| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 13:57
- Nahlásit
pigie
jj (a ja si nemohla vzpomenout... )
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 18:21
- Nahlásit
jeje
hm a myslim, ze som nespecifikovala, ze tu artritidu spominal reumaticku - tak ako spominala aren, na to som reagovala. Lebo osteoartritida je artroza...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 18:24
- Nahlásit
pigie
Tak pan Dvořák doporučil operaci, čištění kloubu, že prý ta protivná ulomená částečka ještě není do ničeho zabalená, nikam vrostlá, prostě putuje volně, což je dobrý, bo se to dá vyndat. Zvlášť když pes sportuje a měl by dál sportovat i vzhledem k věku, je mu totiž teprve 5 let. Takže po 10. září termín a 7000Káčé v luftě! Ale jestli mu to pomůže(jakože by teda mělo)a nebude se to zhoršovat...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 18:27
- Nahlásit
Dasha
Tak to je super, vzdy lepsie nieco vybrat, ako nemoct nic spravit. My ju uz mame kdesi zapuzdrenu, ale pravdepodobne nie dostatocne. Idete na artroskopiu, alebo klasickou operaciou?
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 21:24
- Nahlásit
pigie
No, pochopila jsem to jako klasickou operaci. Taky se uklidňuju, že je to lepší, když se to dá vyndat. Artrozu tam bude mít sice tak jako tak, ale aspoň se nebude zhoršovat. Spíš mě děsí ta následná dvouměsíční rekonvalescence-na vodítku kolem domu. To se zblázníme oba...
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 04:30 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
pigie
Lebo osteoartritida je artroza...
To hadam nie...
osteo... - označuje kosť
artr... - označuje klb
...óza - koncovka pre nezápalové (ak je to v kontexte prefixu zmysluplné) ochorenie
...itída - koncovka pre zápal
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 06:14
- Nahlásit
jeje
Hm, tak som to pochopila (asi zle), z vysvetlenia jedneho veterinara
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 07:42
- Nahlásit
Dasha
Rekonvalescence je pěkný nápor na tvoje i jeho nervy.... Sára hledala každou příležitost, aby si alespoň mohla někam vyskočit, něco přeskočit atd. Po dvou měsících se z ní stal čokl táhnoucí na vodítku, no prostě síla... Vymýšlela jsem jí hry na zabavení, jako je schovávání piškotů, rozlišování předmětů atd... ale jinak to bylo fakt na palici...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 07:48
- Nahlásit
Jandula
A myslis, ze by pes mohol byt na volno, ked je ovladateny v tempe?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 08:12
- Nahlásit
pigie
"V anglosaské literatuře se přesto setkáme s označením osteoarthritis, ačkoliv zánět kloubů (artritida) nebývá vždy přítomen a vzniká druhotně." (To pri primarnej osteoartroze, sekundarna OA moze vzniknut prave ako dosledok artritidy).
Takze pojmy sa zamienaju, kedze v konecnom dosledku jedno sposobuje druhe a druhe prve, ak choroba postupuje. Niektore osteotidy ustupuju spontanne, ale artritidy, napr. infekcne, treba vcas a mohutne liecit, aby nepresli do nevratneho, lepsie povedane progesivneho poskodenia klbu.
Preco som to oddeloval, bol tento vyrok nejakeho veterinara:
Ze pes nema artritidu, ale artrozu, a ze ta vobec nie je ovplyvnovana chladom na rozdiel od artritidy.
Ale to uz debatujeme v kruhu. Tak nech uz ma co chce, len nech sa mu dari a neobmedzuje ho to.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 08:21
- Nahlásit
jeje
Dik za rozsirenie obzorov. Ja som dosial nespozorovala, zeby psovi vadil chlad. Len som si to s tym spajala, potom, co som bola velmi vela krat "zbuzerovana", ze toho psa kupanim v studenej vode znicim.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 09:34
- Nahlásit
Jandula
no právě! Lenny je zvyklej na dost pohybu, zápřah má i hlava(3-4x týdně trénink agi), do toho miluje aportování(to by dělal, i kdyby měl hopsat po jedné noze!), plave...ach jo, z něho budu mít neurotickýho labila, ne labradora! Budu muset něco vymyslet hlavně na to zaměstnání hlavy. To rozlišování předmětů mě taky napadlo.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:21
- Nahlásit
Dasha
Je to fakt na palici, možná tady najdu starý téma, který založila Jumi, která má taky zlaťáka a byla s ním na operaci týden před námi, takže se tam popisují naše zážitky... Jdu hledat...
pigie
Můžeš to zkusit, ale jistá bych si tím nebyla, Sára byla v tý době taky ovladatelná, ale prostě ve chvíli, kdy byla měsíc na vodítku jí byly povely srdečně jedno... Mohla sem na ní řičet jak jsem chtěla... Ale Hugo je o něčem jiným, Sára je rozmazlenec...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:22
- Nahlásit
Tady to je, je to téma založené ještě před operací...
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=1230&forum=4&page=0
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:33
- Nahlásit
Jandula
No, mne ide o to. Ze psa uz teraz krotim, ked kriva a na to poslucha. Pobehne tak dva kroky, nez si toho vsimnem, ale hned zareaguje. Inak je to dostojny pan, ktory si robi svoje "nufacie" kolecko v reviri.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:43
- Nahlásit
pigie
Tak u Sáry se o důstojnosti mluvit nedá... tak o magorství...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:55
- Nahlásit
Jandula
Děkuju za hledání! Takže pokud to chápu dobře, artroskopie je mírnější zákrok, co se týče zásahu do nohy a rekonvalescence, oproti klasické operaci. Rozdíl je v ceně, artroskopie 15000 x klasika 7000, jo? Tedy můj vet mluvil o klasice, když řekl sumu 7000 a dva měsíce vodítkování, co? Ale tak, přece by tu artroskopii sám navrhl, kdyby to bylo lepší a schůdnější, ne?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 10:58
- Nahlásit
Dasha
Skus sa spytat, mozno nenavrhol len preto, ze cena je vyssia a nema na to pristroj.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:02
- Nahlásit
pigie
Zkusím...upřímně ale, no, vzhledem k tomu, že jsem chudý student...je to sice blbý, ale pro mě je schůdnější těch 7000. Leda...jdu si ustřihnout punčochu, šup s ní do banky! Ach jo, kde jsou všichni ti milionáři, abych mohla nějakýho klofnout! Tu operaci bude dělat pan doktor Dvořák, že prý přijede z Brna sem do Prostějova...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:07
- Nahlásit
Dasha
Problém je v tom, že artroskopickou operaci dělá v ČR jen pár veterinárních klinik, pořízení přístroje je nákladné, a tomu pak odpovídá i cena operace.
Při artroskopii jsou jen tři dírky v kůži, kdežto při klasické operaci je normální řez, ale doba rekonvalescence bude podobná... Hlavně nečekat zázraky, pes se dá úplně dohromady až po půl roce...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:14
- Nahlásit
Jandula
Takže nemusím mít moc velký výčitky, že nechám do myšáčka milovanýho řezat? Kdyby záleželo na mně, tak těch 15000 nějak schrastím, ale to bych pak asi nemohla chodit do školy, bo bych někde tahala pytle na nádraží!:-D
jojo, to je jak s lidma, každej má svoje individ. tempo zotavování...to si budu muset říkat dnes a denně...Aspoň to vyšlo tak, že se bude hojit přes zimu, kdyby to vyšlo na jaro a léto, to by bylo asi horší, přece jenom ta zima je trošku míň příznivá na pohyb(trénování na sněhu a tak...). I když ono to bude v důsledku asi stejný, prostě zblbnem!:-D
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:22
- Nahlásit
Dasha
Sárina šla na operaci poslední den v říjnu a na prášky a návštěvu psychiatra jsme byly tak jako tak...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:30
- Nahlásit
Jandula
a je to od operace v pohodě?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:41
- Nahlásit
Dasha
relativně, občas si zakulhá, ale jak už jsem tady psala, ona má špatný všechny klouby, tak to není úplně v pořádku a nikdy nebude.... Na zadní nekulhá, měla operované obě přední, na pravé už rozvinutou artrózu - tak na tu si tak jednou za čas (teď to bylo přesně po roce) zakulhá, ale jinak je klid (ťukám, ťukám, ťukám)...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 11:50
- Nahlásit
Jandula
já taky ťuk ťuk ťuk! no, Lenny kulhal vždycky jen na tu pravou přední, od úrazu. Ostatní nohy jsou v pohodě(taky ťuk ťuk), ty jsme ani nerentgenovali, takže vlastně nevím, jestli na nich něco má...Taky doufám, že ta operace k něčemu bude...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 17:48
- Nahlásit
Jandula
Ako moc na tu pravu prednu zakriva? Zlahka, riadne, kedy?
|