| Autor |
Zpráva |
Saita
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 16:00
- Nahlásit
Ahoj tak jsem teďka přišla od veta. Mám štěně když jsem si je brala od chovatelky tak mi bylo řečeno že má všechno naočkované kromě vztekliny. Na tu mám jít až v půl roce.
No a teď co mi řekl vet:
Vzteklina prý měla být naočkována dávno ze zákona se povinně očkuje už ve třech měsících. Fajn zeptala jsem se na tu vzteklinou na tři roky. Nebyla mi doporučena, prý ji naočkují ale pak po roce stejně budu muset přijít a samotná kombinace prý neexistuje. Prý je vždycky se vzteklinou takže bych měla naočkovanou vzteklinu na tři roky a stejně chodila ještě na to samé co očkujeme teď. Nějak jsem to teda nepochopila. Dívala jsem se do očkováků, dospěláci jsou očkování každý rok v kolonce proti vzteklině-Biocan LR vpravo ještě napsáno R a pak v kolonce jiná očkování jsou dvě nálepky- první- Biocan LR vpravo L a druhá Biocan DHPPi .
Mrně má očkováno Canvac 8 DHPPi a to dvakrát, po měsíci. Když s ní tedy půjdu na očkování co jí naočkují? Jenom tu vzteklinu nebo úplně všechno i s tou kombinací když to odděleně neexistuje. Přijde mi to zvláštní. Mám čekat do toho půl roku nebo raději jít když je to ze zákona?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 16:10
- Nahlásit
Saita
ze zákona je to v půl roce, nevím co to máš za doktora, vzteklina není součástí kombinace a lze tedy očkovat nezávisle na ní.
Já mám štěndo 7 měsíců, vzteklinu jsem očkovala v šesti a to tu na tři roky, protože podle mého veta je to šetření imunitního systému, protože právě nemusíš každý rok znovu očkovat a to ostatní budu normálně očkovat jednou za rok. pro psa je i šetrnější, když dostane zvlášť psinku, lepto, parvo... a zvlášť vzteklinu, to je zase názor mého doktora
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 16:22
- Nahlásit
Eny Já jsem to takhle taky pochopila, že naočkuju vzteklinu na tři roky a pak budu jenom každý rok chodit na kombinaci, přesně jsem to tak i řekla ale oni mě přesvědčovali že ne, že samotná kombinace neexistuje. Vůbec nechápali proč to chci očkovat a taky mě přesvědčovali že když chci chodit na výstavy tak už tuplem neočkovat. Prý ani přes hranice se nedostanu. Ta tříletá vzteklina má prý význam jenom pro psa který je jenom doma, nikam nejezdí a majitel nechce očkovat kombinaci.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 16:26 - Změnil/a: Mar
- Nahlásit
Saita
no,tak samotna kombinace existuje - mame to tak, ale ta vzteklina "zvlast" je od jine firmy nez Biocan a tedko uz pudeme 2x jenom na to ostatni bez vztekliny a me naopak doporucena byla teda.......... a neni ani pravda ze stene se ockuje ve 3 mesicich (na vzteklinu ze zakova). A dostanes se pres hranice a vsude - v tom ockovaku je od veta potvrzeny, jak dlouho to plati...
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 16:50
- Nahlásit
Tak já už nevím, mám se teda na to vykašlat a jít očkovat až v půl roce jinam? Zase se chci mrknout na výstavu a připadně potrénovat ale tam nás bez vztekliny nepustí. No ale asi není šance že by mi ten vet naočkoval jenom tu samotnou vzteklinu když to tedy neexistuje(jak teda v tom případě může mít moje štěně naočkovanou kombinaci a bez vztekliny?). Budou jí čtyři měsíce.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 19:13
- Nahlásit
Samostatna vakcina proti vztekline samozrejme existuje, pokud ti vet takhle keca, tak od nej ruce pryc, kdo vi v cem ti bude lhat priste...
V zahranici (napr. v Nemecku) muzes v pohode na vystavy i se psem, ktery se ockuje jednou za 3 roky (vzteklina i psi choroby). Jak to bude tady, to nikdo nevi. Pravdepodobne ti poradatele, kteri o zmenach vedi, tomu propozice prizpusobi. Ti co opisuji uz deset let ty same propozice a maji tam zastarala pravidla, s temi to bude vazne tezke, navic CMKU od tohoto dava ruce pryc - i pres opakovane urgence - rika, ze je to odpovednost krajske vet. spravy a ze si muze podminky zprisnit na zaklade nakazove situace - to je ale stupidita - nakazova situace je dobra a realita je takova, ze se poradatele neobtezuji ani podivat, ze se zmenil zakon, nechaji to tak, jak to bylo minuly rok a tak si to take nechaji schvalit!!! Ja jsem nikdy nemela problem s tim, aby nam schvalili aktualni vet. podminky.... Mozna kdyby CMKU poradatelum napsala a na zmenu je upozornila, tak by to bylo jinak...
Jinak novinka - ma veterinarka mi sdelila, ze nejen Duramune DAPPI ma registrovane DAP na tri roky, ale ted uz i Nobivac, takze pujde v pohode preockovavat vsechno 1 za tri roky a ja to tak budu delat a proste se budu na prejimkach hadat...
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 19:28
- Nahlásit
Já vám nevím, očkujeme Nobivac RL a vet mi tvrdí, že se to musí jednou za rok. Když jsem se ptala na "oddělení" vztekliny od toho a očkování jednou za 3 roky bylo mi řečeno že je to pro pesajdu stejná zátěž, a že je lepší každoročně. Tvrdí mi to náš vet, tvrdí mi to na Vedilabu. Potřebuji aby pesanda měla co nejméně zatížený iunitní systém, poradíte mi please? Nevím co s tím.
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 19:31
- Nahlásit
Jinak očkujeme Nobivac DHPPI a Nobivac RL a na poslední návštěvě jsme dostali Eurican DHPPI2 - LR od Merial (koukala jsem jako puk že to změnil). Nevíte jestli Nobivac dělá také něco jako "odděleně" vzteklinu a pak ty ostatní věci (leptospiróza apod.)?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Zář 2008 09:41
- Nahlásit
jenm pro upřesnění: u nás zákon neudává, že vzteklina se musí očkovat v půl roce, ale max. v půl roce - tedy v rozmězí 3-6 měsíců. pokud víš, že budeš chtít jezdit na akce, musíš naočkovat samozřejmě dřív.
a jak už tu bylo psáno, oddělená vakcína proti vzteklině existuje a pokud ti veterinář tvrdí něco jiného, rychle pryč od něj.
jassica: zajímalo by mě, jak ti tohle veterinář vysvětlil, že je lepší očkovat každý rok. když si to vezmu i z naprosto laického hlediska, tak mi to přijde jako jednoduchá rovnice. pokud má vakcína účinnost tři roky, budu ji očkovat jen jednou za 3 roky. každá dávka navíc je naprosto zbytečná a zbytečně zatěžuje imunitní systém. kdyby mi někdo tvrdil, že to je jedno a ať radši očkuji častěji, budu si klepat na čelo.
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 28 Zář 2008 19:30
- Nahlásit
nefer > Také že jsem si na čelo klepala. Proto tady zkouším sehnat někoho kdo mi poradí.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2008 06:20
- Nahlásit
Byla jsem s psicí na očkování v září. Vzteklinu vždy dostávala nobivac r, ta je na tři roky, takže tu jsme neočkovali. No a zbytek má kombinaci od euricanu (myslím, protože vet neměl tu naši obvyklou míchanici) a tam ta vzteklina není. Existují vakcíny, kde vzteklina je a kde vzteklina není.
No a pokud vet kecá, tak je buď neinformovanej a nebo lže záměrně a k takovýmu bych nechodila.
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2008 16:02
- Nahlásit
Psíček > No jo, když já se v tom právě nevyznám. Asi obepíšu všechny veterinární poradny co najdu a uvidím kolik jakých názorů mi přijde.
|
Dana2
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2009 21:17
- Nahlásit
Dovolím si oprášit tohle téma - přibyly nějaké nové zkušenosti? Pro nebo proti? Díky.
|
Petra Bailie
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2009 10:13
- Nahlásit
Podle oficiálních guidelines WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) se doporučuje postupovat při vakcinaci psů následovně: Štěně by mělo absolvovat obvyklou základní vakcinaci proti psince, parvoviroze a infekčnímu zánětu jater, nejdříve ve 3 měsících pak proti vzteklině. Po 12měsících by měla následovat revakcinace, další přeočkování pak vždy s nejméně tříletým odstupem.
http://www.wsava.org/PDF/Misc/VGG_09_2007.pdf
Podle posledních výzkumů přetrvává imunita proti zmíněným onemocněním po jednom přeočkování prokazatelně až 9 let, předpokládá se doživotní účinnost. (Studie dále pokračuje)
http://www.eskievet.com/Articles/vaccine%20duratio n.pdf
U nás zatím stále přetrvává požadavek revakcinovat každoročně polyvalentní vakcínou, což představuje pro imunitní systém zvířete značnou zátěž. Pro výrobce vakcín i veterináře je každoroční vakcinace nemalým zdrojem příjmů, což u většiny z nich poněkud ovlivňuje ochotu měnit zavedenou praxi. Očkování však bohužel není tak neškodné, jak je často prezentováno a mělo by být užíváno s rozvahou a pouze tak často, jak je nezbytně nutné! Státní veterinární správa požaduje pro svod psů pouze platnou vakcinaci proti vzteklině, což je v závislosti na výrobci až 3 roky. (Doba účinnosti vakcíny musí být poznamenána v očkovacím průkazu). Požadavky na další vakcinaci jsou dle mluvčího SVS na libovůli pořadatele.
|
vladimiral
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2009 15:42 - Změnil/a: vladimiral
- Nahlásit
janakou
Odkaz na seznam vakcín mi nefunguje, hlásí to error. Možná dočasné. Každopádně jsem pak našla na http://kchk.cz/view.php?cisloclanku=2008121101
|
Joowanaa
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2009 20:30
- Nahlásit
Jessica, tvrdí to správně, protože máte LR a je to kvůli L( leptospiroze) ta se po roce přeočkovává, když by podal samostatně Nobivac Rabies nebo Rabisin (R) , tak ten je na 3 roky.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 17:49
- Nahlásit
S dovolenim ozivim tema, ledy se hnuly. Ted jsem si precetla na webu CMKU Tiskovou zpravu:
TISKOVÁ ZPRÁVA 19. 2. 2010
Povinnost vakcinovat psa je dána zákonem
Stále platí povinnost mít chovaného psa v imunitě proti vzteklině. Úmyslně neuvádíme každoročně přeočkovaného, protože podle platného znění veterinárního zákona je povinné mít zvíře vakcinované, tj. v tomto případě psa, bez toho, že je uvedena povinnost přeočkovávat každým rokem, záleží na doporučení výrobce vakcíny. Základním ustanovením je, že musí být pes očkován od 3 měsíců a musí být tzv. v imunitě.
Většina schválených typů vakcín musí být aplikována každoročně, to je pravda, je o tom možné se přesvědčit na webových stránkách SVS ČR (www.svscr.cz) , ale i u nás jsou schváleny k používání vakcíny, kdy se provádí revakcinace po dvou, popřípadě třech letech. Ovšem podmínka je, že v očkovacím průkazu, popřípadě pase, musí být uvedena použitá vakcína a termín přeočkování.
Tyto vakcíny jsou čtyři - BIOCAN od českého výrobce Bioveta, revakcinace po dvou letech, VANGUARD R též původem z ČR, firmy Pfitzer, revakcinace po dvou letech, NOBIVAC RABIES od holandského výrobce Intervet International, revakcinace po třech letech a RABISIN od francouzského výrobce Merial, revakcinace po třech letech. Kromě těchto je u nás schválených dalších třináct typů vakcíny od českých, francouzských a holandských výrobců pro přeočkování každoroční.
Při požádání svodů či výstav psů je základní podmínkou prokázat platnou vakcinaci proti vzteklině. Organizátor tento požadavek standardně do podmínek uvádí. Při organizování takovýchto akcí pak by měla být akceptována i možnost využití vakcín takových, kdy se přeočkování provádí jednou za 2, popřípadě za 3 roky, aby se při přejímce zvířat předešlo nedorozuměním. Přejímá-li psy na svodu či výstavě veterinární lékař, tak pro něj je závazné ustanovení veterinárního zákona.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
O co mi jde - mlada cubis byla v lete 2008 prvne ockovana proti vztekline vakcinou Nobivac Rabies. Za ty leta s coklama uz mam zazito jit na ockovani kazdy rok, ani me vet na triletou ucinnost nejak neupozornoval extra, toz vloni Eurican, bohuzel, moje blbost, mela jsem se vic zajimat o ty trilety vakciny. Vet vpichnul, ikdyz by ta Nobivacka mela byt trileta. Zajimalo by me, zda je tedy fenule "v imunite", kdyz bych ji sla preockovat az dle puvodni vakciny trilete (ktera by ji mela platit do leta 2011), nebo zda musi, chudak, letos zase na novy preockovani vzhledem k lonskymu Euricanu. Zamotanec, ale snad me pochopite.
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 18:35
- Nahlásit
Pokud byla ockovana v lete 2008, tak se jeste nezajistovala u Nobivacu trileta ucinnost. Ta byla zarucena az u ockovani provedenych koncem roku 2008 a pozdeji. Takze bohuzel tvuje ockovani z roku 2008 bylo legislativne jeste jednolete.
Taky jsem musela preockovavat Nobivac Rabies z roku 2008 dalsim Nobivacem tentokrat legislativne triletym.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 18:43
- Nahlásit
Cesmina
Takze bohuzel tvuje ockovani z roku 2008 bylo legislativne jeste jednolete.
Legislativne, ne imunitne. Hlavne, ze legislativci imunitu maji. Diky za reply, takze si to v kvetnu ohlidam, i u zbytku smecky a budou mit na tri roky klid.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 19:00
- Nahlásit
Cesmina
A jeste, jestli se muzu optat,
Pokud byla ockovana v lete 2008, tak se jeste nezajistovala u Nobivacu trileta ucinnost. Ta byla zarucena az u ockovani provedenych koncem roku 2008 a pozdeji.
odkud tohle prameni? Za pripadny link predem dik.
|