Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Teď jsem přijela z veteriny
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:32
- Nahlásit

Už delší dobu mě znervózňovalo Gafovo abnormálně zrychlené, nepravidelné dýchání, "vizuální" tlukot srdce a na můj vkus dlouho trvající zadýchávání.
Tak jsem ho dnes čapla a nakvačila jsem na vet. kliniku s tím, že chci mít jistotu, že je pes zdravý a nehoním po lesích a loukách kardiaka nebo dýchavičného psa.
Šla jsem na tutéž veterinu, kde jsem uspávala Gafova předchůdce. Na prahu kliniky mi zrychlil tep a přepadly mě střevní obtíže, v čekárně mě přepadly i žaludeční obtíže a když jsem byla vyzvána ke vstupu do téže ordinace, kde mi předchozí čoklida spočinul v náručí, tak jsem měla sto chutí jim dát klíčky od auta, peněženku, občanku a utéct. Ale Gaf byl statečný, kamarádil se s personálem, tak jsem si říkala, že jako matka se musím k dané problematice postavit odvážně a čelem.
Popsala jsem veterinářce domnělé problémy a ta začala s vyšetřováním. Kromě klasického poslechu srdce a plic, měření tepu a EKG přišlel na řadu rentgen.
Oblékli mě do olověného (či jakého) skafandru a požádali mě, abych psa vyzvedla na RTG stůl, položila na bok, udržela v naprostém klidu, totéž pak v poloze na lopatkách s roztaženýma předníma i zadníma nohama. Začala jsem se smát. Jako vtip to nebylo vůbec špatný. Nevolnost mě přešla.
Za pomocí vetky jsme vyzvedli psa na RTG stůl. Začal boj s velrybou o obrat na bok. Boj jsem začala sama. Neúspěšně. Přidala se asistentka. Neúspěšně. Přidala se paní doktorka. Přesila byla znát, ale pes by zůstal v klidu za předpokladu, že bychom na něm leželi všechny tři a nechaly se nasnímkovat (třeba preventivně). Nakonec pomocí mohutných hmatů a chvatů pes vydržel 0,0001 s v klidu a snímek byl pořízen. Byla jsem zpocená až na prdeli, měla jsem aritmii, dýchavičnost a ještě Parkinsonův rukotřes.
Následovala bitka č. 2. Dostat NO na lopatky, roztáhnout končetiny, vycentrovat na páteř a opět udržet v klidu. Skafandr byl těžký jako kráva. Bylo mi horko. Pes se vztekal a několikrát narazil do přístroje RTG computer, rok výroby 1965, popis stroje psán azbukou. Obslužné páčky byly tak velké, těžké a robustní, že za ně muselo tahat několik lidí. Přesto se i druhý snímek povedl.
Gaf se odrazil, skočil ze stolu, shodil snímací destičky, kopl do azbukového nápisu, ale měl to za sebou.

Když už nic, tak alespoň to srdce a plíce má zcela zdravé. Zadní nohy V. jakost a VI. cenová skupina, hlava zcela vyráglovaná, ale herzna fachčí dobře.

Než se snímky vyvolali pokecali jsme o DKK, zakoupili další kvanta Rimadylu, pokecali o tom proč je jeden pes uspávaný injekcí do srdce a jiný ne, Garfield několikrát atakoval morčata a andulky a šli jsme spokojeně domů.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:38
- Nahlásit

No tak aspoň že tak...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:38
- Nahlásit

Garfield
no vidis, ja ti rikal, ze proste jenom rychle dycha .... ale mozna to bude tim, ze on je tak trochu (trochu vic) magor a vsechno dela rychle a intenzivne, tak to nechce flakat ani pri dychani ....

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:40
- Nahlásit

Jirikovo
, to i říkala i mamka Amir.

žanda
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 10:56
- Nahlásit

Skvělé že je haf zdráv!

a Díky za popis co mě čeká příští týden,jdu jako řidič a asistent držet psa při RTG ) už teď se moc těším)

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:02 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit

žanda
Já psa hážu na lopatky častěji, než si čistím zuby, ale on je sakra rozdíl házet psa na lopatky na zemi, kde se nebojí, je relativně uvolněný a neklouže to, oproti čemuž na RTG stole je v totální křeči, protože má strach a bojí se, že spadne, navíc ten hladkej kovovej povrch strašně klouže a navíc má pod sebou destičku, na kterou ho musíš položit, aniž by jsi s ní pohnula. Případně ho opakovaně zvedáš a destičku umísťuješ do potřebné polohy pod psem.

No je to docela sranda, takového berňáka, bernardýna, kavkazáka si vůbec nedokážu představit. To mám 35 kg atleta.

žanda
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:08
- Nahlásit

Garfielde- já se svou váhou jsem ráda, že psa "hodím" na stůl...
Ale držeti jdu naštěstí "slabší" fenečku s klidnou povahou..........tedy zatím se tak tváří...uvidíme to úterý)
A máš můj obdiv, že jsi to ustála, já se svým hafem bych potřebovala Ramba na druhou,aby si na stůl lehl-no a že by to dobrovolně nebylo to je mi jasný.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:08
- Nahlásit

Garfield
no aspon vidis, ze ja i mamka mame vzdycky pravdu ....

Bent
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:12
- Nahlásit

Garfield
Nevím jak je to u jiných kavkazáků, ale když jsem byl kamarádovi pomoct s jeho kavkazanem, byl jsem překvapenej jakej je ten pes flegmoš. Vyzvedli jsme ho nahoru kde sebou plácnul a bez jakéhokoliv použití násilí ho jen stačilo zformovat podle přání veta. Zato meje pětikilová čuba bojuje jako lev. Položení na lopatky je pro ni to největší ponížení na světě.

Anu
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:14
- Nahlásit

Garfield
může se zeptat kolik stojí RTG?

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:20
- Nahlásit

Anu
Čéče nevím, účet byl na 1.000,- Kč (z toho 340,- Kč bylo za 10 tebletek Rimadylu), ale jinak vyšetření bylo psáno na 200,- Kč, RTG na 250,- Kč, materiál 180,- Kč (vzhledem k tomu, že nebyl použit jiný materiál než ty snímky, tak to počítám k RTG), no a pak dostal nějaký kapky na roztažení průdušek.

Tudíž z toho usuzuji, že RTG sám o sobě vyjde na 430,- Kč a to za dva snímky hrudníku psa velkého plemene. Nevím, jestli se to rozlišuje i na velikost snímku.

Anu
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:23
- Nahlásit

Garfield
já to nepotřebuji,pes taky.To už musí být když zrychleně dýchá -mimochodem včera Anubis potkal minulého majitele-reakce to byla bouřlivá-než jsem stačila zareagovat,tak pes ho perfektně pokousal,rozklepal se,po mém strhnutí psa z minulého majitel vrčel a cenil zuby jak zabiják a dlouho byl rozhozený-tomu řikám,vřelé uvítání,chtěla jsem mu rozbit hubu taky,ale pes mě přestihl)
no ale proč jsem se ptala.Ten rotvajler za kterém chodíme dýchá fakt hrozně a majitel mi tvrdil,že to stojí kolem 5tisíc.Nebyla jsem schopna to potvrdit ani vyvrátit,neb to neznám.Díky

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:34
- Nahlásit

Anu
To nevím, kde na tom byl. RTG snímek celé nohy koně supermoderním rentgenem s vyvoláním jsem platila 500,- Kč. Za dva snímky psa klasickým RTG 430,- Kč a troufám si tvrdit, že v Brně nejsou ceny nejmenší v republice.

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:38
- Nahlásit

Anu
Pokud se do toho mužu přimíchat, tak mě rtg zlomené tlapiny mojí feňule přišel na 300, když byla štěndo, ale to bylo na VFU a o těch se říká,ž e patří k těm nejdražším...

Amir
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 11:55
- Nahlásit

rok výroby 1965, popis stroje psán azbukou
Garfield
tos posrala, ne ? máš štěstí, že k tobě mám citovou vazbu
No ale jsem ráda, že je tvůj zabiják zcela zdráv. To my jsme vafasovali na packu dvoje antibiotika, vnitřně i vně a za deset dní máme přijít na kontrolu. Mazlík se sice nechoval jako praštěná slepíca ale výsledek nebyl o moc lepší.Posadila jsem se u Hladíka do čekárny a mazlík začal prdět jako najatej, no nebyl to smrad, to byl ultrasmrad, takže když se ve dveřích ordinace objevil pan doktor tak mu ztuhnul úsměv na tváři a šel rychle utíkat udělat průvan.Omlouvala jsem se, že jako to ne já ale pes a ten prostě nemá rozum.Když mu doktor dlůkladně prohlížel pacičku, tak se asi v tříminutovém intervalu ozývalo takový to pšššššt a mazlík se otáčel smerem ke svému konci těla aby zjistil co to tam tak strašně páchne. No tak jsme udělali průvan i v ordinaci a doktorův jinak velmi příjemný parfém mu byl úplně na ho...ˇPo pátém tichém pšouknutí už to vet. nevydržel, zapoměl na slušné chování a otázal se mě jakýma sračkama toho chudáka krmím a doporučil mi granule jehněčí s rýží - prej kvůli těm packám ... na kontrolu se netěším, doufám, že mi to už mazlík příště neudělá, určitě to bylo schválně

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:01
- Nahlásit

Amir
jo, jo, ze psích smradů by mohli dělat chemické bomby nového tisíciletí. Mě když Gafina prdí v kanclu, tak tam lidi vůbec nepouštím a omlouvám se jim už přede dveřma.

Snad vám ty ATB pomohou a uhnívající packa se buď vyléčí, nebo douhnije už úplně a upadne, aby byl klid...

Anu
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:04
- Nahlásit

Garfield
to byl zas jeho výmysl proč nejít se psem na veterinu.Jenže já jsem nebyla schopna říct cenu.Díky

Amir
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:06
- Nahlásit

nebo douhnije už úplně a upadne, aby byl klid...
Garfield
no ty mi silně připomínáš doktora, když říkal, že to místo vyřízneme, já jsem teda opatrně podotkla, jestli jako míní uříznout všechny nohy, protože občas se mu to dělá na všech packách a že jsem myslela, že jsem pšišla k doktorovi a ne k řezníkovi...ještě , že mám pro pana doktora slabost

wami
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:07
- Nahlásit

Garfield
to by me teda zajimalo, proc za snimek DKK platis okolo 1500-2000 (bez kolibky), kdyz rtg je porad stejnej a uspani psa se vejde do 500...?

Jinac jsem ale rada, ze je Gaf v poradku...

(Dneska nakonec jedes nebo ne?)

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:10
- Nahlásit

wami
Přesně nad tím jsem přemýšlela. Ano, technolgoie i snímek je naprosto stejný, časová náročnost taktéž, jediný rozdíl je uspávací injekce a pak ještě dávají tu povzbuzovací injekci. Tak jako tak bychom se neměli dostat nad 1.000,- Kč. V reálu je minimum 1200,- Kč za snímek.

Nejdu. Psala jsem mu SMS s omluvou. Moc bych se honila a nic bych nestihla pořádně. Mám ten tvůj postroj....!

Smečka
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:21
- Nahlásit

Rtg DKK bez narkozy se nadá považovat za stoprocentní odhalení pravdy,jakže to s těmi klouby vlastně je.Fixace v "kolíbce" a úplné uvolnění svalů je dost důležité,pro objektivní zhodnocení stavu kloubů.Tys ale asi dělala jen orientační rtg?

Smečka
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:22
- Nahlásit

Jinak brněnské ceny veterinárních výkonů tiše závidím ...

wami
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:25
- Nahlásit

Garfield
Mám ten tvůj postroj....!
Mno prave, v kolik jedes z prace...?

Smečka
ja nechaval delat rtg dkk s narkozou, ale bez kolibky (v te dobe jsem jeste ani nevedela, ze kolibka je). Mam vorecha, takze to bylo jen pro mou vlastni informaci. Psu bylo rok a ctvrt.

Co se snimku tyka, hodnoceni veterinare znelo na 3/3,ale s tim, ze uhleni ma naprosto v poradku, jen se mu nezdaly hranatejsi kloubni hlavice.

Ofiko jsem to nikam neposilala, prefocovat znova myslim nema smysl, kolibka by jen upresnila uhleni, ne?

(Ale stejne nechapu, proc ta cena v tomhle pripade byla o tolik vyssi, nez u bezneho rentgenu... )

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:28
- Nahlásit

Smečka
Nejde o kolíbku či nekolíbku, my mluvíme o ceně klasického RTG čehokoliv na psovi oproti ceně RTG kvůli DKK a jejich cenový nesoulad. Kdy oba úkony jsou takřka stejné (jde o použití přístroje - rentgenu, materiál na snímky) a rozdíl v proceduře je pouze v upsání, avšak tento rozdíl neodpovídá cenovému rozlišení.

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:33
- Nahlásit

wami
Netuším v kolik půjdu z práce, musím do terénu a pokud tam zůstanu dlouho, ani se do firmy vracet nebudu. Buď bych Ti ho mohla hodit domů - třeba do schránky, když mi dáš adresu (vchod bych jinak už nenašla) a nebo když budeš mít cestu okolo, nechám ho na recepci, případně se stav. Jak se ti to hodí nejlépe.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:43
- Nahlásit

Garfield
jsem doma, takze az pojedes do mesta, staci me pod barakem prozvonit, ja sebehnu a vemu si ho...

A jdu se zas ucit, utery se blizi...

žanda
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:44
- Nahlásit

Ami jen dotaz- máte na packách mykozu??????

Amir
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 12:57
- Nahlásit

žanda
No přesně nevím co to je, občas se objeví na nohách (ne na packách) boláky velikosti desetníku a většinou se to samo zahojí ale po tom co si odřel o mříže v kotci přední nohy a udělal se mu tam bolák velikosti asi pětikoruny a nechce se to zahojit, on si to pořád líže a vet říkal, že se mu do toho dostali nějaký potvory, nepamatuju si ten přesnej název.Udělali jsme vyšetření krve aby se vyloučila štítná žláza a nasadili po neúspěšné léčbě vodičkama ATB. Snad to zabere, má to už půl roku a rána je pořád otevřená a to se mi nelíbí.

žanda
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 13:00
- Nahlásit

Amír aha- to je něco jinýho ,než jsem myslela.....taky bojuju s nějakou potvorou,ale ATB mu to na to nezabralo už loni........tak různě mažeme, sušíme, oplachujeme...jednu zlepším,druhá se rozjede a kolo kolo mlýnský.

Smečka
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 14:03
- Nahlásit

wami
Ofiko jsem to nikam neposilala, prefocovat znova myslim nema smysl, kolibka by jen upresnila uhleni, ne?
Nevím do jaké míry upřesní úhlení,spíš se v ní dá pes lépe fixovat a k samotnému rtg pak postačí pouze dva lidé,za předpokladu,že je pes v narkoze.Dle mého upřesní vyhodnocení právě ta narkoza,kolíbka jako taková, asi moc nee...ale fakt nevím.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání