| Autor |
Zpráva |
Tami
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 22:30
- Nahlásit
wensday
Mám také zkušenosti s cukrovkou - dostala ji naše fenečka jezevčíka ve 14ti letech - píchali jsme rovněž inzulin a také trvalo dlouho než vůbec zabral - Caninsulin a poměrně velkou dávku 25 na těch malých injekcích.
Inzulin jsem píchala jednou denně. Bohužel se přišlo na to, že má zřejmě nějaký nádor - má to souvislost s nadledvinkami a velmi často to začíná jako cukrovka. Léčení - většinou cytostatika a to jsem ji trápit nechtěla.
I když byla Darinka vždy velmi čistotná - v průběhu téhle nemoci nevydržela dlouho bez venčení /hlavně v noci/a tak jsem ji na stará kolena nechala dělat loužičky na novinách na zasklené lodžii.
Injekce snášela dobře - já tedy hůř, byla jsem vždycky vystresovaná. Jíst jsem jí dávala před injekcí /ráno v 9/, abych měla jistotu že bude mít jídlo, protože někdy žrát nechtěla a to by byl průšvih kdyby už injekci měla v sobě.
Veterinář a máme dobrého - tvrdil, že kdyby už nebyla vykastrovaná /před lety nádorky na mléčných žlázách/ že by jí kastrace určitě pomohla, ale u ní hrál také roli věk.
Tím, že jsme cukrovku objevili, jsme jí prodloužili život ještě více než o půl roku.
Potom se k cukrovce přidaly nějaké vysoké teploty a protože už to nezvládala,letos na začátku roku jsme ji museli nechat uspat - ale stejně se dožila skoro 15ti let.
Teď mám malinkou jezevčičku drsnosrstou trpasličí Báru a na Darinku vzpomínky.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 22:39
- Nahlásit
Tami Ahoj, díky za Tvé zkušenosti. Kolik ml jste dávali toho Caninsulinu ? My ve dvou dávkách pícháme 0,9ml a fenka váží 12 kg. Čím jste krmili ? My dietou od ProPlanu 3x denně. Stejně za ní jezdím každý den v poledne měřit cukr v moči a krmit, večer chodí přítel venčit ještě třeba pozdě i v 11 a ráno jsme po 5 už zase venku. Při takovém režimu se už nepočůrá. Injekce píchám taky až po jídle.
U nás kastrace asi už nebude vhodná, vzhledem k věku a horším jaterním testům. Vet ji nedoporučuje, protože není 100% zda skutečně pomůže.
Děkuju a měj se fajn
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 12:43
- Nahlásit
Kolik jsem jí toho píchali ? Dostali jsme takové malé injekce které mají stupnici do 40 ml a píchali jsme jí jednou denně nakonec 25ml na té stupnici, což byl asi dvojnásobek její váhy.
Vážila přes 12 kg -.
Ale začínali jsme asi také na 10ml a stále jí to nezabíralo, takže se to postupně zvyšovalo.
Téhle fenečce jsme celý život jídlo vařili - takže dostávala při cukrovce 2x denně rýži s masem.
My jsme "sovy" takže chodíme na poslední venčení třeba o půlnoci a přesto do rána tenkrát nevydržela. Je ale pravda že spala do osmi jako celý život.
Novou malou fenečku jsem už naučila na suché krmivo - ale tenkrát před 16ti lety to ještě moc nebylo vyzkoušené a nebyl takový výběr.
Jo a nová malá fenečka Baruška už se naučila náš domácí řád - chodí spát po jedné v noci a když jí chci budit dřív jak v 8 tak nechce.
Mám výhodu, jsem v důchodu a vstávat do práce nemusím - pracuji doma.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 15:02
- Nahlásit
Tami
25 ml je hrozně moc !!! Neměli jste teda jinej inzulín ???? Po poradě s vetem budeme přidávat maso k těm granulím, přílohy nedoporučuje a asi příští týden zkusíme lidskej inzulín.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 18:20
- Nahlásit
Ne opravdu 25ml - ale tam jde o ty injekční stříkačky - tyhle jsou takové miniaturní a specielně na inzulin, říkala že jiné nesmějí být, protože to značení ml je jiné tím pádem by byla jiná dávka. Měli je pouze v jedné jediné lékárně, kde prodávají psí medikamenty.
Nevím čím jí to pícháš ty, tady na těch je napsáno U-40 inzulin
0,30x12mm.
Já chodím na dobrou veterinu a tam mi říkali, že psí inzulin je lepší než lidský /je také dražší/ale je pravda, že to může být individuelní ta snášenlivost.
Ale to budeš muset podstoupit znovu ta vyšetření kolik atd. To vám nezávidím.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 18:22
- Nahlásit
Jsem stará skleroza, ale ten jeden inzulin /lahvička/nám stačil asi na 4 píchnutí pokud si matně vzpomínám - i když to je půl roku.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2006 19:49 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
wensday
Ahoj, promiň, že odpovídám až teď, měla jsem tyto dny dost frmec. K vetovi už se nebudu vyjadřovat, je to tvá věc, tvůj pes, tvé rozhodnutí. Cst. stravy jsem psala, jestli není lepší Denče vařit v tom případě, že dávku granulí musíš míchat s masem, vývarem atd. To ideální složení stejně mění (je li opravdu takové, jak je deklarováno. Znám opakovaně výsledky labor. testů a proto krmím masem s přílohou i zdravé psy). Záleží samo kolik těch příloh ke granulím je a na dalších okolnostech. Druhý důvod nahradit granule je ten, že vaše babča hubne. Maso s přílohou (té podstataně méně) by jí jistě šmakovalo víc, než kterékoliv granule. Ty jsou mnohem snazší a rychlejší k nachystání, ale když je stejně doplňuješ.. Já vím, že hlavní příčinou je nevstřebávání inzulínu, ale .. A nejsem jediná kdo o píše o mase s rýží. Já tě tímto rozhodně nechci nějak přesvědčovat, jen píšu své zkušenosti a z nich plynoucí názory. Každý organismus je jiný, takže se nedá globalizovat, ale já bych to týden zkusila a podle výsledku pokračovala. Už jste změnili inzulín? Mějte se fajn a moc vám přeju, ať už se zdravíčko vaší babulky začne lepšit. Haf
|
Hanula
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2006 21:02
- Nahlásit
Plně souhlasím a vařím rýži s masem taky. Máme však opačný problém, potřebovali bychom sundat tak asi 10kg, protože nastává problém s nohama. Babča má sice DDK 00, ale váha ji vadí. Opravdu stojí za to vyzkoušet i jiný inzulin a taky podle doby působení, každý působí po jinou dobu,Ještě mne napadlo jestli ten inzulin byl správně skladován, to je taky jedna z možností . Já jej uchovávám v ledničce, ale nesmí být přemražen.Za ta léta jsem taky z neznalosti udělala pár chyb, jednou jsem přemrazila inzulin a byl na vyhození.Jinak držím palce.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2006 12:41 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
Hanula
Díky za podporu mého názoru. Už jsem začínala mít obavy, jestli se nemýlím, nedo se do toho wensday nepletu zbytečně moc
Sama jsem ale nedokázala od nikud, ani humanních lékařů, dostat uspokojivou odpověď, co je příčinou vzniku cukrovky. Strava, stres, pohyb atd. hrají roli, ale je to hormonální porucha, takže hlavní příčina je jaká??
|
Hanula
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2006 19:17
- Nahlásit
U nás byla asi příčina porod, kdy vet nepoznal, že má v sobě 3 štěňata/ rentg a ultrazvuk, pak následovaly vysoké horečky a při prvním dalším hárání se projevila cukrovka. Co bylo , ale fakt příčinou nevím, pouze si to myslím , do té doby byla čubina zdravá jako rybička.Sters, kdy jsme ji jednou odjeli asi na dvě hoidiny ji přopravil do šoku a proto si od té doby dáváme velký pozor a všude ji bereme sebou. Je to takový závislák.
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2006 19:58
- Nahlásit
obavam se ze hlavni pricina budou geneticke dispozice a jde uz jen o ten spousteci mechanismus... Vetsinou chvili trva nez to zjistis. Nevim jak u psu, ale u lidi mas dva typy, kdy u jednoho prestane slinivka pracovat evidetne uz unavou, ale nemusi uplne, takze staci i dieta, u druheho je to pak pruser, kdy proste konec a uz si neskrtne...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2006 21:51
- Nahlásit
Hanula
Díky, asi může být. Ten problematický porod byl asi tím spouštěcím mechanismem, jak píše michalm.
michalm
Jo je pravda. Cukrovka je tzv. dědičná. Pak asi záleží na životním stylu jestli a kdy propukne. Když slinivka přestane pracovat únavou, to je ta "stařecká cukrovka", že jo. A slinivku příliš zatěžuje mastná strava, alkohol (u psů teda snad ne) aták, ne?
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2006 22:13
- Nahlásit
Sylva
presne tak
zivotni styl tot otazka... ono i ty dedicnosti muzes mit jednoho potomka v klidu a druhyho ne, nebo treba taky oba - v pripade ze jeden z rodicu je nemocny. Dalsi vec je, ze nekde musi byt ten prvopocatek, kterej ale nevysledujes, protoze je znama tusim az od druhe cvrtiny 20.stol.
ono zdravou slinivku tezko rict co zatezuje vic, ale prave ze ani ne tak mastna strava, ta zatezuje spis srdce a cevy, podporuje vedlejsi onemocneni, v krajnim pripade selhani srdce atd - jsou vetsi rizika nez u zdravych jedincu. Zatez na slinivku jsou spis cukry. Ono u diabetu pak mas ze pul kurete neudela nic a jeden rohlik muze byt prusvih
|
Jana jedna
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 12:20 - Změnil/a: Jana jedna
- Nahlásit
Ahoj,
nedávno jsem musela nechat utratit 13-cti letou fenečku Belgického ovčáka. 1 a 1/2 roku měla cukrovkou, píchala jsem jí 2x denně inzulín. Posledních 1/2 roku byla slepá. Když mi na začátku řekli, že musím píchat injekce, málem jsem se zbláznila. Díky dobrým lidem co radili, to nakonec bylo celkem v pohodě. Zbyl mi inzulín, čůrací papírky i proužky do glukometru. Jestli to potřebujete, přihlaste se. Kdyby chtěl někdo poradit se psí cukrovkou, ráda pomůžu.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:53
- Nahlásit
Taky mám nějaký papírky na testy cukru v moči, kdyby někdo chtěl, přidám k těm Janinejm
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:56
- Nahlásit
wensday
a to můžou být i ty normální lidské???? Mám sama diabetes tak si můžu jich nechat víc předepsat a někomu pak darovat
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:06
- Nahlásit
Monty
tjo to nevim, ale asi jo, ty naše se menujou Glokophan a už si teda nevzpomenu, kolik jsme za ně u veta tenkrát platili.... třeba by někdo pomoc uvítal, no...
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:10
- Nahlásit
wensday
aha ty moje se jmenujou diaphan
|
Jana jedna
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 11:21 - Změnil/a: Jana jedna
- Nahlásit
Monty
Čůrací papírky i inzulín mohou být lidské - je to jedno.
|
Jana jedna
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 11:40
- Nahlásit
wensday
Moje fenečka vážila 26 kg a když bylo zle, píchala jsem i 60 jednotek 2x denně + kapačky. Bylo to vždy po hárání. Nějlepší je, hned jak se zjistí cukrovka a trochu se srovná, fenečku vykastrovat. Té mé už bylo 11 let a tak jsem to nechtěla podstupovat. Dožila se necelých 13 let. Z cukrovky oslepla, ale zvládala to v pohodě. Měla perfektní čumák i poslušnost a tak jsme vše zvládali dobře.
Cukrovka se dá taky dobře regulovat jídlem a procházkou.
|
Martina3
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2008 17:58
- Nahlásit
Ahoj mame stenatko bordeauxske dogy prave mu bylo 3 mesice a zjistili mu vrozenou vadu-diabetes malinkej dostava sesty den inzulin ale bez reakci ma cukr pres 30 a stene ma mit 0,5, nezbyva nam nez cekat na nejhorsi..vam vsem co vas tato nemoc trapi preju hodne sily a zadny strach ve vyssim veku se to da u pejska zvladnout.
|
Female
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2012 12:25
- Nahlásit
Přeju hezký den, zrovna dneska nám veterinář oznámil,že naše fenečka má cukrovku.Jsem z toho docela v šoku,ale hlavně mám strach...Budu vděčná za každou radu... Jsou jí 4 roky ještě neměla štěňátka,ale zrovna jsme je příští rok chtěli,což asi už nedopadne . Ještě čekáme na výsledky jestli to není infekční cukrovka,která by se dala léčit antibiotiky...kéž by.A když ne,udělám všechno aby tady s náma byla co nejdýl .Jsem moc ráda za tuto stránku a za vás lidičkové co jste tak hodní a snažíte si navzájem pomoct ... určitě se tu přiučím.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2012 12:58
- Nahlásit
Female
pletu se vám sem jako úplný laik a bohužel ani nepomůžu ale prosím, ono existuje něco jako ,,infekční cukrovka"? To se mi moc nezdá, tam se snad jedná o úplně něco jiného, ne? Omlouvám se, jestli je to už tady v diskusi, přiznávám, že tu jsem nečetla...
Co jsem si teď o cukrovce vyhledala na NETu: mohla by pomoci kastrace..
|
Female
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2012 16:36
- Nahlásit
worick no veterinář říkal,že by to mohlo být i tím,že by měla silný zánět slinivky nebo infekci a z toho by mohla být tahle cukrovka,která by s vyléčením zánětu zmizela...možná jsem to já napsala blbě... nevím nejsem veterinář...ale snad ví o čem mluví...dneska k němu jdou...celý víkend brala nějaký antibiotika a prej se uvidí...ale o té kastraci jsem taky četla... Žakynce jsou 4-roky tak snad není tak strará a mohla by ji pomoci.Určitě budu dávat info jak to probíhá,kdyby se to tady někomu hodilo a pomohlo....děkuji za vaši reakci
|
vucha
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2013 06:19
- Nahlásit
Ahojte, cukrovku máme také a úspěšně s ní bojujeme. Kecinku jsem si brala před 3 lety z útulku. Je už dost stará, takže to má asi tu stařeckou a kdo ví co kdy zažila (byla zanedbaná a s nádorem pod přední paží ve velikosti tenisového míčku...). První jsme absolvovali operaci s nádorem-naštěstí jen tukový. Pak jsme u ní zjistili silnou cukrovku (za 3 týdny shodila 2kg, byla slabá, dýchala jak parní stroj a abnormálně pila a čurala). Po nasazení inzulínu-3 měsíce, kdy se tzv. stabilizovala (měla cukr v krvi 24, nyní kolem 7) jsem to musela risknout (slabé srdíčko a šelest) a nechat ji vykastrovat. Při této operaci jí pan doktor odebral i nádorky na mléčné žláze. Doktor mi vysvětlil, že je kastrace nutná, protože při prvním hárání jí inzulín přestane zabírat. Pan doktor je fakt odborník na diabetes psů i koček - MVDr. Čejka, Vet.klinika Uherské Hradiště. Ahojte, držte se, miláčci nám to vždy vrátí
|
jeany
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 23:13
- Nahlásit
Pro vucha:
My se snažíme bojovat téměř rok. Je to těžké. Pejsan nám oslepl, trpí často prujmy. Vy máte jakého pejska a kolik má roku? Čím ho krmíte, dáváte granule pro psy s cukrovkou? Za panem doktorem Čejkou bysme mohli zajet, na veterině, kam chodíme, moc zkušeností se psy s cukrovkou nemají.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2014 12:19
- Nahlásit
nemáte někdo zkušenosti či jsou nějaké statistiky, pokud se bojím rizika dědičnosti u feny onemocnění cukrovkou, jak účinná může být kastrace a zda má smysl o ní uvažovat?
|
Stelš
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2014 23:46
- Nahlásit
Cukrovka je dědičná, možná ne zcela stoprocentně, ale riziko je opravdu velké. Některá plemena trpí cukrovkou častěji než jiná.
Informace v angličtině jsou na http://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_in_dogs#Insu lin_therapy Snad Google Vám to přeloží. Nejúspěšnější léčení/kontrola je zcela stejná jako diabetes type 1 u lidí. Je tedy nutné si přečíst vše o lidské a psí cukrovce. Zpočátku testovat cukr v krvi a upravit dávku insulinu k dávce krmení, která by nemělo obsahovat jednoduché škroby a mělo by mít sníženou dávku tuku. Kalorická hodnota dávky žrádla musí být konstantní a k dávce insulinu, je to na sobě závislé, aby zvíře mělo cukr v krvi blízko normálním hodnotám. Postup rozhodování o dávce insulinu je popsán anglicky na http://www.uq.edu.au/vetschool/content/clinic-stlu cia/feline-dm.pdf
|
Pangur
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2014 11:34
- Nahlásit
Zdravím! Chci poprosit o radu ohledně cukrovky 2. typu u psa... Mám 13 a půl roku starou fenku kokršpaněla, v mládí vykastrovanou, která v poslední době výrazně zhubla (až jí začala prominovat páteř), je extrémně žravá (ještě víc, než by u kokršpaněla mohlo být normální), hodně pije a pomočuje se. Vím, že má už vyšší věk, ale pořád je čilá jako štěně a doufám, že tady s námi ještě nějaký ten rok bude nicméně, vzhledem k tomu, že je kastrovaná a vzhledem k věku, myslím, že se jedná o diabetes 2. typu - tedy tu "vyžranou". Máte s tím u psa někdo, prosím, zkušenost? Je mi jasné, že v takovém případě se inzulín nepodává, ale mohli byste mi, prosím, osvětlit základy diety a zda se případněk tomu podávají ještě nějaké doplňkové léky? V rámci diety - myslíte, že jí mohu přilepšovat sušeným masem? (minimum sacharidů, samé bílkoviny...)
Ráda bych pro ni udělala maximum. Moc děkuji za jakékoliv tipy!
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2014 12:35
- Nahlásit
Pangur
myslím, že se jedná o diabetes 2. typu
A to je jenom myšlenka, nebo je fenka vyšetřená?
|