| Autor |
Zpráva |
Saita
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 17:41
- Nahlásit
Dobrý den. Mám fenku, ve dvou a půl letech jsem ji nakryla a měla štěňata. Před pár dny tomu bylo rok. Když bylo štěňatům pět týdnů začala fena zničehonic zvracet. Nakonec skončila na kapačkách bylo to dost zlé. Pak se v průběhu roku opakovaly zažívací potíže, fena chodila nahrbená bylo jí šoufl, žrala trávu, kakala krev(ale vždy pouze jednou). Případně bylo i zvracení s průjmem. Fenka dostala prášky na zažívání s tím že má nadměrnou tvorbu žaludečních šťáv a pravda pomohly. Mám je pro jistotu doma stále. V srpnu jsem přecházela na krmení Barfem, zatím se zdá že feně svědčí více než granule. Sice před dvěma měsíci opět měla problém ale chytla to postupně celá smečka, zřejmně to byla nějaká bakteriální infekce. Nekrmím ještě tak dlouho abych tedy mohla jednoznačně říct že tato dieta jí pomáhá.
Dnes mi napsala majitelka jejího štěňátka, fenečky. Fenka je nejmenší z vrhu, nechce moc jíst granule, když dostala maso či něco jiného tak často zvracela případně měla průjem. Nepřišlo mi to nějak nenormální vím že jorci jsou často dost takhle frfňaví a pokud je hodně naučená na granule tak při změně může být problém. No ale oni nakonec po našem rozhovoru kdy jsem se divila že je fenka taková malá šli na testy a prý má nějakou jaterní nemoc. Přesně mi ji nespecifikovali, ještě čekám na odpověď. Fenka dostala dietu Hills i/d, dostala nějakou infuzi a bere léky. Nesmí dostávat nic jiného. Jsem z toho dost špatná. Navíc mě to jaksi připomíná problémy s její matkou. Také má známá má fenku příbuznou mé. Ta fena do štěňat byla v pořádku, po štěňatech dostala najednou žloutenku, byla na tom hodně špatně, měla poškozená játra. Mysleli si že něco snědla na zahradě. Dlouho měla i jaterní dietu. Je možné že by prostě byla rodina či línie která by byla zatížena na onemocnění jater? Mohou být játra sama o sobě nemocná nebo je to poškození vždy způsobeno něčím(třeba prodělanou leptospirózou infekčním zánětem jater atd.). U jorků je častý jaterní zkrat ale co jsem se setkala s takto nemocnými psi, popisovali mi jinačí příznaky než jsou tyto.
Zřejmně nechám své feně udělat testy ale nerada bych přecházela zpět na granule. Nenajde se někde článek jak krmit barfem jaterní dietou?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 17:15
- Nahlásit
Saita
Nenajde se někde článek jak krmit barfem jaterní dietou?
Mrkni sem:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_9207_0.html
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_11762_0.html tam najdes primo i recepty
A kdyz jsem tu mela na doziti staricka psiho, co mel dle testu jatra uplne v hajzlu, varila jsem mu - vajicka, ryze, libovy drubezi maso, kralika...
Je možné že by prostě byla rodina či línie která by byla zatížena na onemocnění jater?
To je samozrejme klidne mozne.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 10:59 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit
Saita
Hele čuba má portosystémovej šunt, a na průmyslovejch krmivech (konzervách) absolutně neprospívala. Hledala jsem a furt hledám jiný možnosti, ale postupem času jsem zjistila, že nejlepší snáší VAŘENÝ - po syrovým jednak lítaly jaterní hodnoty a jednak tam nebyl ten vývar tak byl problém do ní něco jinýho než to maso dostat.
libový kuřecí, libový králičí, ryby bez kůže. Vždycky to vařím v jednom hrnci se zeleninou, dělám to jako vývar, ten vývar když je ho hodně tak schovávám, občas jí dávám - třeba ráno - jenom rejži se zeleninou a zaliju to tim vývarem -maso (bílkoviny) by se měly stejně jako tuky snížit na minimum, v tom vývaru samo bílkoviny jsou, i tuky, (i když tuk sbírám když vývar vychladne aby ho tam bylo co nejmíň.) ale není jich tolik co v mase.
Kromě tehlech mas dávám občas bílek z vejce, ten dávám i vařený i syrový, jak se mi chce.
Taky dávám nízkotučnej tvaroh, bílý jogurty, kefír. Výjimečně pribiňák, a maličko.
Přílohy:
bezvaječné! těstoviny, rýže, zelenina celkem podle toho co je, málo dávám takový ty nadýmavý věci - květák, kapustu... nejradši dávám zelí, řepu, mrkev, celer, saláty (ty nevařim), petržel.
Ovoce dávám jako pamlsek.
Jo a pes má povoleny 2 piškoty na den, ale myslim že by se dávat neměly... nicméně moje čuba nemá příznaky, zatím, jaterní potíže jí byly zjištěny vlastně náhodou. Takže na tom není tak zle.
edit: jo a ta dědičnost je nejen možná ale vysoce pravděpodobná, bohužel.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 11:35
- Nahlásit
Saita
Co ste za chovku?
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 19:30 - Změnil/a: Saita
- Nahlásit
Děkuji za odpovědi i odkazy. Nejdřív nechám udělat feně vyšetření a dyžtak se podle toho zařídím.
Lucie Kratochvílová
Myslím že jméno mé chovky není důležité, ona ta chovka prakticky prvním vrhem skončila možná nadobro ale minimálně na pět(zřejmně i daleko více) let určitě.
Fena jinak syrovou stravu úplně miluje, je jak kyselina, na granulích byla pořád hubená i když je docela jedla a dávala jsem jí co byla schopná sníst.
|