| Autor |
Zpráva |
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 06:55
- Nahlásit
Proti vzteklině se nemusí vakcinovat každý rok
Na základě ustanovení novely veterinárního zákona je nyní možné při povinné vakcinaci psů, koček a fretek proti vzteklině brát ohled na trvání imunity, kterou zaručuje výrobce použité vakcíny.
Jde o to, že dosud bylo povinné bez ohledu na použitou vakcínu každoročně psy, kočky a fretky přeočkovávat. Vzhledem tomu, že na trhu jsou vakcíny od různých výrobců, kteří zaručují imunitu delší než jeden rok, bere tuto skutečnost na vědomí i současná schválená novela veterinárního zákona.
Ze současných 19 vakcín, které jsou na trhu, zaručuje dvanáctiměsíční imunitu celkem 16, z toho dvě i dvouletou, dále jedna šestiměsíční a dvě tříletou imunitu.
V případě potvrzení vakcinace proti vzteklině uvedeného v pase je třeba dbát na uvedení imunity a dodržení uvedeného data, aby cestující do ciziny neměli v zahraničí problémy.
Všem krajským veterinárním správám a Komoře veterinárních lékařů nyní Státní veterinární správa ČR zasílá seznam schválených vakcín s uvedením doby imunity.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Nemáte někdo ten seznam vakcín?
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 07:53
- Nahlásit
fromeli
byla jsem očkovat o víkendu - na rok Rabisinem. Na dotaz mi vetka řekla, že jsem měla hlásit předem!!!!!, že chci vakcinu s delší expirací a stejně, když mi ji dá, tak za rok musím na přeočkování tou samou a teprve až to další očkování by bylo za 2 nebo 3 roky podle druhu vakcíny, kterou bych si zvolila. To se na celou akci vy.... a budu chodit klasicky 1x ročně.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 08:15
- Nahlásit
stejně, když mi ji dá, tak za rok musím na přeočkování tou samou a teprve až to další očkování by bylo za 2 nebo 3 roky podle druhu vakcíny, kterou bych si zvolila.
to mi přijde divný.
Našla jsem, že Nobivac R je na 3 roky, nás vet očkuje tímhle furt, takže teoreticky bychom každý rok nemuseli.
Ale nikdy nemůžu najít celý seznam.
|
janakou
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 08:35
- Nahlásit
Kdo hledá, najde URL
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 08:40
- Nahlásit
janakou
děkuju Jsem slepá, protože tam jsem štrachala, takže evidentně ne každý, kdo hledá, tak najde
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 08:40
- Nahlásit
fromeli
u nás se normálně očkuje právě jen Rabisinem, ten má expiraci rok, když chceš něco jiného, musíš si o to říct - PŘEDEM
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 08:48
- Nahlásit
kokoška
no jo no, to je pak jiná
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:18
- Nahlásit
Ty vado, tak to musím doma mrknout do pasu, mám takový pocit, že máme Nobivac - a ten tam píšou na 3 roky
Jenže jak to pak bude když se půjdu mrknout třeba na výstavu? Tam mají požadavky na očkování max. 1 rok a min. 30 dní nebo kolik, tak už vidím, jak se tam s níma hádám u vchodu..
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:21
- Nahlásit
Mel
ono to platí vlastně dva týdny, tak snad to výstavy taky časem změní.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:21
- Nahlásit
kokoška
Mě se vet vždycky ptá, čím chci očkovat...upřímně je mi to úplně fuck.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:25
- Nahlásit
Mel
taky doufám že se i tahle větička změní ... i když nevím jak pak bude znít
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:45
- Nahlásit
fromeli
tak že pokud tomu dobře rozumím a pokud by Nobivac byl ten ONEN vyvolený-tak ho dávám zbytečně každej rok-už sedm let? )
je to fuk , stejně ho raději dám....
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 09:47
- Nahlásit
Mel
vetka mi říkala, že jim SVS poslala nějaké oficiální pokyny, předpokládám, že to dostanou i jednotlivé kluby a pořadatelé výstav
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 10:17
- Nahlásit
žanda
no, bohužel jo, ale takový byl zákon.
Teď se změnil a já tedy budu vzteklinu očkovat 1x za tři roky.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 10:19
- Nahlásit
fromeli
oj, díky... máme stejné očkování , takže budeme taktéž očkovat 1x za 3 roky
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 10:28
- Nahlásit
je to fuk , stejně ho raději dám....
žanda
no to právě moc není, to je obdobný jako u lidí a tetanu, spousta doktorů stále jede v desetiletém přeočkování, přitom to vydrží let 15, zbytečně se tím pak zatěžuje imunitní systém. Tak proč mu neulevit tam, kde to jde.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 11:17
- Nahlásit
kokoška
Mel
hele a taky očkujete nejen vzteklinu ne?
já teda jo s to ostatní je stejnak na rok..tže k vetovi musím a naočkuju všechno naráz
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 11:23
- Nahlásit
Já pokud budu chtít očkovat jednou za rok, s kombinací, tak budu očkovat tou na rok ... je kravina očkovat tou na tři roky každej rok ....
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 11:58
- Nahlásit
pokud budu chtít očkovat jednou za rok, s kombinací, tak budu očkovat tou na rok ... je kravina očkovat tou na tři roky každej rok ....
reneeska
naprostý souhlas.
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 13:16
- Nahlásit
sarax
Vzteklinu očkujeme v červenci a tu kombinaci v lednu. Nenechávám to společně, neb psovi je po kombinaci pravidelně dost blbě, tak to nepřikrmuju ještě vzteklinou.
|
janakou
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 15:44
- Nahlásit
Mě teď přišlo čerstvě v podmínkách pro akci:
Psi účastnící se svodu musí být klinicky zdraví a musí být doprovázeni platným veterinárním osvědčením,které není starší 3dnů nebo pasem nebo očkovacím průkazem.Tyto doklady musí obsahovat záznam ,že zvíře mělo před přemístěním platné očkování proti vzteklině.Za platné očkování se považuje po 21dnech kdy bylo provedeno základní očkování anebo ode dne přeočkování v případě ,že byla očkovací látka podána během doby platnosti uvedené výrobcem předchozí očkovací látky.Psi musí být dle vakcinačního schématu stanoveného výrobcem
vakcíny v imunitě proti psince,parvoviróze a infekční hepatitidě.Toto se týká i psů ,kteří se závodu přímo neúčastní ,ale jsou v místě svodu přítomni.
V praxi se to prý dělá tak, že vet. do očkováku napíše platnost vakcíny do... a je po problému.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2008 17:02
- Nahlásit
Já jsem byla na přednášce jednoho osvíceného veterináře, který nám říkal, že většina kombinovaných vakcín má mnohem delší dobru trvání imunity než jeden rok.
Sám všechny své psy po skončení jejich aktivní kariéry (kdy bylo nutno prokazovat očkování) je očkoval na vzteklinu každý rok (dle původního zákona) a ostatní jim dával jen jednou za dva roky. Právě z důvodu úlevy imunitnímu systému.
Teď když stačí vzteklina "jednou za čas", jistě by se toho dalo využít i pro ostatní očkovací látky.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 08:59
- Nahlásit
Tak já se na to ptala včera vetky a říkala,že podle jejích zkušeností mají ty vakcíny na více let více nežádoucích účinů,nepříznivých reakcí na očkování atd. Svým psům by to prý nedala (a není to takovej ten vet nepřístupnej všemu novýmu,naopak doporučuje homeo,bachovky atd)
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 09:20
- Nahlásit
jana33
Fakt je, na Nobivak jsme měli dva roky po sobě alergickou reakci jak hrom a Rabisin byl loni v pohodě. Tak něco na tom může být.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 09:32
- Nahlásit
jana33
no my očkujem Nobivacem od štěníka a nikdy problém nebyl, takže teď jím budu očkovat dál, jen s větším intervalem.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 09:40
- Nahlásit
fromeli
Tak na to špagetka není citlivá,tak to je fajn. Ale já to třeba zkoušet nebudu,celá smečka je očkovaná roční vakcínou,žádný z nich nikdy žádnou reakci neměl,tak to nebudu riskovat.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 09:59
- Nahlásit
My toho prostřídali podle očkováku dost, včetně těch na dýl, a rekce nikdy žádná ... ale budu očkovat tím, co má vetka, když na dýl, tak za dýl, když na rok, tak po roce
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:07
- Nahlásit
sarax
no, jenže já se zatím nesetkala s vakcínou, kde by byla vzteklina součástí té x-kombinace. Gary vždycky dostává pigárka dvě - jedno je vzteklina a jedno x-kombinace. Takže na vzteklinu můžem chodit klidně jednou za 3 roky a na zbytek jednou ročně.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:13 - Změnil/a: mac1
- Nahlásit
za chvilku právě vyrážíme na očkování, máme tu roční :-/ , končila 27.6.2008, trošku jsme přetáhli, zase musíme chtít jiné datum do očkováku, neb v neděli jdeme "do akce" , stydím se
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:20
- Nahlásit
Tak na to špagetka není citlivá,tak to je fajn. Ale já to třeba zkoušet nebudu,celá smečka je očkovaná roční vakcínou,žádný z nich nikdy žádnou reakci neměl,tak to nebudu riskovat.
jana33
to je jasný, kdybych měla ozkoušenou roční, tak budu očkovat roční dál ;)
|