| Autor |
Zpráva |
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 13:22
- Nahlásit
Ahoj, naše 12-tiletá fenka křížence má cukrovku. Máte někdo zkušenosti ? Jak probíhá léčba apod ?
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 14:06
- Nahlásit
wensday
Jo jo, manžel měl pejska s cukrovkou, fenku irskýho setra. Zjistili jí to asi v pěti letech a s cukrovkou takto žila skoro 6 let. Musel se jí 2x denně píchat inzulín a musela dostávat žrádlo pravidelně po 12 hodinách. Bohužel v důsledku nemoci oslepla, ale nebyl to pro ni žádný handicap, nikdo by to na ní nepoznal...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 14:47
- Nahlásit
holky a jak se projevi cukrovka?? jak se na ni vubec prijde?
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 14:50
- Nahlásit
Naše Denča se začala doma počůrávat a nadměrně pila. Šli jsme k vetovi na vyšetření krve a moči a podle toho poznaj zvýšenou hladinu cukru.
Je to čerstvé, s vetem jsem mluvila telefonicky před chvílí, zítra si jedem pro inzulín / prý se bude píchat 1x denně / a domluvit se, jaké budeme dávat dietní veterinární granule.
Syska
díky
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 15:19
- Nahlásit
můj kamarád měl taky psa cukrovkáře - byl to voříšek. Cukrovku mu zjistili v poměrně mladém věku a pejsa se dožil 13 let. Inzulín taky píchali, pamatuju, že kámoš říkal, že pes byl přímo naučený na povel "pigáro" když měl dostat injekci. Taky vím, že ten kámošův pejsa nesměl vůbec ani ovoce a některou zeleninu.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 15:33
- Nahlásit
Díky, já už si našla nějaký články na netu. Jen bych ráda někoho, kdo by poradil, který dietní granule jsou nejlepší, má je Purina ProPlan, Hills...... ale asi to je jako u normálních granulí, vyzkoušet, co pejsovi sedne.....
Když ona zrovna moc nerada takovýto kapání do očí apod, to jsem zvědavá, co bude chudina říkat na každodenní injekce......
Evik
my máme taky voříška, křížence jezevčíka a špice.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 18:20
- Nahlásit
wensday
Podle mého veta jsou nejlepší dietní granule od Hillsu, ale jasný je, že to člověk to názor. My teďka dáváme dietní od Hillsu - i/d a jsme maximálně spokojeni, Cllif nám často zvracel a od doby co dáváme tyhle granule je po problému a navíc mu chutnají daleko víc než kdejaké předtím (Pro plan, Eukanuba)
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 07:20
- Nahlásit
wensday
Teď už jsou ty injekce v pohodě, není to jak dřív, že jsi musela dlouhou jehlu zabodávat, teď už dávají takové ty bodavé, jak přiložíš ke kůži a zmáčkneš to nahoře, jako propisku. Nevím, jak to popsat přesněji, ale je to rozhodně mnohem lepší a šetrnější a uvidíš, že si na to pejska zvykne. Ta fenka od manžela už potom ani hlavu nezvedla, prostě už to brala jako každodenní samozřejmost...
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 13:06
- Nahlásit
Holky díky, už všechno máme doma, jehly, inzulín, testry na cukr v moči a zítra začínáme. Nejdříve se musí vysledovat optimální dávka inzulinu, což bude docela fuška, musí se měřit 3x denně. Ještě že jsou pak ty 3 dny volna........Granule bych chtěla od Hillsu, ale na velkoskladu maj jen velký balení / pes váží 13 kg /. Uvidíme.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 13:21
- Nahlásit
wensday
Tak moc moc držím pěstičky...
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 15:05
- Nahlásit
Syska
Děkuju, zatím jsem z toho pěkně vedle.....
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 22:32
- Nahlásit
Prosím, potřebovala bych najít někoho, kdo se stará o pejska s cukrovkou.... Prý je nutné podávat potravu přesně po 8-mi hodinách / ale já jsem 8,5 hodiny v práci + cesta /. Dá se to řešit miskou s časovacím otvíráním ? Existuje nějaká "minilednička" nezávislá na el. proudu a namražování chladících desek - třeba pro lidi na léky na cestách - k uložení inzulinu, když pojedem třeba na chatu kde není el. proud ???????
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 22:38
- Nahlásit
wensday
co takhle lednička na autobaterii? teda v případě jezdíte-li na chatu autem...ale zase aby vám to tu baterku třeba přes noc nevybilo...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 22:52
- Nahlásit
Po zkušenosti s cukrovkářkou Azalkou, si troufám přidat pár rad. U fenky není odběr moči až tak náročný. Je to trochu otrava chodit stále v pozoru s misečkou, ale moči stačí trošinka, takže to se dá. Spíš by vás mohly vyděsit několik dní silné průjmy, které bohužel provází přivykání na inzulín. Samo, že není každý pes stejný, ale tato reakce organismu je celkem běžná. Samotná aplikace inzulínu je opravdu bezproblémová. Určení dávky inz. je trochu složitější, protože hladina cukru kolísá kolem hárání, díky námaze, žrádlu, rozrušení, atd. Takže s cukrovkářem pokud možno vše v klidu, stereotipně beze změn a velké námahy, ale s pravidelným pohybem. U dia granulí jde především o obchodní tah, takže dopřejte fenečce ty, jež jí budou chutnat a jsou od spolehlivého výrobce (najde li se takový). Taky cukrovkář, díky tomu, že víc pije, samozřejmě potřebuje častěj ven. Záleží jistěže na stadiu cukrovky. A játra má v pořádku? Ale dost pesimismu. Vše jsou rituály, které se všichni naučíte a bude to dobré. Hlavně nebuďte nervózní, to se na psa přenáší, čili bude mu kolísat cukr. Zdůrazňujte vaší fenečce, jak ji máte rádi a vše spolu zvládnete atd. Držíme vám packy, haf!
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 23:17
- Nahlásit
Sylva
Díky Sylvi za informace. Já na Azalku poslední dobou často myslím v souvislosti s naší Denčou......Opravdu má mírně horší jaterní testy, proto a vzhledem k věku veterinář nedoporučil kastraci, která by mohla / a nemusela / pomoct. O průjmech nic neříkal, zítra dávám první dávku, tak uvidíme...
No, s cukrovkářem v klidu - to jo, ale máme další dva psy, mladé labradorky, takže babča moc klidu nemá, ale vet říkal, že nevypadá ve stressu, naopak, že je v pohodě a klídku.
Je něco co jí nesmím dávat ? Odměnky asi taky jen pro diabetiky, ne ?
suesie díky za nápad, budeme o tom přemýšlet.... dík.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 07:50
- Nahlásit
wensday
A ještě rada....pojedete-li na nějakej výletík, raděj při sobě vždy něco sladkého, stačí tatranka, kdyby došlo ke snížení cukru a přišel záchvat...to se nám taky několikrát stalo, pejsa byla jakoby v křeči a lítalo z ní horem i dolem, tchýně tenkrát potírala dásně cukrovou vodou a za chvíli bylo po všem. Nechci vůbec strašit, ale to riziko tady je! Jojo, je to boj, ale zvládnete to!!
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 08:48
- Nahlásit
Syska
Díky, my máme od veta pytlík s glukózou a máme jí to při záchvatu nalít do tlamy. / máme fajnky veta / Jinak piškotů mám plný kapsy furt, kuli mejm mlsnejm labinkám ........
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 09:27
- Nahlásit
wensday
Tak to je potom super...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 11:06 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
Ten váš vet je asi fakt dobrej. Dal vám i glukozu a hlavně, uznal, že kastrace by byla zbytečný a riskantní zákrok. To já musela o uchránění Azalky před kastrací bojovat, protože vet, s nímž má "útulek" dohodu, na kastraci trval, přesto, že má Azalka mimo cukrovku několik nádorů a 14let. Ach jo, ty prachy.. Pamlsky určitě ne piškoty! Jinak myslím, že nějaké ty psí s mírou. Je to přece jen příjem, takže kolísání cukru. Určitě je pro psa tím nejlepším kokynem kousek masa. A to mu neuškodí. Já vím, blbě se nosí v kapse . Vetové jsou ohl. stravy přísní, protože ví, že povolí li něco, lidi rádi přehání. Ale kolik jiných radostí si ještě Denča užije? Nemyslím pesa překrmovat, ale taky ne, dělat mu z posledních let života vojenskou službu. Ten hypoglykemicky šok já znám jako malátnost psa, nebo stav podobný opilosti. Nebude li po ruce glukóza, je dobrý med. Je to vhodnější cukr (než ten rafinovanej) a lépe se podává. Olíznutím lžičky - pejskem samozřejmě .
A ptala ses Wensday na tu stravu po 8mi hodinách. To je fakt potřeba, ale dá se to asi řešit tím dávkovačem. Já spíš myslím na venčení. Po ranním žrádle určitě dost pije, bydlíte v domku, takže může Denča ven kdy potřebuje? Haf
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 11:11
- Nahlásit
Sylva
Tak u té setřice ty hypoglykemický šoky probíhaly dost drsně. Byla v úplný křeči, zvracela, lítal z ní průjem a tchýně kolikrát od ní byla úplně doškrabaná, jak s sebou mlela a ona na ní...trvalo to celé tak cca 5 minut, po podání tý cukrový vody se to najednou uklidnilo, ona ale celý den pak byla taková vystrašená. Další den ok, už o tom nevěděla. Ale naštěstí to neměla často, jestli za těch pět let tak max 6x. A ona dostávala žrát po 12 hodinách, vždy ve čtyři odpoledne a ve čtyři ráno a před ranním žrádlem se jí píchal ten inzulín.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 11:41 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
Sylva
Fakt je výbornej , už sem to tu psala kolikrát, nám před tím umřelo štěně chybou veta a tak jsme hledali opravdu dobrýho. Aji si včera nebral nic navíc, jen za materiál a léky... je super ! Nejvíc si cením jeho přístupu, psi ho milujou.
Já už ten dávkovač objednala u kámošky ve velkoskladu, bude příští týden. S venčením je to přes den blbý,bydlíme v paneláku, nijak to udělat nejde. Chodím s ní kromě normálního venčení pozdě večer a pak hodně brzy ráno. Vím, je to blbý, ale víc pro ni udělat nemůžu. Ptala jsem se šéfa, do práce si ji vzt nemůžu / i když vím, že za bývalé šéfky, majitelky psa by to šlo v poho /.
Syska
Já píchám inzulín hned po jídle, ale to je asi fuk, ne ?????????
Oběma vám moc děkuju, než si to zažijem, každá info je pro mě moc cenná.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 13:46
- Nahlásit
wensday
To je asi jedno...on co veterinář, to jinej názor...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 19:52 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
Ten vet je člověk na svém místě. Takových je bohužel málo. To píchání inzulínu záleží na tom, jaký je. Tedy značka, rychlost a délka účinku atp. Wensday má pro Denču tipuju Caninsulin, že jo? Ten se má tuším aplikovat do 15min. po žrádle. Je li to tak, doporučuji dodržovat. Samo nezáleží na 2 minutách. S tím vyvenčením to nejde domluvit s nějakou dobrou duší co ráda pejska veme na pár minut ven? Na str. Nalezenci.cz občas takové nabídky čtu. Nebo oslovit vysokoškoláky. Taky mi někdo doporučoval naučit fenku udělat loužičku doma na nějakou podložku. Ale to se mi zdá dost obtížné. Celý život je pes zvyklý, že to dělat nesmí, takže na stáří ho toto přeučovat.. nevím nevím. Budeš teď mít Wensday pár náročnějších dní, ale stojí to za to. Uvidíš jak za pár dní Denča ožije. Jestli si ještě něco vzpomenu, napíšu. Haf
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2006 23:14
- Nahlásit
Sylva ano, je to Caninsulin......
No, on by ji i někdo vyvenčil, ale jak už jsem psala, máme ještě 2 labradorky a málokdo vleze do bytu se třema psama a z toho dvouma velkejma......
Ona není Denča smutná nebo nějaká jiná než jindy, i vet říkal, že je veselá a že je to dobře .....
Moc díky holky !!!!!!!!
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2006 09:05 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
wensday
Jo, to, že jsou v bytě tři a z toho plynoucí obavy vstoupit, mě napadlo. Myslím ale, že 1 setkání vašich holek s tímto člověkem, za tvé přítomnosti, a s dobrotami v ruce, to vyřeší. Jak popisuješ chování Denči, asi jste chytly cukrovku na počátku, takže ani to venčení možná není tak urgentní. Azalka měla cukrovku dlouho neléčenou (dle mnoha příznaků) +stres ze ztráty+pobyt na policii+její další zdravotní probl. To všechno samozřejmě její stav zhoršilo. Navíc byla už slepá, postřehla už jen světlo a tmu, takže ani neviděla chudina co se s ní děje. Když jsem ji brala, byla to vyhublá hromádka se zduřeným bříškem, která chtěla vypít všechnu vodu na světě. Tedy celkově byl její stav dost špatný, z čehož vyplívají mé obavy o venčení Denči atd. Po inzulínu začala Azalka pít celkem normálně a po 14 dnech začala kytička rozkvétat . A mimo diabetes, mezi vašema holkama není boj o pozice? Že je Denča podřízená je jasný, ale 2 labrošky.. ty se nehádají? Nebo jsou kastrované? A co sousedské vztahy? Haf
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2006 12:47
- Nahlásit
Pokud dostaneš inzulín v péru, nemusíš pero při cestách chladit.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2006 21:11
- Nahlásit
Sylva
JJ díky za rady, venčení někým cizím beru jako poslední východisko. To by ten někdo musel vzít aji labradorky... Ještě je varianta, že by přes den jezdila k mamce, bydlí blízko přítelovy práce, ale to ještě necháváme otevřené. Zatím se snažíme stanovit správnou dávku inzulinu, stále je malá..... zvyšujeme každý den o 10%. Dnes jsem i volala chudákovi vetovi, jestli měřím ten cukr správně, že jsou stále vysoké hodnoty..... ale prý normál je 5-6 a ona měla 22. Takže asi toho inzulínu bude třeba vyšší dávka, no.
Chudina Azalka... Chjo....
Labradorky kastrovaný nejsou, starší budou v létě 2 roky a tu mladší máme od ledna z útulku v Trnavě. Té bude brzy asi rok. Takže je jasný, kdo je šéfka - ta starší labina Anne. Daisy je taková plachá divoška, takže boj o vedení žádný nebyl. Babča je tak nějak mimo boj, ona je s moudrostí svého věku spíše přehlíží, ale když ji zlobí, dokáže jim to dát najevo. Anne venku před psy chrání obě, Daisu i Denču, když se jí nelíbí nějakej pes, odežene ho od nich.
Sousedské vztahy ??? Holky nijak extrémně neštěkaj, jen když někdo haraší na chodbě, nebo Daisy z balkónu, když vidí psa. Nejbližší sousedi jsou v pohodě, jinka nad náma bydlí pár s dětmi a paní je docela hlučná, když se hádaj a pod námi rodina s malým dítětem, které je slyšet brzy ráno - takže snad ani nemůžou nějak nadávat....... To víš, že se po nás lidi dívaj divně a někteří kroutěj hlavou, že máme tři psy, ale to je mi celkem fuk ......
Mucholabka inzulín máme v ampulích....
Holky, moc díky, moc mi pomáhá, když si o tom můžu s někým psát.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2006 21:17
- Nahlásit
A co koupit chladničku do auta? Jinak myslím, že s s tím dá v pohodě žít i s nějakým pamlskem "bokem"
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2006 21:54
- Nahlásit
Tak to máte bezva. Myslím tu možnost vožení holčiny k babičce Jenom aby babička neměla potřebu rozmazlovat a vynahrazovat Denušce "strašný trápení". Známe jednu takovou První dny jsou ohledně inzulínu těžké. Já vím. Není divné, že má Denča hladinu 22. Když ji měla nižší, nebyl projev tak markantni, aby jste si všimli. Jak už jsem ti psala, ta hodnota kolísá a upraví se díky inzulínu. Opatrně se zvedáním inz., ať nemá ten hypo..šok. Je nebezpečnější, než cukr trochu zvýšený. Ale hlavu vzhůru! Inzulín v ampulích, takže injekce jednorázovky,že? Jak na ně Denča reaguje?
Labrošky jsou vlastně štěňata. Jste skvělí, že jste vzali ještě Daisy z útulku! Pro pejska je výhra, má li parťáka. A máte kliku cst. sousedů. Reakce lidí venku znám. Měla jsem jen dva a dívali se na mě jak na blázna. Ani těm blízkým to nějak hlava nebrala. Přesto že věděli, jak se to semlelo, že nemám jen 1 rozmazlánka. Ale nemůžu lidi jen hanět. Byli i ti, jimž se to líbilo a byli dojatí. (Fenka z útulku, pejsek nalezenec) Ti mi dodávali energii a jistotu, že dělám dobře. Znát tuto diskusi dřív, dávno by jste četli mé stesky
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2006 09:26
- Nahlásit
Sylva No, postupuju přesně podle návodu veta, denně +10% předchozí dávky. Jsme ráda, že jsou teď ty tři dny volna, aspoň můžeme být s ní. Akorát v Brně už druhej den prší, tak praktikujeme dělený vycházky, babča totiž déšť nemusí a holky labradorky ho milujou.
Ano, máme injekce jednorázovky, dvakrát si ani nevšimla, že jí něco dělám, dneska poprve uculka, tak nevim, jestli jsem jí to nějak blbě píchla
No s tím vožením k babičce se právě toho taky bojím, ale mamka je rozumná a jistě by jí nedávala nic, co by jí mohlo ublížit, jen ji nechci zatěžovat, oběma s dědou je přes 70 a mají dost starostí sami se sebou....
Já moc miluju psy, kdybych neměla přítele, asi jich mám doma ještě víc. Ale uznávám, že momentálně to stačí, Daisy musí chodit přes sídliště na vodítku / zajímá ji všechno - ptáci, cyklisti, balony na hřišti ,tak se bojím, aby mi nezdrhla pod auto / a někdy i Anne. Se čtvrtým psem by to bylo už poněkud náročné....
Sylvi a Ty máš doma Azalku a ještě jednoho pejska ? Jakého ?
Já mám štěstí, že nejbližší rodina - synové a mamka tu mou lásku ke psům chápou a sdílejí, přítel chápe, ale drží mě při zemi / i když já se někdy moc nenechám /, k přítelovým rodičům se psy už nejezdím / nemaj je rádi a chtějí, aby byli během jídla venku z místnosti a mají takový tendence je furt někde uvazovat a to já jaksi nerozdejchávám / , sestra taky nechápe, ale s tou se moc nestýkám už delší dobu, máme nějak rozdílnej náhled na svět......
Moc zdravím Sylvi a děkuju !
Mucholabka
JJ, to nás taky napadlo, nejdřív zkusím, jestli něco malého třeba na baterky neexistuje třeba na léky pro lidi..... Jen asi budeme muset počkat zase po výplatě, teď jsme měli moc výdajů za testy, inzulin, glukózu a vetetrinární krmivo..
|