| Autor |
Zpráva |
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:53
- Nahlásit
fatdog
kde se dá o těch neblahých účincích mražení něco dovědět prosím ??
v knížkách... (a nejen o mražení, ale i o mikrovlnkách, syrové zelenině a ovoci, mléčných výrobcích, citrusových plodech, je toho spousta, co dle "našich" odborníku na zdravou výživu považujeme za správné, ale kdyby to tak bylo, tak nejsme tak nemocní, jak většina lidí je...)
ale to Ty asi nemyslíš....
ale jo, přesně tak to je myšleno, rychlým zmrazením se ty "buněčné struktury" nebo jak to napsat... neporuší, kdežto klasickým - domácím mražením se poruší a pak už vlastně nejíme to kvalitní, o co nám snad všem jde ...
čínská medicína to bere tak, že vše mražené ochlazuje slezinu, která je vlastně zodpovědná za rozvod živin ze stravy, ta pak nemůže pracovat tak, jak má a vznikají zdravotní problémy, kterých má většina lidí (i psů) spousty..., ale toto je hodně zkrácené a když se o to člověk víc nezajímá, tak vlastně nenajde důkladné odpovědi a myslí si, že je to ptákovina...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 11:23
- Nahlásit
Barica
ak sa smiem spytat - preco tak trvas na extrudovanej zelenine? Co to vlastne je? tam sa ziviny nenicia? celkom tomu nerozumiem. Tiez ani tvojmu argumentu, ze ked psovi davas varena maso, tak mu musis davat aj varenu zeleninu... to pocujem naozaj prvy krat.
Inac, mne sa ako cerealna priloha najlepsie osvedcili ovsenne vlocky - staci preliat trochou vody a mas rychlu, lacnu a zdravu prilohu - na druhej strane su vsak aj nazory, ze pes vlastne cerealne prilohy vobec dostavat nemusi - nie su jeho metabolizmu prirodzene a je to vlastne len prenos principov lidskej stravy, zalozenej na uhlovodikoch do stravy psej, ktora by mala byt zalozena hlavne na proteinoch a tukoch - ak vychadzame zos travz vlkov a psov prirode, doplnenych o nejaku tu zeleninu a ovocie.
Ako zeleninovu pilohu davam surovu struhanu mrkvu, cviklu, cinsku kapustu, kvetak, brokolicu, ale aj mungo klicky a alfalfa.
hm...a pokial viem, mrazenie je, co sa zachovania zivin tyka, najsetrnejsi sposob konzervacie potravin. Ale fakt je, ze o cinskej medicine a jej nazore na mrazene potraviny neviem nic, hoci by som o tom rada pocula najaky naozaj faktami podlozeny dietologicky nazor...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:03
- Nahlásit
Bela
...trochu OT, ale mě fascinuje, jak do svých psů cpete zeleninu a ovoce....ten můj to nežere ani omylem(leda bych to narvala do jeho mrtvolky)
...když maso, tak syrový a když syrový maso, tako bez příloh a ostatních okras
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:11
- Nahlásit
jak do svých psů cpete zeleninu a ovoce
Jimmi
no jo no, já taky nevěřila, ale ta naše špageta je po ovoci a zelenině posedlá - nej jsou pro ní okurky, kapie, mrkev, kedlubna, květák, meloun, mango, ananas, pomeranč, jablko, banán
Kdyby nedostala, tak s náma nemluví
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:27
- Nahlásit
fromeli
jedinou výjimku vlastně má, je posedlej po kokosu, mlíko nee, ale jinak stojí ochotně frontu
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:40
- Nahlásit
Jimmi
No, jedině stylem "co jím já, to mi pes závidí". Takže: jedno sousto vitamínů mně, jedno psovi. Z masa mi vypreparuje taky veškeré přílohy. Ale králíkům, těm klidně užírá zrní, šrot, granulovanou vojtěšku, vločky i tvrdý chleba. Prostě zakázané a kradené je nejchutnější
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:46
- Nahlásit
Bela
urcite se v extrudovane zelenine vitaminy nici, ale ty se nici prave i tim varenim, mrazenim, apod., rozhodne si nemyslim, ze je mrazeni nejlepsi zpusob na uchovani vitaminu, to proste ani nelze (uz prave kvuli te zmene bunecne struktury pri pomalem zmrazeni)
varene maso by se melo kombinovat vzdy s varenym, zrovna tak jako syrove se syrovou zeleninou, protoze pri kombinaci syroveho a vareneho vznikaji v zaludku psa plyny, ktere mohou mit za nasledek torzi zaludku, u meho maleho psa nehrozi torze zaludku, ale "nejake" zavreni vychodu ze zaladku, ci ceho a vysledek je stejny, takze kombinovat vzdy jen varene s varenym a syrove se syrovym... a samotne maso neni pro psa take dobre, samozrejme kazdy pes snese neco jineho, ale samotne maso obsahuje hodne fosforu a malo vapniku, ten pomer je tam nevyvazeny a nebudu to umet presne vysvetlit, ale zpusobuje to jakousi kyselost v zaludku a moje psina po samotnem masu, ci pri prevaze masa nad zeleninou a ryzi, blije zlutou vodu a bylo mi vysvetleno, ze je to prave tim nepomerem..., kdyz se ridim pravidlem 1/3 ryze, 1/3 zeleniny a 1/3 masa, tak je to bez problemu, ty problity noci uz bych zpatky vracet nechtela..., ale jak rikam, kazdy pes je jiny...
a pokud jde o to, jaka byla strava vlku, tak za prve se traveni psu postupne prizpusobuje prave tomu, co mu clovek uz nejake to stoleti dava, takze syrove maso pro nej nebude az tak prirozene a navic si vlk rozhodne nevybiral jen casti masa, ale zral to rozhodne i s kuzi, chlupy, krvi apod., takze teprve tam mel asi ten spravny pomer, ale to je muj laicky usudek...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:48
- Nahlásit
no musím uznat, že jsi mne opět přeargumentila
fatdog
Přeargumentit tě nechci ...to je zcela nemožné.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:52
- Nahlásit
Jimmi
no tak to moji každý tak zhruba druhý den, když se vracíme přes jabloňový sad sežerou každý alespoň 1/2 kg jablek ( přemrzlých ) zcela dobrovolně a s chutí ...a když je sezóna broskví , no to je psí lahůdka....a osení ? To je pastva ))
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:53 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
a osení ? To je pastva
hmm, to znám, teď je to porod než někam na vycházce dojdem, protože furt užvejkává
Akorát letos je to nějak menšího vzrůstu než předloni
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:05
- Nahlásit
fromeli
jé, tak té asi opravdu chutná ...
my jsme si včera z procházky přinesli klíště..., to bude tím, že jsem ji ještě nenasadili ty kvasnice ...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:05 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Jimmi
ak do svých psů cpete zeleninu a ovoce
neboj, keby mu to nechutilo, tak to urcite do neho necpem
on to proste lubi - aj ten melon, banan etc., ako pise fromeli
ale aj u nas ma jednoznacne najvacsi uspech surove maso
ale samotne maso obsahuje hodne fosforu a malo vapniku
ale o tom som vobec nehovorila
oni barfisri vravia, ze nejde ani tak o nejake prekyslenie, ako skor o to odvapnovanie - preto ako idealne doporucuju tzv. meaty bones
co sa tyka tych dalsich reakcii psa na stravu, napr. ze pri kombinaci syroveho a vareneho vznikaji v zaludku psa plyny, je to tiez pravdepodobne otazka individualneho metabolizmu, ale ako o vseobecnom pravidle som o tom nepocula - a to mam precitanej dost vyzivarskej literatury. Skor sa presne toto hovori pri kombinovani granul a prirodzenej stravy...
Mna napriklad varocvali, aby som psovi nedavala suorvu kedlubnu, ze su z toho vetry a pod. - a nasho to nikdy nejako extra nedulo. Povedala by som skor, ze najviac vzdy prdel z granul.
co sa tych pomerov tyka mojmu psovi najlepsie ide pomer 2/3 maso (teda aj a hlavne tie masove kosti) zvysok priloha, reps. maximalne pol na pol..., ale aj tu sa nazory roznia a fakt je najlepsie je odskusat, co kmi individualne sadne.
ak za prve se traveni psu postupne prizpusobuje prave tomu, co mu clovek uz nejake to stoleti dava, takze syrove maso pro nej nebude az tak prirozene
...toto tvrdia hlavne vyrobcovia granul, a nazory y druheho tabora su samozrejme ine. Ak ale mame verit tym vedcom, ktori vravia, ze pes ma, na rozdiel od cloveka, traviaci trakt masozravca, tak asi jeho prirodzena dieta bude stale viac blizsia tym vlkom a ako cloveku. ja napr. davam aj surove vnutornosti, plus vajcia a pod. a som presvedcena, ze je to pre neho lepsie ako akekolvek tzv. vyvazene granule. tak nejako mi to navrava selsky rozum
urcite se v extrudovane zelenine vitaminy nici, ale ty se nici prave i tim varenim, mrazenim, apod., rozhodne si nemyslim, ze je mrazeni nejlepsi zpusob na uchovani vitaminu, to proste ani nelze (uz prave kvuli te zmene bunecne struktury pri pomalem zmrazeni)
potom mas ale, z nutricneho pohladu, jedno v akej forme mu tu zeleninu das a nemusis sa zhanat po predrazenych extrudovanych vyrobkoch. Ci nie?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:08
- Nahlásit
fromeli
aj ja sa teraz z jari tiez furt smejem, ze pasem psa
on ide a ukusuje si travu ako mala ovecka
Barica
to bude tím, že jsem ji ještě nenasadili ty kvasnice
ake kvasnice?
ja prvidelne davama pangamin, ale proti kliestom nam nikdy nepomohol
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:16
- Nahlásit
Bela
pangamin, nebo kvasnice, to je jedno , dulezite je, ze by to melo ty klistata odpuzovat, pokud se davaji delsi dobu a pravidelne...
a urcite je lepsi priblizovat stravu vlkum, nez granulim, o tom zadna pře ..., vsak ja take krmim masem v jiste kombinaci, ale zatim varenym ... no a pravda je asi i takova, ze jste mi tu "predrazenou zeleninu" uz take rozmluvili , ach jo, a ja si to tak malovala, jak to bude jednoduche "vareni" )), ale ne, vsechno ma svoje a clovek musi vyzkouset, co psovi nejvice sedi a chutna..., samozrejme i ten rozum je pry uvaze dulezity ...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:18
- Nahlásit
proti kliestom nam nikdy nepomohol
nám naštěstí jo Já ho dávám pravidelně a funguje. Dávám akorát 4x za rok pipetu frontlinu kvůli blechám.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:23
- Nahlásit
Barica fromeli
ja pangaminom futrujem uz druheho psa, ale klieste na nas idu aj tak. Mozno tu mame nejake specialne malokarpatske pangamin-rezistentne
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:25
- Nahlásit
Barica
Mám celkem dobré zkušenosti s touhle přílohou: http://www.labra.cz/katalog/testoviny-5kg-trope-do g-zelenina-p265/
A k tomu mraženému ... osobně mi teda připadá logičtější vyhýbat se vařenému (tepelně zpracovanému) jídlu. Vaření buněčnou strukturu přece ničí také (nebo na základě čeho jídlo vařením měkne???), spolehlivě (i dle našich odborníků na výživu) ničí vitamíny a prokazatelně ničí i enzymy ... což mražení nedělá.
Jinak by mě taky zajímal zdroj toho názoru z čínské medicíny. Byl by aspoň název knížky (knížek)?
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:53
- Nahlásit
tosca
Jinak by mě taky zajímal zdroj toho názoru z čínské medicíny. Byl by aspoň název knížky (knížek)?
Barbara Temelie: výživa podle pěti elementů
MUDr. Petr Hoffmann: Na frekvenci čínské medicíny...
Ono to ani tak není o vitamínech, ale o stravitelnosti stravy, což se o syrové stravě říci nedá...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:12
- Nahlásit
Barica
Ono to ani tak není o vitamínech, ale o stravitelnosti stravy, což se o syrové stravě říci nedá...
Jak je toto myšleno?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:19
- Nahlásit
malokarpatske pangamin-rezistentne
asi
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:22
- Nahlásit
Smečka
Jak je toto myšleno?
je to myšleno tak, že syrová strava je pro člověka těžko stravitelná, proto se má vše alespon krátce povařit, gor v zimě, ale to je na delší povídání, resp. počtení, knihy (viz výše) mohu vřele doporučit ..., člověk pak získá úplně jiný pohled, resp. nadhled na vše, ne jen na stravu...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:27
- Nahlásit
Barica
pre cloveka mozno - hoci prave ovocie a zelenina sa maju jest predovsetkym v surovom stave - aspon tak pise zase ta literatura, ktoru poznam ja...
pes ma ale inu traviacu sustavu, vratane Ph zaludka - tam surova strava nevadi
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:44
- Nahlásit
Bela
tak srovnavat travici soustavu psa a cloveka je samozrejme nesmysl, tak jsem to ani nemyslela...
a otazkou je, jestli to, co pisi ve vetsine literature, tedy o jedeni syrove zeleniny a ovoce, je "zdrave"..., ale samozrejme jde o uhel pohledu, TCM se na to kouka uplne jinak a kdyz se nad tim clovek zamysli, tak to logigu ma, ale opravdu nema smysl o tom mluvit, pokud se o to clovek nezajima... na druhou stranu, kdyz celoveku syrove ovoce a zelenina svedci, tak proc by sve navyky menil , ze?!
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:55
- Nahlásit
Baricakdyz celoveku syrove ovoce a zelenina svedci, tak proc by sve navyky menil
asi tak nejak.
ja napr. milujem surove rajciny - az neskor som sa docitala, ze su vybornym neutralizatorom prekysleneho zaludka, ako vraj surova zelenina vseobecne. Iste su druhy, a ktore mam radsej varene ako surove napr. spargla alebo zelena fazulka...
ale ovocie si ani neviem predstavit, ze by som jedla ine ako surove
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 15:17
- Nahlásit
Bela
ale ovocie si ani neviem predstavit, ze by som jedla ine ako surove
no vidíš, a já už si ted zase neumím představit, že bych ho jedla syrové, určitě ne ted v zime, v létě si občas něco dopřeju ...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 15:22
- Nahlásit
Barica
a ako ho jes, ak sa smiem spytat - varene, pecene? jablka, hrusky, banany, pomarance...
btw, poznam napr. aj take nazory, ze by sme nemali jest ziadne plodiny, ktore nie su domorode v nasich geografickych oblastiach
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 15:31 - Změnil/a: jorkaAmálka
- Nahlásit
omlouvám se, že vám skáču do zajímavé debaty, ale můžete mi prosím poradit, kde se dočtu něco více o přechodu z granulí na krmení syrovým masem ? Tipy a návody jaké maso, jak přecházet, množství atd. Děkuji
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 15:47
- Nahlásit
Bela
jím ho krátce povařené, ted v zimě jen jablka a hroznové víno, v lete cokoliv a samozrejme i syrove, protoze v lete clovek potrebuje ochladit a ovoce i zelenina maji "chladnou povahu" pro organismus, o tech "domorodych" druzich je to jasne, priroda sama o sobe vi nejlepe, co v jakych "krajich" clovek potrebuje za stravu, ale jsou to jen lide, kteri prirodu neposlouchaji )), na druhou stranu, kdyz si da obcas neco, co zde neroste, tak to urcite neni nic proti nicemu...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 15:52 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Barica
o tech "domorodych" druzich je to jasne
ale to by sme, tak Cesi ako aj Slovaci, bez zemiakov uz davno vyhynuli
jorkaAmálka
ak citas po anglicky, tu je zopar linkov na prestudovanie ohladne barf-u, ako zacat, zlozenie stravy, davkovanie a pod.:
http://www.barfworld.com/html/learn_more/evolution ary.shtml
http://www.njboxers.com/faqs.htm#started
http://www.newcastleboxers.com/diet.shtml
http://www.leerburg.com/diet2.htm
http://www.totallyrawdogfood.com/info.html
http://www.rawdogranch.com/rawdietbasics.htm
http://www.pupcentral.com/haveyou.htm
http://www.aniaksibes.com/feeding.shtml
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 16:05