| Autor |
Zpráva |
Alice88
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 10:40
- Nahlásit
Ahoj.
Naší fence byla v pátek diagnostikována na základu krevního obrazu a RTG. Má teprve 4 roky.
Má problémy s dýcháním, poslední týden se mi zdá, že se to hodně zhoršuje. Je to hrozný, je to temperamentní holka, která pořád chtěla něco dělat. Teď má problém ujít půl kilometrovou procházku. Přitom by strašně chtěla, večer pro mě dojde, že už je čas jít a pak nemůže. Dnes se cpala do auta a chtěla na cvičák.
Zítra jedeme na onkologii na VFU k dr.Kučerové. Znáte ji někdo? Nebo doporučili byste jiného onkologa, alespoň na konzultaci.
Máte někdo s rakovinou plic zkušenosti? Jak to probíhalo, jaké vám pomohly léky, všechno co vás napadne. A co homeopatika?
Pořád doufám, že se spletli a bude to něco jiného, něco s čím bychom aspoň mohli bojovat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 10:49
- Nahlásit
tak to drzim palce... nase fenka mela problemy s dychanim, tak sup na veterinu, veterinar rekl, ze to je asi temi vedry (bylo venku asi 35 dlouhodobeji v lete) a druhej den se to zhorsilo, tak se jelo na veterinu znova a po ceste... tak ji zpetne prohledl a rakovina plic...
takze ohledne rakoviny ti neporadim, ale drzim palce, aby vzhledem k diagnoze ste si uzili s fenkou co nejlepe to pujde a aby vam ten boj s nemoci sel...
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 12:30
- Nahlásit
Moje feňule ji měla jako přidruženou u osteosarkomu. Napřed začala zlobit noha a potom se jí metestázy udělaly na plicích. Ale my to prohráli Tak držím pěsti!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 15:36
- Nahlásit
Alice88
Na Jaggy v Brně se zabývá onkologií MVDr. Hanzlíček. Jednou týdně býval i v Praze. Svoji ordinaci má večer cca od 18. hodiny na Roubalově ul. v Brně.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 15:37
- Nahlásit
Jinak na ten cvičák bych ji klidně vzala. Nemusí tam běhat, stačí, když bude ležet a dívat se. Většinou to psovi udělá aspoň radost, i když nemůže lítat.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 15:54 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Alice88
Rakovina plic bývá většinou ne primární, ale už metastáza...jak psala nefritt Je pravděpodobné, že hlavní nádor se najde jinde - je mi to moc líto Dělala bych s fenkou všechno možné, co bych jí na očích viděla, protože bohužel, tohle už vypadá na uspání
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 16:17
- Nahlásit
Díky za odpovědi.
Podle informací, co hledám od pátku po netu, je mi jasné, že by to měla být sekundární rakovina. Ale původní nevím, uvidíme zítra. Ještě jsem našla, že často je jako rakovina plic diagnostikována houbová infekce na plicích, tak uvidíme, jestli najdou ten původní nádor. Tak nějak pořád doufám, že by to nemusela být rakovina.
Díky za kontakt, mvdr. Hanzlíček tam bude v úterý večer, tak zkusím aspoň telefonicky konzultovat.
Na cvičák jsem ji vzala, že si tam poleží ve stínu, prošli jsme akorát pomalinku slalom mezi psy, ale jak začaly obrany, tak strašně chtěla jít, až začala sýpat, tak jsem sbalila všechny a jeli jsme domů.
Je mi jasné, že to skončí uspáním. Doufám, že vyřešíme nějak to dýchání, aby tu s námi mohla být ještě chvíli. Pořád žebrá dobroty, vítá, chce jít na procházky. Ale je hned zadýchaná a musí si odpočinout. Pokud by jí nedokázali ulevit, budeme ji muset nechat jít. Je mi z toho hrozně. Náš první pes se před rokem otrávil, v jeho 5 letech. A teď nám odejde ona, teprve ve 4.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2013 16:39
- Nahlásit
Alice88
Echjo, taky mam zkusenost jen s metastazema v plicich z osteosarkomu u dvou psu. Tam nejak nebylo moc co resit, bylo to rychly (cca 2 mesice od zjisteni osteo).
Zalezi, co najdou coby puvodni potvoru. Ale uz ted muzes zkusit zmenit stravu, ja jsem si o tom hodne hledala, takovy ty detaily, jak zpomalit nevyhnutelny. Sepisovala jsem to sem, svoje postrehy o diete, tak si to procti, treba vam to v necem pomuze. Neni to ale moc vesely cteni.
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2013 14:18
- Nahlásit
Díky za odkaz. My ji teď krmíme jen syrovým masem, hlavně kuřecí krky, nic moc jiného není ochotná sníst. Myslím, že má problém polykat, když má hlavu dolů. A potom, co vyžebrá. Jsme rádi, že sní aspoň něco.
Je to asi primární rakovina. Na plicích má 5cm veliký nádor, který je utlačuje. Náš největší problém je to dýchání, včera se to hrozně zhoršilo, zadýchá se už po pár metrech. Předtím zvládala i krátké procházky. Můžeme jen doufat, že se to po prášcích trochu scvrkne a jí se uleví.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2013 14:48 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Alice88
Je to asi primární rakovina - to je překvapivé, i když neradostné... Tak se jen blbě zeptám: nedá se tedy vyoperovat jako u lidí?
Z čeho může pes dostat rakovinu plic?? Vy jste kuřáci?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2013 15:04
- Nahlásit
worick
Z čeho může pes dostat rakovinu plic
vzhledem k množství splodin při zemi mi připadá vlastně spíš překvapivý, že primární nemoci plic u menších psů nejsou ta nejběžnější věc....
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2013 17:42
- Nahlásit
No jsem z toho trochu zmatená, vet nám říkal, že je tam spousta malých nádorků, ale dnes na onkologii mluvila jen o tomto. Vyoperování nám nabízela. Po operaci by musela chodit na ozařování a časem by to i přesto opět dorostlo. Jenom bychom to oddálili, nevím, jestli to stojí za to, nechat ji tohle všechno podstupovat. Navíc to vypadá hodně agresivně, ze zdravého psa (aspoň z pohledu) do tohoto stavu to přešlo za měsíc.
Kuřáci nikdo nejsme. Ale její matka zemřela na rakovinu, asi genetika.
Máte někdo zkušenosti, jak moc mohou kortikoidy nádory zmenšit a omezit růst? Bohužel si nevzpomínám na přesný název toho léku, ale prednison to nebyl.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2013 00:40
- Nahlásit
Vero
vzhledem k množství splodin při zemi mi připadá vlastně spíš překvapivý, že primární nemoci plic u menších psů nejsou ta nejběžnější věc.... - kurňa, to i já jako prcek, bych si měla dávat pozor Omlouvám se, mne hned napadne blbina, trochu to odlehčím To jsem si neuvědomila, protože bydlím na vesnici, celkem v čistém prostředí ...si alespoň myslím a nějak mi nedošlo, že může jít o psa z Prahy...třá
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2013 00:50
- Nahlásit
Alice88
My ji teď krmíme jen syrovým masem, hlavně kuřecí krky, nic moc jiného není ochotná sníst. Myslím, že má problém polykat, když má hlavu dolů. A potom, co vyžebrá. Jsme rádi, že sní aspoň něco.
Tak staci misku dat na nejakou stolicku, at nemusi mit hlavu ohnutou. A kureci krky nic moc, zkus ji podat treba zeleny drztky pokrajeny, uvarit praseci hlavu a obrat tucny kuze a maso z licek, kosti vyhodit,to si mlaskne, vyvar ji pak davat do vody k piti. Nebo jatra kureci zlehka ovarit, s kurecima zaludkama, neverim, ze by si nedala.
A achjo, k ty diagnoze, rozumim, ze ji nechces nechat kuchat ani vystavovat nejaky chemo. Ono, bohuzel, u mladych psu to byva rychly, to je stejny jak u lidi. S praskama neporadim, zkus najit nazev a treba se nekdo ozve. Minimalne Houskova s cinskym biokalciem.
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2013 13:09
- Nahlásit
Ne, z Prahy nejsme. Bydlíme na vesnici, 3000 obyvatel.
Z jídla jí nejvíc jedou ty krky. Srdce třeba nechtěla, ani žaludky. Ale včera si dala hovězí masíčko. Prášky sní v taveným sýru. Dnes jsem jí koupila dršťky, tak jsem zvědavá. Máme zákaz dávat zeleninu a cokoliv s vitaminy C a E. Ještě nám doporučila lososový olej, omega 3 a 6 mají působit proti růstu nádorů.
Misky máme ve stojanech, takže na zemi nejsou. Ale stejně mám pocit, že nejlepší to je, když sedí a má hlavu nahoru. Tak ji krmím z ruky, má tak radost, že něco vyžebrala.
Doufám, že ty prášky zaberou, aspoň se dostat do stavu, v jakým byla v sobotu.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2013 14:13
- Nahlásit
Ahoj, tady je odkaz na diskuzi, kterou jsem psala v roce 2007, když mému psovu zjistili metastázy na plicích (od nádoru na játrech). Bojovali jsme 5 měsíců.
Je tam sesbírána řada rad i praktických zkušeností za celou tu dobu. Snad vám to pomůže.
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_7295_0.html
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2013 23:27
- Nahlásit
Nám při rakovině lymfatických žláz pomohla čína.
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2013 09:50
- Nahlásit
Falco - díky, četla jsem. Dívala jsem se na ty různé přípravky na podporu, ale už nevím, jak bych to do ní dostávala. Vzhledem ke své váze bere 15 tabletek denně. Navíc je nechce. Nedovedu si představit dávat například dalších 5 tabletek sanicellu.
Ale na druhou stranu, včera už byla lepší. Večer jsem přijela autem domů a cpala se pořád do kufru, chtěla někam na výlet Na večeři byly dršťky, sblafla asi půl kila. Ráno si dala zase krky. Navíc včera dostala první prednison a dnes krásně dýchá. Nikdo by nepoznal, že jí něco je.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2013 12:02
- Nahlásit
Alice, Prednison může utlumit příznaky na pár týdnů, ale...
Pes neocení když se s ním běhá z ordinace do ordinace, pes neocení nucený klid na lůžku.
Na rakovinu mi odešly už dvě čubinky, jedna ve 4 letech, druhá v 10. Dokud je jiskra v oku a dokud může vyběhnout k plotu zařvat na lumpa je to O.K. Ale pak je povinnost páníka doprovodit za duhový most dřív než se psík začne trápit, a dát domov psovi dalšímu. Důležité je jaký život s páníkem prožil, ne kolik roků. Což jistě víš.
Drž se...
|
Lucie K
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2013 10:41
- Nahlásit
Milá Alice,
je mi moc líto, že je Vaše fenka nemocná. Pokud byste měla zájem, mohla bych se zkusit na Vaši fenku podívat. Začínám s energetickým léčením a mám dobré výsledky, ale u zvířat jsem to ještě nezkoušela, i když to mám v plánu. Nic Vám slíbit nemohu, nic za to také nechci (pokud se podaří a já doufám, že ano, tak mi bude stačit „děkuji“ ).
Pokud budete mít o tento pokus vyléčit Vaší fenku zájem, napište mi prosím do této diskuse Váš mail a já se Vám ozvu.
Každý týden se vyskytuji v Plzni-sever i Praze.
Držím Vám oběma palce!
Lucie K.
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2013 22:46
- Nahlásit
Ahoj, tak zatím stále bojujeme. Léky snáší dobře (nezvrací, není jí špatně, nemá průjem) a pomáhají. Ráno nás vítá, když není někdo doma, tak čeká u brány a hlídá, na příchozí štěká. Přes poledne chodí domů, stejně jako ostatní a odpoledne se opět vydává čekat, jako to dělávala vždycky. Doma žebrá jídlo, pořád vrtí ocasem. Byli jsme očkovat a nacpala se do kufru, tak jela s námi. Granule sice nebaští, ale dostává všelijaké maso, dršťky apod, zvládne i půl kila na posezení, v neděli nám snědla oběd. Výpotky, co měla pod kůží, se téměř ztratily. Dnes jsme šli i na krátkou procházku, valila dopředu a vrtěla ocáskem, jako by jí nic nebylo, až na to hlasitější dýchání. Doma si pak v klidu lehla a spala.
Tím nechci říct, že je to dobrý, ale ještě to není tak špatné, abychom ji nechali jít. Ale jsme rozhodnutí, že jakmile se "pokazí" něco dalšího, nebudeme to prodlužovat. Jsme i dohodnutí s vetem, že přijede k nám.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2013 08:30
- Nahlásit
Alice88
přeju ještě hodně dní, kdy nebude muset na vaše rozhodnutí dojít. Věřím, že člověk se alepsoň trochu nadechne, když vidí, že fenka takhle funguje. Bojujte
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2013 09:03
- Nahlásit
Alice88
tak to je supr, ze ma takovou radost ze zivota, jeste si ji uzivejte Ale je supr, ze ste pripraveni i zakrocit, aby se zbytecne netrapila jen proto, abyste ji meli u sebe dyl...
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 13:06
- Nahlásit
Tak jak to s námi vypadá. Včera jsme byli na kontrole na onkologii, dělali jsme znovu rtg a krve. Doktorka byla překvapená, jak se jí daří dobře. Podle rentgenů se nádor zmenšil. Játra má v pořádku, prášky je zatím nijak neovlivnily. Celkově ty krve vyšly dokonce lepší, jak před 3 týdny, jako u zdravého psa. Za celou dobu nezvracela, nemá průjem a ani nezhubla. Teď má navíc obrovskou chuť k jídlu (asi ten prednison).
Jinak od doby, co jsem psala posledně, se to zlepšuje - přestala mít potíže s pitím ze země, hraje si s ostatními psy a hračkami. A těm našim ty hračky a pamlsky i krade. Chodíme na kraťoučké procházky, když s ostatními cvičím, tak chce taky. Tak s ní udělám pár nenáročných věcí, aby byla spokojená. Plus v těchto vedrech jezdíme skoro každý den plavat - to ji moc baví a plave, jako by jí nic nebylo.
Zítra dostane druhou dávku cytostatik. Doktorka říkala, že většina psů zvládne ještě třetí a potom odcházejí. Tak uvidíme.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 17:31
- Nahlásit
Alice88
hele díky za každej den kdy je tomu psovi dobře ..nikdo neví co s e stane zítra,může tu být ještě dlouho..tak držíme palce a zas napiš
|
Alice88
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 15:40
- Nahlásit
Tak už jsme to ukončili.
Při třetí kontrole před podáním další dávky cytostatik dopadly špatně krevní testy, skoro chyběly krevní destičky, červených krvinek bylo málo. Horší játra, ledviny. Proto jsme třetí dávku cytostatik nepodali a domluvili se na kontrole za týden. Ale nádor byl hodně agresivní a díky vynechání dávky se dýchání začalo lehce zhoršovat. Po týdnu jsme byli na kontrole. Krev měla jako vodu, skoro žádné krvinky ani destičky, ale pořád byla živá a měla zájem, žebrala u jídla, i když dýchání už bylo dost špatné. Kvůli tomu dýchání jsme se rozhodli to risknout a podat třetí dávku cytostatik. Začali jsme dávat léky na žaludek, aby mohla druhý den dostat cytostatika. Ale druhý den už byla bez zájmu, nechtěla žádné pamlsky, maso, šunku, nic... Odpoledne 2x zvracela, tak jsme se rozhodli to neprodlužovat a nechali ji 3.9. odejít.
Od objevení prvních příznaků neuběhly ani 3 měsíce, šlo to hrozně rychle. A aspoň za těch pár týdnů navíc vděčíme dr. Kučerové. I když jí to vyšlo zrovna na ty hrozné vedra, tak si myslím, že si je užila. Jezdili jsme se koupat každý den, což ji ohromně bavilo a plavala, jak kdyby jí nic nebylo. Občas se přidala i naše psí kamarádka, tak se s ní honila. Ještě 2 týdny předtím, než umřela jsme byli pro nějaké věci na cvičáku, tak tam běhala a hrála si, potom sama obíhala zástěny, jestli tam není figurant.
I když nebyla pracovní plemeno, tak měla neuvěřitelnou chuť k práci a i když nebyla můj první pes, tak mě naučila naprostou většinu toho, co umím a spolu jsme začaly vážněji cvičit. Kdyby tu byla s námi a v pořádku, připravovaly bychom se na závody tuto sobotu a další sobotu taky, a taky jsme chtěly složit ZM na podzim. Teď mi tu zůstal její syn, který po ní hodně zdědil a pokračuje v jejich stopách.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 15:45
- Nahlásit
Alice88
je mi to líto, je dobře, že si to předtím ještě mohla užít. hodně sil.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 17:20
- Nahlásit
Alice88
Všichni jsme to čekali, šance nebyla...jenže když to pak přijde, je to hrozné Je dobře, že jste zvládli to takhle ukončit. Je mi to moc líto, držte se...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 18:08
- Nahlásit
Alice88
ty voe 4letej pes ..ale udělalas to jediný možný..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 18:21
- Nahlásit
Alice88
Achjo. Je mi to lito.
|