| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 14:01
- Nahlásit
pigie
V pondělí - jako operace? Nebo rentgen? Budeme na vás myslet.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 14:02 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
aren
predpokladam, ze len RTG. Kazdy chce tie "svoje" snimky. A dik
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 14:04
- Nahlásit
pigie
Aha. Tak doufám, že i něco pro vás dobře vymyslí.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 14:10
- Nahlásit
pigie
Chudáček Hugo...Držíme všechny palečky, aby zkusil co nejméně a našlo se něco, co mu pomůže.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 20:05
- Nahlásit
pigie
Tak jak jste dopadli?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 07:28
- Nahlásit
Dasha
Ahoj, ked si pisala, este sme boli v ordinacii. Nuz, caka nas artroskopia, ide ma porazit. Ma zapuzdreny odlomeny korunny vybezok, co je asi na 90% pricinou problemov s nahlym krivanim. Bohuzial, atroza tam je, na lakti sa s nou nic neda spravit, ze vraj to v Brne obrusovali, ale s tym prestali, pretoze je to bez efektu. Takze nam odporucil artroskopiu. Stve ma to, pretoze mu to bolo diagnostikovane uz ako malemu - na prvom RTG, druhy RTG to nepotvrdil a pes prestal krivat. Takze sa rozhodlo, ze ak tam nejaky ulomok bol, tak bol maly a "rozdrvil sa". Ibaze teraz tam ma pes zapuzdreny ulomok o velkosti asi 1x0.8cm, ktory zvycajne nezasahuje do nicoho (nevedel povedat, ci je ciastocne volny, alebo prirasteny), ale obcas proste sa moze dostat do klbu a sposobit bolenie a krivanie, kym sa zase nezasunie na miesto, kde nezavadzia . Vzhladom na jeho rozsiahlu artrozu prichadza do uvahy najmenej invazivna artroskopia. Dostal do klbu kys. hylauronovu, pretoze mu bral tekutinu z klbu na rozbor a vpichol tam tento polymerovy zazrak. Malo by mu to znovu "premazat" klb a tak o 6-8 tyzdnov artroskopia. Tiez naordinoval niekolko veci, ktore maju zlepsit stav klbov, pes ma hlavne brat MSM, omega 3 mastne kyseliny a este nejake kolagenne hydrolyzaty (gelacan). To je vsetko. Takze zacnem zhanat termin na tu artroskopiu a pytat dovolenku a budem dufat, ze aspon problemy s nahlym krivanim odstarnime. Pred par mesiacmi som tu pisala o tom, ako mi pes pred ocami zacne krivat a znova sa to upravi. Tak presne tieto veci spolu s RTG poukazuju na to, ze ten vybezok tam proste zavadzia a ked sa vyberie, tak budeme bojovat uz len s artrozou.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 09:39
- Nahlásit
pigie
Týýý jo, to jsou věci! Tak ale teď už aspoň víte, co tam je a co s tím dělat. Co se při té artroskopii dělá? Asi budu za úplnýho blboně, ale já fakt nevím...
Já včera volala vetovi, kvůli těm snímkům, co se na něm měl mrknout doktor z Brna, ale jeětě nic, tak prý ve středu. No, uvidím, co mi řekne. Můj vet je přesvědčenej o artroze, ale je možný, že ji tam rozjel taky právě ten úlomek. Protože s tím kulháním je to stejný, jak u vás. Půl roku nic, pak chvilku kulhá a sám to rozchodí...Takže se může stát, že tam ještě někde je! Taky mi říkal, že zrovna ta jeho artroza by se dala nějakým způsobem částečně zmírnit a to pomocí nějakého čištění kloubu, ale že se může stát, že to zaprvé nepomůže a za druhé, že když se jednou do toho kloubu bude rýpat, že může být pak moc citlivej a že se ta artoza stejně může vrátit...tak si pak vyber...Lenny teda naštěstí od soboty nekulhá, běhá se mu dobře, tak to vypadá, že máme zas na nějakou dobu pokoj.
A tys dávala Hugovi nějakou kloubní výživu?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:06
- Nahlásit
Dasha
No, artroskopia je, ked psovi ulomok odstrania tak, ze urobia len male rezy a nerozrezu mu celu nohu. Tymi rezami tam vlozia take trubky, ktore lomok rozbiju a vytiahnu. Rekonvalescencia po tako zakroku je ovela mensia ako po klasickej operacii. Bohuzial, nam klb cistit nebudu, pretoze by to zostalo bez efektu. Klbovu vyzivu dostaval od mala.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:11
- Nahlásit
pigie
Ahojky, držíme palce, artroskopie se vůbec nebojte. Vím, jak těžko jsem se já pro to rozhodovala, Sára chvíli kulhala, pak byla zase úplně v pořádku, ale vete mi řekla, že by jí to takhle trápilo neustále. Nejhorší je udržet ten klidový režim, z toho jsem byla na prášky já i Sára, v zásadě dva měsíce byla jen na vodítku na krátkých vycházkách (a když jsem na chvilku spustila oči, tak začala přeskakovat živý plot atd.) a pak ještě další čtyři měsíce relativní klid, tzn. že jsem trnula pokaždé, když jsem jí pustila... Ale kulhání vymizelo, občas se sice objeví, ale nedá se to srovnat s tím, co bylo...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:13
- Nahlásit
Jandula
artroskopie ako takej sa nebojim. Skor sa bojim toho, ze ten pes je relative drvivu vacsinu roka v pohode a s minimalnym krivanim. Bojim sa toho, ze sa tym nieco "posere" a bude krivat furt. Ale ten ulomok von ist musi, to je jasne aj mne.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:29
- Nahlásit
pigie
aha, zas jsem o něco chytřejší! jejda, tak snad to všechno pomůže!
|
aren
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:37
- Nahlásit
pigie
Dasha
Ach jo, holky, tak držím palce, ať to pejskům dobře dopadne.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:47
- Nahlásit
aren
Děkuju i za Lennyho! Čučí na mě, jak na zjevení, tož nevím, co si o tom myslí...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:03
- Nahlásit
pigie
Skor sa bojim toho, ze ten pes je relative drvivu vacsinu roka v pohode a s minimalnym krivanim. Bojim sa toho, ze sa tym nieco "posere" a bude krivat furt.
Takhle to nejde, s největší pravděpodobností by se mu to neustále zhoršovalo, teď může kulhat jednou do roka dva týdny, příští rok by to mohlo být už dvakrát - třikrát..
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:24
- Nahlásit
Jandula
teď může kulhat jednou do roka dva týdny, příští rok by to mohlo být už dvakrát - třikrát..
To bude aj tak. Ta artroza to spravi aj sama o sebe. S tym ulomkom by to bolo len rychlejsie...
aren
Dik
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:30
- Nahlásit
pigie
Ta artroza to spravi aj sama o sebe.
Toť výhled pro všechny z nás, jejichž psi mají nemocné klouby... Sára nemá ani jeden zdravej, tak taky žiju s tím, kdy to přijde...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:31
- Nahlásit
tak holky taky přeju hodně štěstí, já se tady připravuju na nejhorší, kdyby to Heklu za pár let taky potkalo
teď jsem četla v reflexu, že někde maj pro psy po operaci i rehabilitační bazénky, to by asi chtělo sehnat na to období, kdy pes nesmí běhat, co?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:32
- Nahlásit
pigie
Kdyžtak se pozajímej i o nějaké dietetické poznatky. Já jsem měla před pár lety boreliozu a těžký zánět kloubů, revmatoidní artritidu (nevím, jaký je rozdíl mezi artritidou a artrozou), byla jsem dva měsíce skoro úplně nepohyblivá a pak jsem musela brát kortikoidy jako že doživotně.
A dostal mě z toho jeden místní dietolog v podstatě výlučně dietou. Dost přísnou teda ale. Zajímavé bylo, že nejsmrtelněji zakázanou potravinou bylo kuře, pak cukr, mléko, pšenice... a mnoho dalšího)
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 13:05
- Nahlásit
Jandula
jo, presne
aren
Dobre, ze pises. Presne na toto som sa pytala vcera doktora. Ze mi hovoria, ze psa nesmie v chladnom pocasi do vody a ze co s nim mam robit na jar, jesen v zime, ked je voda chladna a tak. A on sa rozosmial. Ze pes nema artritidu, ale artrozu, a ze ta vobec nie je ovplyvnovana chladom na rozdiel od artritidy. Ze tu ide len o jedno, dat pozor na to, aby klb neprechladol, co pokial nenecham lezat mokreho psa v studenom, by sa stat nemalo. Cim ma neuveritelne potesil, lebo ani ja som nebadala, zeby pes mal v zime nejake vacsie problemy. Ale ked to pocujete zo vsetkych stran, tak mate pocit, ze robite nieco zle, ked ho nechavate chudaka v zime plavat, to mu tie klby potom samozrejme, ze rychlo odidu Takze nie. Neviem aky presne je rozdiel, ale v tomto je. Artroza nie je citliva na chlad tak ako artritida Upravu stravy som pisala vyssie - pes ma hlavne brat MSM, omega 3 mastne kyseliny a este nejake kolagenne hydrolyzaty (gelacan). Ako pes s citlivym zazivanim bohuzial nema moc na vyber a uz tak je privelmi obmedzovany. Zere v podstate len ryzu a ryby
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 13:18
- Nahlásit
pigie
moje chuda Huginko
povedz mu, ze ho pozdravujem a zelam skore uzdravenie
Drzim palce, aby to bolo dobre! (aspon v medziach moznosti a okolnosti)
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 13:36
- Nahlásit
Bela
Diky moc. Okrem toho, ze je vyholeny na lakti vobec teraz nevypada ako kripel, skor naopak
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 08:03
- Nahlásit
pigie
rozdiel je v tom, ze jedno je zapalove - artritida a druhe nezapalove - artroza, ochorenie klbu.
Len mi akosi nesedi to hlavne MSM - ten sa pouziva najma pri artritide (je protizapalovy)... Zlepsuje sice rast pazurov, srsti, proste formovanie keratinu, ale chrupavky, ci kosti z toho snad zostavene u psov nie su...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:52
- Nahlásit
jeje
to MSM tam podla mna bude kvoli tej protizapalovej zlozke. Pes dostal aj kys. hyaluronovu, ktora sa tiez pouziva pri liecbe artritidy.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:57
- Nahlásit
hele, když Hekla plave takhle pěkně na hladině, tak to jí asi ty zadní nohy fungujou, co?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 11:24
- Nahlásit
pigie
Ja len, ze si sa "tesila" slovam doktora: "Ze pes nema artritidu, ale artrozu"...
Najlepsie by bolo, keby z toho nemal nic - samozrejme...
Zaroven ma udivuje, ze doktor (neviem ci ten isty, alebo iny) lieci artritidu a zaroven hovori, ze pes nema artritidu, ale artrozu...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 11:45
- Nahlásit
jeje
Mozno ju lieci preventivne, odobral cas synovialnej tekutiny na rozbor. Pes ma suchy klb a v podstate toto vsetko pomaha tomu klbu znovu "revitalizovat"
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:00
- Nahlásit
pigie
jej, uz mi rikal Stamir, ze ma Hugousek problemy a ja to tu nikde nenasla, az ted...
Budem drzet palce, at se vsechno zlepsi. Nemam toho moc co napsat, snad jenom, ze ten hyaluron je vyborna vec - me ho sice nevstrikovali dovnitr kloubu, mam to jenom jako mazani na kolena, ktere se vstreba kuzi az do kloubu, ale rekla bych, ze to k uzitku je - pokud bys chtela, zapatram,odkud to vlastne mam, a dokud bude Hugo vyholeny, tak muzete mazat...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:43
- Nahlásit
wami
dik za info i za palce ;) Nemusis hladat, od toho mam lidi
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:47
- Nahlásit
pigie
tak snad budou lidi sikovni...
(Jo, a jinak se to vyrabi z hrebinku mladych kohoutu - kdybys touzila po samodomo vyrobe )
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 13:49
- Nahlásit
wami
Nevola sa to Biora? Aspon to mi odporucili...
|