| Autor |
Zpráva |
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2008 20:54
- Nahlásit
Velký problém - poradíte?Máme 3měsíční štěně kerna, kdybych nevěděla, že slupne dychtivě kus paštiky, tvaroh nebo sýr, myslela bych si, že trpí nechutenstvím...Odmítá ale zásadně jen granule z misky (krmím Eukanubou). Chvíli váhá, než se k misce přiblíží, pak sní pár kuliček a odběhne. Zkoušeli jsme všechno, takže víme, že žere, když mu granule položíme vedle misky, když mu je dáme z ruky...ale to jsou všechno špatné postupy, které jsme zkusili ze zoufalství. Misku má plastovou (nejdřív jsme si mysleli, že ho děsí kovová, granule vlhčíme vodou. Máte někdo podobnou zkušenost? Napište mi, prosím na Hanula.ov@seznam.cz - nevím, kdy se sem zas dostanu. Díky, Hanka
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2008 21:24
- Nahlásit
Před 3 měsíci jsme s mým štěnětem řešila naprosto stejný problém - sežral všechno, jen ty granule ne. Vyzkoušela jsem 3 druhy, ale myslím, že to prostě neuměl a nebylo to tak lákavé jako jogurty, pribiňáky a podobně. Někde na štěňatech jsem se ptala na rady.
Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem hodinu před krmením přelila granule neslaným vývarem, tak, aby při krmení byly úplně rozmočené a ještě byla v misce i nějaká "polévka". Několik dní jsem vždycky na začátku krmení vzala pár granulí do ruky a dala mu je. Většinou pak začal lízat tu "polévku" a postupně se dostal ke granulím. Trvalo to asi týden, než se to naučil.
Mysli taky na to, že jeho zoubky jsou zatím spíš pro parádu, a na poškrábání tvých rukou, ale nějaké drcení potravy s tím moc nejde.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2008 21:35
- Nahlásit
Falco
Mysli taky na to, že jeho zoubky jsou zatím spíš pro parádu, a na poškrábání tvých rukou, ale nějaké drcení potravy s tím moc nejde.
kosti zvladnou a granule ne?
|
olympus
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 13:19 - Změnil/a: olympus
- Nahlásit
Ahojky, také mám kerna a řešila jsem úplně stejný problém. Nejdřív jsem granule máčela, jako jsem to dělala velkým psům (vývar se zeleninou, voda). Snědl pár kuliček a odběhl, za nějakou dobu třeba zase pár kuliček, nebo už vůbec. Z ruky nebo pházené po zemi granule vždy zbaštil. Zkusila jsem granule nemáčet a trochu se to zlepšilo, ale jen na pár dní. Nejdřív jsem krmila Eucanubou pak ProPlan losos, kuře, Kronch, Hill's, Royal Canine, Satisfaction, Orijen, zkoušela jsem, co mu lépe sedne.....takhle to trvalo přesně rok, než mi ruply nervy. Vždy snědl celou denní dávku tak jednou za 3-4 dny. Přitom všechno okolo (zelenina, sýr, maso, ovoce, tvaroh a kdejaký hnus venku) v něm mizelo natotata. Vyřešila jsem to tak, že jsem koupila knížky od Sehnerové a pohledala na netu a krmím masem, zeleninou, ovocem, bylinkama........ a přílohama, přidávám doplňky a změna nejde přehlédnout. Krmím tak několik měsíců, Pes žere jak zjednaný, vypadá výborně, když srovnám fotky z listopadové mezinárodky v Praze s letošní Prahou, jakoby na nich byl jiný pes. Myslím, že jsem vydržela pomocí granulí "bojovat" dost dlouho a změna u nás stála za to. Převedla jsem na tuto stravu i velké psy, kteří sice žrali krásně i granule, ale to bych jim nemohla udělat... a mlaskají si všichni.
Přeji pevné nervy
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:01
- Nahlásit
Ahoj, díky za odpověď .Vyvařování masa je ale řešení, kterému bych se chtěla vyhnout...Když štěně od mala nezná nic jiného než granule, nemá možnost s ničím srovnávat, je zbytečné přemýšlet o jeho chutích. Granule jsou nutričně vyvážené, takže jsem rozhodnuta u nioch vytrvat. Spíš mám pocit, že u naší Saši půjde o psychologický problém - někdy mám pocit, že se jí přijde jako nevhodné chování se prostě nažrat. Četla jsem,že ve smečce je při krmení zachovávána hierarchie, kterou by měl dodržovat i chovatel, tak teď druhý den zkouším nejdříve já jíst (Saša loudí pohledem a nespustí ze mě oči) a pak jí dát misku s tím, že ona je na řadě. Zatím to funguje, jen jí menší dávky než by měla. Snad se to zlepší. Mimochodem s krmnýma dávkama je velký problém. Proplan junior small má zhruba stejné složení jako Eukanuba junior, ale Proplan doporučuje denní dávku 65 -110g a Eukanuba 195g?Krmím teď Eukanubou, protože po ní má "hezčí stolici", ale zbaští denně max. 90g. Jsem z toho jelen.
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:04
- Nahlásit
No a ještě když jsme u těch kernů - netušíš, koli by měl kern starý 3 měsíce týdně přibrat, abych věděla, že nestrádá?
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:06
- Nahlásit
olympus
asi tak.
Hanulaov
Jistě, granule jsou mnohem,mnohem pohodlnější.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:07
- Nahlásit
Když štěně od mala nezná nic jiného než granule, nemá možnost s ničím srovnávat, je zbytečné přemýšlet o jeho chutích.
To si mě úplně připoměla chlápka z cvičáku, co nám sdělil, že svého GR nenechá plavat, protože ho nehodlá neustále doma lovit v bazénu
|
Barus
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2008 22:53
- Nahlásit
Nám štěndo taky granule žrát nechtělo, taky jsme krmili Eukanubou, snědlo sotva půlky denní dávky. Ale jak už tady bylo už několikrát řečeno, krmné dávky jsou jen orientační a každý pes je jiný, vydá jiné množství energie. Teď momentálně krmim Hill´s lamb and rice, papká je dobře, Eukanuba jí prostě fakt nechutnala (veterinářka mi říkala, že hodně psům nechutná), ale stejně přecházím na syrové maso a zeleninu (BARF). Nedá to skoro žádnou práci, jen nakoupit a nakombinovat suroviny, rozdíl je dost vidět a hlavně jí s chutí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 00:55
- Nahlásit
Sijes
olympus¨
sem se zdržela dneska hlasování, páč nechci bejt za toho antigrranulovacího prudiče , ale když už jste to načli...tohle mě vždycky pobaví - pes nechce žrát granule, ale!!! Podle .... xy... je žrát musí, tak je bude dostávat a basta. I kdyby mu chutnat neměly! Bude je žrát a bude!
Hanulaov
neber to ve špatným - hele nechceš dávat granule proto, že je to pohodlný a nebo proto že si myslíš, že to tak má být? Pokud jde o ten druhý případ - nemusí to tak být, pes vyroste dobře i bez bobulí. Ale je to tvoje volba. Jen měj vždycky na paměti i to,že ten pes sám za sebe bohužel volit nemůže. Kdyby mohl - co myslíš, že by volil a proč?
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 06:55
- Nahlásit
No tak to jste se všichni do mě obuli!!!
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:10
- Nahlásit
Když štěně od mala nezná nic jiného než granule, nemá možnost s ničím srovnávat, je zbytečné přemýšlet o jeho chutích.
Ano, je zbytečné přemýšlet.
Celospolečenský jev. Myšlení totiž není pohodlné.
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:11
- Nahlásit
Já nemám fakt pocit, že je problém v tom, že nežere zrovna granule, ale že prostě odmítá jídlo z misky ve větším množství. Když jí granule dám z ruky, žere je. Když je poházím kolem misky po zemi, taky je zblajzne.....,ale když hromádka leží v misce, kouká na ni, sní pár kousků a konec.Mrzí mě, že když jsem potřebovala radu, jak "odbolestnit" psychický blok při jídle u pejska, zvrhne se to tu do slovní bitku o to, jestli granule nebo maso....Maso vs. granule je úplně stejné rozhodování jako psaní perem vs. psací stroj - obojí udělá podobnou službu a nic není horší.Ta moje metoda, kdy třetí den řeším krmení tak, že nejdřív jím já a pak nabídnu chlupáčkovi zabírá v tom smyslu, že fakt se do toho jídla v misce pustí, akorát mám pocit, že toho sní málo. Ale možná zbytečně plaším - asi to už nebudu pitvat, pokud pravidelně přibírá na váze - a to tedy přibírá. A ještě jedna zvědavá otázka pro "masaře" - jak při krmení čímkoli jiným než granulemi odhadnete správnou krmnou dávku, aby mazlík prospíval, ale nestal se tlusťochem?
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:20
- Nahlásit
Když tak dumám, před rozšířením granulí bylo časté, že pes byl doma za dojídače zbytků. Hodně psů vyrostlo fakt na zbytcích od talíře. Prožili prima psí život a myslíte, že kdyby si mohli vybrat, chtěli by takovou stravu? Připomíná mi to to známé:kočky by kupovaly Whiskas....
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:27
- Nahlásit
prostě odmítá jídlo z misky
Instinkt. Eukanuba není jídlo a pes to ví.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:31
- Nahlásit
Hanulaov
jak při krmení čímkoli jiným než granulemi odhadnete správnou krmnou dávku, aby mazlík prospíval, ale nestal se tlusťochem?
ani při krmení granulema přece nejedeš přesně podle návodu....prostě krmíš tak, aby pes po nakrmení vypadal, že by si ještě zobnul, a sleduješ jeho kondici. občas přidáš, občas ubereš granulí nebo pohybu. třeba teď ve vedrech přece psi žerou jiné množství než v zimě.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:36
- Nahlásit
Eukanuba není jídlo a pes to ví.
super poznámka....taky si myslím, že by to chtělo testnout jinou značku. většinou je to tak, že na co je potřeba reklama, tak nestojí za moc....
máloodpadové granule často způsobují trávicí potíže psa včetně chronických onemocnění trávicího traktu.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:48
- Nahlásit
Tak třeba já to odhadnu od oka, krmení psa není raketové inženýrství stačí když se na ně podíváš, jak vypadaj, jestli nemaj sračku, jsou vitální a vysmátý... samozřejmě, že jim dám i granule, ale jenom když jedeme na vícedenní výlet nebo si doma občas zobnou z kýble. Jinak maj syrový maso, zeleninu, někdy vařený s rejží, tvrdý pečivo (super jedlá hračka čínský zelý a kedlubnu mi rvou z ruky, že na to čumí jak puk i táta...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:51
- Nahlásit
Jinak, nikdo se tady do tebe neobul, dělej si co chceš, je to tvůj pes, ty ho vedeš...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:55
- Nahlásit
Hanulaov
Pokud dáváš suchý, může to být i právě tím větším množstvím - oni se tím kapku dáví, protože se pokouší zhltat víc granulí najednou. Zkus to namáčet. Já už nějakých deset let krmím granulema s příměsí, což je polívka s masem a zeleninou, jogurt, kysaný nebo obyčejný mlíko, rybičky, vejce, olej, prostě co dům dá, a psi žerou jak bezední a hlavně jsou zdraví a v pohodě. On každej extrém může bejt problém, u čistě vařené stravy nemusíš odhadnou vitamíny a minerály, čistě granule zase způsobujou přecitlivělej žaludek... takže jsem to zkombinovala a veterinář na mě sice kouká jak na vola, ale psi nemaj problém.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 07:58
- Nahlásit
To abych se taky začla bát, že si neodhadnu vitamíny a minerály já jim taky normální jídlo radši si dám 3x denně pár kostek maggi s vitamínovejma pilulema a chondrama... mňam
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:01
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Však právě! Já když se podívám, co a jak jím, tak svýmu psovi bych to neudělala.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:23
- Nahlásit
Hanulaov
Jaký pak psychický blok? Nechce? Zvykne si! O tom netřeba přemýšlet.
Jináč co se týká krmné dávky - přidat nebo ubrat dle vzhledu psa není problém. Obecně i na toto jsou doporučené dávky podle hmotnosti psa. Kdo pátrá určo najde. My jsme teď byli na veterině dělat krevní obraz a jako vedlejší produkt mi tudíž skontrolovali výživový stav. Bez problémů. I poměr vápníku a fosforu. Taky znám lidi, co krmili pouze vyváženýma granulema a po několika letech totální avitaminóza.
S první fenou jsem začínala na granulích, nějak je žrala, protože nic jiného nedostala. Nedostávala od stolu apod. Po příchodu nového člena domácnosti, který i přes mou nelibost psovi dával, už se granulí ani netkla. Nechtěla jsem jí ustupovat, ale po běžně 3 dnech bez sežrané dávky jsem to nějak celé přehodnotila. Když jí dáváš z ruky pár kousků - se nedivím, že sní. To je jako pamlsek. Mě taky sní i to co jí nechutná, když jí to dám z ruky. Jako - hele paničko já jím, vidíš! A teď čekám, že příjde něco lepšíhjo,jo? Když ne, tak prostě to přestane jíst.
Jinak taky nemám pocit, že by se do tebe někdo navážel. Jsi rozhodlá krmit granulema, tak krm. Napsala si to na netovou diskuzi - napsala. Přece nemůžeš čekat, že s tebou bude každý souhlasit?
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:33
- Nahlásit
Nechce? Zvykne si!
Souhlas. Člověk si taky zvykne i na šibenici , tak proč čokly šetřit... Život není peříčko
|
Barus
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 10:18
- Nahlásit
Já zkušenosti s Eukanubou mám (nekamenovat prosím) , zezačátku žádný problém a postupně je přestala úplně žrát a hodně psům prostě nechutná, mám to potvrzeno. Tak pokud chceš krmit jen granulema, tak fakt zkusit s něčím míchat, trošku to pejskovi zpestřit. Já osobně bych teda taky nejedla celej život pořád to samý, každej den, se nedivím, že to omrzí.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 10:36
- Nahlásit
Barus
Psi to tak prej nemaj, ale taky jim stravu celkem střídám, čistě pro můj dobrej pocit.
|
Barus
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 10:46
- Nahlásit
No mě to úplně baví jí připravovat papání a když vidím, jak jí to chutná a jí to s radostí a chutí. Granule nezavrhuji, ale radši jí připravím pestrou stravu, která v tý misce i dobře vypadá...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 10:47
- Nahlásit
EngieB
Psi to tak prej nemaj
No jo, ale to řekl kdo? Člověk to řekl a člověk není pes, tak to vědět s naprostou jistotou nemůže
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 11:08
- Nahlásit
Barus
Já zkušenosti s Eukanubou mám (nekamenovat prosím), zezačátku žádný problém a postupně je přestala úplně žrát a hodně psům prostě nechutná
Mám úplně stejnou zkušenost. A přesně jak píšeš, granule míchám s něčím dobrým. Ale maso je maso, i když má Mařka po něm trochu problémy s trávením.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2008 11:21
- Nahlásit
Barus
No mě to úplně baví jí připravovat papání a když vidím, jak jí to chutná a jí to s radostí a chutí.
No jó, láska prochází žaludkem
|