| Autor |
Zpráva |
Ala
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 09:59
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit s jedním problémem. Doufám, že tady někdo z vás bude vědět jak na to.
Bydlela jsem u přítele. Spolu jsme si pořídili pesana. Asi před měsícem jsem se od přítele odstěhovala. Bohužel, když jsem odcházela, psa jsem si sebou vzít nemohla. Do druhého dne se všechno vyřešilo a chtěla jsem psa zpátky. Bohužel mi ho přítel odmítá vydat. Když jsem měla přijet, tak ho radši schoval u známých. Za žádnou cenu mi ho prý nevrátí, ani neukáže. Ještě bych měla napsat, že v kupní smlouvě, kterou tedy zničil, jsem byla psaná jako kupující já. Takže pes patří mě???
Neví někdo z vás jak postupovat, abych ho dostala zpátky?
Protože tady všichni své psy milujete, určitě se dokážete vžít do mé situace.
Doufám, že jsem to napsala dost srozumitelně
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:03
- Nahlásit
ještě tu napiš že na cvičák si s ním chodila ty, na prochajdy taky, že jsi se mu převážně věnovala ty a on ho teď chce za každou cenu jen pro to, aby se ti pomstil.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:04
- Nahlásit
zajdi za chovatelem, který ti psa prodával, bude mít kopii kupní smlouvy a s tou pak na polici, bude se to řešít jako odcizení cizí věci nebo tak nějak tomu nadávají- pes je totiž považován věc- tvůj majetek
|
dd
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:10
- Nahlásit
Kdo je zapsán v PP jako majitel? Pokud jsi to Ty a přítel psa zadržuje ,měla by ses obrátit na policii.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:39
- Nahlásit
Udělala bych to podobně, tj. kontaktovala chovatele a nechala si udělat ověřenou kopii jeho kupní smlouvy, předpokládám, že jste ji sepsali dvakrát v originále, jeden jsi měla ty, druhý chovatel. Pokud si byla zapsána v PP psa jako majitel, tak bych zašla na policii, předložila kupní smlouvu a nenechala se odbýt a řešila to jako krádež. Pokud hodnota psa přesahuje 5000,-Kč, je krádež považována za tresný čin, do 5000,.Kč se řeší pouze jako přestupek na Městském úřadě, ten nemá prakticky žádné pravomoce, max. udělit pokutu. Takže bych hodnotu psa na policii rozhodně uvedla nad 5000,-Kč. Neboj se toho, pokud to nejde po dobrém, tak snad se zalekne případného soudního řízení a psa vydá dobrovolně. Navíc chovatel by mohl vydat ještě potvrzení, že skutečně kupujícím jsi byla ty a jsi zapsána v knize odchovů jako nový majitel. Ber to tak, že jsme národem byrokratů a čím víc lejster máš, která dokazují tvé vlastnictví, tím líp. Takže odvahu.
|
Ala
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:55
- Nahlásit
Děkuju za rady.
Včelka má pravdu. Psovi jsem se věnovala převážně já. Všechny výdaje s ním spojené jsem taky platila já.
V PP jsem taky zapsaná, jenže všechno zůstalo u bývalého přítele a mám strach, že už to zničil.
Hodnota psa byla vyšší než 5000,-.
Takže asi zavolam chovatelce, aby mi poslala ověřenou kopii té kupní smlouvy. Pak s ní zkusim ještě jednou vyrukovat na přítele. Třeba se toho zalekne a půjde to po dobrém. Ale myslim že spíš ne, pak bych asi začla na tu policii.
Akorát mám strach, aby se psovi něco nestalo. Nemyslim hned na nejhorší. ale přítel vyhrožoval, že ho prodá nebo někomu dá radši, radši než abych ho měla já.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:59
- Nahlásit
...když tak už ho tu nadále neoznačuj "přítelem", ale klidně piš "ten debil", alespoň pro mě to bude srozumitelnější.
|
dd
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 10:59
- Nahlásit
Pokud prodává psa s PP ,musí mít podpis majitele. Leda by ho prodal jako bezpapíráka. jestli takto vyhrožuje tak jednej rychle, je to zmetek a chce Ti ublížit přes psa. Je to ubohé .Držím palce.
|
Ala
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:04
- Nahlásit
dd
Určitě by ho prodal jako bezpapíráka. Tímhle se "ten debil" totiž vůbec nezabývá.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:15
- Nahlásit
Ala
Pokud má pejsan papíry a seš tam jako majitel napsaná ty, tak by ti měli poslat kopii z klubu nebo od někud ne? (vubec se v tom nevyznám )
rozhodně se nedej... Takovej hňup si zaslouží dostat po tlamě (promiň)
|
dd
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:22
- Nahlásit
Já bych udělala humbuk,pokud si v PP jako majitel ,zajdi na policii. Oni by měli jet s tebou a podle PP mu psa odebrat.Mě kdys ukradli psa, nahlásila jsem to na policii,hned přijeli a byli velice ochotni,měla jsem podezření na jednoho ,,kamaráda"policajtce jsem to řekla. Ona jednala tak aby vše slyšel,ale neobvinila ho jen trochu tlačila na pilu. Dostal strach a psa vrátil.Kašli na ohledy a tvrdě do něj
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:25
- Nahlásit
a pokud vyhrožuje prodáním, tak hlavně rychle
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:28
- Nahlásit
to jsem byla já, ach to přihlašování
|
monika
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:41
- Nahlásit
hlavně se na policii nenech odbýt.Někdy jsou neochotní a dělají bu,bu,bu
|
Mína
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 12:23
- Nahlásit
zažádej na ČMKU o vystavení duplikátu PP.....POVĚZ JIM O ZTRÁTĚ... příběh o debilovi by vypadal komplikovaně...jsou to taky jen ouřadové...
V PES PŘÍTEL ČLOVĚKA vychází pokaždé seznam lidí žádajících o duplikát... je to běžná praxe....
držím palce !!!!
PS: Jedna moje známá měla po rozvodu s manželem dobrmana ve střídavé péči - soudili se o něj jak o dítě . Na víkendy ona v paneláku a přes týden on v domě se zahradou.... pes měl asi v hlavě mišmaš
|
Endy
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 12:57
- Nahlásit
Nejrychlejším řešením by bylo psa ukrást.Zpátky by ho od Tebe už nedostal,pokud jsi jako majitel uvedená Ty.
Vystavení duplikátu taky trvá,asi bych hned zajela za chovatelkou a požádala jí o pomoc.Buď vystaví novou smlouvu a s ní bych šla na policii a žádala o vrácení věci,nebo může chovatelka sama chtít psa zpět pro nedodržení smlouvy.Záleží,co na toho blbce platí.Nejde mu vůbec o psa,chce ublížit Tobě.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:02
- Nahlásit
Jejda Alo a proč jsi si pejska rovnou neodvezla s sebou? Já kdyby se něco podobnýho stalo a byla bych nucená odejít, první co bude sbalím psa.. Ale asi to nebylo tak jednoduché, nemůžu to posuzovat, když nevím, o co šlo... Kažodpádně si myslím, že to co psali výše, když máš smlouvu apod, tak je pravda a hlavní je jednat rychle, aby se ještě nestal nějaký malér..
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:08
- Nahlásit
Máš u "toho debila" trvalé bydliště? Pokud ano, zavolej si zámečníka nebo někoho, že sis zabouchla klíče a lapni psa a pryč.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:12
- Nahlásit
Dělám si sice trošku srandu, ale teď vážně. Já v Tvé situaci bych se do toho bytu fakt vkradla a psa sebrala nebo počkala někde za stromem, až půjde venčit, zapískala, psa přivolala k sobě, lapla pod křídlo a frrrr pryč. Udělala bych cokoliv. Bez nějakých omezení.
|
Ala
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:18
- Nahlásit
Garfield
Trvalý bydliště tam nemam. A domů se k němu nedostanu. Bydlí v RD a v prvním patře má rodiče, kteří mají přísný zákaz tak kohokoliv pouštět. Docela trvalo i to, než jsem z něj vymámila mé osobní věci.
Syska
Nebylo to tak jednoduché. Já totiž nevěděla ani kde budu tu noc spát. Natož se psem. To by bylo ještě horší.
Ale to sem asi nepatří.....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:21
- Nahlásit
Ala
A co to zkusit, když není doma? Na rodiče pustit hrůzu, vydejte mi psa nebo jedu pro policii, mám PP a jsem tu majitel?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 13:25
- Nahlásit
Ala
No, buď ráda že nejsi jeho manželka a nemáš s ním malé děti.
Zadržovat osobní věci...to je tedy úroveň.
Na Tvém místě bych zkusila všecko co tu zaznělo - psa "ukrást" ze zahrady nebo při procházce, zapojit policii atd. Že je pes v právním slova smyslu věc, je v tomto případě výhoda.
A hlavu vzhůru!! Uteklas včas, dřív než jsi si zkazila život s blbcem - to je důvod k optimismu.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 14:38
- Nahlásit
myslím, si, že s "krádeží" pejska to asi nebude tak jednoduché, ale co ti radí ohledně kontaktu s chovatelkou, viz. kupní smlouva, a pak PČR, hned bych do toho šla, ale být tebou moc bych neváhala, klidně bych si v práci vyžádala dva dny dovolený (že mě okradli, což je ve své podstatě pravda) a vše bych vyřídila, protože jestli ti vyhrožuje, že psa prodá nebo ho někomu dá, je dost dobře možný, že to třeba zítra udělá, takže být tebou bych moc nedumala jak a proč a prostě bych si sehnala ověřenou kopii kupní smlouvy, honem na policii a pak už by to snad šlo, ale "debila" bych radši nestrašila, nebo by se mohlo stát, že než přijdeš i spříslušníkama, pes doma nebude, a "debil" bude tvrdit, že se ztratil a nikdo mu nic nedokáže. takže být tebou jdu na něj rvonou s cajtama a to bez varování. On s tebou slitování neměl tak ty ho taky neměj.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 14:40
- Nahlásit
Ala
nečekej, udělej co se ti tu lidi snažili poradit....pokud nemáš v ruce žádný doklad o vlastnictví psa, nejdříve zavolej na plemennou knihu, tam jsi zapsaná jako majitel, takže si nech vystavit ten duplikát PP, podporu bys mohla najít u tvého chovatelského klubu, pak jdi na tu policii a podej trestní oznámení z krádeže. Rozhodně se s "tím debilem" nebav a jdi rovou na věc, ať zbytečně netrpí pes.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 16:43
- Nahlásit
Ala,
napiš jak to dopadlo
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 18:35
- Nahlásit
Ala
Ahoj Alčo,
(teda jsem přesvědčená,že si to ty pokud né, tak se dotyčné omlouvám)
hrozně moc mě mrzí, co se stalo měla jsi mi zavolat máme barák, jak kráva a jedna buldočí holčička by se sem i s paničkou určitě vešla i bych pro tebe dojela, nebo to nějak zařídila, ale to už je teď jedno.
Jinak pes je podle zákona věc, což je v mnoha případech opravdu dobře, protože majetek nám zákon chrání poměrně dobře. Jinak mám známého právníka, tak mu jdu zavolat.Nějak Dorinku získáme
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 19:37
- Nahlásit
Tak se omlouvám ještě jednou. Kamarádce jsem volala a přestože všechny detaily sedí ona se s přítelem nakonec dohodla, takže jsem se spletla.A jedná se o jinou Alu s obdobným osudem.
Jinak známý říkal, že vzhledem k tomu, že tam pes zůstal, tak se rozhodně nejedná o krádež, ale o bezdůvodné obohacení,něco jakoby tam zůstala skříň. A opravdu by se nejprve snažil pohrozit soudem, snad to přítele přesvědčí. budu držet palce!
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2005 22:25 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
Neviem ako je to presne v Cechach, neexistuje tam v tejto veci pouzitelny institut predbezneho opatrenia?
Kedze vlastnictvo je listinne dolozitelne a zda sa mi logicke, ze prietahmi pri jeho vymahani by mohli vzniknut dalsie skody, treba skusit inštitút predbezneho opatrenia v konečnom dôsledku na vydanie veci (v zákone je iná formulácia: Předběžným opatřením může být účastníku uloženo zejména, aby f) něco vykonal).
Tu je blabla...
Vlastnickému právu jako jednomu z lidských práv a zároveň jako základnímu subjektivnímu občanskému právu je poskytována ochrana celým právním řádem České republiky.Ústava České republiky i Listina /čl. 11 zejména ve spojení s čl. 36/ jako součást ústavního pořádku, zabezpečují vlastnickému právu ústavně právní ochranu. Čl.36 Listiny zakotvuje možnost pro každého domáhat se stanoveným postupem svého práva , tedy i práva vlastnického , u nezávislého a nestranného soudu a ve stanovených případech u jiného orgánu. Občanský zákoník § 1 odst.1, zakotvuje princip nedotknutelnosti vlastnictví,§ 126 odst. 1, upravuje vlastníkovu ochranu proti tomu, kdo do jeho vlastnického práva zasahuje, zejména právo vlastníka domáhat se vydání věci na tom, kdo ji neoprávněně zadržuje.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2005 13:15
- Nahlásit
FiSt
A kdyby snad nebyla možná spolupráce s chovatelem, můžeš si nechat vydat duplikát PP.
K čemu je duplikát PP, když na něm není majitel?
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2005 13:21
- Nahlásit
shiba
já myslim že tam majitel je psanej ne? Musim se podivat doma, ale mám dojem že tam ta kolonka je.
A co Alo je něco nového? Volala jsi tý chovatelce?
|