| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2005 09:36
- Nahlásit
Prosím Vás, popiště mi své zkušenosti se psy postiženými artrózou=osteoartrózou=osteoartritidou. Nechci slyšet o poznacích s DKK nebo DKL nebo panostitidou, ale o praktických poznatcích o již propukající či rozvinuté artróze. Jak takto postižení psi vypadají, čeho jsou a nejsou schopni, jestli je víc omezuje zhoršená pohyblivost jako taková a jsou schopni si na ni přivknout a fungovat dle svých možností, nebo zda-li je provázena takovou bolestí, že psy se pohybu vyhýbají apod. Děkuji, za každý příspěvek budu ráda.
|
Maya
|
# Zasláno: 23 Zář 2005 10:03
- Nahlásit
Můj předchozí pes měl artrózu ve stáří, od 12 let do smrti v 15.
Pohyblivost byla postupem času menší a menší, bolesti zase větší. Bolesti nebyly stálé, spíš jako záchvatovité, některé dny byl v pohodě a někdy ani nechtěl vstát, to jsme mu potom dávali prášky na bolest. Ale postupem času odmítal pohyb stále víc, nakonec nechtěl ani dojít na zahradu, chodil jen velice pomalu, vet sice říkal, že ho musíme udržovat v pohybu, jinak lehne a už nevstane, ale nám se nedařilo ho donutit chodit, až mi někdo poradil pořídit si štěně, že ho rozpohybuje a to mohu potvrdit, i když ho štěně nesmělo otravovat, přece jen starý pes občas alespoň vstal a šel si lehnout kousek dál a po pár měsících už došel i na zahradu, kde nebyl přes rok.
Ve stručnosti jako shrnutí můžu říct, že první rok mu stačili prášky na bolest asi 2x, jinak fungoval normálně, druhý rok už víckrát, už méně chodil, ale bylo to jak kdy, třetí rok už jen víceméně polehával a prášky měl dost často. Dostával kloubní výživu a granule se žraločí chrupavkou.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2005 10:03
- Nahlásit
Garfield
Jak jsme se již bavily: u Sáry byla diagnostikovaná DKK 3/3- s počínající artrózou a DLK s tzv. FCP (fractioned coroneideus processus). Jedná se o odlomení výběžku na kosti, který tam pak volně "plave" a způsobuje pohybové potíže a artrózu.
Dle sdělení mé veterinářky:
Pes ze začátku nemusí mít vůbec žádné problémy, artróza nastoupí téměř ve všech případech, jde jen o to, v jakém věku (ta moje potvora už jí tam má v 11 měsících). Záleží, v jaké je psisko kondici (a to si myslím, že u tvýho Gafa je v pohodě). Psi mají snížený práh bolestivosti, takže když pes začne kulhat, znamená, že ho to bolí a to dost. Začne se vyhejbat pohybu, což samozřejmě není správné, protože pak kosti a klouby ještě víc tuhnou (to máš jako u lidí) a v konečném důsledku pes zůstává nepohyblivý.
To mi řekla vete v ČR.
Včera jsem si s ní vyměnila mail, kde jsem jí říkala, že kulhání přestalo, ale na operaci předních kloubů se stejně chystáme, tak mi napsala, ať s operací moc neváhám, protože změny v kloubu časem přibývají a jsou nevratné.
Nevím, asi to není přesně to, co jsi chtěla.
|
haha
|
# Zasláno: 23 Zář 2005 12:45
- Nahlásit
můj pes na tom byl přesně tak jak píše Maya někdy byl v pohodě a jindy se za mnou vlekl a nechtěl se hnout, v těchto dnech jsem mu podávala Metacan, to mu docela pomáhalo,dožil se 15 let , měl to asi od 11
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2005 13:04
- Nahlásit
Děkuji, ale je fakt, že máte zkušenost se starými psy, kde bylo tělo sehrané s hlavou (staré tělo, starý pes) a tak ta ztížená pohyblivost a obvyklé potíže spojené se stářím k tomu všemu tak jaksi přirozeně patřily. Ale neumím si představit duši mladýho čoklíka plnýho života a elánu a bolavé těžkomohoucí nohy (klouby), jestli to ten pes je schopen nést statečně a povznést se nad to, protože vůle a chuť vítězí nad bolestí a nebo to tak nefunguje a ten pes se tomu poddá (třeba neradchodí ven, nebo nevydrží dlouho, nebo je úplně kyselej a znechucenej...)
|
elvira
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2005 13:08
- Nahlásit
ahojte,my jsme měli artrozu u dvouleté bullmastiffky,celkem nepříjemné hlavně v chladných měsících(i přesto,že byla uvnitř) se to projevovalo tak,že nechtěla vylézt,těžko vstávala,a někdy si i nožku ulevovala u krmení,ale DKK měla 1/2,což je u Bullmastiffa celkem dobré.Myslím,že artroza je co se týče příznaků daleko horší než již zminovaná DKK.To je jenom můj názor,co jsme zažili.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2005 13:59
- Nahlásit
My máme stejnou diagnózu jako Jandula.
Psovi je 5 a půl roku. V praxi bych řekla, že to pro nás znamená, že musíme pravidelně užívat chondroprotektiva, že musím hlídat, aby neprochladl a částečně ho omezovat v pohybu, protože by chtěl lítat víc než může tzn. že běhá a už přitom pokulhává, přitom prochajda musí být tak dlouhá aby až příjdem dom tak nekulhal a ani neměl potíže s vstáváním po odpočinku po procházce. To samé plavání plavat jo, ale tak aby se neunavil. Analgetika zatím naštěstí ještě užívat nemusíme.
|
Maya
|
# Zasláno: 23 Zář 2005 14:50
- Nahlásit
Garfield
Vůli a chuť, to vidím teď, můj pes (2,5 roku, tedy mlaďoch), přes 2 měsíce po operaci ramene a pořád kulhá, tedy dost podobné. Jde pomalu, pokulhává a dívá se tak, že je mi ho fakt líto, ale stačí sebemenší podnět, něco za plotem nebo vezmu vodítko a tak, v tu ránu ožije, začne lítat, venku lítá a řádí, na kulhání zapomene, pak se vrátíme domu a v tu ránu udělá zase pajdu hodného politování.
Jen u tý artrózy je myslím třeba počítat s tím, že se to časem bude zhoršovat, ale u mladého psa by to nemuselo jít tak rychle. Nám vet říkal, hlavně ho udržet v pohybu, aby klouby nezatuhly, to že je nejdůležitější a to by u mladého psa neměl být problém.
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 12:39 - Změnil/a: nemcle
- Nahlásit
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Mám doma fenečku labradorského retrievra. Jessynka bude mít v březnu 5 let a už půl roku má problémy se zadní nohou. Byli jsme minulý týden u veterináře, který Jessy udělal rendgen kolene a zjistil, že trpí artrózou, která už je v pokročilém stádiu a jediná šance by byla operace za cca 15 tis., ale je minimální šance na úplné uzdravení.
Rozhodla jsem se proto skontaktovat se s psychologem psů panem Desenským, se kterým jsem si domluvila schůzku a ve středu jsem ho s Jessy navštívila, brala jsem to jako poslední možnost. Po tom, co viděl rendgen mi ale řekl, že jediná možnost by byla operace, kde by Jessy voperovali umělý kloub, ale tahle operace vyjde až na 150 tis. Bohužel takovou částku peněz nemám, takže jsem se ptala na jiné možnosti a krom nějakých přírodním léků, která jsem si okamžitě obědnala a Bowenových masáží, po kterých jde vidět zlepšení mi ještě řekl, že bude nutná operace, kdy ji kosti svážou k sobě, protože ji dřou o sebe a jinak by hrozilo po nějakém špatném pohybu i úplné utržení. Doporučil mi tedy dva schopné ortopedy, kteří by ji tenhle zákrok udělali, ale bohužel bydlím ve Zlínském kraji a tihle pánové jsou na opačné straně ČR.
Proto bych se chtěla zeptat, jestli někdo náhodou nemá dobrou zkušenost s takovouhle operací s někým tady blíž mému bydlišti.
Předem děkuji za odpověď. Na Jessynce mi strašně záleží a chci pro ni jen to nejlepší.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 12:53
- Nahlásit
nemcle
Odkdy je pan Desenský odborník - ortoped???
Držím palce, abyste sehnala zkušeného veterináře, nedejte stoprocentně na názory pana Desenského, pokud možno v ničem...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 12:59
- Nahlásit
nemcle
Rozhodla jsem se proto skontaktovat se s psychologem psů panem Desenským, se kterým jsem si domluvila schůzku a ve středu jsem ho s Jessy navštívila, brala jsem to jako poslední možnost.
sorry,ale to mě pobavilo ) bowenky uškodit nemůžou a tvý fence přeju pokud možno bezproblémové další žití..
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 13:05 - Změnil/a: nemcle
- Nahlásit
corgi
Nepsala jsem, že je pan Desenský je odborník - ortoped. Psala jsem, že mi dva ortopedy doporučil.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 13:08
- Nahlásit
nemcle
Bylo by asi dobré, abys napsala jména těch doporučených veterinářů, aby se tu lidi mohli vyjádřit, zda je znají a jaké mají s nimi zkušenosti.
Já k tomu teda nemám co říct, ale moje fenečka má artrozu už cca 8 nebo 9 let. Přišli na to po projevech velké bolestivosti na klinice Jaggy v Brně. Pomocí rtg a MR zadních nohou - se kterými tehdy měla potíže. Stálo mě to tehdy 14,5 t. Kč. Ale poradili mi, jak se má pes chovat a co má brát, a začíná mít nějaké potíže až nyní, až jí to prolezlo i do předních. Takže na operaci ani nedošlo a pes spokojeně žil celou tu dobu.
Takže Ti můžu doporučit, zajet k nim. Objednat se k jejich ortopedovi. A uvidíš.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 13:39
- Nahlásit
Ty woe, on je Úďa už i ortoped, jo?
Dělá už i operace, nebo s nima bude teprve začínat příští týden?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 13:45
- Nahlásit
nemcle
No, jelikož pan Desenský není Bůh a už vůbec ne veterinář, není třeba slepě naslouchat jeho veterinárním radám...
Které vety ti doporučil...?
Profíci ortopedi jsou v Brně, třeba pan prof. Nečas (to je fakt špička), takže doporučuju nechat psa vyšetřit tam.
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 14:01 - Změnil/a: nemcle
- Nahlásit
Lucie S
Nejde o to kdo je bůh. Prostě jsem chtěla znát názor z obou stran. O nic víc nešlo a taky mám lepší zkušenosti s léčiteli. Ovšem každého názor. Vyslechla jsem si názor i mého veterináře, i pana Desenského a každý má v něčem pravdu.
Jinak děkuju za doporučení, určitě o tom pouvažuji.
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 14:11
- Nahlásit
Jinak doporučil mi pana Vojtka z Ústí nad Labem a pana Musila z Českého Brodu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 14:20
- Nahlásit
nemcle
Myslíš pana DOKTORA Vojtka a pana DOKTORA Musila, že ano?
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 14:24 - Změnil/a: nemcle
- Nahlásit
Biluška
Ano, myslím pana DOKTORA Vojtka a pana DOKTORA Musila.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 14:34
- Nahlásit
nemcle
jsem ráda, že myslíme stejné doktory
Doporučil mi tedy dva schopné ortopedy, kteří by ji tenhle zákrok udělali, ale bohužel bydlím ve Zlínském kraji a tihle pánové jsou na opačné straně ČR.
Podle mapy.cz je to ze Zlína do Českého Brodu 307 km. Na Zlátenku k tomu šarlatánovi je to 228. Je těch 79 kilometrů až takový rozdíl?
Osobně bych ti doporučila buď MVDr.Nečase v Brně, nebo MVDr. Rašku v Ostravě. Kosti k sobě nebude svazovat určitě ani jeden z nich.
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 15:04
- Nahlásit
Biluška
Psala jsem, že bydlím ve Zlínském kraji, ne ve Zlíně.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 15:17
- Nahlásit
nemcle
Psala jsem, že bydlím ve Zlínském kraji, ne ve Zlíně.
No a? Je to z tvého bydliště dál do Brodu a blíž k pošahanému šarlatánovi?
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:06
- Nahlásit
Biluška
Jo, je to celkem rozdíl, ale nebudu tu už s tebou cokoliv řešit, protože píšeš úplné nesmysly. Až v životě něco dokážeš, tak teprve tu piš o panu Desenském, že je pošahaný šarlatán, ty dokonalá!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:14
- Nahlásit
nemcle
Teď jsem si vzpomněla, že jednou u mojí vetky konzultoval nějaký ortoped. Pozvala si ho sama a vypadala, že si ho dost považuje. My tam přišli náhodou s jednín štěndem-azylantem. A tak mu rovnou mrknul na špatné tlapičky. Můžu se Ti zeptat, jak se jmenoval a co je to zač, jestli budeš chtít.
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:14
- Nahlásit
nemcle
Hele,Bilušku neřeš....ona se diví,že Desenský si hraje na diagnostika,ale ona sama odhalila bez jakýchkoliv vyšetření u psa mentální poruchu,agresivní setřici kryla,protože by to mělo její agresivitu potlačit a utíkající borderu odevzdala osudu,lépe řečeno flintě jednoho myslivce.A příkladů z jejího počínání se psy by bylo mnohem víc.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:18
- Nahlásit
nemcleže je pošahaný šarlatán, ty dokonalá!
Hele zrovinka včerá byl nákej dokument se slamů jak šamani léčí aids 50% domorodců tam chodí a na krevních testech na klinice taky nevěří že nejsou vyléčený.Jestli ti začne doporučovat Bomazel a jiný přípravky dávej bacha at fakt neskočíš na špek a nedáš někomu lehce vydělat a psu nepomůžeš
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:19
- Nahlásit
Vlčáková
Tak to byste byla moc hodná. Budu vděčná za jakoukoliv informaci..
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:22
- Nahlásit
Jebloň
Neřeším a řesit nebudu. Se svými psy ať si dělá co chce. Nemám nic proti jejímu názoru, ale vadí mi to, jak se vyjadřuje ke člověku...
|
nemcle
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 16:24
- Nahlásit
danajasa
Bomazel mi nedoporučoval a než něco koupím, tak si to ověřím, zjistím, jaké zkušenosti s tím lidi mají a něco si o tom přečtu..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2012 17:51
- Nahlásit
nemcle
Musil v Brodě mi 2x operoval psa a můžu ho jedině chválit. Teď už má můj pes taky artrozu a na to teda řekl, že s tím kromě podávání chonder případně přášků proti bolesti nic nejde, ale pravda můj pes je starší než tvoje fena.
|