc parforsem, žejo. Ale dá se říct, že tihle jsou v pohodě.
A pak jsou ti, co si psa nechají vycvičit -popřípadě vůbec žádného nemají- a to jsou většinou ti magoři.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:40
- Nahlásit
Garfield
Nedávno se ti myslivci probírali tady.
http://web.volny.cz/noviny/komentare/clanek/~volny /IDC/46575/dssa/1/page/16/
Najdeš tam hodně nadávání, ale i solidních informací.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:42
- Nahlásit
ad ocasy-ČR má výjimku z EU legislativy,je dovoleno do osmi dnů věku krátit ocasy mláďatům,např.jehňatům,selatům,štěňatům,.....toto se zatím nemění a neslyšela jsem nic o tom,že by z toho měla být vyjmuta jiná plemena psů než lovecká....
Nesleduju ale parlamentní tiskoviny,takže kdo sleduje co se v legislativě skutečně děje,může nás informovat přesněji a s citacemi.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:43
- Nahlásit
Podle mně, kdo má svého psa rád (zdůrazňuji rád, to znamená rád jako bytost, ne jako svoji hračku a módní doplněk), ten mu nikdy nenechá nic svévolně uřezat kvůli nějaké módě.
Nebo, jak tady kulantně říkáte, "kupírovat".
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:44
- Nahlásit
Nikita
upřesnění-chirurgický zákrok při traumatu,odůvodněný lékařem a taky tak provedený,není nikdy protizákonný.Jediné co nesmí veterinář udělat,je připodobnit výsledný tvar operativně ošetřeného orgánu zakázané kosmetické úpravě.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:45
- Nahlásit
Garfield
Mně kupírování nevadí.
Třeba vadí psovi...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:47
- Nahlásit
aren
ono je to celý složitější,než to odůvodnit "módou"...a s láskou ke psům v tomhle pojetí radši moc neoperuj,nebo tě budu považovat za jednu z těch nerealistickejch potrhlejch milovnic pejsánků,co je srdečně nesnáším
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:48
- Nahlásit
Ketrin
před měsícem jsem viděla na vlastní oči ohaře, kterému po akci v houštinách hojně kapala z ocasu krev.
No, to mě přivádí k dotazu, jak vůbec můžou přežít v lese lišky, kterým, chudinkám, nikdo ocásky nekupíruje.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:51
- Nahlásit
Sali
No, a co je to jiného, než móda?
Nevím, co pro Tebe znamená "nerealistický potrhlý milovník pejsánků", ale jestli to znamená brát psa jako kamaráda a ne jako hračku, tak to asi jsem.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:52
- Nahlásit
aren
já osobně mohu potvrdit,že kupírace uší resp.péče o hojení a stavění uší v štěnecím věku zvířeti skutečně vadí,vede ho k přehnané opatrnosti na bolestivé části těla a k zbytečným traumatickým zážitkům v časném věku...není to nic,co by štěně mělo prožívat.Ocas sice nevyvolá takovou reakci,ve 3 dnech věku ani nemůže,ale podepíše se zase silně na balancu zvířete při pohybových manévrech.
Dospělec se s traumatem a jeho hojením vyrovná mnohem lépe,vpodstatě ve srovnání se štěnětem skoro nereaguje.
Jsem pro operativní řešení vzniklých problémů akrálních partií těla,které nastanou v průběhu života,ale ne pro preventivní a ještě méně pro estetické kupírace.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:53
- Nahlásit
aren
já mám psy jako sporotvní parťáky a souputníky životem.Mám je ráda,ale jsou to jenom psi....jako hračku mám oblíbenou propisku
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:53
- Nahlásit
aren
Zkoušelas někdy srovna ocas ohaře a lišky? Třeba jen na obrázku? Co se osrstění atd. týče? Já si třeba nemyslím, že mojí feňuli by s jejím ocasem něco v houští hrozilo, ale u hladkosrstýho ohaře...?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:54
- Nahlásit
Eimy
to je to proč říkám nerealističtí potrhlí milovníci zviřátek...mozek nechali doma a jsou celí zelení.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:55
- Nahlásit
aren
Já mám NO, takže kupírování ničeho. Před tím jsem měla psa, jemuž byl pouze v kupírován ocas do těch 5ti dnů. Vnímám to tak, že štěně bylo tak malé a hloupé, že na tuhle minutku svého života do večera zapomene a následuje 14 let života bez ocasu zato s láskou, pozorností a nejlepší péčí člověka.
Ale já v podstatě ani nemluvím o tom, zda kupírovat či ne. Mě vadí to, že existoval nějaký standard plemene, který někdo vymyslel a všichni se jej strikně drželi a své psy tak uzpůsobovali. A pak dojde jiný a řekne, ti psi jsou týrání. Pokud možno je neberte ani ven. Propagujete týrání zvířat. Což je aren prostě blbost. Opravdová blbost.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:59
- Nahlásit
Ať kupírování klidně zakážou, proč ne. Ale ze dne na den s platností okamžitou, nikoliv zpětnou. Ty lidi před zákazem se jen drželi normativů, které vymyslel někdo jiný. Někdo jiný přišel s tím, že dobrman musí vypadat tak a tak. A ti co mu to dovolili tento standard zavést možná udělali blbost, ale nemůžou to vyžrat ti, co se jen řídili stanovenými pravidly.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 08:59
- Nahlásit
Garfield
ten jiný řekl vážení měli jste 12 slovy dvanáct let na to,abyste si zvykli na zákonem požadovaný vzhled zvířat.Pokud jste tak neučinili,váš problém.Žádné zvíře narozené před tím datem by dnes už nemělo být v tak dobrém zdravotním stavu,aby se aktivně účastnilo věřejných akcí...takže nikdo kupírovaný legálně by poškozen být neměl...
Ad importy? 12 slovy dvanáct let bylo na to,aby si lidi vytvořili kooperacim a kupovali po dohodě s zahraničními chovateli zvířata nekupírovaná,uši si přece kupíruje až nový majitel,nebo chovatel v sedmi nedělích před odběrem.....to ničemu nevadí,žádné právo výběru to neomezuje...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:01
- Nahlásit
Garfield
pozor,zákony státu jsou nad standardem FCI....lidi se držet kupírované podoby fakt nemuseli,standard povoluje obě varianty,musí....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:02
- Nahlásit
Eimy
No, já jsem to myslela tak, že má liška ocas mnohem větší. Máš pravdu, že je taky lépe chráněný. To je pak skutečně důvod, to bych byla pro. Ale nejdřív bych se pořádně přesvědčila. Moji pejsci hladkosrstí taky hodně a rádi smejčí křovím, ale ještě se nezranili. Pravda je, že jsou malí, tak to u nich může být jiné.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:04
- Nahlásit
Sali
No comment. To bylo stručné, srozumitelné a jasné. Asi k tomu nemám co dodat. Trošku jsi mě otočila o 180 °C. A máš pravdu.
Asi si ti majitelé, chovatelé říkali, že to uhrají vždycky na zdravotní důvody a čáru přes rozpočet jim nikdo neudělá. A to byl omyl. Ale hodně drahý omyl.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:20
- Nahlásit
Garfield
to je lidská blbost,ne omyl....lidská blbost a česká vychcanost.
A ten zákaz propagace tím,že se zvíře veřejně předvede na jakékoli akci,je čistý vlezdoprdelismus EU,protože třeba němci,co mají zákonem zakázaný kupírování uší u ocasů už 1O let,si na výkonnostních akcích hlavu vůbec nedrbou a startuje všechno co na to výkonnostně má.Oni mají zákaz operativy, ale ne už veřejné existence...takže importy v klidu,zahraniční účastníci v klidu,....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2006 09:45
- Nahlásit
Sali
No jo, ale předvádění "kupírovaných" psů skutečně může další lidi přivádět na myšlenku, že je to bezva.
|