| Autor |
Zpráva |
Eny
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 07:51
- Nahlásit
U mé čtyřleté feny jsme našla na mléčné žláze malinkou bouličku, je to prý nezhoubný nádor, ale problém je v tom, že pokud má v tomto věku nezhoubný je velká pravděpodobnost, že cca za dva roky tam může mít zhoubný. Tyto nádory jsou prý podmíněny hormonálně, a proto mi byla doporučena kastrace.
Nemáte někdo s tímto zkušenosti?? poraďte prosím.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 09:27
- Nahlásit
U mé devítileté fenky se malá bulka objevila někdy kolem šestého roku. Nejprve to bylo velké asi jako třešeň a nezvětšovalo se to. O několik let později se to zvětšilo velice rychle a bylo třeba operativně odstranit celou lištu mléčné žlázy. Teď už fenku jenom hlídám, aby se to neobjevilo i na druhé liště, ale zatím je vše v pohodě.
Pro doplnění. Fenka je od 9 měsíců kastrovaná ze zdravotních důvodů, přesto se to objevilo, ačkoli se tvrdí, že kastrované fenky jsou nižší rizikovou skupinou, ale nic není stoprocentní.
Je třeba to jen hlídat, aby se to nezačlo nezvětšovat. Znal jsem mnoho fenek, které se dožily kolem třinácti let, některé měly také malé bulky velikosti třešně třeba i po celé mléčné žláze a vůbec se jim do zhoubné formy nezvětšovaly.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 10:23
- Nahlásit
my měli taky bulku na mléčné žláze, pomaličku se zvětšovala, tak jsme ji nechali vyndat, nikdy se už podobný problém nevyskytl a fenka kastrovaná nebyla, dožila se vpohodě 15 let. Myslím, že je lepší vyndat menší bouličku než "tenisák", ale asi záleží na druhu nádoru.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 11:17
- Nahlásit
naši měli fenu čivavy, ta to měla taky, zvětšovalo se to jen malinko, báli se jí nechat operovat, protože už jí bylo myslím 9 let a veterináři tvrdili, že by narkozu nemusela přežít. Dožila se 13 let, což je na čivavu hodně, tak si myslím, že se nemusíš bát.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 11:28
- Nahlásit
Díky za podporu, před třemi měsíci jsem přišla o svojí desetiletou fenku, která měla nádor na slezině, od nálezu do utracení uběh jenom měsíc, bylo to strašně rychlý, takže teď to možná beru všechno jinak. Nějak si nedokážu představit, že bych rázem byla bez psa.
tahle boulička je fakt zatím malinká něco mezi čočkou a hráškem, jen doufám, že se nebude zvětšovat.
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 18:13
- Nahlásit
Ahoj Eny,
My jsme měli u fenky taky nádorky na mléčných žlázách, zdály se neškodné, ale později se probudily a prorostly do ostatních vnitřních orgánů
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 18:21
- Nahlásit
Ahoj Eny,
My jsme měli u fenky taky nádorky na mléčných žlázách, zdály se neškodné, ale později se probudily, byly neoperativní a prorostly do ostatních vnitřních orgánů, které později začaly selhávat. Museli jsme jí pomoci odejít do psího nebe. Rozhodně bych to nepodceňovala, ale zároveň nemá cenu stresovat a myslet na nejhorší. Pokud máš dobrého veterináře, kterému důvěřuješ, dej na jeho doporučení. Choďte na nějaké častější prohlídky a uvidíte, co se bude dít. Pokud Ti doporučí nějaký operativní zákrok, určitě je lepší ho absolvovat preventivně (nemyslím kastraci, ale odstranění nádoru) než čekat, až se "probudí". Krom toho myslím, že když operují mladšího psa snáší lépe narkózu.
Mějte se fajn a hodně zdraví.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Čec 2005 11:03
- Nahlásit
Eny
kastrace a při ní vyndat nádor... riziko zhoubného se sice jenom sníží neeliminuje se ale i to je dobré ne? jiné řešení není
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 11:32
- Nahlásit
já bych nedebatila o maligním potenciálu hmatené resistence bez toho,že bych si jí nechala hodit pod mikroskop,vyňatou celou...a pak se dá řešit co dál,zda jen dispensarisace,nebo ablace obou mléčných lišt a hormonální léčba nejlépe kastrací.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 11:36
- Nahlásit
Eny
to je ta tvoje papírová pracanda? Hned bych to ložisko nechala vyndat,vyšetřit,a dál se uvidí podle biopsie.
jak tam bude byť i jenom atypická duktální hyperplasie,šla by u mě mlíčná žláza ven. Při nálezu pleomorfního tumoru s neklidem v epitelový komponentě bych současně kastrovala,stačí oba vaječníky,ale možná radši i tu dělohu,a vzala i druhostrannou mammu,tohle je svinstvo co roste ve všech tkáních citlivých na estrogeny...jinak se toho nezbavíš.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Čec 2005 12:05
- Nahlásit
Sali
To je ona, jinou čubinku (tedy psa vůbec) už nemám
podle veterinářky je lepší preventivní zákroky řešit až když je trochu chladnějš, říkala, že pokud to neporoste stačí to vyndat na zimu. O tom , jestli to vyndat neuvažuju, jediná otázka je kdy, samozřejmě to ven pujde. Jen mě zaráží ta kastrace, protože podle různých článků má vyndání vaječníků v pozdější době než před pubertou minimální vliv na tvorbu nádorů. Říkala, že je to malinký a ostře ohraničený, takže na 99% nezhoubný, samozřejmě, že to se zjistí až v laborce.
Při kastraci by se vzali přesně jak píšeš oba vaječníky.
Takže podle tebe by bylo nejlepší co nejdřív vyndat to co tam je teď a podle laboratorního výsledku pak postupovat dál??
Víš mate mě, že všichni říkají, že růst nádorů je závislý na estrogenech, že se objevují, či zvětšují vždy po hárání, proto kastrovat, a současně ti říkají, že v u dospělého jedince už kastrace má minimální vliv, tak mi přijde, že si to protiřečí, je tedy fakt, že pohlavní hormony neprodukují jenom vaječníky, tak tady asi bude ten rozpor, jinak si to neumím vysvětlit
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 12:06
- Nahlásit
to jsem byla já, ten anonym, fakt už nevím na co myslím
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 12:43
- Nahlásit
Eny
tam není rozpor vůbec.
Na prevenci výskytu estrogendependentních nádorů už opravdu nemá kastrace v dospělosti velký vliv,ale na jejich vlastní růst či na růst metastáz u estrogen citlivého nádoru sakra ano.
Jde o to,že když už něco začne růst,tak funkční vaječníky to dokážou nádherně rozjet.
Já bych to viděla na včasnou histolku a uvidí se.Takový to "pokud to neporoste" mám hrubě nerada.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 13:13
- Nahlásit
Díky za osvětlení, myslím, že to už chápu.
To s tím počkáním říkala doktorka, možná i proto, že nechce dvakrát brzy po sobě uspávat, my totiž před necelým 14 dny měly jinou story, to se takhle bláznivka honila za aportkem a prolítla sklem, no cvok. Takže v plné narkoze 3/4 hodiny sežívali drahému zviřátku hlavu, dvě vrstvy vnitřních a 13 vnějších stehů to jistí, jo když se něco se... tak pořádně
|
gwen
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 23:47
- Nahlásit
Ahoj Eny, zkus se zeptat na Baypamune injekce, moje fenka měla dvě bouličky, vet je vyoperoval a než jsme šli na vyndání stehů, vyrostli jí tři u každého cecíku, říká se, když se to otevře, tak se to rozjede. Nemůže již na další operaci, tak to léčíme tím Baypamunem, je to imunostimulator a může prý způsobit zapouzdření nádorů i vstřebání.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Čec 2005 07:34
- Nahlásit
aa
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2005 11:00
- Nahlásit
gwen
to chci vidět,jak to zabere...jako přídatná léčba na imunomodulaci kvůlivá mikrometastázám bych to pochopila......
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2005 12:25
- Nahlásit
Když vidím, kolik lidí má osobní zkušenost s nějakým nádorem u zvířete, znepokojuje mě přístup veterinářů, kteří dle mého názoru musí po biopsii ihned vědět, jak na tom pesan je. Bohužel se setkávám často s taháním peněz z nešťatných doufajících majitelů, i když vet musí vědět, že léčba je zbytečná. Má majitele informovat, ať psa nechají být dokud to půjde a pak jej uspí. Kdekdo vyhodil tisíce proto, aby psa do měsíce ztratil. Posléze zjistil, že léky byly v podstatě vitamíny, doplňky, minerály apod... Max. léky tlumící bolest.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2005 12:28
- Nahlásit
Mimochodem Gaf měl nedávno takový jakýsi váček na plecích. Vet řekl, že to nic není, že se to mladým psům dělá, ať to nechám být, že se to ztratí samo. Rostlo to roslto a rostlo, tak jsem šla k jinému, který to prostě vzal vyřízl a zašil. Bez biopsie, bez odběru krve, že je to v poho. Pes je zatím v pořádku, ale netuším, co to vlastně bylo.
|
jana_d
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 18:18
- Nahlásit
Ahoj vsem,
prosim o radu, jak muzu pomoci nasi fence(krome radne a caste dizinfekce) pri spatnem hojeni jizvy po operaci nadoru prsni zlazy. Diky
|
kery
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 15:50 - Změnil/a: kery
- Nahlásit
Ahojky Jani D, v první řadě by pooperační ránu měl vidět veterinář, který provedl zákrok a on by vám měl poradit, co s tím. My jsme okolí jizvy po totální mastektomii mazali hum. mastí HEPAROID, aby zmizeli otoky, modřiny a kůže zůstala elastická. Humánní tablety Wobenzym urychlují hojení a mám je vyzkoušené na svém druhém psovi. I když i jemu se po asi osmé reoperaci druhá rána (cca 10 cm) nehojila a po vyjmutí stehů se "rozjela" a přesto se sice po dlouhé době sama zahojila. Základem je znemožnit psovi olizování si rány. A návštěva veterináře, který poradí. K.
PS: Naše 12,5 letá alj.malamutka podstoupila mastektomii v 10 letech u vynikající odbornice, zabývající se touto problematikou, MVDr. Lorenzové z VFU Brno. Není to reklama, jen doporučení z vlastní zkušenosti.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 13:33
- Nahlásit
Máme nádor na mléčné žláze. Je to zhoubné a velmi agresivní.
Psiska si prohlížím velmi pozorně a nádor jsem nenašla a cca po týdnu už byl asi 3 cm velký.
Fence je 13,5 roku, metastáze na sonu ani RTG nejsou nikde.
Nádor je takhle "mladý" - tzn. pozorovatelný, ne víc než 3 neděle. Na RTG všechny orgány v těle vykazovaly bezchybný stav, nic zvětšeného, žádný písek nikde, jen žaludek měl malinkato zvětšenou sliznici a taky má zvápenatělé průdušky, což je prý u takhle starého psa naprosto normální. Z krve zjištěny jen mírně zvýšené hodnoty ukazující na problém se slezinou, ale vet. pravil, že je to tak málo, že by to jako onemocnění nebral.
Pes měl zánět u té rakoviny, který se vyléčil ATB ne zcela. Stále tam zůstává, i když v menší intenzitě. Prý je to tak agresivní nádor, že nekrotizuje sám sebe a tím vzniká ten zánět. Dělení buněk bylo vidět i pod mikroskopem a byly tam shluky rakovinných buněk.
Je zvětšený i druhý konec lišty.
Pes normálně jí i vylučuje. Má chuť k jídlu. Špatně chodí, protože ho asi bolí ten zánět. Po podání léku proti bolesti se chůze výrazně zlepšila.
Operace: připadá v úvahu jen operace celé lišty vč. uzlin, ale pravděpodobnost, že to s ní vyjde je pouhých 30 %. Chemo ani ozařování prý na tento typ nádoru nezabírá.
Rozhodla jsem se neoperovat nic. Ale ráda bych jí poskytla přípravky, které by jí mohly zlepšit zbytek života, zbrzdit růst nádoru ... atd.
Má někdo nějaký typ, co by se dalo dělat?
Dočetla jsem se o Ovosanu, hlívě ústřičné. Má s tím někdo zkušenosti, nebo s něčím jiným? Zkušenosti mladší, než jsou zdejší pár let staré diskuze?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 13:46
- Nahlásit
Vlčáčková
co třeba toto? http://www.veterinarnipece.cz/sanicell-60tbl-1349. html
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 14:26
- Nahlásit
Monty
Díky, podívám se. Teď mi doma nefunguje NB, tak budu muset mrknout potom, páč v práci moc nemůžu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 15:36
- Nahlásit
Vlčáčková
tady je taky něco
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_7295_0.html
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 15:46
- Nahlásit
Vlčáčková
Nevím, jak je to u psů, ale u lidí zabírají takové ty čaje z liány, teď nevím jestli je to přímo Kočičí dráp nebo jiná rostlina. Ale jak říkám, muselo by se zjistit nejlíp u veta, jestli se to psu může dávat.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2010 13:02
- Nahlásit
Koupila jsem jí Ovosan a hlívu ústřičnou, jak bylo popisováno v jedné diskuzi. No, účinek má nastat prý za 6 neděl a mám jí dával na kilo 3 Ovosany denně.
Nevím, jestli veterinář, až přijede z dovolené v úterý (jdeme tam), neomdlí!
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2010 13:46
- Nahlásit
Vlčáčková
Cim ji krmis? Ona i ta dieta je hodne dulezita, nekrmit granulema beznyma, ideal je masova strava nebo spesl vet krmivo pro pacienty s rakem - omezit sacharidy atd. Ostatne - procti si clanek, docela dukladne je vse sepsany zde: http://www.vetweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid= 4858.
Drzim palce, at je fenule co nejdyl v pohode.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2010 14:44
- Nahlásit
Fifi
Teď kupuju hovězí maso a dávám rýži. Kilo masa a kilový balíček rýže. A vystačí mi to tak na čtyřikrát.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2010 15:22
- Nahlásit
Vlčáčková
Kilo masa a kilový balíček rýže.
Cetlas vubec ten clanek? Ryzi nedavej. Ta "vyzivuje nadory" !
|