Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Článek o výživě psů
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:52
- Nahlásit

lamalucni
V neolitu (po nástupu zemědělství) klesla průměrná délka života na 22 let. Lidé se zmenšili tuším o 12 cm a na kosterních pozůstatcích je patrné, že trpěli spoustou chronických onemocnění, kdežto na kostrách lovců-sběračů je vidět, že byli vesměs "zdraví až do smrti"

to je hodně zajímavý. ale ještě je otázka různých vlivů, kterýma to mohlo bejt... ono to často není úplně jednoduchý.
a hlavně teda ty průměry jsou hodně zavádějící... já kdysi žasla, že v antice byli 80letí, když nás ve škole učili, že průměrná délka života byla 25 let

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:52
- Nahlásit

Maya

ovlivňování zdraví stravou moc nevěřím

lepek

jak to, že dřív lidem nevadil? A dneska je příčinou spousty věcí? A chudina byla tehdy živa jen vo chlebu skorem? čim to?
No páč dřív pro ně nebyla dostupná bílá mouka, která se navíc i dnes jinak mele. Na chudý zbyla ta, která je dneska braná jako ta zdravá

Vero

ale ne už mléčné výrobky?

řekla bych že vadí hlavně mléko samotné /kravské/ a sýry. Kysaný výrobky tolik ne. Taky na sobě vidím, že mlíko, smetana, šlehačka mi vadí, bílej jogurt, kys. smetana tolik ne.

Luštěnin nějako nevím proč se vzdávat ale??? však to je přirozená potravina, ne?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:58
- Nahlásit

PetraK
jak to, že dřív lidem nevadil?
Já si myslím, že některým lidem vadil i dřív. Akorát neměli jak to zjistit, páč doktoři o téhle možnosti nevěděli (pokud si vesnickej člověk vůbec mohl dovolit doktora), i kdyby věděli, tak možnost bezlepkové stravy stejně nebyla... člověk prostě chřadl, děcko umřelo a nikdo nevěděl proč. Jiná věc je ta, že je dneska těch přecitlivělostí obecně daleko víc než dřív, ale to už je na další hoooodně dlouhou debatu

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:58
- Nahlásit

lamalucni

Naopak právě.

týjo, tak to ale mi boříš utkvělé představy......... a co vegetariánství? takže spory dvou náboženství, nebo je vědecky něco podložený...? kdo je autor toho Třetího šimpanze? zkusím si to najít.

PetraK
řekla bych že vadí hlavně mléko samotné /kravské/ a sýry. Kysaný výrobky tolik ne. Taky na sobě vidím, že mlíko, smetana, šlehačka mi vadí, bílej jogurt, kys. smetana tolik ne.

tak třeba mlíko je špatně stravitelná potravina a moc ho nemusím. kysaný výrobky mám hrozně ráda. i sýry ale teda. samozřejmě ne taveňáky...

Luštěnin nějako nevím proč se vzdávat ale??? však to je přirozená potravina, ne?

taky bych myslela, to mě překvapilo

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:00 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
O těch luštěninách paleo "guruové" tvrdí, že díky tomu, že jsou to semena - zárodky rostlin, tak se brání sežrání, a jelikož nemají žádný tvrdý ochranný obal jako třeba ořechy, tak na svou obranu obsahují spoustu jedovatých látek (lektinů aj.). No ale nevím, co je na tom pravdy... osobně teda luštěniny moc nejím, takže mi je to fuk.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:01
- Nahlásit

lamalucni

Já si myslím, že některým lidem vadil i dřív

nooo těm chudejm těžko, páč se k němu nedostali prostě. A navíc se opravdu ta mouka kdysi dávno mlela jinak, než se vymílá dneska. Chudej měl dřív bramboru a tmavej chleba, žádnej bílej chleba a rohlík /který navíc jsou prapůvodně určeny coby dietní v případech trávicích obtíží, nebylo to původně k tomu, že by se to jedlo furt, jako dneska/

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:04
- Nahlásit

lamalucni

těch luštěninách paleo "guruové" tvrdí, že díky tomu, že jsou to semena - zárodky rostlin, tak se brání sežrání,
ty jo hele nevim? myslím, že paleo člověk sežral to co se sežrat dalo - tedy i nějakého toho předchůdce luštěnin včetně jeho semínek. Jakmile se vědělo, že to člověka neotráví, tak bych si tipla, že se to prostě konzumovalo. ne? ale tak co my víme. Já zase myslím, že všechno se má dělat s rozumem. Vodcama - pocama. V každé potravině - nebo skoro každé, abych nepřeháněla (a myslím tím potraviny, ne umělotiny současný) je něco, co je pro člověka přínosný, ale nesmí se to s tím přehánět. Prostě přiměřeně, přiměřeně. a pak to běhá. Ale to je jen můj názor, jsem lajka.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:05
- Nahlásit

PetraK
ale lepek je i v tmavým pečivu, mám za to, že je ho tam dokonce víc než v bílým...

Vero
kdo je autor toho Třetího šimpanze?
Jared Diamond. Ale nevím, jestli se ta knížka dostane ještě koupit v knihkupectvích, už je to dýl, co vyšla... Každopádně je velice čtivá a opravdu hodně zajímavá, autor je uznávaný odborník snad v pěti různých vědních oborech od ornitologie přes fyziologii po antropologii... tak se připrav na to, že ti možná zboří víc zažitých představ než jen tu jednu

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:06 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
Já zase myslím, že všechno se má dělat s rozumem. Vodcama - pocama.
Tak to rozhodně souhlasím. Však píšu, že paleo strava je tak trošku "kult" Vocamcaď pocamcaď a všeho s Mírou

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:08
- Nahlásit

lamalucni

Jenom jsem se k tomu ještě nedokopala,

mně k něčemu podobnému dokopalo tělo.
V počátku mi toho nezbylo moc, co bych mohla jíst. všechno pryč. zvostala mi miska ze zeleninou, vajíčko, voda a vořvaný voči . Miska se zeleninou mi naštěstí chutná, takže neva, a postupem času zkouším. Nicméně fajn opravdu je - a tělo to uvítá (váha mimochodem taky ) vyhodit to pečivo a mouku.

Jen si myslím, že má smysl trošku přemýšlet nad tím, co jíme...

tak to jako bez debaty. A přemýšlet možná víc, než trošku. blbý je, že dneska už se ke zdravým potravinám bohužel člověk skoro nedostane, všecko je zabordelený a umělohmotný

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:09
- Nahlásit

lamalucni

s Mírou

když mi nebude užírat z talíře, tak proč ne

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:20 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Vero
a co vegetariánství?
No když si uvědomíš, že (pokud vím) v žádném rostlinném zdroji není obsažená kompletní bílkovina, která by byla pro člověka stoprocentně využitelná, a vegetariáni musí pořád přemýšlet, co s čím zkombinovat, aby se ty bílkoviny navzájem doplnily a člověk dostal všechny aminokyseliny, které potřebuje; navíc ty rostliny, co za tímto účelem kombinují, jsou původem každá úplně z jiné oblasti - tak mi z toho vychází, že pro člověka není vegetariánství přirozené. Kdyby byl člověk původem vegetarián, tak by se mu metabolizmus vyvinul tak, že ty aminokyseliny, které v rostlinné stravě chybí, by si dokázal vytvořit sám.

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:31
- Nahlásit

lamalucni
všeho s Mírou
No jo, ale Míra je ZLOUN

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:32
- Nahlásit

hele když už jste nakously ten kult ,s čimž teda i souhlasim,co řikáte na tohle?.-))
http://cs.wikipedia.org/wiki/Frutari%C3%A1nstv%C3% AD

jinak si osobně myslim,že ten Míra asi bud e nejvýstižnější,stejně jako při řešení psí výživy..člověk by tutově měl popřemejšlet co žere vlastně (stačí kouknout na prima láf kde dávaj Přiber nebo zhubni a je neuvěřitelný čim se lidi dokážou celej život nacpávat ),ale asi fakt nebudu přemejšlet že mlíko ne páč v prvohorách nebylo a žádnej savec se už v dospělosti mlíkem neživí,když mě osobně mlíko chutná a klidně vytáhnu denně půl litru když se mi chce..taky mám zkušenost,že často mámk "náhodou" chut na různý věci,tak si je prostě dám..myslim,že mi tělo tak nějak řiká co zrovna chce a potřebuje..samo nemyslim čipsy,bombony a tak..myslim normální jídlo

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:33
- Nahlásit

kachna_
ale Míra je ZLOUN
Zloun nebo z Loun? Nebo zloun z Loun?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:35
- Nahlásit

davidkova renata
co řikáte na tohle?
Trošku jako "nejíst nic, co vrhá stín..."

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:38 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

lamalucni
v žádném rostlinném zdroji není obsažená kompletní bílkovina, která by byla pro člověka stoprocentně využitelná, a vegetariáni musí pořád přemýšlet,

jo, z těchto důvodu taky myslím, že to není moc moudrý. a mně by maso teda chybělo... na druhou stranu myslím, že ho dnešní průměrnej člověk sedící v kanclu spráská nadmíru moc.
stejně jako ho měli moc páni ve středověku, trpící dnou,... ne?

ale o těch sacharidech jsem nedávno někde zrovna četla, jak to je strašně důležitý, aby z nich byla většina energie

edit: a že nadbytek bílkovin = podpora rakoviny.

davidkova renata

co řikáte na tohle?

jsou holt různý náboženství... jen potěš koště, aby někdo takovej měl děti a ty tak stravoval.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:43
- Nahlásit

lamalucni
Trošku jako "nejíst nic, co vrhá stín

doost výstižný
Vero
ale o těch sacharidech jsem nedávno někde zrovna četla
tak já v rámci hubnutí držela již mnoho diet.-)) mezi nima bezsacharidovou..v zásadě jsem jedla pouze maso,vejce a zeleninu..v jakýmkoli množství..šlo to tak 3 dny když teda pominu,že už mi to lezlo krkem,4. den už blbě a 5. den v bille to vypadalo že se složim,klepaly se mi nohy ,bylo mi prostě tak,že sem eště v krámě do sebe narvala okamžitě kaiserku a další 2 doma..pak se mi ulevilo,ale věřim tomu,že při absenci sacharidů je kolaps pouze otázkou času.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:46
- Nahlásit

kachna_

No jo, ale Míra je ZLOUN

hele, ať je zkama chce, do talíře mi sahat nebude

Vero

mně by maso teda chybělo..

jsem krz naskzr masovej člověk (už coby dítě bezzubé v kšírách se kinklající, ponechané v kočárku s nákupem před sámoškou, jsem poté byla matkou nalezena, kterak jsem nákup vybrakovala a rvala si bezzubými dásněmi do hlavy točeňák, ostatní - jako třeba dětmi oblíbené rohlíky, zůstalo nepovšimnuto, zpracovávala jsem "maso") bych asi vomdlela třetí den bez masa.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:46 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Vero
ale o těch sacharidech jsem nedávno někde zrovna četla, jak to je strašně důležitý, aby z nich byla většina energie
Hele těch výživovejch směrů je děsně moc, od extrémů typu Atkins, kde člověk nesmí prakticky žádný sacharidy, až po opačný extrém, jako je to frutariánství. A každej ti bude hájit to svoje. Já za sebe můžu říct, že omezení sacharidů (a zaměření se na to, aby ty sacharidy, co jím, byly "pomalý" - celozrnnej chleba, celozrnný těstoviny a spol.) mi děsně prospělo. Ale úplně bez sacharidů existovat nedokážu.

Ti páni ve středověku hodně jedli zvěřinu (má hodně vysoký obsah purinů) a šíleně chlastali, to má na vznik dny taky velký vliv. Zvláštní je, že Eskymáci, kteří se živili prakticky jenom masem, dnou netrpěli vůbec... těch faktorů tam bude spousta a v podstatě nikdo moc netuší, jak to je.

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:48
- Nahlásit

davidkova renata
věřim tomu,že při absenci sacharidů je kolaps pouze otázkou času.

tož já bych zkolabovala stopro... nejdřív s nervama, měla bych depresi, pak celkově, nebo v opačným pořadí tím jsem si jistá. podle mě spíš jde o to jíst ty sacharidy radši v podobě tmavýho chleba než v podobě zákusku... ale to je takový intuitivní spíš.
prostě mě dost překvapil názor, že na vině špatnýho zdraví by byly právě sacharidy a že by měla fungat dieta bez nich....

no... já myslím, že asi fakt všeho s tím Mírou a je to.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:49
- Nahlásit

lamalucni
a to vazne jis jen maso, zeleninu, orechy a vejce? si treba nedokazu ani predstavit, ze bych si k snidani nedala treba chleba (i kdyz mi chutnaji ty zitny "zdravy") s trochou tvarohu treba a sunku/syr...
jako predstava, ze budu cely den jist jen zeleninu a maso jako neni tak spatna, protoze mi chutna oboje ale to pecivo by mi asi chybelo desne

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:51
- Nahlásit

lamalucni
Zvláštní je, že Eskymáci, kteří se živili prakticky jenom masem, dnou netrpěli vůbec.

taky zajímavý, a podle mě to souvisí hodně s celkovým životním stylem a klimatem i pak genama v daným klimatu, nedá se podle mě stravovat stejně na rovníku jako na severním pólu a bejt z toho stejně zdravej.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:51
- Nahlásit

Vero
nejdřív s nervama, měla bych depresi, pak celkově
jj vono seš celá taková na ho*no..
dle mě spíš jde o to jíst ty sacharidy radši v podobě tmavýho chleba než v podobě zákusku...
to určitě..jak píše lama o těch celozrnejch..nicméně von takovej dortík se šlehačkou ale vůůůbec neni špatnej tu a tam co by člověk z toho života pak už měl žejo..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:52 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

cernej caj
a to vazne jis jen maso, zeleninu, orechy a vejce?
No dyť píšu, že to nedávám... vydržela jsem to asi tejden No, kecám, možná čtrnáct dní. Ani ne tak že by mi to nevyhovovalo pocitově, páč to není úplně bez sacharidů, třeba brambory jsou v omezeným množství povolený taky Ale je to děsně provozně náročný, musí si člověk navařit na celej den dopředu, páč v kantýně se prostě nenajíš
edit: Ale snažím se podle tohohle "mustru" jíst aspoň část jídel, když už nezvládám všechna...

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:55
- Nahlásit

cernej caj

snidani nedala treba chleba

no já to tak třeba mám. Nejím chleba. Udělám si obří mísu zeleninovýho salátu a do toho třeba vajíčko, nebo takovou tu opravdovou šunku, případně uvařenou rýži a bylinky. Dobrý je to a zaplácne to a tělu se to líbí.

ale to pecivo by mi asi chybelo desne

to tak právě není vůbec. Fakt . Jedu si to od dubna.

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 11:57
- Nahlásit

PetraK
bych asi vomdlela třetí den bez masa.

tak to já dva tři dny bez masa ve všední den někdy dám... ale zas pokud jsem na horách a celej den v pochodu, tak to ne, to maso musím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 12:01
- Nahlásit

Vero

, to maso musím
no já ho musim fakt furt, jinak jsem schopná přepadnout vo půlnoci řeznictví. Se ségrou jsma jako malý handlovaly - ona jedla moje přílohy, páč nesnášela maso a já její maso, páč jsem nesnášela přílohy

lamalucni
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 12:27 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
Se ségrou jsma jako malý handlovaly - ona jedla moje přílohy, páč nesnášela maso a já její maso, páč jsem nesnášela přílohy
A vovovovotom to taky je - lidé jsou různé Jasný je jedno - strava založená na hranolkách, hamburgrech a koblihách nedělá dobře nikomu. Ale jinak si každej stejně musí najít to svoje.

Jo a mimochodem k těm koblihám a zákuskům...Četla jsem, že dělali zajímavej pokus s potkanama závislýma na kokainu, kteří většinou i přes svou závislost dávali před kokainem přednost cukru. Takže se zdá, že cukr je nejspíš horší droga než kokain Těžko říct, jak je to u lidí, ale pro mě z toho plyne, že ne vždycky by člověk měl slepě naslouchat tomu, když mu jeho tělo tvrdí, že něco DĚSNĚ potřebuje

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2012 12:29
- Nahlásit

Mysleli jste vůbec na to, jak strašně nebezpečnej je stres??? Možná ještě víc než špatný jídlo. A člověk, co v rámci diety žere něco co mu nechutná, je ve stresu permanentně, tudíž si život zkracuje a ještě takovou blbou cestou. To si radši ten život zkrátím přijemněji.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání