| Autor |
Zpráva |
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 16:08
- Nahlásit
Mojí čubině (krysařík) vyšly špatně jaterní enzymy, tak jsme teď ve stádiu testování, zatím nevíme jestli je to vážný nebo ne, ale měla je zvýšený hodně, tak si říkám jestli se tu najde někdo kdo má zkušenosti s onemocněním jater a ví, co to obnáší. Taky jestli byste třeba neporadili nějakou stravu která by ty játra tolik nezatěžovala. Viděla jsem něco od Hill's, máte, znáte?
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 16:15
- Nahlásit
My jsme měli psa, hovawarta, ketrý zničehonic začal jednu dobu zvracet, prakticky celý den, zjistilo se, že má zničený játra, z 80% byly játra postižený (podle ultrazvuku), taky měl hrozně vysoký hodnoty, měl nějakou dietu, granule, brali jsme je u veta, už bohužel nevím, jak se jmenovaly, ale nebyl to hills, bral taky sanicell,URL , psovi nedával doktor moc velký naděje na přežití,ale pes se dal do pořádku, játra byly poté skro bez nějakýho úkazu na ultrazvuku a jaterní testy byly potom v normě,samozřejmě, že to nebylo přes den, ale za několik měsíců, nicméně zvracení ustalo v podstatě hned, pes tedy musel docházet asi dva dny na infuze, pes za dva roky zemřel na něco úplně jinýho. Takže neházet flintudo žita, určitě s tím jde něco dělat
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 16:21
- Nahlásit
Barbucha z Prahy
Děkuju
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 16:41
- Nahlásit
Grin
sorry, jsem to napsala nějak zmateně, jak to teď po sobě čtu,ale důležitý je, že ta dieta psovi pomohla v podstatě hned, nic jinýho než granule pak už nedostával (ani ždáný pamlsky). Škoda, že už nemám uložený jeho výsledky,ale možná je bude mít někdo z rodiny, se zeptám a kdyžtak je sem napíšu pro porovnání, abys věděla, ale myslím, že horší než nás pes to ten tvůj mít nemůže, u toho už ho skoro pohřbívali a dostal se z toho, takže zázraky se dějí
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 18:34
- Nahlásit
Barbucha z Prahy
Jestli si vzpomeneš, tak budu ráda - já jsem z toho trochu vyděšená. Doktoři ji testujou a čekáme aby mi řekli jak zlý to teda je, ale říkali mi, že to je dost vysoko nad limit, tak kvůli tomu odložili i zákrok, kterej jsem plánovala. Čuba zatím nemá žádný potíže, alespoň se to neprojevilo, ať už jí je cokoli, chytili to včas; takže když to nebude nějaká rychlebující hrůza, snad to bude dobře léčitelný, jak říkáš dietkou a tak---
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 18:56
- Nahlásit
Tak jsem teď mluvila s mámou, ona se o něj starala, a prý měl úplně nezměřitelnou hodnotu ALT, takže opravdu nepředpokládali, že se z toho dostane, nasadili se tyhle granule: HLD TRovet, bral prý ze začátku antiiotika Synolux, ten Sanicell podle mámy pomohl hodně, pro hovawarta byl tedy hodně drahý, ale asi se vyplatil. Původně bylo podezření na rakovinu nebo na cirhózu, rakovina to nebyla. To ej aztím všechno,co vím, máma mi zítra předá všechny ty testy, co se mu dělaly: biochemie apod.,tak kdyby tě něco zajímalo, tak se klidně ptej. Chápu, že je to stresující, ale jak říkám, náš pes měl tu hodnotu ALT dokonce nezměřitelnou a dostal se z toho, tak držím palce. Je dobře, že zatím nemá žádný příznaky, to ten náš už měl,a el já nevím nakolik to ukazuje, že to bylo horší nebo stejný jako problém tvýho psa.Tak dej vědět, jak dopadly testy.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 19:59
- Nahlásit
Grin
Naše čubina má také špatné jaterní hodnoty, je jí čtrnáct a půl, dietu nedrží - odjakživa krmím vařeným masem a rýží nebo těstovinami, ale bere prášky - Legaphyton 200 - 1 denně. Ale hodnoty bohužel nevím. Příznaky taky žádné neměla, přišlo se na to náhodou při Senior testu.
|
Papi
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 21:19
- Nahlásit
Grin
jo zkušenosti mám,taky čubina krysaříka ve 3letech měla hodnoty na 18 a měly by být maximálně 0,5,spolu s tím zvýšené hodnoty slinivky (ať jí udělá vet. testy taky na slinivku),po nasazení tvrdé diety se játra dostala na 2,7 a potom 1,6,slinivka 0.Dávala jsem HLD Trovet,králičí maso žádné mastné nebo solené žrádlo a 1/2 tablety Legaphytol a teď je v pohodě.Dietní granule má doživotně a Legaphytol na vyčištění játry tak 2krát ročně po měsíci.Příčinu bohužel vet.nezjistil,říkal že to může být zapříčiněno čímkoli:infekce (ráda chytá myši),nesprávnou stravou (manžel jí dával slaný špek,salámky atd.) Na sonu neměla zjištěnou zvětšenou játru,nebo nijak poškozenou. Neboj se bude to určitě v pohodě.
|
Papi
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 21:24
- Nahlásit
Grin
jo ještě Trovet dělá taky konzervy a stejně i Hilľs,granule i konzervy a ten Legaphytol je na přírodní bázi a obsahuje hlavně Ostřopepřec,takže výběr je.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 22:44
- Nahlásit
Děkuju všem za vyčerpávající odpovědi i za tipy, všechno jsem si našla a napsala, tak budu alespoň u veta kdyžtak vědět o čem to mluví, kdyby nám to doporučoval a jsem ráda že se to dá péčí a dietou zlomit, protože jediná diskuse kterou jsem tu o onemocnění jater našla byla plná vecí jako "onemocněl na játra a umřel během pár měsíců", Tak si zatím přestanu dělat starosti a počkám si v klidu na výsledky, měly by být v úterý, tak to sem pak hodím. Třeba se to bude ještě někomu hodit..
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2011 22:48
- Nahlásit
Papi
Naší je teď šest let, a celou dobu byla zdravá, jenom ji občas trápily plotýnky, protože je jak pumlíč a nechápe, že se má šetřit. Snažila jsem se přijít na nějakou dietetickou chybu, co jsem udělala, ale jí kvalitní granulky, něco jiného dostane tak 1x za měsíc když dělám vývra, a když jí páneček párky tak to se s ní o kousíček podělí, ale to je tak 2x do měsíce, jinak všecky mlsky má psí... snad kromě piškotů, který teda miluje a jsou to hlavní pamlsky. Může nadměrný přísun piškotů (to znamená cukru) ty játra poškodit?
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2011 08:44
- Nahlásit
Grin
Nám vet tentkrát zakázal i piškoty, ale já dávám teď svýmu 10. měs. psovi psí piškoty, ty by snad měly mít minimum cukru, ale radši bych se na to zeptala, jak jsem už psala, my tomu nemocnýmu psovi opravdu pak nedávali nic jinýho než ty granule, pro jistotu, aby se nicnepokazilo, i když třba už pak pár piškoů dostal,aleopravdu jen jako pamlsek, jen tak, tak max. tři za den, ale to byl hovawart,ne krysařík
|
Papi
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2011 22:01
- Nahlásit
Grin
piškoty jsou v pohodě,na játru má největší vliv slané a mastné.Piškoty dávat v rozumném množství.Dietní granule na játru jsou bohužel doživotní,ale při velikosti krysaříka to není žádná pohroma.Naše fifinka je na dietě už dlouho a je vpořádku,závodně běhá,měla štěňátka (ty jsou zdravé) a zvládla to v pohodě,není to dědičná vada.Když se dieta dodržuje,tak se takto postižení psi dožívají i vysokého věku.Náš vet. říkal,že měl takto postiženého "kokra" a ten se dožil 14let bez problémů.Dej vědět jak Tvoje fifinka dopadla u veta.Držím palce.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2011 09:48
- Nahlásit
díky za všecko, já sem pak dám info, jak mumísek dopadla
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2011 11:25
- Nahlásit
Grin
jinak všecky mlsky má psí...
Neda mi to, abych nereagovala. To, ze ma psi mlsky neznamena, ze jsou zdrave. Spousta psich pamlsku je slozena ze strasnych sra...k. Koukni nekdy na slozeni - barviva, ochucovadla, soli... Prevazna vetsina psich pamlsku jsou vyrobene z psenice nebo jineho obili a nabouchane umelymi ochucovadly, aby to psi zrali. Vyjimkou jsou ty co jsou ciste susene maso.
Jinac jeste k dietam - jaterni dietu dela i RC, krom uz zmineneho hillsu a a trovetu, ale osobni zkusenosti nastesti nemam ani z jednou.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2011 11:35
- Nahlásit
My nemáme nemocná játra, máme slinivku a psí pamlsky nesmí žádné. Jak psala Lucynka, jsou většinou dost mastné a ochucované, takže bych je nemocnému psovi nedávala vůbec.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2011 13:10
- Nahlásit
lucYnka XIII
Je mi to jasný, ale já jsem na to docela vysazená, takže na složení koukám a jak se mi tam něco nezdá tak nekupuju; naví ona moje madam taky nesežere každej hnus, ona si pečlivka vybírá
makrel
Vet nám zatím žádnou dietu nenařídil, protože neví o co jde, a slinivku mi kdosi tady radil zkontrolovat taky, což udělám; každopádně se ve všem zařídim podle veta, a když řekne že nic nesmí, tak holt bude mít smůlu
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2011 10:21
- Nahlásit
ahoj, tak se po zevrubnym vyšetření ukázalo, že to není dietologický problém ale vypadá to na nějakou obstrukci, tedy nádor. Za týden jdeme na sono, tam nám řeknou víc, ale doktor mi naznačoval něco ve smyslu že operace je těžká a s nejistým výsledkem. Jsem z toho teď pěkně v pr***... není tu na fóru někdo, komu pes přežil nádor na játrech?
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2011 11:20
- Nahlásit
Grin
Tak to je mi líto, ale neházej flintu do žita, snad to bude opravitelné. Proč jdete na sono až za týden? Přijde mi to jako zbytečně dlouhá doba... Jaké vyšetření jí tedy dělali?
Jinak na podporu jater je přípravek Liver URL
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2011 14:40
- Nahlásit
Evey
To sono takhle potrvá protože ho musí dělat doktor, kterej bude operovat a já chci jenom jednoho jedinýho doktora; bohužel ten má teď plno a pak má 4 dny volno, tak mě vezme hned po dovče. Do teď jí dělali krevní obraz, kde teda zjistili problém, a pak v laborce dělali žlučový kyseliny, a z toho zjistili, že tam je nějaká překážka na těch játrech...
nejhorší je, že je čubina zdravá, prostě nemá jedinej problém... zjistili jí to náhodou, při běžný prohlídce před kastrací!
|
Papi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2011 22:48
- Nahlásit
Grin
to nějak nechápu,jak zjistili z žlučové kyseliny,že je překážka na játrech????
Doufám,že to dobře dopadne držím palce.
Dej sem vědět,jak to dopado,zajímá mě to .....dík.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2011 06:24
- Nahlásit
Grin
nejhorší je, že je čubina zdravá, prostě nemá jedinej problém
Tak to je snad pozitivní, ne? Tím spíš, že další vyšetření máte až za týden. Nejhorší to bude teď tedy pro tebe, protože se budeš užírat...
Takže držíme všechny palce a tlapky co doma máme.
|
ata
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2011 16:34
- Nahlásit
Moje kamarádka měla pejska s nádorem. Někde tu myslím je i její forum, nějakou dobu žil, ale......
Můj pes měl cirhozu a žil asi 5 měsíců, jenže jsem vůbec netušila, že ji má, léčila jsem jen játra. Přísnou jaterní dietou a podpůrnýma lékama se to dá oddálit.
Žlučovýma kyselinama nám právě zjistili tu cirhozu, chystali jsme se na biopsii, bohužel hodnoty byly tak vysoké, že to nemělo cenu, pes měl už játra poškozený skoro celý a byl v posledním stadiu.
Takže na játra se doporučuje přísná jaterní dieta, ostropestřec, b-komplex, sanycell, kamoška dávala i nějaký čínský houby...
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2011 19:03
- Nahlásit
No já vůbec nic nevím. Vet nám ani nedal dietu, ani se o ní nezmínil, takže buď to není tak vážný a nebo to je tak vážný, že už dieta ani nemá smysl. Z tohohle se zbláznim, nejhorší je ta nejistota. On nechtěl nic řešit po telefonu, protože to za A nebyl ten můj vet a za B jako že ještě nic neni jistý a že víc se uvidí až po sonu.
|
ata
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2011 16:44
- Nahlásit
Jo, to znám, já sháněla informace o jeho stavu tři dny, se mnou mluvit nechtěl, že zavolá mýmu vetovi, ten mi říkal, že mu nevolal, až jsem se naštvala a jela tam třetí den osobně...už na tom byl totiž fakt dost špatně. Jen mi nechával vzkaz, že biopsii provádět nebude.
Jinak já ze začátku taky vůbec netušila, jak je jeho stav vážný, myslela jsem si, že mi přes zimu přibral a jemu se chudákovi tvořila v břiše voda. Občas zvracel, pak odmítal žrát, byl unavený a ke konci se mu už i špatně dýchalo. Znova se mu začala dělat voda v břiše....
Sono není taky nic moc průkaznýho, my měli jednou nález úplně v pohodě a podruhé zase špatně. Nejlepší je udělat tu biopsii.
Dietou a tím ostropestřem se nic nezkazí, zvlášť pokud má špatné krevní hodnoty jater. Já si už bohužel nepamatuju, jaké jsme je měli my, všechny výsledky zůstali na klinice, odcházela jsem odtud totálně v tranzu, nemohla jsem tomu prostě uvěřit...byl to konec...
Dieta stačí kuřecí prsa s rýží a zeleninou. Nám osobně se totiž po veterinárních granulích hodnoty jater zhoršily
|
Papi
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2011 17:34
- Nahlásit
ata
no to je hrozný ,v kolika letech to Tvému pesanovi zjistili? A co vlastně způsobuje cirhozu jater u psa? Infekce?
|
ata
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2011 18:58
- Nahlásit
Původně jsme si mysleli, že jde o otravu, jeho stav se začal zlepšovat. Dva veterináři nezávisle na sobě mě uklidňovali, že játra se regenerují pomalu a že to bude dobrý. Bohužel po pěti měsících se stav zhoršil natolik, že jsem šla na kliniku, kde jsme zjistili, že trpí cirhozou a je natolik pozdě, že mu veterinář dával dva týdny s tím, že se stav bude zhoršovat rapidně....bylo to 18.8.2010....musela jsem se rychle rozhodnout....ale na psovi už bylo vidět, že je nešťastný, počůrával se, byl z toho zmatený, nevěděl, co se s ním děje, zvracel, odmítal jíst...ještě toho dne jsem se rozhodla to ukončit....19.8. by oslavil páté narozeniny. Bylo to naprosto šílený období, ještě teď brečím.
Co způsobuje cirhozu mi nikdo nebyl schopen vysvětlit, prostě můj pes měl smůlu.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2011 22:28
- Nahlásit
ata
To je hrozný!!! To bych ty vety asi zabila. Vždyť ta cirhoza se dá nějak zvládnout, pokud se chytí dřív, ne?
|
ata
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2011 13:54
- Nahlásit
Kdepak, cirhoza je neléčitelná. U lidí se provádí transplantace...psi maj smůlu Játra prostě postupně odcházejí a nepomůžou ani podpůrný léky, jako je ostropestřec. Jen se to dá zpomalit, ale konec je nevyhnutelný. Možná pro mě i bylo dobře, že jsem to nevěděla, i když i tuto možnost mi vet naznačoval. Řvala bych nejspíše celou tu dobu, i tak jsem probrečela dost hodin, když se mu vždycky přitížilo. Chvílema to vypadalo hodně nadějně, hodnoty měl téměř vynikající, měl jen lehce zvýšené jedny (už si fakt nepamatuju přesně který písmena). Pak mi jinej vet doporučil tu za...veterinární dietu a za měsíc byly hodnoty zase v pr..., navíc se mu opět začala tvořit v břiše ta tekutina.
Dneska už vím, že dalšímu psovi budu nechávat dělat celkový krevní testy každej rok a jakmile by se objevil problém s játrama, nechám udělat okamžitě biopsii, ta jediná určí přesnou příčinu.
Přeju fenečce, aby se z toho "vylízala".
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2011 14:39
- Nahlásit
ata
děkuju, no, to si přejeme taky... nejhorčí je teď to čekání. Pořád ji pozoruju, koukám jestli neotejká bříško, šetřim ji... jsem úplně mimo. Tvého pesana je mi opravdu líto. Já si teď vůbec nedokážu představit že bych o ni přišla, vlastně ještě neni nic jistý a já už řvu teď jak želva, kdykoli nemám mozek zaměstnanej jinejma věcma..
Ty játra to je neštěstí, prostě tam je takovejch možností co může bejt špatně... a říkáš teda kuřecí prsíčka, rejžička..? A jaku jsi k tomu dávala zeleninku?
|